בית הכנסת בחנטשין לא יהפוך שוב לקולנוע שיקרין סרטים בשבת

בית הכנסת הישן בעיירה חנטשין בפולין, שהפך לקולנוע ואז לבית תרבות, 2024 (צילום: מאיר בולקה)
מאיר בולקה
בית הכנסת הישן בעיירה חנטשין בפולין, שהפך לקולנוע ואז לבית תרבות, 2024

בית הכנסת בעיירה חנטשין בפולין לא יקרין סרטים בשבת. בחנטשין עמד בית כנסת, שננטש מיהודים אחרי השואה, הלך והתפורר, עד שהפך לאולם קולנוע בשם KINO MARMURY ("קולנוע השַׁיִשׁ") על שם אבני השיש המפוארות שעיטרו את המבנה. לאחר שנים וגלגולים עלה החשש שהמבנה ישמש שוב כקולנוע, שיבזה את הדת היהודית בהקרנת סרטים בשבת.

*  *  *

העיירה חנטשין (Chęciny, חנצ'יני בפולנית) נמצאת במחוז שוויינטוקז'יסקיה הנמצא במרכז המדינה, אחד מהמחוזות הגדולים ביותר בפולין. מחוז זה התברך בקהילות יהודיות רבות שהלכו ופרחו, ובהן בעיקר הערים קיילצה, אוסטרובצה ועוד. יהודים שעסקו בעבודות כפיים וחקלאות התיישבו באזורים אלה, ובמקומות רבים אף הפכו לרוב האוכלוסייה בערים. בחנטשין היהודים היוו כ-70% מאוכלוסיית העיירה, אשר הקפידה על חיים משותפים ושקטים בין היהודים לנוצרים.

המחוז שבו נמצאת העיירה חנטשין התברך בקהילות יהודיות רבות ופורחות. בחנטשין היהודים היוו כ-70% מאוכלוסיית העיירה, שהקפידה על חיים משותפים ושקטים בין היהודים לנוצרים

לאחר השואה, ננטש בית הכנסת השוקק, שעמד בשיממונו כ-15 שנה, עד שבשנות ה-60 הוקם בו בית הקולנוע המקומי שפעל כ-20 שנה. לאחר תקופת הזוהר של בית הכנסת כקולנוע, שוב ננטש הבניין, עד שהוזנח והחל להתפורר שוב.

במשך שנים הגישו פרנסי העיר בקשות לשיקום המבנה, כדי שיהפוך לבית תרבות עירוני, ולבסוף אושר תקציב נכבד של מיליוני זלוטי לשיקומו. השיקום הסתיים לא מכבר, ובית התרבות נחנך בטקס מרשים בחודש מרץ האחרון. אחרי השיקום חזר בית הכנסת להיות מבנה מפואר ואטרקטיבי, וככזה הוחלט שישמש כמוזיאון יהודי לשימור המורשת היהודית של חנטשין.

הכל התנהל כשורה, עד שאחד התושבים המקומיים החליט, שאם בית הכנסת שימש בעבר כקולנוע, יתכן שאפשר להפוך אותו שוב לכזה. בפרסומי המוזיאון והעירייה לפני מספר שבועות בישרו כי בשבת יחזור בית הכנסת לשמש כאולם קולנוע מקומי, בדיוק כמו לפני יותר מ-40 שנה.

יש לציין כי ניתן למכור בית כנסת לצרכים אחרים. ההלכה מאפשרת שיקול דעת בסוגייה, שהרי קהילות הולכות, משתנות ואף נעלמות, ולעיתים אוכלוסיות נוטות לעבור למקומות אחרים.

לשם כך קובעת ההלכה כי יש לקבוע שלושה כללי מפתח למי שמעוניין למכור בית כנסת:

  • ראשית, בית כנסת יכול להימכר אם הבעלים שלו, לרוב מדובר בקהילה המשתמשת בו, מאשרים את מכירת בית הכנסת.
  • שנית, בכספי המכירה, יש לבנות בית כנסת חדש, והמבנה שנמכר ישמש לצרכי ציבור.
  • שלישית, כל פעילות אחרת שתהיה בבית הכנסת שנמכר לא תפגע או תגרום לביזוי הדת היהודית.

לאחר הפיכת מבנה בית הכנסת הנטוש לבית תרבות, החליט אחד המקומיים, שאם המבנה שימש בעבר כקולנוע, אפשר להפכו שוב לכזה, ופרסומי המוזיאון והעירייה בישרו כי בשבת הוא יחזור לשמש כקולנוע

במקרה של חנטשין, שלושת התנאים שדורשת ההלכה לא התממשו: 

  • הבעלים החוקיים של בית הכנסת נרצחו בשואה ולא ניתן היה לשאול אותם ולקבל את הסכמתם למכירת בית הכנסת.
  • כיוון שאיש לא מכר את בית הכנסת, הרי שאין כספים שהתקבלו להקמת בית כנסת חדש.
  • והתנאי השלישי גם לא התקיים במקרה זה, שכן אולם קולנוע או הקרנת סרטים בבית כנסת בשבת ושאר פעילויות בידור שכאלה – מבזות ומביישות את הדת היהודית.

בלית ברירה, נעשתה פנייה לרשויות העיר חנטשין, מתוך כוונה להסביר כי יום השבת הוא היום הקדוש לעם היהודי וכי אין זה ראוי שהאולם היחידי שהעירייה תמצא לנכון להקרין בו סרטים, יהיה בית הכנסת.

הפנייה לרשויות נעשתה בבחינת "שלח לחמך על פני המים", בניסיון להגיע למישהו שיקבל את הדברים ויכבדם – ובמפתיע, אכן כך היה.

בנסיבות לא ברורות, מועד הקרנת הסרט שונה על ידי הנהלת המוזיאון, ובמקום שיוקרן בשבת הועברה ההקרנה ליום שלישי.

יתכן שיד אלוהים בדבר ויתכן שהבקשה נפלה על אוזניים קשובות של אלו שיש להם עניין לשמור על יחסים תקינים בין היהודים לנוצרים בחנטשין, ויתכן מאוד כי נכונות זו באה בעקבות חינוך מוקדם לסובלנות ולהכרה ביהודים שהיו שכניהם בפולין רק לפני 80 שנה.

יש לציין כי בשנים האחרונות בתי כנסת ששרדו את השואה בפולין הולכים והופכים להיות למבני ציבור ותרבות, ומשמשים לאירועים שונים.

בלית ברירה, נעשתה פנייה לרשויות העיר חנטשין, כדי להסביר כי יום השבת הוא היום הקדוש לעם היהודי, וכי אין זה ראוי שהאולם היחיד שהעירייה תמצא לנכון להקרין בו סרטים, יהיה בית הכנסת

לעיתים השימוש בבתי הכנסת נעשה בצורה מבישה, הגורמת לאי נוחות בקרב מי שרואה בבתי הכנסת את בית האלוהים, שיועד על ידי הציבור לעבודת האל. אך לעיתים מתברר שישנה אוזן קשובה להמשיך לשמור על כבוד הדת היהודית והמורשת היהודית, במקומות הקדושים למי שהיו בעבר השכנים מעבר לדלת.

תגובת מתחם המרכז להנצחת התרבות היהודית בחנצ'יני: "בתגובה למכתבך, ברצוננו להודיע ​​לך כי המרכז להנצחת התרבות היהודית בחנצ'יני זה לא מקום של פולחן דתי. הבניין שימש פונקציות חברתיות-תרבותיות שונות במשך שנים רבות, כולל קולנוע מרמורי, וההקרנה הייתה התייחסות ישירה להיסטוריה של המקום והקולנוע הנזכר. למרות זאת, כדי לכבד את זמן השבת, החלטנו להזיז את הקרנת הסרט. אנו מאמינים שהחלטה זו עולה בקנה אחד עם רוח ההיסטוריה של בניין זה ואמונותיכם".

מאיר בולקה חוקר ומגלה בשנים האחרונות את מזרח אירופה ובמיוחד את פולין. כבר 10 שנים על הקו בין פולין לישראל ועדיין לא גילה אפילו 10% מהסיפורים של יהדות אירופה לפני השואה ולאחריה. הופך כל אבן, מאתר כל פיסת מידע ומנסה להוציא את האמת לאור, גם אם היא כואבת. במסגרת עיסוקו פועל לשימור המורשת היהודית ועוסק בשימור אתרי מורשת יהודיים. לעיתים גם נאבק באנטישמיות, בעיקר זו הדיגיטלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 718 מילים
סגירה