ראש הממשלה בנימין נתניהו מציג במסיבת עיתונאים את חשיבותו של ציר פילדלפי, 2 בספטמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
חיים גולדברג/פלאש90

ב"נאום פילדלפי" נתניהו עמד על הסכנות שלפני 7 באוקטובר

בניגוד לדיווח הלא מאומת כי סנוואר תכנן לברוח עם חטופים לאיראן, ככל הידוע כל המנהרות שחצו משטח עזה למצרים נוטרלו על ידי צה"ל – ורבות מהן נחסמו בעבר על ידי המצרים ● הדברים של ראש הממשלה ב"נאום פילדלפי" נכונים למציאות שלפני 7 באוקטובר ורלוונטיים ליום שאחרי ● לא בכדי נתניהו העדיף לבלבל בין ההווה לעתיד ● פרשנות

ביום חמישי האחרון הגיע הרמטכ"ל המצרי לביקור פתע באזור רפיח המצרית. זה קרה בדיוק שלושה ימים אחרי "נאום פילדלפי" של ראש הממשלה בנימין נתניהו. עיתוי הביקור לא מקרי, כמו כל דבר במצרים, קהיר ביקשה להעביר מסר לישראל שהיא לא רואה בעין יפה את הרמזים שהגיעו מירושלים על שיתוף פעולה של המצרים עם תעשיית הברחות הנשק לתוך הרצועה בשנים האחרונות.

הביקור של הגנרל אחמד חליפה אומנם לווה באמירות כלליות כמו: "השמירה על גבולות המדינה מהווה את המשימה המרכזית של הכוחות המזוינים בכל ההיבטים האסטרטגיים", אבל הרמז המצרי היה ברור – בלי לומר את המילה "ישראל", המצרים כיוונו לירושלים.

"הרמטכ"ל המצרי הגיע לגבול עם ישראל בהתרסה", הגדיר זאת אלוף במילואים עמוס גלעד, מי שעמד בראש האגף המדיני־ביטחוני במשרד הביטחון והוביל עשרות שנים את המגעים עם השלטונות בקהיר.

גורם מצרי בכיר ששוחח עם עיתונאים מייד אחרי "נאום פילדלפי" הביע פליאה על דברי נתניהו. לדבריו מאחורי הקלעים יש שיתוף פעולה הדוק עם מערכת הביטחון הישראלית

גורם מצרי בכיר ששוחח עם עיתונאים מייד אחרי "נאום פילדלפי" הביע פליאה באוזניהם על דברי נתניהו. לדבריו מאחורי הקלעים יש שיתוף פעולה הדוק עם מערכת הביטחון הישראלית ואפילו הבנה משולשת של קהיר–וושינגטון–ירושלים על איך אמור להיראות הציר ביום שאחרי חמאס.  

ההבנות הן כי ארה"ב תממן את בניית המכשול החדש – קיר תת־קרקעי מצויד חיישנים למניעת הברחות וציוד שיקוף מתקדם לבדיקת הסחורות. גורם ישראלי אישר באוזננו את הדברים הללו.

ראש הממשלה בנימין נתניהו במסיבת עיתונאים לתקשורת הזרה. 4 בספטמבר 2024 (צילום: חיים צח / לע"מ‎)
ראש הממשלה בנימין נתניהו במסיבת עיתונאים לתקשורת הזרה, 4 בספטמבר 2024 (צילום: חיים צח, לע"מ‎)

כלומר, ראש הממשלה נתניהו הגיע למסיבות העיתונאים שערך בימים שני ושלישי בשבוע שעבר (יום שני לתקשורת העברית, יום שלישי לבינלאומית) כשהוא יודע שיש מאחורי הקלעים סיכומים ראשוניים לרוחה של ישראל בנוגע לעתיד הגבול בין רצועת עזה למצרים.

באופן מקרי, או שלא, פרסם ביום חמישי העיתון הבריטי "ג'ואיש כרוניקל" כי מנהיג חמאס יחיא סנוואר תכנן לחצות את הגבול לסיני עם כמה חטופים ולמצוא מקלט מדיני באיראן.

הפרסום הזה מעורר לא מעט סימני שאלה לגבי האמיתות שלו, ולא מעט סימני קריאה לגבי תזמונו. זה קורה בעיצומו של גל הביקורת החריף על ראש הממשלה, שהעלה את הציר לראש סדר העדיפויות הישראלי

הפרסום הזה מעורר לא מעט סימני שאלה לגבי האמיתות שלו, ולא מעט סימני קריאה לגבי תזמונו. זה קורה בעיצומו של גל הביקורת החריף על ראש הממשלה, שהעלה את הציר לראש סדר העדיפויות הישראלי, לפני עסקת חטופים.

אלא שבדיקה שערכנו עם מספר גורמים במערכת הביטחון לגבי המנהרות הפעילות בין רצועת עזה למצרים העלתה כי נכון להיום – בדגש על ככל הידוע למערכת הביטחון – אין מנהרות פעילות החוצות את הגבול.

ציר פילדלפי מהצד של רצועת עזה ב-15 ביולי 2024 (צילום: אורן כהן/פלאש90)
ציר פילדלפי מהצד של רצועת עזה, 15 ביולי 2024 (צילום: אורן כהן/פלאש90)

כל המנהרות שחצו נוטרלו על ידי צה"ל, ורבות מהן נחסמו בעבר על ידי המצרים בצד שלהם. הפתחים שנותרו ברצועת עזה לא מובילים לשום מקום. הגורם המצרי הבכיר אישר את הדברים, מה שמתיישב עם הקביעה החד משמעית של מערכת הביטחון בשבוע האחרון כי ניתן לסגת מהציר ל־42 ימים ללא חשש כי חלק מהמנהרות יחודשו או שחטופים יועברו לצד המצרי.

גורם ביטחוני ישראלי אחר אישר בשיחה עם זמן ישראל כי לצה"ל תהיה יכולת לנטר כל מאמץ של מעבר מעל או מתחת לקרקע, ובמידה שתתגלה במהלך ההפוגה מנהרה חדשה, ישראל תוכל לנטרל אותה מיידית.

הכוונה המצרית היא למנוע מפעילי טרור פלסטינים לחצות את הגבול ולפתוח חזית נוספת לישראל מתוך מצרים, כפי שקרה בעבר

מעבר לכך צריך לזכור מה קורה בצד המצרי של הגדר לאורך ציר פילדלפי. כבר בתחילת המלחמה המצרים בנו שתי סוללות עפר גדולות לכל אורך הציר כדי למנוע פריצה של פליטים פלסטיניים לשטחם. כמו כן הם תגברו משמעותית את הכוחות באזור כדי למנוע את זליגת הלחימה לשטחם.

הכוונה המצרית היא למנוע מפעילי טרור פלסטינים לחצות את הגבול ולפתוח חזית נוספת לישראל מתוך מצרים, כפי שקרה בעבר.

חיילים מצרים במעבר רפיח, 4 ביולי 2024 (צילום: Giuseppe CACACE / AFP)
חיילים מצרים במעבר רפיח, 4 ביולי 2024 (צילום: Giuseppe CACACE / AFP)

לסיכום, ב"נאום פילדלפי" ראש הממשלה עמד על סכנות מוחשיות, אלא שהן לא רלוונטיות במצב הדברים כרגע ברצועת עזה. הסכנות הללו נכונות לפתרון הקבע, לא למצב דברים שבו חמאס מחזיק ביותר מ־100 חטופים ישראלים וצה"ל שולט על כל הציר, מעל ומתחת לקרקע.

הדברים של ראש הממשלה על "איום משמעותי" , "צינור חמצן לחמאס", נכונים למציאות שלפני 7 באוקטובר ורלוונטיים מאוד ליום שאחרי, כשישראל תעזוב את רוב שטחי הרצועה וכל שכן את ציר פילדלפי. לא בכדי נתניהו העדיף לבלבל בין ההווה לעתיד.

אחד משדרי הטלוויזיה של השלטונות אמר במפורש כי מצרים לא תקבל שום נוכחות ישראלית בציר אלא רק נוכחות של הרשות הפלסטינית במעבר רפיח

נתניהו כדרכו מצא אויב, הגדיר איום – וליכד את המחנה. המצרים אגב דאגו השבוע להעביר מסר ברור בעניין הזה. אחד משדרי הטלוויזיה של השלטונות אמר במפורש כי מצרים לא תקבל שום נוכחות ישראלית בציר אלא רק נוכחות של הרשות הפלסטינית במעבר רפיח. אלה לא דברים שנאמרים בחלל ריק, יש כאן רמז לשני הצדדים: לישראל לגבי חזרה לפילדלפי, ולחמאס לגבי מחליפם.

עוד 706 מילים
סגירה