גדעון סער והמצב הכלכלי, אילוסטרציה (צילום: יונתן זינדל/פלאש90, iStock, עיבוד מחשב)
יונתן זינדל/פלאש90, iStock, עיבוד מחשב

בדרך פנימה, סער מבריח את המשקיעים החוצה

אם יש משהו שמשקיעים וסוכנויות דירוג האשראי חוששים ממנו זה חוסר יציבות פנימית או חוסר יציבות אזורית או חוסר ודאות לגבי העתיד ● מינוי סער לשר הביטחון מביא איתו את כל שלושת הדברים האלו באותה החבילה ● פרשנות

עם היוודע אתמול (שני) על הדיל הפוליטי המתגבש במשרד הביטחון, כלכלת ישראל נצבעה באדום בוהק.

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.4%, מדד ת"א 90 התרסק ב-2.3%. תשואות האג"ח הממשלתיות לעשר שנים זינקו למעל 4.9%. אפילו ערך השקל, זה שכולם היו בטוחים שיתחזק אחרי פרסום המדד הגבוה שלשום, נחלש במעל אחוז מול הדולר. זאת, אגב, בניגוד למגמה בעולם, שם המטבעות המקומיים התחזקו ביחס לדולר.

הירידות האלו, שמצביעות בעיקר על אובדן אמון בכלכלה הישראלית, גם אם באופן זמני, לא צריכות להפתיע אף אחד. בזמן שישראל נמצאת בעיצומה של מלחמה קשה, כש-101 מאזרחיה עדיין חטופים בעזה, הדיונים על החלפת שר הביטחון יואב גלנט בח"כ גדעון סער עלולים לשאת בתוכם השלכות כלכליות כבדות.

בזמן שישראל נמצאת בעיצומה של מלחמה קשה, כש-101 מאזרחיה עדיין חטופים בעזה, הדיונים על החלפת שר הביטחון יואב גלנט בח"כ גדעון סער עלולים לשאת בתוכם השלכות כלכליות כבדות

המשקיעים בעולם רגישים במיוחד לשלושה נושאים עיקריים: חוסר יציבות פנימית בתוך המדינה; חוסר יציבות אזורית; וחוסר ודאות לגבי העתיד. מינוי סער מביא איתו את כל שלושת הדברים הללו תחת מארז מהודר אחד בתמורה לעסקה פוליטית.

מפגינים, הקוראים לשחרור החטופים המוחזקים ברצועת עזה, מוחים ליד ביתו של גדעון סער בתל אביב, 16 בספטמבר 2024 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
מפגינים, הקוראים לשחרור החטופים המוחזקים ברצועת עזה, מוחים ליד ביתו של גדעון סער בתל אביב, 16 בספטמבר 2024 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)

גלנט, למרות הביקורת נגדו והטעויות הקשות שעשה, עדיין זוכה לרמת אמון גבוהה יחסית בקרב הציבור בכל הקשור לניהול המלחמה.

הוא הדמות הבכירה היחידה בממשלה שמאתגרת את חוסר האסטרטגיה והעדר תוכנית ממשלתית בכל מה שקשור ליום שאחרי ברצועת עזה. רבים תולים בו תקווה כאחרון שיכול להוביל לסיום המלחמה, להחזיר את החטופים ולהגן על חיילי המילואים מימי שירות אינסופיים במקום החרדים המשתמטים.

עזיבתו של גלנט תהיה מבחינת רבים סימן לכך שהממשלה איבדה את הבלם השפוי האחרון שלה. חוסר היציבות החברתית והחרפת הקרע בעם שיבואו עם החלפתו, עלולה לערער את האמון הנמוך ממילא של הציבור בממשלה, ולהחריף עוד יותר את תחושת הכאוס במדינה.

עזיבתו של גלנט תהיה מבחינת רבים סימן לכך שהממשלה איבדה את הבלם השפוי האחרון שלה. חוסר היציבות החברתית והחרפת הקרע בעם שיבואו עם החלפתו, עלולה לערער את האמון הנמוך ממילא

סער, בניגוד לגלנט, לא הציג עד היום שום אסטרטגיה ותוכנית מסודרת לניהול המלחמה. ביחס לחברי הממשלה הנוכחית הוא עוד מאותו דבר. המשמעות למינויו הוא אובדן מעט הסיכויים שעוד נותרו להביא לסיום המלחמה, להחזרת היציבות לאזור ולהשבת החטופים בטווח הנראה לעין. וזה עוד התרחיש האופטימי.

ללא אופק מדיני, החשש הוא שסער, חסר הניסיון הצבאי, יעשה את הסטאז' שלו במשרד הביטחון, בניהול מערכה אכזרית מול חזבאללה ואולי אפילו מול קואליציה איראנית אזורית נרחבת. לא משהו שמשרה ביטחון.

שר הביטחון יואב גלנט בגבול הצפון, 10 בספטמבר 2024 (צילום: אריאל חרמוני)
שר הביטחון יואב גלנט בגבול הצפון, 10 בספטמבר 2024 (צילום: אריאל חרמוני)

שילוב כזה של כאוס חברתי בשילוב מלחמה אזורית ואי-ודאות לגבי עתיד המדינה, הוא משהו שהמשקיעים בוחנים היטב עם זכוכית מגדלת. חברות דירוג האשראי הבינלאומיות כבר הקדישו חלק נכבד בדוחותיהן האחרונים לחששן מפני התפתחות אי-יציבות פנימית וחיצונית בישראל בעקבות המלחמה. החלפת גלנט בסער עלולה, כאמור, להגשים את כל החששות האלו.

ההשלכות של בריחת משקיעים מהמשק הישראלי עלולות להיות מרחיקות לכת: מהורדות דירוג אשראי נוספות שיובילו לעלייה נוספת בעלויות האשראי, דרך השפעות שליליות על המטבע המקומי, מה שעלול להחריף עוד יותר את האינפלציה, ועד כמובן פחות כסף שייכנס על ידי משקיעים לתעשייה. הראשון שעלול להיפגע במצב כזה הוא ענף ההייטק, המהווה כ-50% מכלל הייצוא בישראל.

ההשלכות של בריחת משקיעים מהמשק הישראלי עלולות להיות מרחיקות לכת, והראשון שעלול להיפגע במצב כזה הוא ענף ההייטק, המהווה כ-50% מכלל הייצוא

בסוף צריך לזכור שרוב המשקיעים לא מגיעים לישראל מתוך ציונות ואהבת הארץ. אם יראו שהמדינה נשאבת לתוהו ובוהו פנימי ומלחמה מתמשכת בשילוב ממשלה שלא רוצה או לא יכולה להנהיג ולתכנן לטווח ארוך, הם ימהרו לחפש מקומות בטוחים ויציבים יותר להון שלהם.

במצב כזה, אף החלפת שר – בכיר ככל שיהיה – כבר לא תעזור.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
3
איזה שקרן עלוב פוליטיקאי מהדרג הנמוך ביותר ?איך הוא יכול להראות את פרצופו המגעיל אחרי כל האמירות שלו לציבור שלא ישב עם ביבי כולל החתימה שלו אצל אופירה ?איזו אמינות יש לזבל פוליטי כמוהו ... המשך קריאה

איזה שקרן עלוב פוליטיקאי מהדרג הנמוך ביותר ?איך הוא יכול להראות את פרצופו המגעיל אחרי כל האמירות שלו לציבור שלא ישב עם ביבי כולל החתימה שלו אצל אופירה ?איזו אמינות יש לזבל פוליטי כמוהו ?
אני מקווה שהוא יעלם לנו מהחיים בהקדם .יש גבול לחאת אדם ?

מי שמצחק בפוליטיקה צריך להבין או הולכים ביחד או שנפרדים גלאנט מצחק אותה יפה הליכוד הכניס אותו כשהשמאל רדף אחריו וחיפש להכשיל אותו מה קרא שהשמאל התחיל לדאוג לו פשוט מאוד השמאל מחרחרי ריב... המשך קריאה

מי שמצחק בפוליטיקה צריך להבין או הולכים ביחד או שנפרדים גלאנט מצחק אותה יפה הליכוד הכניס אותו כשהשמאל רדף אחריו וחיפש להכשיל אותו מה קרא שהשמאל התחיל לדאוג לו פשוט מאוד השמאל מחרחרי ריב ומדון הפגינו נגד הרפורמה לעם נמאס הפסיקו לבוא לקפלן ואז ביבי וגלנט לא הסתדרו וביבי פיטר את גלנט השמאל קפץ על המציאה ויצא להפגנה בעד גלנט הלחץ שהשמאל עשה על גלנט הצליח והוא הפך את עצמו לשמאל הולך עם השמאל לא מוכן ליישר קו עם הממשלה ואין ברירה גלנט צריך להבין לבד שזה לא המקום שלו עצם העובדה שהתקשרו לגלנט ביום שמחת תורה והוא לא ענה לראש העירייה שהתקשר אליו ושאל למה אין צבא גלנט לא ענה יכול ליהיות שהוא היה שותף אתם בהפיכה שהייתה וביבי ראש הממשלה הבין שגלנט אי אפשר לסמוך עליו

נכון; אבל, הבעיה חמורה בהרבה: 1. המשקיעים לא רואים בסילוק גלנט רק הסרת בלם רציונלי אחרון- הם מבינים שבקרוב יוחלפו נשיא עליון, ראשי זרועות ביטחון, ואז יגיע גם תור היועמשית. הם מבינים יש... המשך קריאה

נכון; אבל, הבעיה חמורה בהרבה:
1. המשקיעים לא רואים בסילוק גלנט רק הסרת בלם רציונלי אחרון- הם מבינים שבקרוב יוחלפו נשיא עליון, ראשי זרועות ביטחון, ואז יגיע גם תור היועמשית. הם מבינים יש בישראל הפיכה אנטי דמוקרטית פשיסטית פונדמנטליסטית. הסיגנל של גלנט חשוב, אבל משקיעים מבינים מגמה גדולה יותר / בעיה סיסטמית, ומבינים את עומק התהום והמשבר הכלכלי, המשטרי, הממסדי וכמובן הביטחוני, ואת ההסתברות לממשלה ומדיניות רציונלית שתשנה מגמה.
2. לא רק המשקיעים, אלא גם בעלות הברית של ישראל ושכנותיה, ארגונים בינלאומיים, מוסדות מדע, וכמובן תאגידים מבינים את ההשלכות. הם מבינים שיש התכנות שישראל תהיה לא רק לא יציבה עסקית וכלכלית, אלא לא לגיטימית ולא משויכת למדינות שאיפשרו את קיומה וצמיחתה עד כה, על בסיס ערכים משותפים.
3. מעבר לגורמי חוץ, הבעיה הכלכלית היא כמובן גם וקודם כל בריקבון והשיתוק הפנימי. הסופה המושלמת של יוקר מחיה, נטישה המונית של בעלי השכלה כולל רופאים, אנשי הייטק ומדענים, עזיבה של אנשי המקצוע הישרים ממשרד האוצר ומשרדים אחרים, זרועות הביטחון, מערכת המשפט ועוד, העברת הון ונכסים מחוץ לישראל על ידי האמידים ועסקים, שחיתות מוסדית, תהליך תקציב בעייתי, והעדר קבלת החלטות רציונלית יציבה משפיעים כולם יחד.
אין ארגון בתוך ישראל שלא מודע לעומק הבעיה, לתרבות השקר והרעל בשיח שאמור לפתור בעיות, ולאיומים שעומדים בפתח. המשקיעים הזרים מהותיים לשגשוג ישראל, אבל, הבעיות הקיומיות הן כאן ומזה זמן. בלי החלפת הממשלה ועצירת ההפיכה, הפירומניה, השחיתות והמלחמה, עכשיו, החלפת שר היא רק עוד מסמר, או רק בורג קטן.

עוד 540 מילים ו-3 תגובות
סגירה