היחסים בין איראן לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) מגיעים שוב לנקודת רתיחה. על הפרק: הכנס הקרוב של מועצת הנגידים שאמורה להחליט השבוע על גינוי חריף של איראן בשל ההפרות שעדיין נמשכות ואיסור כניסת פקחי האו"ם המנוסים למתקנים מסוימים.
הגינוי הזה, אם יתקבל, יכול גרור אחריו דיון על סנקציות אפשריות במועצת הביטחון של האו"ם. אמש פרסם ה"וול סטריט ג'ורנל" כי מדינות ה-3E – בריטניה, צרפת וגרמניה – מנסות לגייס רוב במועצת הנגידים להחלטה כזו.
המהלך הזה מלחיץ את המשטר האיראני, שכדרכו מגיב מייד באיומים. שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י היה נחרץ מאוד במהלך ביקורו של ראש סבא"א רפאל גרוסי באיראן. "אם יושתו על איראן סנקציות כלשהן, היא תגיב בהתאם – בצעדים חדשים בתוכנית הגרעין שלה", אמר השר, מבלי לפרט מעבר.
לצד האמירה הזו, השבוע התגברו הקולות בקרב חברי פרלמנט בטהרן לשקול מחדש את מדיניות הגרעין – רטוריקה מכובסת שכוונתה קריאה להגברת העשרה ואולי גם פריצה לפצצה.
השבוע התגברו הקולות בקרב חברי פרלמנט בטהרן לשקול מחדש את מדיניות הגרעין – רטוריקה מכובסת שכוונתה קריאה להגברת העשרה ואולי גם פריצה לפצצה
"איראן חייבת להתחמש בכל הנשק שמחזיקות מולה מדינות טרור כמו ישראל וארצות הברית", אמר חבר פרלמנט המייצג את מחוז טהרן. חבר פרלמנט אחר אמר כי "איראן בסכנה ובנחיתות לנוכח פריסת פצצות גרעין מולה על ידי אויבותיה. חייבים לייצר הרתעה הדדית".
הקולות האלה הם המשך ישיר למכתב של 39 חברי פרלמנט למנהיג העליון בדרישה לחשב מסלול מחדש בכל הקשור לפרויקט הגרעין.
המשטר האיראני נמצא בימים אלה בצומת החלטה מורכב, כיצד להגיב לתהליכים השונים, מניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב ועד המאמץ האירופי להקשיח את הסנקציות מול איראן. באירופה החליפו דיסקט בעניין האיראני מאז המלחמה באוקראינה והקשר בין טהרן למוסקבה, הכולל אספקת נשק רציפה ומסוכן מכך: העברת ידע לבניית מל"טים.
המשטר האיראני נמצא בימים אלה בצומת החלטה מורכב, כיצד להגיב לתהליכים השונים, מניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב ועד המאמץ האירופי להקשיח את הסנקציות מול איראן
בטהרן מבינים שהטון של ארצות הברית עומד להשתנות בעניין הגרעין מינואר הקרוב, עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן. הרמזים של הממשל הבא כבר פוזרו והם מדברים על משטר סנקציות חמור עוד יותר מזה שהושת על איראן אחרי פרישת ארצות הברית מהסכם הגרעין ב-2018. גם כך הכלכלה האיראנית נמצאת בימים אלה על סיפו של מדרון חלקלק.
בין המהלכים האמריקאים יכולה להישקל גם הגבלה עד כדי ביטול מכירות הנפט של איראן לעיראק. המהלך הזה זכה להקלות בימי ממשל ביידן ומשמש צינור מטבע חוץ חשוב לטהרן. וזו רק דוגמה אחת למה שמצפה למשטר האייתוללות, אם לא יאותת שהוא מוכן לדון מחדש בהסכם.
נייר הלקמוס להתדרדרות בכלכלה האיראנית הוא ערך הריאל. המטבע האיראני ממשיך לאבד בכל יום מערכו והוא עבר את ה-700,000 ריאל לדולר. לשם השוואה, ב-2015, אחרי חתימת הסכם הגרעין עם המעצמות, עמד ערך המטבע האיראני על 15,000 ריאל לדולר.
כיום, בשל השחיקה הגדולה בערכו, השימוש ברחוב הוא כבר לא בריאל, אלא בטומאן, השווה 10 ריאל ובכך מצטמצם החישוב. בחנויות ובקרב חלפני הכספים תצוגת המחירים היא כבר לפי הטומאן, כלומר 70,000 טומאן לדולר.
הגזירות על הציבור האיראני מגרדות כבר כמה חודשים סף מסוכן מבחינת המשטר. בשבוע שעבר הודיעה הממשלה כי היא מרחיבה את שעות הפסקות החשמל בשל חוסר מתמשך בגז טבעי להנעת תחנות הכוח.
הגזירות על הציבור האיראני מגרדות כבר כמה חודשים סף מסוכן מבחינת המשטר. בשבוע שעבר הודיעה הממשלה כי היא מרחיבה את שעות הפסקות החשמל בשל חוסר מתמשך בגז טבעי להנעת תחנות הכוח
בכדי להתגבר על המחסור הזה, ומתוך חשש להתפרצות מחאה ברחובות, החליטו השבוע הרשויות האיראניות בלית ברירה לחזור לשימוש במזוט מזהם. בנוסף, נשקלת קבלת החלטה ממשלתית לביטול סובסידיית הדלק שניתנת כיום לאזרחי המדינה ועומדת על 40 ליטר בחודש.
הנשיא מסעוד פזשכיאן הכריז מייד אחרי שזה בבחירות לפני כארבעה חודשים כי הוא בוחן את העניין בכדי לצמצם את הוצאות הממשלה, אבל בינתיים נמנע מלעשות זאת. אלא שבינתיים גזרות אחרות זוחלות, כמו למשל ייקור מחירי הגז הביתי בתחילת השבוע, מהלך שבינתיים עבר בשקט יחסי.
נקודה נוספת לדאגה עבור איראן היא כמובן הכוורת של טראמפ, שמסתמנת כניצית מאוד לטהרן. טראמפ עדיין לא הכריז מי אמור להחליף את השליח המיוחד לענייני איראן של ממשל ביידן אברם פיילי, שיחסית לקודמו בתפקיד, רוב מאלי, נחשב לקשוח מאוד וביקורתי כלפי המשטר בטהרן.
On the 2nd anniversary of #MahsaAmini's tragic and brutal killing by the Iranian regime, the U.S. reaffirms its support for the Iranian people and their aspirations for a free and democratic Iran. pic.twitter.com/OIVep8yw3W
— Office of the Special Envoy for Iran (@USEnvoyIran) September 16, 2024
ציוץ של השליח המיוחד לענייני איראן אברם פיילי במלאת שנתיים לפרוץ מחאת החיג'אב באיראן
על פניו נראה שטראמפ של 2025, יהיה שונה במעט מטראמפ של ינואר 2020, אז הורה לחסל את קאסם סולימאני. ההכרזה הנוכחית שלו כי הוא לא מתכוון לפתוח במלחמות חדשות אלא לסיים קיימות, אולי מעידה כי הקו שלו מול איראן יהיה בעיקרו כלכלי.
השאלה שבישראל לא הצליחו לענות עליה עדיין היא האם לצד המדיניות הכלכלית הקשוחה, טראמפ יניח אופציה צבאית על השולחן. לדעת גורמים רשמיים בישראל, ארצות הברית חייבת לקבל החלטה כזו עכשיו, מתוך הנחה שזה יסייע לה בין שני הקטבים: הסכם גרעין חדש או עימות צבאי.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
כאשר פרשנים לענייני בידור כותבים על סרטים או הצגות, הם מציינים את שמות המפיקים, התסריטאים/מחזאים והבמאים.
רוב הפרשנים לענייני ביטחון, פוליטיקה, כלכלה וכו' מתארים את השחקנים כאילו היו ישויות עצמאיות.
הנה 4 דוגמאות (הראשונה מופיעה בכותרת המאמר הזה) של בונים חופשיים שעושים מהמקפצה ("masonic handshake"), ואנשים אפילו לא פותחים מטריה:
https://static.zman.co.il/www/uploads/2024/11/AFP__20241114__36MH869__v1__HighRes__IranUnPoliticsNuclear-1024×640.jpg
https://www.israelhayom.co.il/wp-content/uploads/2023/12/07/07/%D7%99%D7%95%D7%A1%D7%99-%D7%96%D7%9C%D7%99%D7%92%D7%A8-960×640.jpg
https://c7.alamy.com/comp/T7HHKF/winston-churchill-shaking-hands-with-new-president-of-the-united-states-harry-s-truman-at-the-potsdam-conference-T7HHKF.jpg
https://c7.alamy.com/comp/F2AY99/heinrich-himmler-shaking-hands-with-adolf-hitler-ca-1940-himmler-was-F2AY99.jpg