נושא
אקדמיה

חרם אקדמי עלול לפגוע במחקר – ובמדינה כולה

סטודנטים מפגינים בלהט נגד מרצים ישראלים – ואוניברסיטאות מבטלות הרצאות וביקורים ו/או מטילות חרם אקדמי ● סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א: "BDS עובד טוב מאיתנו ומשפיע בכל תחומי הקמפוס" ● רקטור אוניברסיטת בן גוריון משאיר פתח לאופטימיות: "הטרנד האנטי־ישראלי הוא רק אחד מטרנדים רבים של חשיבה פשטנית בקמפוסים. אם ישראל תרד מהכותרות, הוא ידעך"

עוד 1,940 מילים

האקדמיה בארה"ב הפכה לזרוע ההסתה של קטאר

קבוצה של יהודים־אמריקאים בוגרי אוניברסיטת הרווארד החליטה להקים גוף חדש כדי להיאבק באנטישמיות בקמפוס ● אחרי 7 באוקטובר כבר ברור כי לתרומות הענק של קטאר, כ־4.7 מיליארד דולר בין 2001–2021, יש קשר לפעילות הפרו־פלסטינית והאנטישמית באקדמיה ● "מבחינת דוחה, מוסד אקדמי הוא כלי לגיטימי כדי להשיג את מטרות מדיניות החוץ שלהם"

עוד 1,490 מילים

אחרי התפטרותה של נשיאת הרווארד קלודין גיי, שסירבה להתייחס לשאלה האם קריאה לרצח עם של יהודים מנוגדת לתקנון, מחקר משנת 2004 צץ מחדש ומזכיר כי ראשי האוניברסיטה שיתפו פעולה "באופן אקטיבי" עם גרמניה הנאצית ● "סיפקו עידוד חשוב למשטרו של היטלר"

עוד 1,080 מילים

הפוליטיקאים בישראל תורמים לסילוף השואה

פרופ' יהודה באואר בן ה־97, היסטוריון השואה המוביל בארץ, מתייחס בריאיון לזמן ישראל לפעילותו הפוליטית בימי הקמת המדינה ("חשבתי בהתחלה שיש אפשרות למדינה דו־לאומית"), למצב הפוליטי הנוכחי בארץ ("נתניהו לא יודע כלום על השואה") – ולסלידה מהנאומים ב"יד ושם" ("לא יכולתי לסבול יותר את הנאומים המטופשים")

עוד 1,049 מילים ו-2 תגובות

ההחלטה של גולדה מאיר שלא לאיים בנשק גרעיני המיוחס לישראל על מצרים וסוריה או לבצע ניסוי הפגנתי התבססה על קריאה אסטרטגית נכונה של המצב בשטח ● למרות הקרבות הקשים בצפון ובחזית התעלה, ישראל לא עמדה במלחמת יום הכיפורים בפני איום קיומי ● ההחלטה של מאיר הפכה את המלחמה לאבן דרך חשובה בהיסטוריה הגרעינית של ישראל

עוד 1,783 מילים

אוניברסיטת תל אביב אסרה לקיים יריד ספרים בערבית בתחומי הקמפוס

באוניברסיטה נימקו את הסירוב בחשש מספרי הסתה והציעו לקיים את היריד מחוץ לשער הראשי, אלא ששם נערכים שיפוצים ● בתא בל"ד הציעו לאשר מראש את הספרים שיוצגו - אך סורבו: "ביום חמישי סיימנו יריד כזה באוניברסיטת חיפה ודווקא באוניברסיטת ת"א, שמתיימרת להגן על הדמוקרטיה, לא מאשרים" ● רק בחודש שעבר התחייב סגן הרקטור התחייב להגן על חופש הביטוי של כלל הקשת הפוליטית

עוד 895 מילים ו-2 תגובות

"לא מרגישים בטוחים יותר"

סטודנטים יהודים בארה"ב מדווחים על עלייה בגילויי האנטישמיות מצד סטודנטים ומרצים, מה שגורם להם ליותר חרדה ופחד ● סטודנטית יהודייה, נפגעת תקיפה מינית, מספרת לזמן ישראל כי הוטרדה על ידי קבוצת התמיכה שלה; סטודנט אחר מספר שהוא חושש לענוד את תליון מגן הדוד שלו ● ברקע חקירה של משרד החינוך אומרים הסטודנטים: "לא רואים את העתיד שלנו כאן"

עוד 2,013 מילים ו-1 תגובות

מחקר חדש קובע כי נשים יהודיות מגיעות להישגים אקדמיים גבוהים יותר מנשים לא יהודיות בארה"ב ● עוד קובע המחקר של פרופסור אילנה הורביץ מאוניברסיטת טוליין כי הישגי הנשים גבוה יותר בפעם הראשונה בהיסטוריה גם מהישגי הגברים היהודים ● לטענת החוקרת, הפער נובע מהתרבות הדתית ומתפיסה עצמית חדשה וליברלית

עוד 1,037 מילים

"אנחנו יכולים להציע להם שיעורים אמיתיים ולראות את המרצים!"

ההתעניינות של סטודנטים יהודים מארה"ב בלימודים בישראל מעולם לא הייתה גבוהה יותר ● הסיבה: האקדמיה בארץ נערכת לחזרה לשגרה בסתיו, בעוד שבאמריקה שוררים כאוס וחוסר ודאות ● "זו תהיה הפעם הראשונה מזה זמן שנוכל לבלות עם חברים, ולהתחיל לחזור לחיים"

עוד 735 מילים

צעד מסוכן של אוניברסיטת חיפה

בעוד שרבים מהכותבים ברשתות החברתיות האקדמיות מתחרים זה בזה בחריפות הביטויים שבוחרים להשתמש בהם כדי להתריע נגד הסכנות הטמונות לדמוקרטיה הישראלית בתכניות החקיקה של ראש הממשלה בנימין נתניהו, מבצעת אחת האוניברסיטאות החשובות בישראל צעד שהסכנה הטמונה בו למעמד האקדמיה בישראל גדול בהרבה מזו המאיימת על הדמוקרטיה הישראלית מכיוונה של לשכת ראש הממשלה.

בעוד שמרצים למשפטים ממרבית האוניברסיטאות והמכללות הישראליות מתארגנים נגד החקיקה הצפויה ומאיימים לסכלה גם בדרכים לא-קונבנציונליות כמו חסימת כבישים, חונכת אוניברסיטת חיפה תכנית לימודים חדשה שעלולה לפגוע פגיעה קשה במעמדה של האקדמיה הישראלית ברחבי העולם. למרבה הפלא, איש באקדמיה לא השמיע, עד לרגע זה, מחאה כלשהי נגדה.

התכנית החדשה, שהושקה בשבוע שעבר ותתחיל לפעול החל משנת הלימודים הבאה, מבקשת להכשיר סטודנטים לתואר שני "למאבק נגד האנטישמיות, נגד תנועת ה-BDS ונגד הדה-לגיטימציה של מדינת ישראל".

נשיא אוניברסיטת חיפה, הפרופסור רון רובין, אמר בטקס ההשקה של התכנית ש"אוניברסיטת חיפה היא חוד החנית במאבק באנטישמיות ובתנועת החרם על ישראל" והסביר שהתכנית החדשה, המיועדת לתלמידי תואר שני בחוג ללימודים רב-תחומיים, תעסוק ב"פיתוח מתודות מניעה להתמודדות תקיפה" נגד האנטישמיות ונגד תנועת ה-BDS ו"תייצר סדר-יום אקדמי-מחקרי עבור סטודנטים, שיוכלו לרכוש בה כלים תודעתיים לטובת המאבק בתופעת החרם".

מהדרך בה תיאר פרופ' רובין את תכנית הלימודים החדשה של האוניברסיטה בראשה הוא עומד מזדקרות לעין לא פחות משלוש בעיות קשות המסכנות, בצורה ממשית ומוחשית, את מעמדה האקדמי של אוניברסיטת חיפה.

הסכנה הראשונה נובעת מהעובדה שהתכנית אינה עוסקת במה שתכנית לימודים אקדמית אמורה לעסוק – דהיינו במחקר אמפירי של תופעות חברתיות, מבלי שהחוקרים קובעים מראש את מסקנותיהם לגבי התופעות הנחקרות; תכנית המכשירה סטודנטים למאבק ב-BDS ומעניקה להם "כלים תודעתיים" להתמודדות עמה מספחת את האוניברסיטה, הלכה למעשה, אל שלל המוסדות הממשלתיים והממלכתיים העוסקים בקידום סדר יומה הפוליטי של ממשלת ישראל. אוניברסיטת חיפה משמיטה בכך את העצמאות הארגונית והאידאולוגית עליה אמור להתבסס מוסד מחקרי ולימודי כמוה.

הסכנה השנייה נובעת משתי קביעות אידאולוגיות בעייתיות הגלומות בשמה של התכנית ובהגדרת מטרותיה.

ההנחה שתנועת ה-BDS היא תנועה בלתי-לגיטימית ושמותר למוסד אקדמי להתגייס למאבק נגדה היא קביעה אידאולוגית שנויה במחלוקת, שקרוב לוודאי שלפחות חלק ממרציה, חוקריה ותלמידיה של אוניברסיטת חיפה חלוקים עליה. רבים עוד יותר חלוקים מן הסתם על הקביעה האידאולוגית השנייה העולה מתוך הגדרת התכנית – זו הכורכת את תנועת ה-BDS עם תופעת האנטישמיות, מעמידה תופעה גזענית נאלחת בשורה אחת עם חרם פוליטי ומעניקה בכך לאנטישמיות מידה מסוימת של לגיטימציה. הנהגתה של תכנית לימודים המבוססת על קביעות אידאולוגיות כאלה פוגעת פגיעה קשה הן בתלמידי אוניברסיטת חיפה והן במרציה. סטודנטים ומרצים, יהודים וערבים, שהקביעות האידאולוגיות הללו אינן מקובלות עליהם, יהיו מעכשיו מודרים מאחת מתכניות הלימודים של המוסד בו לומדים ומלמדים.

אך הסכנה השלישית הנובעת מהתכנית היא החמורה מכולן.

בכך שהיא מנהיגה תכנית לימודים בלתי-אקדמית (ואולי אפילו אנטי-אקדמית) בעליל, ובכך שהיא מתייצבת באמצעותה בצורה  פורמלית וגלויה לימין מדיניותה של ממשלת ישראל באחד הנושאים שמספר המתעניינים בו בקמפוסים בארצות-הברית ובאירופה גדל בהתמדה מדי יום, אוניברסיטת חיפה מסכנת את מעמדה הבינלאומי של כלל האקדמיה הישראלית. תכנית הלימודים החדשה לא תצליח לבלום, ואפילו לא להאט, את תהליך הדה-לגיטימציה של מדינת ישראל ברחבי העולם; היא תגרום, לעומת זאת, להחלת הדה-לגיטימציה לא רק על מוסדותיה הממשלתיים והממלכתיים של ישראל אלא גם על כל מי שקשור במוסד אקדמי ישראלי כלשהו.

סופר ועיתונאי, כתב על נושאים פוליטיים במוסף "הארץ" ובשבועונים "כותרת ראשית" ו"כל העיר", והיה כתבו המדיני של "דבר".

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 491 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה