חמושים הקשורים לאל-קאעידה חוסמים כביש מול מפגינים במעוז האופוזיציה באידליב, 17 במאי, 2024 (צילום: AP Photo/Ghaith Alsayed)
AP Photo/Ghaith Alsayed

מלחמת האזרחים חוזרת: התקוממות נוספת החלה בסוריה

שנים לאחר שמלחמת האזרחים במדינה הסתיימה לכאורה, השליטה של אסד שוב מתפוררת ● בחודשים האחרונים לוחמים חמושים – רובם מכוחות האופוזיציה לשעבר – חטפו לפחות 25 קציני צבא סורים כנקמה על מעצרים שרירותיים של אזרחים ואילצו את המשטר לשחרר את העצורים ● נראה שמדובר במשבר שמתפתח ועשוי להסלים פעם נוספת

FPלפני שש שנים המשטר הסורי כבש את המחוז הדרומי דרעא, הידוע בפי מיליוני סורים כ"ערש המהפכה". הניצחון הצבאי ההוא היווה רגע מכריע עבור נשיא סוריה בשאר אל-אסד.

אחרי הכול, זו הייתה הפעם האחרונה שהמשטר כבש חלק נכבד משטחי האופוזיציה, וכשעשה זאת ביולי 2018 הוא הוכיח לעולם כולו כי הוא חסין מעונש. על הנייר, דרעא הוגדר כ"אזור של אי-הסלמה" לאחר חודשים של דיפלומטיה בינלאומית שארצות הברית מילאה בה תפקיד מרכזי.

למרות אותו מעמד מוגן, כוחות המשטר, בעזרת סיוע צבאי רוסי כבד, צרו על דרעא, הפגיזו אותו לכדי עיי חורבות, ולאחר שבועות של אלימות אכזרית אילצו אותו להיכנע. בעלי בריתה האמינים ביותר של וושינגטון מכוחות האופוזיציה, קואליציית "החזית הדרומית", ננטשו – גורמים אמריקאים יעצו להם להיכנע.

מאז, מעמדו של המשטר אינו מוטל בספק כאשר שחקנים בינלאומיים נסוגים בהדרגה, עייפים וחסרי עניין. מאז אותו רגע מכריע, מבחינתם של רבים, אסד ניצח, המשבר הסתיים והשפעותיו נבלמו.

הסורים חוגגים את ההשתלטות על דרעא, 17 ביולי 2018 (צילום: SANA via AP)
הסורים חוגגים את ההשתלטות על דרעא, 17 ביולי 2018 (צילום: SANA via AP)

לאמיתו של דבר, אסד מעולם לא "ניצח" – הוא רק שרד, הודות לתמיכתן החזקה והעקבית של רוסיה ואיראן, אבל גם בשל אותה התנתקות בינלאומית מהאזור.

בשנים שחלפו מאז, העניין של העולם במאמץ לפתרון המשבר המתיש של סוריה התפוגג לחלוטין. בוושינגטון היום, עצם ההצעה לעשות עוד משהו בנוגע לסוריה בחוגי קובעי המדיניות רק גוררת השתנקויות נרגזות וצחוק סרקסטי ואינה מעוררת תשומת לב.

מבחינות רבות, המצב בסוריה גרוע מתמיד. אחיזתו של המשטר באזורים שבשליטתו מעולם לא נראתה כה שברירית ובלתי משכנעת. אזור דרום סוריה שלכאורה "טוהר" ממתנגדים הוא דוגמה בולטת

ובכל זאת, מבחינות רבות, המצב בסוריה גרוע מתמיד. יש סימנים ברורים ומתמשכים להתעוררות המדינה האסלאמית; סחר בסמים בהיקף של מיליארדי דולרים בתמיכת המשטר; ויחסי איבה גאופוליטיים הכוללים את ישראל, איראן, טורקיה, רוסיה וארצות הברית. אחיזתו של המשטר באזורים שבשליטתו מעולם לא נראתה כה שברירית ובלתי משכנעת.

אזור דרום סוריה הוא דוגמה בולטת. שש שנים לאחר הפגזת ערש המהפכה עד להכנעתו, שליטתו של אסד בדרום מתחילה להיפרם. אף שאסד ונותן החסות הרוסי שלו התכוונו שהדרום יגלם סוריה יציבה ש"טוהרה" ממתנגדים, היה זה האזור הבלתי יציב ביותר בסוריה מאז 2018.

מפגינים נגד הממשל הסורי בעיר דרעא שבדרום סוריה, 2011 (צילום: AP Photo/Hussein Malla)
מפגינים נגד הממשל הסורי בעיר דרעא שבדרום סוריה, 2011 (צילום: AP Photo/Hussein Malla)

כפי שתועד ב- "Syria Weekly", לפחות 47 בני אדם נהרגו במחוזות דרעא וא-סווידא בין אמצע יוני לאמצע יולי בלבד בשטף יומיומי של התנקשויות, מארבים, פשיטות, חטיפות והוצאות להורג של בני ערובה. דרעא בפרט הוא התגלמות של היעדר חוק וכאוס.

מעבר להפרת הסדר המשתקת, לוחמי האופוזיציה לשעבר ופלגים חמושים מקומיים נוספים במחוזות דרעא וא-סווידא שבשליטת המשטר מגלים בשבועות האחרונים יותר ויותר תעוזה בקריאת תיגר על מעשי ההתעללות של המשטר.

 בשבועות האחרונים, לוחמי האופוזיציה לשעבר ופלגים חמושים מקומיים נוספים במחוזות דרעא וא-סווידא שבשליטת המשטר מגלים יותר ויותר תעוזה בקריאת תיגר על מעשי ההתעללות של המשטר

בין אמצע יוני לאמצע יולי לוחמים חמושים – רובם מכוחות האופוזיציה לשעבר – חטפו לפחות 25 קציני צבא סורים כנקמה על מעצרים שרירותיים של אזרחים מאותם אזורים בידי המשטר.

בני הערובה שימשו בהצלחה כמנוף לחץ כדי לאלץ את המשטר לשחרר את האזרחים העצורים. מעולם קודם לכן לא אותגר המשטר בעקביות כזאת ואולץ להיכנע.

פלגים חמושים מקומיים שעל הנייר נחשבים "מפויסים" החלו כעת גם לבצע תקיפות ישירות על מחסומים ומבנים צבאיים של משטר אסד כפעולות תגמול על מעשי התעללות.

לדוגמה, כאשר אישה סורית מהעיר אינחיל שבדרעא נעצרה כאשר ניסתה לחדש את הדרכון שלה בדמשק ב-10 ביולי, לוחמי האופוזיציה לשעבר באינחיל פתחו בתקיפות מתואמות על שלושה מחסומים ועל מטה המודיעין המקומי.

כאשר כוחות המשטר השיבו אש, לרבות ירי מרגמות וארטילריה, לוחמים מקומיים ארבו לרכב משוריין של המשטר שהגיע כתגבורת והשמידו אותו ברקטות נגד טנקים. בהמשך אותו היום האישה שוחררה.

מעולם קודם לכן לא אותגר המשטר בעקביות כזאת ואולץ להיכנע. פלגים חמושים מקומיים שעל הנייר נחשבים "מפויסים" החלו כעת גם לבצע תקיפות ישירות על מחסומים ומבנים צבאיים כפעולות תגמול על מעשי התעללות

במחוז א-סווידא השכן, שתושביו הפגינו עד כה יותר מ-330 ימים ברציפות להפלת אסד, כוחות המשטר הקימו במפתיע מחסום ביטחוני חדש בכניסה הראשית לבירת המחוז ב-23 ביוני.

בתוך שעות, לפחות שישה פלגים מקומיים חמושים התגייסו לפעולה ופתחו במתקפה על עמדות המשטר. במשך 48 שעות הם ניהלו לחימה כבדה, שמשכה כוחות תגבור של המשטר מדמשק.

ב-25 ביוני המשטר נאלץ לסגת, והמחסום המבוצר בכבדות הפך שוב לעמדה ללא שלטון מקומי. קריאת תיגר ישירה שכזאת על המדיניות הביטחונית של המשטר הייתה יוצא דופן, בפרט עבור מחוז שמעולם לא נפל לשליטת האופוזיציה.

התקרית הזו עוררה תשומת לב אזורית רבה, והדגישה את כניעת המשטר. הדבר עשוי להסביר מדוע אחד המנהיגים הבולטים של הקבוצות החמושות המתנגדות למשטר בא-סווידא, שפיקד על רבות מהתקיפות שתוארו לעיל, נרצח בביתו עם שחר ה-17 ביולי. מורהג' ג'רמאני, שנודע בכינוי אבו ריית', נורה בראשו דרך חלון חדר האורחים שלו בידי מתנקש שהיה מצויד במשתיק קול. אשתו הייתה בבית, אבל לא שמעה את הירי.

קריאת תיגר ישירה שכזאת על המדיניות הביטחונית של המשטר הייתה יוצא דופן, בפרט עבור מחוז שמעולם לא נפל לשליטת האופוזיציה. התקרית הזו עוררה תשומת לב אזורית רבה, והדגישה את כניעת המשטר

במהלך אותו פרק זמן של חודש, קבוצות חמושות מקומיות בדרום סוריה גם חטפו ארבעה סוכני מודיעין של המשטר, שהואשמו במגוון מעשי התעללות, לרבות רצח, עינויים ופשע מאורגן. כל הארבעה עונו בעצמם, אולצו להודות בפשעיהם מול מצלמה ואז הוצאו להורג. סרטוני ההודאות שלהם הופצו לאחר מכן באזור ובמדיה החברתית.

נוסף על כך, יד ימינו של ראש המודיעין הצבאי של דרעא הידוע לשמצה, לואיי אל-עלי, נרצח בלב בירת המחוז ב-13 ביולי. יעד ההתנקשות, שנודע בכינוי אבו לוקמאן, פיקח במשך קרוב לעשור על העינויים במתקן המעצר והחקירות גדול ביותר בדרעא.

לוחמים המזוהים עם שלוחת אל-קאעידה לשעבר במעוז האופוזיציה הסורית באידליב, 16 ביוני 2024 (צילום: OMAR HAJ KADOUR / AFP)
לוחמים המזוהים עם שלוחת אל-קאעידה לשעבר במעוז האופוזיציה הסורית באידליב, 16 ביוני 2024 (צילום: OMAR HAJ KADOUR / AFP)

תובנות כאלה מציעות הצצה למציאות האמיתית של שלטון המשטר בשנה ה-14 למשבר בסוריה. אסד רחוק מלבסס את שליטתו, ונראה כי סמכותו מתפוררת. בד בבד, המשטר ממשיך להיכשל במאמציו התקופתיים לדכא את התעוררות המדינה האסלאמית.

בחודש האחרון בלבד לפחות 69 אנשי כוחות הביטחון של המשטר נהרגו בתקיפות כמעט יומיות של המדינה האסלאמית ברחבי המדבר המרכזי של סוריה. וזאת בזמן "מבצע טיהור" בן חודש של המשטר נגד הארגון הג'יהאדיסטי.

זו המציאות האמיתית בשנה ה-14 למשבר בסוריה: אסד רחוק מלבסס את שליטתו, ונראה כי סמכותו מתפוררת, בעוד המשטר ממשיך להיכשל במאמציו לדכא את התעוררות המדינה האסלאמית, והמשבר רחוק מפתרון

בינתיים, היועצת הבכירה של אסד, לונה אל-שיבל, נהרגה ב-3 ביוני בתאונת דרכים מסתורית, שיש מי שמאמין כי היא נגרמה במתכוון בשל יריבות פנימית, ואילו עמוד השדרה של כלכלת המשטר, מוחמד בראא קאטרג'י, נהרג בתקיפה ישראלית ב-15 ביוני. ואלה רק חלק מהאירועים האחרונים.

אף שהם מתמודדים עם משטר הידוע לשמצה בכך שאינו בוחל באמצעים לדיכוי התנגדות, נראה שתושבי דרום סוריה ספגו מספיק. מההתקוממות העממית בא-סווידא, שנמשכת זה כמעט שנה, ועד המגמה האחרונה של לוחמים מקומיים שקוראים תיגר ישיר על מעשי ההתעללות ועל המדיניות הביטחונית של המשטר, לא נראה שמדובר במשבר פתור כלל, אלא בכזה שמתפתח ועשוי להסלים פעם נוספת.

צ'ארלס ליסטר הוא עמית בכיר ומנהל תוכנית סוריה והתוכנית ללוחמה בטרור וקיצוניות במכון המזרח התיכון בוושינגטון.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
אין ערך בעייני משטר הערבי מחיי האזרח , תימן , סוריה ולבנון ואירן הם מדינות עניות מפולגות עם כל מיני אירגוני טרור ועדיין אוהבי מלחמה וצמאי דם ולא משנה מה קורה בתוך המדינה ורק בראש שלהם 7... המשך קריאה

אין ערך בעייני משטר הערבי מחיי האזרח , תימן , סוריה ולבנון ואירן הם מדינות עניות מפולגות עם כל מיני אירגוני טרור ועדיין אוהבי מלחמה וצמאי דם ולא משנה מה קורה בתוך המדינה ורק בראש שלהם 72 בתולות רקובות בקבר . ואין ערך לשום הסכם איתם ( ראה לפיד ונסראללה בהסכם הימי הטפשי של לפיד )

עוד 1,028 מילים ו-2 תגובות
סגירה