דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים לאחר העימות הנשיאותי, פנסילבניה, 10 בספטמבר 2024 (צילום: Matthew Hatcher / AFP)
Matthew Hatcher / AFP
דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים לאחר העימות הנשיאותי, פנסילבניה, 10 בספטמבר 2024
מרוץ 2024
המרוץ לבית הלבן

המומנטום עבר לטראמפ

בשבועות האחרונים הצטברו נתונים המצביעים על עלייה בתמיכה בטראמפ במדינות המתנדנדות, אך לצידם מתגברות השאלות לגבי מצבו הקוגניטיבי ● עם נאומים ביזאריים וביטול אירועים, טראמפ מעורר דאגות מהידרדרות פוטנציאלית, בעוד שהמרוץ בינו לבין האריס נשאר צמוד ונתון לתנודות בלתי צפויות ● פרשנות

1

מיעוט הסקרים היחסי מביא לכך שצריך להמתין זמן רב יותר כדי לזהות אם מגמה מסוימת היא אמיתית או סתם רעש סטטיסטי. עם זאת, בשבועיים האחרונים הצטברו מספיק נתונים כדי להצביע על נטיית המטוטלת במרוץ לכיוון דונלד טראמפ.

ממוצעי הסקרים במדינות המתנדנדות מצביעים על כך שקמלה האריס איבדה את היתרון של 1%–2% שהיה לה, והמודל של נייט סילבר מעריך כעת שטראמפ בעל סיכוי זכייה של 53%.

אולם, צריך לקחת את התזוזה הזו בערבון מוגבל: מאז שהאריס הצטרפה למרוץ, אף אחד מהמועמדים לא השיג יתרון מובהק של יותר מ־1%–2%, שזה טווח הטעות הממוצע של הסקרים. גם כאשר להאריס היה יתרון של 56% לניצחון, זו הייתה בעיקר הצהרה על מרוץ צמוד – וכך גם המצב הנוכחי.

בעוד שקל לזהות את נקודות המפנה שבהן המטוטלת נטתה לכיוון האריס – כניסתה למרוץ והדיבייט – קשה יותר לאתר אירועים שגרמו לנסיגת המומנטום לטובת טראמפ

אם מנתחים את התנודות המיקרוסקופיות הללו, ניתן לזהות ארבע נקודות מפנה: כשהאריס הצטרפה למרוץ ב־28 ביולי, מצבה השתפר בהתמדה עד אמצע אוגוסט. מאותה נקודה טראמפ התחיל בהתאוששות איטית, שהגיעה לשיאה סמוך לדיבייט ב־10 בספטמבר. לאחר הדיבייט, האריס חזרה להתחזק עד לסביבות 5 באוקטובר, ומאז טראמפ שוב החל להראות סימני התאוששות.

בעוד שקל לזהות את נקודות המפנה שבהן המטוטלת נטתה לכיוון האריס – כניסתה למרוץ והדיבייט – קשה יותר לאתר אירועים ספציפיים שגרמו לנסיגת המומנטום לטובת טראמפ. ב־1 באוקטובר אומנם נערך העימות בין הסגנים, אך הוא היה שולי יחסית בקמפיין ולכן לא נראה כגורם משמעותי לשינוי הכיוון.

תומכי טראמפ בעצרת בחירות בקרלויינה הצפונית, 21 באוקטובר 2024 (צילום: Logan CYRUS / AFP)
תומכי טראמפ בעצרת בחירות בקרלויינה הצפונית, 21 באוקטובר 2024 (צילום: Logan CYRUS / AFP)

יותר סביר שכמה מנתוני הבסיס פוגעים בהאריס, כמו האינפלציה שנבלמה אך השאירה מחירים גבוהים בכ־20% מ־2020; התרחקות המצביעים השחורים וההיספנים מהדמוקרטים; והמגדר שלה.

עם זאת, גורמים אישיותיים פועלים ללא ספק לרעת טראמפ. ייתכן שהמרוץ חוזר לנקודת איזון שבה גורמי הבסיס מתקזזים. אם זה המצב, בשבועיים הקרובים האריס יכולה להספיק עוד סבב תקשורתי ולהחזיר לעצמה את המומנטום – ואולי לא. ייתכן שכל הניתוח על תזוזות מינימליות בסקרים אינו משמעותי בשלב זה.

בשבועיים הקרובים האריס יכולה להספיק עוד סבב תקשורתי ולהחזיר לעצמה את המומנטום – ואולי לא. ייתכן שכל הניתוח על תזוזות מינימליות בסקרים אינו משמעותי בשלב זה

2

כך או כך, אם הסקרים איבדו מחשיבותם בניבוי תוצאות הבחירות, הסקת מסקנות על סמך נתוני הצבעה מוקדמת היא בגדר שטויות של ממש. כבר החלה הצבעה מוקדמת ב־41 מדינות, ו־43 מיליון אמריקאים כבר הצביעו – מעט יותר מרבע ממספר המצביעים ב־2020.

בארה"ב, כאשר בוחרים נרשמים להצביע, הם יכולים להירשם כדמוקרטים, רפובליקאים או עצמאים – ונתוני השיוך המפלגתי של המצביעים מתפרסמים לציבור. מפתה לנסות לקרוא מתוך נתונים אלו על תוצאות הבחירות. אלא שזו תהיה טעות גמורה.

עצרת בחירות של סגנית הנשיא קמלה האריס, בוויסקונסין, 20 בספטמבר 2024 (צילום: Scott Olson/Getty Images/AFP)
עצרת בחירות של קמלה האריס בוויסקונסין, 20 בספטמבר 2024 (צילום: Scott Olson/Getty Images/AFP)

ראשית, לא כל דמוקרט רשום יצביע להאריס, ולא כל רפובליקאי לטראמפ. מצד אחד, אף שמהלך המיצוב של המפלגה הרפובליקאית כמפלגת הגזע הלבן בדרום כמעט הושלם, עדיין קיימים מבוגרים רבים הרשומים כדמוקרטים אך מצביעים לרפובליקאים מזה עשורים.

מצד שני, מאז 2016 מתרחש שידוד מערכות אלקטורלי, כאשר לבנים משכילים עוברים לדמוקרטים ולבנים ללא השכלה אקדמית מצטרפים לרפובליקאים. רבים מבין המצביעים הללו עדיין רשומים במפלגות הישנות שלהם.

ההצבעה המוקדמת אינה מייצגת את האלקטורט הסופי. גם ב־2016 – וביתר שאת ב־2020 – רוב המצביעים הדמוקרטים נטו להצביע מוקדם בעוד שהרפובליקאים העדיפו להצביע ביום הבחירות עצמו

שנית, כמות הרשומים בשתי המפלגות הגדולות מהווה פחות משני שלישים מהמצביעים. הבחירות עצמן מוכרעות בעיקר על ידי אלו הרשומים כעצמאיים, אף שייתכן כי רבים מהם נאמנים בפועל לאחת המפלגות.

שלישית, ההצבעה המוקדמת אינה מייצגת את האלקטורט הסופי. גם ב־2016 – וביתר שאת ב־2020 – רוב המצביעים הדמוקרטים נטו להצביע מוקדם בעוד שהרפובליקאים העדיפו להצביע ביום הבחירות עצמו. כלל אצבע זה אינו תקף בכל מקום – באריזונה, למשל, המצב היה הפוך.

תומך טראמפ בקרוליינה הצפונית, 21 באוקטובר 2024 (צילום: Logan CYRUS / AFP)
תומך טראמפ בקרוליינה הצפונית, 21 באוקטובר 2024 (צילום: Logan CYRUS / AFP)

כמו כן, ההשוואה לבחירות הקודמות היא אינה מדד טוב, מכיוון שבחירות 2020 נערכו בצל מגפת הקורונה, שגרמה לבוחרים רבים להעדיף הצבעה בדואר כדי להימנע מהתקהלויות. לא ברור עד כמה דפוס זה יחזור על עצמו.

אם אתם נתקלים בניתוחים מפורטים המבוססים על הצבעה מוקדמת, תוכלו לדחות אותם מייד. היוצא מן הכלל הוא ג'ון רלסטון, הכתב הפוליטי הבולט של נבדה, שעוקב מקרוב אחר ההצבעה המוקדמת בבלוג שלו.

אם אתם נתקלים בניתוחים מפורטים המבוססים על הצבעה מוקדמת, תוכלו לדחות אותם מייד. היוצא מן הכלל הוא ג'ון רלסטון, הכתב הפוליטי הבולט של נבדה

בבלוג שלו הוא עוקב באופן קפדני אחר ההצבעה המוקדמת בנבדה, תוך הבנת הפערים בין המחוזות השונים: מחוז קלארק, שבו נמצאת לאס וגאס, נחשב למעוז דמוקרטי; מחוז ואשו הוא המאוזן יותר; המחוזות הכפריים נוטים באופן מובהק לרפובליקאים. תחזיותיו הוכחו כמדויקות להפליא, והוא יודע גם להגדיר את מגבלות הנתונים שבהם הוא משתמש, מה שהופך אותו לכתובת אמינה בתחום.

3

אם יש מקום לעוד סיפור גדול אחד לפני הבחירות, ייתכן שמצבו הקוגניטיבי של טראמפ יהיה במרכזו. גילו של ג'ו ביידן והידרדרותו הקוגניטיבית השכיחו את העובדה שגם טראמפ הוא אחד המועמדים המבוגרים ביותר בהיסטוריה.

תומכת טראמפ בקרוליינה הצפונית, 21 באוקטובר 2024 (צילום: Win McNamee/Getty Images/AFP)
תומכת טראמפ בקרוליינה הצפונית, 21 באוקטובר 2024 (צילום: Win McNamee/Getty Images/AFP)

אם ייבחר, הוא יהפוך לנשיא המבוגר ביותר אי פעם – מבוגר בחמישה חודשים מביידן כשזה נבחר ב־2020. עד כה, נראה היה שגילו לא מהווה מגבלה עבורו, אך בשבועות האחרונים החלו להופיע סימנים המעידים על ירידה קוגניטיבית, בדומה למה שנראה עם ביידן בינואר.

בעצרות הבחירות של טראמפ, זרם התודעה המאולתר והסטיות הארוכות בנאומיו היוו חלק מהאפקט הבידורי שהן יצרו. אך בשבועות האחרונים, סטיות אלו הפכו לארוכות וביזאריות יותר ויותר, עד כדי כך שבחלק מהעצרות, קהל משמעותי עזב את האירוע באמצע.

גם בריאיון ברשת פוקס ניוז, שנחשבת לזירה נוחה עבורו, טראמפ התקשה להתמודד עם המראיין שהציף בפניו כמה מהשקרים הבולטים שלו, כמו הטענה המופרכת על מהגרים שאוכלים לכאורה חיות מחמד

כמה דוגמאות לכך התרחשו לאחרונה: לפני כשבוע וחצי באירוע באוקס, פנסילבניה, שבו היה אמור טראמפ לענות לשאלות מהקהל, שני צופים התעלפו בתחילת האירוע ונזקקו לטיפול רפואי. לאחר שפונו לקבלת טיפול, טראמפ החליט להפסיק לענות על שאלות, הפעיל את הפלייליסט שלו בספוטיפיי – והשאיר את הקהל להאזין למוזיקה במשך 40 דקות.

דוגמה נוספת התרחשה בשדה התעופה בלטרוב, פנסילבניה, שם טראמפ החל את העצרת בנאום על ארנולד פאלמר, שחקן גולף יליד המקום שהשדה קרוי על שמו, אך במהרה גלש לזיכרון חוזר ונשנה על גודלה של זכרותו של פאלמר, מה שיצר סטייה בלתי הולמת למעמד, במיוחד לאור תדמיתו הקלאסית של פאלמר.

נקודה מטרידה עוד יותר היא ששבועיים האחרונים טראמפ החל לבטל אירועים, בהם עצרת של ה־NRA ושלושה ראיונות. גם בריאיון ברשת פוקס ניוז, שנחשבת לזירה נוחה עבורו, טראמפ התקשה להתמודד עם המראיין שהציף בפניו כמה מהשקרים הבולטים שלו, כמו הטענה המופרכת על מהגרים מהאיטי בספרינגפילד, אוהיו, שאוכלים לכאורה חיות מחמד.

הדמוקרטים גם החלו להעלות את נושא הגיל ואף שהוא עדיין לא תפס תשומת לב רבה, הוא מטריד את טראמפ, שהגיב לכך באחת מעצרותיו האחרונות. באותו נאום הוא התייחס להאשמות בנוגע למצבו הקוגניטיבי בצורה מבולבלת, כאשר ציין, בין היתר: "הדבר היחיד שאנחנו יודעים זה שאין לי שום בעיה קוגניטיבית. אין לי קוגניטיבי. אולי לה יש בעיה קוגניטיבית, אבל אין שום בעיה קוגניטיבית.

הדמוקרטים גם החלו להעלות את נושא הגיל ואף שהוא עדיין לא תפס תשומת לב רבה, הוא מטריד את טראמפ, שהגיב לכך באחת מעצרותיו האחרונות בצורה מבולבלת

"זה היה נחמד שהם באמת אמרו את זה. הם אמרו – אתם יודעים? אם למישהו יש שאלות, חקרנו את הבחור הזה במשך שעתיים או שעתיים וחצי, ואין שום בעיה קוגניטיבית. למעשה, אם יש משהו, אולי הוא אפילו יותר טוב".

כאמור, לא ברור אם הנושא יצליח לתפוס את תשומת הלב שהוא ראוי לה. עם זאת, אני מעריך באופן די גבוה שבארבע השנים הקרובות מצבו הקוגניטיבי של טראמפ עשוי להידרדר באופן משמעותי.

אילון מאסק בעצרת בחירות של דונלד טראמפ בפנסילבניה, 18 באוקטובר 2024 (צילום: RYAN COLLERD / AFP)
אילון מאסק בעצרת בחירות של דונלד טראמפ בפנסילבניה, 18 באוקטובר 2024 (צילום: RYAN COLLERD / AFP)

אם ייבחר לנשיאות שוב, סביר להניח שנראה מלחמת דיאדוכים בתוך הבית הלבן בין דמויות כמו ג'יי די ואנס, ג'ארד קושנר, אילון מאסק ואחרים. לדעתי, המצב הזה יגיע מוקדם בהרבה ממה שמעריכים.

עוד 1,155 מילים
סגירה