לראשונה אי־פעם בהיסטוריה מטיל זהב סטנדרטי במשקל 400 אונקיות חצה החודש את מחסום המיליון דולר. אחרי כמעט עשור של דשדוש, השנים האחרונות בהחלט חייכו למתכת היקרה, כאשר ב־2024 מחיר הזהב זינק בחדות מעבר ל־2,500 דולר לאונקיית זהב אחת.
מומחים קושרים חלק משמעותי בעלייה האמורה בסיכוי להורדת הריבית על ידי הבנקים המרכזיים – ובמיוחד זה של הפדרל ריזרב בארה"ב.
כאשר הריבית נמוכה, ההחזרים מהשקעות באג"ח ובפיקדונות בנקאיים – שהתשואה עליהם תלויה בגובה הריבית – הופכים לפחות אטרקטיביים. המשקיעים מחפשים אלטרנטיבות שיכולות לשמר את ערך הכסף שלהם – והזהב נחשב לאחד האלטרנטיבות האלה.
כמו כן, זהב נתפס כנכס בטוח בתקופות של חוסר יציבות כלכלית וגיאופוליטית. לציפיות לירידות ריבית נוספה גם המלחמה בעזה ובצפון שמטלטלת את המזרח התיכון, והמלחמה באוקראינה, שנמשכת כבר יותר משנתיים. כל זה תדלק את העליות במחיר הזהב שהלכו והתגברו עד לשיא השנה.
הסיבות להתנפלות של הבנקים המרכזיים על הזהב מגוונות. יש בנקים שרוצים לגדר את עצמם מפני ירידה אפשרית בערך הדולר והטלטלות הגיאופוליטיות השוטפות את העולם
גורם מפתיע לא פחות שמתדלק עוד מאז 2022 את מחיר הזהב – ושגם קשור לסכסוכים גיאופוליטיים – הוא הבנקים המרכזיים בעולם. בשנת 2024 לבדה, הבנקים המרכזיים הגדילו את עתודות הזהב שלהם בכ־290 טון – 69% יותר מהממוצע הרבעוני בחמש השנים האחרונות. מדובר בכמות הרכישות הגבוהה ביותר לתחילת שנה מאז שנת 2000.
הסיבות להתנפלות של הבנקים המרכזיים על הזהב מגוונות. יש בנקים שרוצים לגדר את עצמם מפני ירידה אפשרית בערך הדולר והטלטלות הגיאופוליטיות השוטפות את העולם. מצד שני, השימוש של האמריקאים בדולר לצורך הטלת סנקציות והקפאת הנכסים של הבנק המרכזי הרוסי, גרמו לבנקים מרכזיים בגוש האנטי אמריקאי לרכוש הרבה מאוד זהב כדי להפחית את התלות בדולר.
לפי מועצת הזהב העולמית (WGC), בנקים מרכזיים רכשו בשנה שעברה 1,037 טון זהב, כאשר הבנק המרכזי של סין רכש יותר זהב מכל הבנקים המרכזיים האחרים גם יחד. קצב הרכישות של הסינים לא פסק גם בתחילת 2024.
סין מכרה במקביל חלק גדול מאחזקותיה בניירות הערך של משרד האוצר האמריקאי. בתחילת 2022 היא החזיקה ביותר מטריליון דולר של נכסים פיננסים שמקורם בממשלת ארה"ב, ועתה רק ב־768.30 מיליארד דולר
סין מכרה במקביל חלק גדול מאחזקותיה בניירות הערך של משרד האוצר האמריקאי. בעוד שבתחילת 2022 היא החזיקה ביותר מטריליון דולר של נכסים פיננסים שמקורם בממשלת ארה"ב, האחזקות האלו הצטמצמו ל־768.30 מיליארד דולר עד מאי 2024 והוחלפו בזהב ובנכסים אחרים.
על רקע היחסים הגיאופוליטיים המעורערים בין שתי המעצמות, סין מנסה להפחית את תלותה בדולר האמריקאי ולהיות מוכנה למקרה קיצוני יותר של הטלת סנקציות אמריקאיות עליה או על בנות בריתה.
בקרב האנליסטים בשוק, אין ספק שהבנקים המרכזיים בכלל – וסין בפרט – הזניקו את מחירי הזהב לרמות חסרות תקדים. אולם, בנק ישראל משתייך דווקא לקבוצת הבנקים שלא מאמינה בזהב. הוא מעדיף לשמור את רוב הרזרבות שלו במטבעות זרים, אג"ח ממשלתיות ומניות, זאת כחלק מניהול נכסי הרזרבה שלו.
הזהב שמר על מעמדו כמטבע סחיר וכאמצעי לשימור עושר במשך אלפי שנים. עוד בתקופת מצרים העתיקה והאימפריה הרומית הזהב היה סמל לעושר ולכוח. בעשורים האחרונים הזהב לא רק שמר על מעמדו כ"חוף מבטחים", אלא גם רשם תשואות מרשימות הנותנות פייט למדדים ומניות מרכזיים ופופולריים.
בשנת 2024 לבדה הזהב הציג עלייה של כ־23% מתחילת השנה. נוסף על כך הזהב עקף את מדד ה־S&P ב־6% וניצח בתשואה אג"חים ומניות של ענקיות תוכנה כמו אפל וגוגל
בהשוואה בין תשואות הזהב למדד ה־S&P ב־20 השנים האחרונות, הזהב הנפיק תשואה גבוהה למשקיעיו בכ־117% יותר ביחס ל־S&P. מי שהימר על ה־S&P לפני חמש שנים רשם דווקא תשואה גבוהה יותר מאשר בזהב בכ־10%. כל זה שוב השתנה בשנים האחרונות לטובת הזהב.
בשנת 2024 לבדה הזהב הציג עלייה של כ־23% מתחילת השנה. נוסף על כך הזהב עקף כאמור את מדד ה־S&P ב־6% וניצח בתשואה אג"חים ומניות של ענקיות תוכנה כמו אפל וגוגל.
ומה לגבי העתיד?
תיאבון רכישת הזהב של סין נבלם במהלך חודש יוני. סין דיווחה באותו החודש שרזרבות הזהב שלה לא השתנו מזה כחודשיים. זאת בניגוד לרכש העצום שלה, שנמשך 18 חודשים רצופים קודם לכן.
בנק ג'יי פי מורגן מעריך שעם עליית מחיר הזהב הבנקים המרכזיים ינהלו את מסע רכש הזהב שלהם בצורה טקטית יותר, מה שעשוי להפחית את קצב הרכישות שלהם. למרות זאת, לטענת הבנק יהיו בנקים מרכזיים וצרכנים אחרים שצפויים להישאר כקונים חזקים בשוק ויתמכו במחיר גבוה יותר של זהב. מניתוח הבנק עולה כי מחיר הזהב יגיע ל־2,600 דולר לאונקייה במהלך 2025.
למרות האופטימיות בשוק ולמרות הצפי להורדת ריבית, חשוב לזכור שלהשקעה בזהב יש גם צד שני ופחות סימפטי למשקיעים, המכיל גם רכיב מסוכן
ג'ובאני סטאונובו, אנליסט סחורות בכיר בבנק UBS, צופה שמחיר הזהב יגיע ל־2,600 דולר עד סוף השנה ול־2,700 דולר עד אמצע 2025. הבנק צופה שיעורי ריבית נמוכים יותר בארה"ב, שבשילוב עם דולר חלש יתמכו בזרימת השקעות לתעודות סל של זהב.
למרות האופטימיות בשוק ולמרות הצפי להורדת ריבית, חשוב לזכור שלהשקעה בזהב יש גם צד שני ופחות סימפטי למשקיעים, המכיל גם רכיב מסוכן. למשל, בין שנת 2009 ועד סוף 2011 מחיר הזהב הוכפל והגיע ל־1,900 דולר. אבל מאוקטובר 2012 ועד יולי 2013 איבדה המתכת יותר מרבע מערכה.
מחיר הזהב המשיך לצנוח עד לשפל של 1,054 דולר לאונקיה בדצמבר 2015. כלומר, מי ששם את כספו בשיא איבד כמעט מחצית מערכו והיה צריך להמתין בסבלנות עוד חמש שנים עד שהוא מחק את כל ההפסדים האלה.
הנפילה הזו התרחשה אף שהריביות באותה תקופה היו נמוכות באופן חריג. מקרה 2012 מדגים שגורמים אחרים – חוץ מריבית נמוכה – יכולים להשפיע. למשל שינויים בביקוש העולמי, תנודות בשערי מטבע, או אפילו שמועות בשוק עלולים להשפיע על מחיר הזהב.
הרווח מזהב תלוי אך ורק בעליית ערכו. זה הופך את ההשקעה בזהב לספקולטיבית יותר ומסוכנת יותר למשקיעים הזקוקים לתזרים מזומנים קבוע
האירוע הזה מדגיש כאמור את אחד הסיכונים המרכזיים בהשקעה בזהב – התנודתיות. סיכון נוסף טמון בעובדה שזהב לא מייצר הכנסה שוטפת, בניגוד למניות המחלקות דיבידנדים או לאגרות חוב המשלמות ריבית. הרווח מזהב תלוי אך ורק בעליית ערכו. זה הופך את ההשקעה בזהב לספקולטיבית יותר ומסוכנת יותר למשקיעים הזקוקים לתזרים מזומנים קבוע.
צריך לזכור בסוף כי מחיר הזהב מושפע גם מגורמים פסיכולוגיים ורגשיים. פאניקה בשווקים יכולה אומנם להוביל לעליות מחיר חדות בערכו, אבל גם לנפילות תלולות כשהפאניקה עוברת.
בעוד שלזהב יכול להיות מקום בתיק השקעות מגוון, חשוב להבין את הסיכונים הכרוכים בו. מקרה 2012 מזכיר כי גם בהשקעה ב"מקלט בטוח", זהירות והערכת סיכונים נבונה הן המפתח להשקעה מוצלחת.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
אונקיית זהב = 31 גרם $2500
פחות מ $100 לגרם
איך 400 גרם נהיו מיליון דולר
זה חשבון כיתה ג'
הזהב עבר את ה s&p ?
הזהב היה תקוע 10 שנים ובאותה תקופה הבורסה הכפילה ויותר
ואם יש רבעון אחד שהזהב משיג את הבורסה זה זמן למכור זהב לא לקנות