JavaScript is required for our website accessibility to work properly. 200 אלף שקל לממ"ד: רק מיעוט מתושבי הצפון התמגן בעצמו | זמן ישראל

רק מיעוט מתושבי הצפון התמגן בעצמו

לרוב התושבים בבתים הישנים בצפון אין ממ"דים ● בקיבוץ געתון, למשל, רק 20 מתוך כ־150 בתי אב בנו ממ"דים על חשבונם בחודשים האחרונים, כשגם הקיבוץ תרם חלק מהמימון למרות ההפסדים הכבדים בגין עזיבת שוכרים ● ביישובים המרוחקים מהגבול אין פטור ממע"מ, מימון למבני ציבור והאפשרות להיתר מקוצר לממ"ד פגה בסוף החודש

בית עם ממ"ד חדש בגעתון. אוקטובר 2024 (צילום: עומר שרביט)
עומר שרביט
בית עם ממ"ד חדש בגעתון. אוקטובר 2024
עריכה

בשעת בוקר מוקדמת אלון גורן יושב מחוץ למקלט בקיבוץ געתון. "אני מפונה מקיבוץ אילון. נכנסנו פה לבית בלי ממ"ד והבת שלי לא מוכנה להיות בו אז היא רצה לישון במקלט ואני אחריה", הוא אומר. באותה נשימה הוא מבקש שלא נעמוד בינו לבין הטלפון המונח כמה מטרים ממנו ופתוח על שיחת זום של התיכון בכברי בו הוא מלמד תיאטרון ומחנך כיתה י"ב.

"היומיים האחרונים היו קשוחים. איך אנחנו מסתדרים? יש למטה אסלה וכיור תקינים ופה ליד גרה אחות של בת הזוג שלי, אז התה והקפה עליה", הוא מוסיף. בירידה למקלט עצמו אפשר לראות שיש בו כמה מזרנים וחפצים אישיים על הרצפה, יחד עם מערומים של כיסאות פלסטיק.

"כבר חודשים לפני מלחמת אוקטובר התחלנו לבדוק מקלטים והכנו אותם מבעוד מועד כי חשבו אז שהמערכה תיפתח בצפון. קנינו מזרנים חדשים, בדקנו תקינות שירותים ואם היו נזילות. מהבחינה הזו המלחמה תפסה אותנו מוכנים", אומרת סמדר טל, מנהלת הקהילה של הקיבוץ הטובל בירוק בלב הגליל המערבי.

"כבר חודשים לפני המלחמה הכנו מקלטים כי חשבו שהמערכה תיפתח בצפון. קנינו מזרנים, בדקנו תקינות שירותים ואם היו נזילות. מהבחינה הזו המלחמה תפסה אותנו מוכנים"

רק הבומים שרועמים כל כמה דקות מפרים את השקט והשלווה שיש כאן, בין שהם מיירוטים או מירי סוללות התותחים המוצבות באזור.

"הוצאות אדירות לקהילה"

הבתים בשכונות הוותיקות שנבנו לפני שנות ה־90 לא ממוגנים, והתושבים בהם – דור המייסדים או שוכרים צעירים – מסתמכים על מקלטים משותפים. אלא שרובם לא ינסו ולא יוכלו לרוץ אליהם בהתרעה של שניות ספורות. במקביל, יש גם גנים שצריך למגן אך המדינה מממנת רק את אלה שתחת משרד החינוך.

אלון גורן בקיבוץ געתון. 8 בספטמבר 2024 (צילום: עומר שרביט)
אלון גורן בקיבוץ געתון. 8 בספטמבר 2024 (צילום: עומר שרביט)

טל: "ב־22 בספטמבר המדינה סגרה את מסגרות החינוך ומאז ההורים עם הילדים בבית. כשהתחילה המלחמה בדקנו מה קורה בחמשת הגנים – ובאף אחד מהם לא היה מרחב מוגן תקני. לחלקם היו חדרי ביטחון של שנות ה־80, בלי חלון ודלת הדף. הגן הזה, למשל, שייך למשרד החינוך וביום ראשון שלאחר יום כיפור תתחיל בו הבנייה.

"בינתיים העברנו את הגן למבנה הצמוד שבו יש מרחב מוגן. פה בגן הזה היינו צריכים להרים ממ"ד על עמודים כי זה בגובה – ואת זה עשינו עצמאית על חשבון הקהילה".

במגרש הכדורסל אין אפילו מיגונית והמתנ"ס אמור לקבל תוספת ממ"ד בקרוב במימון המדינה. כללית סגרה את המרפאה בתחילת ההסלמה והורתה לתושבים לנסוע למעלות

געתון מרוחק 9 קילומטר מהגבול כך שהוא זכאי למימון מדינה למיגון מבני הציבור ויישובים רחוקים יותר לא זכאים. מגרש הכדורסל שופץ בשנים האחרונות אבל אין בו אפילו מיגונית והמתנ"ס אמור לעבור שיפוץ בקרוב עם תוספת מרחב מוגן. קופת חולים כללית סגרה את המרפאה המקומית בתחילת ההסלמה בחודש שעבר והורתה לתושבים לנסוע למעלות כדי לקבל שירותי רפואה.

בשבוע החולף הנהלת הקיבוץ הצליחה למצוא פתרון זמני על ידי העברת המרפאה למבנה חינוך שיש בו מרחב מוגן.

סמדר טל ליד מקלט בגעתון. 8 בספטמבר 2024 (צילום: עומר שרביט)
סמדר טל ליד מקלט בגעתון. 8 בספטמבר 2024 (צילום: עומר שרביט)

טל: "המקלטים מתוחזקים אבל הבעיה היא שהתושבים המבוגרים לא ירוצו אליהם בפחות מ־15 שניות, זה לא ריאלי. הרבה מהוותיקים, שחלקם מהמייסדים, אמרו לעצמם שלא יבנו ממ"ד ו'אם אני אמות אז אמות'.

"פה לידינו גרה מישהי שעזב את הבית לכמה חודשים כי הבומים שמרעידים את אותו מזיזים לה את העצמות, אז בנינו לה ממ"ד על חשבוננו כדי שתחזור. רק באזור הזה שמנו חצי מיליון שקל על מיגון – אלה הוצאות אדירות לקהילה, ותיקח מצד שני את ההפסדים".

"עזיבת הרקדנים הותירה עשרות יח"ד שלא משלמים עליהם שכ"ד, מאה איש שהפסיקו לשלם מסי קהילה ולקנות במרכולית. אישרנו להם לבנות מיגונית תיק־תק כדי שחלק יחזרו"

ההפסד הצורב ביותר שהיא מכוונת אליו הוא עזיבת כמאה רקדני להקת המחול הקיבוצית שפועלת בגעתון בניהולו של רמי באר: "חלק גדול מהם רקדנים לא ישראלים, שבתחילת המלחמה לקחו את הרגליים הביתה לחו"ל.

"אלה עשרות יחידות דיור שלא משלמים עליהם שכר דירה ומאה איש שהפסיקו לשלם מסי קהילה כי הם קמו והלכו והפסיקו לקנות במרכולית. הפסדנו על כך כחצי מיליון שקל רק בשלושת החודשים האחרונים של 2023. אישרנו להם לבנות עכשיו מיגונית במבנה המגורים כדי שחלק מהם יחזרו. זה סיפור, חתיכת אירוע".

קיבלתם סיוע מהמדינה?
"נאדה. נכון להיום לא קיבלנו שום דבר".

בניית מרחב מוגן בבניין מגורים בגעתון. אוקטובר 2024
בניית מרחב מוגן בבניין מגורים בגעתון. אוקטובר 2024 (צילום: עומר שרביט)

20 ממ"דים פרטיים בדקה ה־91

במה שנוגע לבתי התושבים הוותיקים מצטיירת תמונה מטרידה יותר, וכאמור לרובם אין ממ"ד. עם זאת, כ־20 משקי בית מתוך כ־150 בשכונות הוותיקות השלימו את בניית המרחב המוגן הדירתי במהלך החודשים האחרונים ונשאו בכל העלות בעצמם. הם עשו את זה אחרי הדקה ה־90, כשהקיבוץ לא מפונה אבל מאוים מאוד.

אחת מאלה שעשו את המהלך היא עדה גורביץ' (לבית באר). בחצר המובילה לבית שלה חתול משחק עם נחש קטן שבדיוק תפס. היא לא מתרגשת מהתקרית ומזמינה אותנו להיכנס לראות את החדר החדש והרביעי בבית. "יש לי נכדים ורציתי שיבואו בראש שקט כשהם באים מהמרכז", אמרה.

"יש לי נכדים ורציתי שיבואו בראש שקט כשהם באים מהמרכז. באביב שעבר היינו עדיין בלי ממ"ד ועברתי לאחותי שגרה פה בהרחבה. השנה גמלה ההחלטה לעשות את זה"

הבת שלה, גיה, גרה במרכז ובנה נמרוד, שבדיוק קפץ לבקר כשהוא חובק את בתו הקטנה, גר בבית ישן בלי ממ"ד. אפשר להגדיר אותו כניצול מסיבת הנובה, שבה תקלט יום לפני המתקפה.

"באביב שעבר היינו עדיין בלי ממ"ד ועברתי לאחותי שגרה פה בהרחבה. השנה גמלה ההחלטה לעשות את זה. אני אלמנה ואחי רמי (מנהל להקת המחול הקיבוצית, ע"ש) עזר לי עם הניירת והתהליך. לקחתי את הקבלן כרים מתרשיחא והתיידדתי עם הפועלים שכולם מהצפון. באמצע אפריל הם התחילו לעבוד ובמאי זה כבר היה מוכן אז עכשיו פתאום יש עוד חדר משחקים בבית", הוסיפה.

עדה גורביץ' בכניסה לממ"ד החדש. געתון, 8 בספטמבר 2024 (צילום: עומר שרביט)
עדה גורביץ' בכניסה לממ"ד החדש. געתון, 8 בספטמבר 2024 (צילום: עומר שרביט)

200 אלף שקל לממ"ד

על הנייר הממ"ד עצמו אמור לעלות כ־130 אלף שקלים אבל בפועל הוא עולה הרבה יותר, כפי שהיא מסבירה עוד: "עלה לי 200 אלף כולל הכול. הייתה נזילה בדשא ועל הדרך כבר פתחתי חלון בחדר.

"אנחנו מהראשונים שעשו פה שיוך בתים וכל צמד מביניהם עם תשתיות משותפות, אז כשרוצים לשפץ הכול נהרס וצריך לתקן. בסוף גם שתלנו מחדש את הדשא. רציתי שתהיה גם דלת פנימית מעץ ואיכשהו הם מצאו דרך לעשות את זה בלי משקוף המצר את הפתח – וזה משמעותי להנגשה".

רוב הוותיקים בבתים הישנים בקיבוץ יתקשו להחזיר הלוואה של פריים פלוס חצי (6.5%) על 150–200 אלף שקל – והתוצאה היא שהם נשארים בבית לא מוגן בזמן האזעקות

לכאורה ניתן היה לחשוב שהוספת חדר של תשעה מ"ר לבית משביחה את ערכו וזה גם ההיגיון שעומד מאחורי תוכנית התמ"א, נוחה עדן, שפעלה בעיקר באזור המרכז. אלא שכאן לא מדובר ביזמי נדל"ן אלא בתושבים מבוגרים או קשישים, ש'ההשבחה' הזו נכפתה עליהם ורק למעטים יש אפשרות להוציא אותה לפועל.

לרובם אין את היכולות להתעסק בבירוקרטיה הכרוכה בהוצאת היתר בנייה, ועם קצבת זקנה ופנסיה של חברי קיבוץ הם לא בהכרח יכולים לממן החזר הלוואה של פריים פלוס חצי (6.5%) על 150–200 אלף שקל. התוצאה היא שהם נשארים בבית לא מוגן בזמן האזעקות התכופות.

בית עם ממ"ד בקיבוץ געתון. אוקטובר 2024 (צילום: עומר שרביט)
בית עם ממ"ד חדש בקיבוץ געתון. אוקטובר 2024 (צילום: עומר שרביט)

"לא מעניינים את המדינה"

"ההורים שלי בני 90 ובמקרה הטוב נצמדים לקיר בחלק של הבית עם פחות חלונות, זה מה שיש להם לעשות", אומר מזכיר הקיבוץ עופר אדר, שהוא עצמו השלים את בניית הממ"ד לפני כחודש וחצי.

"אפשר לגמור את זה בחודשיים עם תכנון והיתר בנייה מקוצר ומקבלים חדר של תשעה מ"ר ו־13 במתאר חיצוני. זה נכפה עלינו במידה רבה. אני כבר רואה את גיל 70 ומאוקטובר נעשה לא נעים, בלשון המעטה. בימים האחרונים היינו כמה פעמים בממ"ד ואין לך ברירה אלא לעשות את זה מכספך.

"יש מסלול מקוצר להיתר ובו לא מקבלים גם את המענק של 10 אלף שקל. המדינה אומרת, 'תבנה מהר ולא תקבל כסף'. אנחנו לא מעניינים אותם בממ"דים, כמו בדברים אחרים"

"כשעושים את זה בהיתר ועדה מקומית אפשר לקבל מענק של 10 אלף שקלים, שזה לא הרבה אבל גם משהו. עכשיו יש מסלול מקוצר להיתר ובו לא מקבלים את המענק הזה. המדינה אומרת, 'תבנה מהר וגם כסף לא תקבל'. אנחנו לא מעניינים אותם בממ"דים, כמו גם בדברים אחרים".

מרחב מוגן חדש בקיבוץ געתון. ספטמבר 2024 (צילום: עומר שרביט)
מרחב מוגן חדש במבנה חינוך בקיבוץ געתון. ספטמבר 2024 (צילום: עומר שרביט)

אין אפילו פטור ממע"מ

המצב של היעדר מיגון בבתים ישנים דומה בכל הקיבוצים והמושבים באזור הצפון ורק מעטים בנו ממ"דים בחודשים האחרונים. המדינה הבטיחה מיגון ליישובים סמוכי הגדר אך תקצבה רק חלק קטן מהתוכנית.

נכון לעכשיו ממילא היישובים האלה מפונים ואין פתרון לדרומיים יותר שעדיין בבית, כפי שמציינת ענבר בזק, מנכ"לית החברה הכלכלית גליל עליון: "אנשים בונים באופן פרטי במאות אלפי שקלים כי המדינה אישרה מיגון רק עד שני קילומטרים מהגבול ואלו יישובים שכרגע מסוכן להיכנס אליהם, ולכן הבנייה מתבצעת רק ביישובים מרוחקים יותר ובמימון פרטי של תושבים ללא שום השתתפות של המדינה. אפילו פטור ממע"מ לא אישרו.

"אנשים בונים באופן פרטי במאות אלפי שקלים כי המדינה תקצבה רק שני קילומטרים מהגבול – יישובים שמסוכן להיכנס אליהם. לכן הבנייה מתבצעת רק ברחוקים ובמימון פרטי"

"יש במועצה שלנו יישובים שאפילו לא ממוגנים בגנים כי המדינה תקצבה את המיגון שלהם רק עד תשעה קילומטר מהגבול ומה שמעבר לכך לא מממנת, וגם במבני ציבור כמו מתנ"ס או מגרשי ספורט זה אותו דבר. הרשות צריכה לגייס תרומות מחו"ל או מגופים כמו קק"ל ומפעל הפיס כדי לבנות ממ"דים לגנים ולמבני ציבור".

לסבסד לפי מרחק מהגבול

בדיון שנערך בוועדת חוץ וביטחון בנושא פערי המיגון בצפון אמר ח"כ צבי סוכות שעדיף היה "לגנוז" את תוכנית מיגון הצפון ו"אוי ואבוי לנו אם נחיה במציאות שבה תושבי הצפון יצטרכו להתמגן ולהתמגן". "אתה מוכן לוותר על האוטובוסים הממוגנים ולהעביר אותם אלינו?" שאלה אותו אז בזק בדיון. כשבועיים לאחר מכן הוא עצמו הצטלם במיגונית בבית ספר בנאות מרדכי במהלך ביקורו שם.

בנייר עמדה שהגישה לוועדה היא הציעה שלוש דרכים לסגירת הפער של אלפי הממ"דים החסרים בבתים ובגנים בגליל המזרחי והמערבי. קודם כל נדרש להאריך את הפטור מהיתר שהוראת השעה בעניינו עומדת לפוג בעוד שבועיים.

באופן מהותי יותר, אפשר לקדם סבסוד מודולרי למרחבים המוגנים הדירתיים לפי מרחק מהגבול וזמן ההתרעה. כך, למשל, יישוב המרוחק 9–15 קילומטרים מהגבול יקבל סבסוד של 75%, וכזה המרוחק 30–45 קילומטרים יקבל 55% או רק פטור ממע"מ לרחוקים יותר.

פתרון נוסף שיכול להרחיב באופן משמעותי את המיגון הוא לאפשר מיגון חדר קיים בבית פרטי, מה שלא מצריך קבלת היתר – ובניגוד לבניית חדר נוסף, לא כרוך בהרס תשתיות קרובות לבית. הפתרון הזה טוב לרסיסים ולא לכינון ישיר ולכן יכול להיטיב עם היישובים שאינם צמודים לגדר.

ענבר בזק (צילום: נתן יעקובוביץ)
ענבר בזק (צילום: נתן יעקובוביץ)

"מפחדים לחזור בלי ממ"ד"

בבתים הפרטיים הקמת הממ"ד בחדר נוסף כרוכה בהרס תשתיות והיא גם יקרה יותר. אלא שנכון להיום המדינה מאפשרת למגן חדר קיים רק בבתים משותפים. כמו כן, היא ואחרים שאיתם שוחחנו חושבים שראוי לתת תנאי הלוואה נוחים יותר בפריסה רחבה.

בזק היא תושבת יובלים שבמשגב אבל המשרד שלה בקריית שמונה לא ממוגן ולמרות זאת היא מגיעה לשם בחלק מהשבוע. "בכל קיבוץ במועצה שלנו יש בין 10 ל־20 פרטיים שבנו ממ"ד בחודשים האחרונים על חשבונם. המפונים אומרים לי שהם מפחדים לחזור בלי המיגון. אימא שלי בת ה־88 בקיבוץ דן לא תגיע למקלט באפס שניות.

"בדרום יש מימון למיגון עד 20 קילומטר בעוד שאצלנו עד שניים בלבד, אבל הטיל הוא אותו טיל, לא משנה אם מגיע מעזה או מלבנון. כמות הירי בצפון כבר גדולה יותר אז תשוו תנאים"

"המיגון של מבני הציבור הוא מכספי ארנונה של תושבים שבכלל מפונים ועסקים שלא פועלים וההכנסות של הרשויות האלה נפגעו. בדרום יש מימון למיגון עד 20 קילומטרים בעוד שאצלנו עד שניים בלבד אבל הטיל הוא אותו טיל, לא משנה אם מגיע מעזה או מלבנון. עשו את זה כי היה הרבה ירי בדרום ועכשיו מבינים שכמות הטילים בצפון כבר גדולה יותר אז לפחות תשוו תנאים".

קיבוץ געתון. אוקטובר 2024 (צילום: עומר שרביט)
קיבוץ געתון. אוקטובר 2024 (צילום: עומר שרביט)

שחר בקשי, ראש מטה התכנון הלאומי, אמר בתגובה כי יש כוונה להאריך את הוראת השעה המאפשרת פטור מהיתר לבניית ממ"ד, אך לא השיב לשאלה בנוגע לאישור מיגון חדר קיים בבית פרטי.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "תקצוב מיגון היישובים שבין אפס–אחד קילומטרים תוקצב במלואו השנה. עבודת מטה לגבי יישובים הרחוקים יותר מהגבול עתידה להסתיים בקרוב ולאחר מכן התוכנית תיושם על ידי פיקוד העורף".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,762 מילים
סגירה
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.