ח"כ אריה דרעי מביט בראש הממשלה בנימין נתניהו בזמן ההצבעה על תקציב המדינה, 13 במרץ 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90

חוק הג'ובים של ש"ס היה המקדמה עבור קידום חוק ההשתמטות

לאחר מאבק ממושך ואיומים במשבר קואליציוני, אושר "חוק הרבנים הקטן" של ש"ס בקריאה ראשונה בעזרת התערבותו האישית של נתניהו, שהבטיח את תמיכת יהדות התורה בתמורה לקידום חוק האי גיוס ● החוק כולל תקציב של מיליונים לטובת מאות תקנים וג'ובים בימים שבהם חלק מחיילי המילואים קורסים כלכלית ● פרשנות

אתמול (שלישי) באישון לילה אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את חוק הרבנים הקטן. ש"ס ניהלה על הסיפור הזה קרב בלימה במשך חודשים ארוכים ואיימה במשבר קואליציוני אם הוא לא יעבור. יהדות התורה איימה במשבר נגדי אם החוק הזה יעבור, עד שהתרצתה בסופו של דבר.

ראש הממשלה נאלץ לזנוח את כל עיסוקיו במלחמה, לזמן אליו את נציגי שתי המפלגות החרדיות ולהבטיח את קיום הדרישה הבלתי מתפשרת של ש"ס. בשעה 1:00 בלילה הגיע בנימין נתניהו לכנסת כדי להצביע בעד הצעת החוק, שעברה ברוב של 32:58 קולות. יהדות התורה קיבלה על התמיכה שלה בחוק הרבנות של ש"ס הבטחה לקידום מהיר של חוק האי גיוס. זה כל הסיפור בקצרה.

בעיקרון לא מדובר רק בחוק ג'ובים לשמו, אלא באפשרות של ש"ס להשתלט על שירותי הדת במקומות רבים במדינה, בחסות החוק. זה גם מה שעורר את חמתה של יהדות התורה, שרואה את ש"ס מספחת אליה עוד ועוד מאחזים. לפי הצעת החוק שהגישה ש"ס, השר לשירותי דת (במקרה זה מיכאל מלכיאלי) יוכל להעלות את התקנים ואת שכרם של רבנים, עובדי קבורה ובלניות במקווה.

התקציבים לפי החוק יחולקו "לפי אמות מידה שוויוניות שייקבעו על ידי השר לשירותי דת בהתייעצות עם שר האוצר". התקציבים יחולו גם על מועצות ורשויות שאין בהן מועצה דתית

התקציבים לפי החוק יחולקו "לפי אמות מידה שוויוניות שייקבעו על ידי השר לשירותי דת בהתייעצות עם שר האוצר". התקציבים יחולו גם על מועצות ורשויות שאין בהן מועצה דתית. הבוננזה מונחת כאן.

יו"ר ש"ס אריה דרעי בביתו בירושלים, אפריל 2024 (צילום: אריה לייב אברמס/פלאש90)
יו"ר ש"ס אריה דרעי בביתו בירושלים, אפריל 2024 (צילום: אריה לייב אברמס/פלאש90)

נניח שיש מועצה אזורית שאין בה שירותי דת, או שראש המועצה מעוניין ברבנים מתונים וליברלים או שהוא לא מעוניין בשירותי דת בכלל. כאן בא שר הדתות של ש"ס, קובע תקנים ומשכורות, ובעצם מעביר לידיו את כל האירוע.

כאן גם נזעקו השר יצחק גולדקנופף ומשה גפני מיהדות התורה. הם כמובן רוצים להעמיק את שירותי הדת ברשויות ובמועצות האזוריות, אבל לא מעוניינים שהמפתחות לחלוקת הג'ובים הללו יהיו בידיים של ש"ס.

את "חוק הרבנים הקטן" הצליח דרעי להעביר אתמול, אף שמדובר בתקציב של מיליונים לטובת מאות תקנים וג'ובים של ש"ס בימים שבהם חיילי מילואים קורסים ולעיתים נשארים בלי עסקים ובלי כסף

גפני וחבריו ראו לפני כמה ימים איך ש"ס מטרפדת להם את חוק המעונות, שבא להעניק סובסידיות גם למי שבורח מהצבא. אריה דרעי  טען בצדק כי החוק הזה לא יכול לעבור באווירה הציבורית הקיימת היום, אחרי שלא הובטח גם הרוב בכנסת. החוק אכן לא עלה לפי שעה.

את "חוק הרבנים הקטן" הצליח דרעי להעביר אתמול, אף שמדובר בתקציב של מיליונים לטובת מאות תקנים וג'ובים של ש"ס בימים שבהם חיילי מילואים קורסים ולעיתים נשארים בלי עסקים ובלי כסף.

יו"ר ועדת הכספים משה גפני ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' במליאת הכנסת, 3 ביולי 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יו"ר ועדת הכספים משה גפני ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' במליאת הכנסת, 3 ביולי 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

ח"כ רון כץ מיש עתיד סיפר אתמול בכנסת כי פתח יחד עם פעילים בליכוד במבצע לגיוס תרומות לקניית רחפן ליחידה בצה"ל. ח"כ ארז מלול מש"ס, שהציג את הצעת החוק, סירב לומר כמה יעלה מימוש החוק הזה לקופת המדינה. הוא טען שאינו יודע כמה תקנים יוסיף שר הדתות ומה עלותם.

ביולי האחרון ביקשה הממשלה להעלות את "חוק הרבנים הגדול", שהוא קשוח ודרקוני הרבה יותר מהחוק שהתקבל אתמול. לפי החוק ההוא הממשלה יכולה לכפות על מועצות ורשויות חילוניות למנות רב עיר כלבבם. החוק לא עלה אז כי איתמר בן גביר איים להצביע נגדו אם לא ימונה כחבר בקבינט המלחמה. החוק הזה עדיין מונח על המדף.

הפיצוי ליהדות התורה יהיה בחוק הבריחה מגיוס, שתלוי ועומד ברגע זה בוועדת החוץ והביטחון. אדלשטיין מתעקש לא לקדם את החוק במתכונת הנוכחית, שהיא ריקה מתוכן, ועל כך הוא ראוי להערכה

בתחילת השבוע הודיעה הקואליציה במפתיע כי תעלה להצבעה בקריאה ראשונה את "הצעת חוק שירותי הדת היהודיים (הסדרת שיטת התקצוב למועצות הדתיות)". קמה סערה, יהדות התורה נזעקה נגד "חוק הג'ובים של ש"ס", אבל נתניהו הצליח, כאמור, להשתיק את השטח.

הפיצוי ליהדות התורה יהיה בחוק הבריחה מגיוס, שתלוי ועומד ברגע זה בוועדת החוץ והביטחון. יו"ר הוועדה יולי אדלשטיין מתעקש לא לקדם את החוק במתכונת הנוכחית, שהיא ריקה מתוכן, ועל כך הוא ראוי להערכה רבה.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 589 מילים ו-1 תגובות
סגירה