קרן "קציר", התומכת במתן מלגות לסטודנטיות וסטודנטים במצוקה, הפסיקה את מימון המלגות ליותר מאלף סטודנטים.
הקרן מממנת מלגות שכר לימוד ומלגות קיום ללימודים אקדמיים לסטודנטים שהם הורים יחידניים במסגרת תוכנית המלגות "רקיע"; ולסטודנטים במצוקה – כאלה שהיו נערים בסיכון, סטודנטיות ששהו במקלטים לנשים מוכות ושורדות זנות – במסגרת תוכנית המלגות "משכילה".
רבים מהסטודנטים והסטודנטיות שהיו אמורים לקבל מלגות מהקרן ביטלו את הרשמתם לשנת הלימודים הקרובה, כיוון שלא יכלו לשלם את המקדמה.
"חיכיתי ללימודים, התרגשתי, קניתי דברים, ואז בא 7 באוקטובר וחיינו התערבלו. אחר כך קמתי על הרגליים ועכשיו התארגנתי להתחיל את שנת הלימודים ואז בום, אין מלגה"
תהילה מאיר, יועצת משכנתאות מנתיבות ואם חד־הורית לארבעה, הייתה רשומה ללימודי מנהל ומדיניות ציבורית במכללת ספיר. היא נרשמה כבר לשנת הלימודים הקודמת (2023–2024) ואושרה לה מלגה מקרן ספיר, אבל לא החלה בלימודיה בגלל המלחמה – וכעת נאלצה לבטל את הרשמתה בשל ביטול המלגה.
"הלכתי ללמוד מתוך עניין, בשביל הדימוי העצמי, כדי לתת דוגמה לילדים של אימא שעושה ומתקדמת, ואולי גם להתקדם הלאה בעבודה", היא מספרת, "הייתי פעילה בעבר בפוליטיקה המקומית בקריית גת, וזה כיוון אפשרי בשבילי. חיכיתי ללימודים, התרגשתי, קניתי דברים. ואז בא 7 באוקטובר וחיינו התערבלו.
"ארבעה חודשים לא עבדתי וחייתי מדמי אבטלה, המכללה הייתה סגורה, היינו במשבר נפשי מטורף. הלימודים בכלל לא היו במחשבה. אחר כך קמתי על הרגליים ועכשיו התארגנתי להתחיל את שנת הלימודים הנוכחית. ואז בום, אין מלגה. אין לי דרך לממן את הלימודים לבד. ביטלתי את ההרשמה שלי".
את בטוחה שלא תירשמי מחדש, אם וכאשר עניין המלגות יסתדר?
"לא השנה. זה חבל, אבל היו יותר מדי דברים, זה כנראה לא הזמן הנכון. וקח בחשבון שאני לא ממש היחידה, ואני גם, יחסית, פחות קשת יום ממקבלת המלגה הטיפוסית. יש המון שהפסיקו".
במשרד הסבירו כי המכרז הופסק לאחר שהחברה לא עמדה בתנאי המכרז ועיכבה תקופה ארוכה את תשלום המלגות בשנת הלימודים הקודמת
משרד הרווחה שילם את מלגות קרן קציר דרך חברה שזכתה במכרזים, אך הפסיקה את עבודתה. במשרד הסבירו כי המכרז הופסק לאחר שהחברה לא עמדה בתנאי המכרז ועיכבה תקופה ארוכה את תשלום המלגות בשנת הלימודים הקודמת.
בתחילת אוגוסט פנו סטודנטים שהיו אמורים לקבל מלגות במסגרת תוכנית "משכילה" למשרד הרווחה והתלוננו כי לא קיבלו את המלגה, או חלק ממנה, במשך קרוב לשנה. במכתב ששלחה בסוף אוגוסט מנהלת תחום עוני במשרד לסטודנטיות שהמתינו לקצבה נכתב:
"משרד הרווחה מפעיל את תוכנית 'משכילה' באמצעות חברת 'היחידה ללימודי חוץ' שזכתה במכרז. המשרד מודע לכך שלא שולמו לכן, הסטודנטיות, מלגות שכר הלימוד ומלגות הקיום בתוכנית 'משכילה'. המשרד עמל על מציאת פתרון".
סטודנטים רבים דיווחו שקיבלו את המלגות לכיסוי שכר הלימוד וההוצאות בשנת הלימודים שעברה רק לפני כחודש. זמן קצר לאחר מכן ביטל המשרד את התקשרותו עם החברה שחילקה את המלגות, והסטודנטיות לא קיבלו את התשלום הראשון של המלגה לשנת הלימודים הנוכחית ולא יכלו לממן את המקדמות הנדרשות לתשלום לפני תחילת השנה.
בהתאחדות הסטודנטים הארצית נאבקים למען חידוש המלגה. הסטודנטים גייסו לעניין מרצים, את ח"כ רון כץ מיש עתיד שיזם דיונים בכנסת בנושא, ופנו לשר הרווחה יעקב מרגי.
לדברי שולי כהן, סטודנטית לכלכלה וביוטכנולוגיה בספיר ומרכזת תא הסטודנטים למיצוי זכויות, שמובילה את המאבק על המלגה מטעם התאחדות הסטודנטים: "בשבוע הראשון של השנה, יותר מאלף סטודנטים מכל מוסדות הלימוד לא יכולים לשלם מקדמה של 2,500–3,500 שקל. חלקם עזבו את הלימודים, אחרים נכנסו לחובות.
"זאת מלגה שקיימת 20 שנה והיא היחידה שמיועדת לחד־הוריות ולבוגרי פנימיות", מספרת כהן, שבעבר קיבלה את המלגה בעצמה. "עד לפני שנתיים המלגה שולמה בידי קרן רש"י, אבל הם קרן פרטית והם הפסיקו מסיבות שלהם, ומאז הכסף מגיע מהמדינה דרך מכרזים וכל הזמן יש בעיות. יש כסף, יש תקציב, רק צריך למצוא דרך להעביר אותו!
"את הכסף על שנת הלימודים הקודמת העבירו רק לפני סוכות, אחרי שהמון סטודנטים נפגעו במשך שנה (ועוד איזו שנה!). אני כבר חצי שנה נלחמת על המלגה הזאת והיא עוד לא שולמה"
"את הכסף על שנת הלימודים הקודמת העבירו רק לפני סוכות, אחרי שהמון סטודנטים נפגעו במשך שנה (ועוד איזו שנה!). אני כבר חצי שנה נלחמת על המלגה הזאת והיא עוד לא שולמה".
ג', מורה מהדרום ואם חד־הורית לשלושה, היא סטודנטית שנה שלישית למשפטים. לדבריה: "שכר הלימוד זה 11 אלף שקל. המלגה מכסה 6,000. זה טיפה בים, המלגה מכסה רק חלק קטן מהמינוס. אבל זה כסף. שנה שעברה לא שילמו, לא שילמו, בסוף השנה שילמו – והשנה שוב התחילה בלי לשלם. אז לקחתי הלוואה מדודה שלי. אני לא אפסיק ללמוד, אבל התנאים בלתי אפשריים".
אחרי התערבות השר מרגי, בלחץ הסטודנטים, התקשר המשרד לאחרונה עם עמותת "פתחון לב" ונקבע כי העמותה תעביר מעתה את המלגות. אבל בהתאחדות הסטודנטים טוענים, על סמך מידע שכהן ופעילים נוספים קיבלו ממשרד הרווחה, כי רק חלק מהסטודנטים שהיו אמורים לקבל מלגות יקבלו אותן במסגרת ההסדר החדש, והשאר – מאות סטודנטים – לא יקבלו.
לדברי כהן: "לפי מה שמשרד הרווחה אמרו לי ולעוד פעילים בהתאחדות, המתווה החדש מדיר הרבה מהסטודנטים. המלגה במתווה החדש מיועדת רק למי שכבר קיבלו אותה בשנים עברו. מי שאושרה להם מלגה לראשונה והיו אמורים להתחיל לקבל השנה, לא יקבלו. היא מיועדת במתווה החדש רק למי שעומד בקריטריונים הרגילים, לא למי שהתקבלו במעמד 'חריגים', שזה מאות.
"לפי מה שמשרד הרווחה אמרו לי ולעוד פעילים בהתאחדות, המלגה במתווה החדש מיועדת רק למי שכבר קיבלו אותה בשנים עברו. מי שאושרה להם מלגה לראשונה והיו אמורים להתחיל לקבל השנה, לא יקבלו"
"בנוסף, אנחנו לא יודעים מתי 'פתחון לב' באמת יתחילו לשלם וזה יכול לקחת זמן, שאין לסטודנטים. במשרד הרווחה אומרים לסטודנטים: 'אנו שמחים שנמצא מפעיל חדש למלגה, הודעה תשלח בימים הקרובים'. אבל זאת התשובה שהם נותנים כבר שלושה חודשים!"
ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "אנו שמחים לבשר כי בשעה טובה נבחר מפעיל חדש לתוכנית קציר והיא תחודש בימים הקרובים. המלגות ימשיכו להינתן לזכאיות בהתאם לתכנית. אנו מתנצלים על העיכוב".
מ"פתחון לב" נמסר בתגובה: "אנו גאים לשתף פעולה עם משרד הרווחה בנושא ולהחליף את קרן קציר".
במשרד הרווחה ובעמותה לא ענו לשאלת זמן ישראל על הטענה שהעלתה כהן, לפיה חלק ניכר מהסטודנטים לא יקבלו את המלגה במסגרת המתווה החדש.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם