הסנאטור האמריקאי ברני סנדרס מתייחס במסיבת עיתונאים ליוזמתו לעצור את משלוחי הנשק לישראל., 19 בנובמבר 2024 (צילום: Kevin Dietsch/Getty Images/AFP)
Kevin Dietsch/Getty Images/AFP

יוזמת סנדרס לעצירת משלוחי נשק לישראל חושפת את הפילוג במפלגה הדמוקרטית

הסנאטור היהודי ברני סנדרס העלה הצעה לעצור את הסיוע הצבאי לישראל, וחשף בכך מתחים עמוקים במפלגה הדמוקרטית וקרע הולך ומתרחב בקהילות היהודיות בארה"ב ● ארגון ג'יי סטריט אף הביע תמיכה ביוזמה, שנדחתה ברוב גדול בסנאט ● הבית הלבן מנהל מאבק לשמור על הקונצנזוס הדמוקרטי בנוגע לישראל ● פרשנות

הסנאטור העצמאי היהודי ברני סנדרס דרש אתמול (רביעי) להטיל אמברגו נשק על ישראל. סנדרס, בן 83, המשויך למפלגה הדמוקרטית בסנאט ונבחר לאחרונה לקדנציה נוספת בת שש שנים, העלה את הצעתו להצבעה במליאת הסנאט, ובכך חשף את הפילוג העמוק במפלגה הדמוקרטית סביב היחס לישראל.

יום קודם לכן פרסם סנדרס טור דעה ב"וושינגטון פוסט", שבו טען כי הממשל האמריקאי "מפר חוק באופן בוטה" בכל הנוגע למשלוחי נשק לישראל.

"חוק הסיוע הזר משנת 1961 וחוק ייצוא הנשק הם חוקים ברורים מאוד. לארה"ב אסור לספק נשק למדינה המפרה את החוק הבינלאומי בנושא זכויות אדם… אין לתת סיוע למדינה שמונעת או מגבילה, במישרין או בעקיפין, את משלוחי הסיוע ההומניטרי שארה"ב מעבירה", כתב סנדרס.

לדבריו, ארה"ב שותפה ל"פשע של הרעבת אוכלוסייה" ועליה להצטרף למדינות רבות בעולם המגבילות את ייצוא הנשק לישראל.

נכון לשנת 2023, 70% מייבוא הנשק של ישראל מגיע מארה"ב ו־29.9% מגרמניה. יתר הייבוא, המהווה חלק זניח, מגיע ממדינות נוספות שסנדרס מזכיר בטורו.

ברני סנדרס וג'ו ביידן (צילום: AP Photo/Evan Vucci)
ברני סנדרס וג'ו ביידן (צילום: AP Photo/Evan Vucci)

סנדרס, כפוליטיקאי מנוסה, מודע לכך שאין רוב להצעותיו וכי הן צפויות להידחות בסנאט. עם זאת, הוא מבקש להעלות את הנושא הזה על הפרק כדי "להוציא לאור" את השסע הקיים בתוך המפלגה הדמוקרטית. במהלך מערכת הבחירות, ובמיוחד בפריימריז הדמוקרטיים, נושא הסיוע לישראל והיחס אליה כבת ברית אמריקאית היה על הפרק במספר מוקדים.

שני חברי בית הנבחרים הדמוקרטים, ג'מאל באומן מניו יורק וקורי בוש ממיזורי, הודחו על ידי חברי מפלגתם בשל התבטאויות חריפות נגד ישראל ותמיכתם המשתמעת בארגון הטרור חמאס. אף שאין קשר ישיר בין מחוזות הבחירה שלהם לישראל, מלחמת 7 באוקטובר הפכה לנושא מרכזי בקמפיינים.

בבחירות הכלליות, היחס לישראל היה נושא מרכזי במיוחד במדינת מישיגן. ההערכה היא שקמלה האריס איבדה עשרות אלפי קולות של בוחרים מוסלמים־אמריקאים בשל התמיכה העקיפה בישראל

ארגון איפא"ק ו"הרוב הדמוקרטי למען ישראל" (DMFI) מימנו תשדירי בחירות נגד שני הנבחרים, והפסדיהם הובילו לצמצום מספרם של הקולות האנטי־ישראליים בבית הנבחרים.

בבחירות הכלליות, היחס לישראל היה נושא מרכזי במיוחד במדינת מישיגן. ההערכה היא שקמלה האריס איבדה עשרות אלפי קולות של בוחרים מוסלמים־אמריקאים בשל התמיכה העקיפה בישראל במהלך המלחמה ובשל כמות משלוחי הנשק הגדולה שסופקה לישראל ב־13 החודשים האחרונים.

סטודנטים אנטי-ישראליים מפגינים במאהל בקמפוס אוניברסיטת מישיגן באן ארבור, מישיגן, 28 באפריל 2024 (צילום: JEFF KOWALSKY / AFP)
סטודנטים אנטי־ישראליים מפגינים במאהל בקמפוס אוניברסיטת מישיגן, 28 באפריל 2024 (צילום: JEFF KOWALSKY / AFP)

בסנאט, הבית העליון, נושא היחס לישראל לא עמד על הפרק במהלך הבחירות לסנאטורים. סנדרס למשל נבחר בקלות יחסית בורמונט, ללא ביקורת משמעותית בנושא זה במהלך הקמפיין. כעת, למרות מעמדו כעצמאי, הוא מבקש לחשוף בפני הציבור את המחלוקת הפנימית בתוך המפלגה הדמוקרטית סביב סוגיה זו.

בינואר 2024 הוביל סנדרס מהלך דומה, כאשר הציע לעצור את הסיוע הצבאי האמריקאי לישראל. 11 סנאטורים תמכו בהצעתו אך רוב גדול של 72 סנאטורים, כולל רבים מהמפלגה הדמוקרטית, התנגדו לה. גם הבית הלבן התנגד וטען שזו אינה הדרך הנכונה להתמודד עם הביקורת על ישראל.

המתח סביב סוגיית ישראל מתרחש על רקע ההפסד הכואב של הדמוקרטים בבחירות, כאשר ציבורים מרכזיים התומכים במפלגה טוענים שהצדדים הקיצוניים בשמאל השתלטו אל האג'נדה של המפלגה

עם זאת, מה שמטריד הפעם, בנובמבר 2024, היא העבודה שמספר הולך וגדל של סנאטורים דמוקרטים שקלו להצטרף למהלך. הבית הלבן, שמתנגד בנחרצות ליוזמה, ניהל מאבק עיקש בניסיון לשכנע סנאטורים לרדת מהמהלך.

המתח סביב סוגיית ישראל מתרחש על רקע ההפסד הכואב של הדמוקרטים בבחירות, כאשר ציבורים מרכזיים התומכים במפלגה טוענים שהצדדים הקיצוניים בשמאל השתלטו אל האג'נדה של המפלגה.

משלוח נשק מארצות הברית נוחת בבסיס חיל האוויר נבטים, 13 באוקטובר 2023 (צילום: AP Photos/Lolita Baldor)
משלוח נשק מארה"ב נוחת בבסיס חיל האוויר נבטים, 13 באוקטובר 2023 (צילום: AP Photos/Lolita Baldor)

ברקע הלחץ הציבורי, ארגונים יהודיים רבים פנו בימים האחרונים לסנאטורים הדמוקרטים בבקשה להתנגד ליוזמת סנדרס. בין הארגונים הבולטים: הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה, ועידת הנשיאים, DMFI, ארגון בהובלת היועץ הדמוקרטי מארק מלמן, איפא"ק, וגם מועצת הארגונים היהודיים הדמוקרטיים (The Jewish Democratic Council of America) המשמשת ארגון גג.

לצד סנדרס, כמה סנאטורים הודיעו עוד לפני ההצבעה כי יתמכו בהצעה לעצירת משלוחי הנשק לישראל: הסנאטור כריס ואן הולן (מרילנד), הסנאטור ג'ף מרקלי (אורגון), הסנאטור פיטר ולץ' (ורמונט) והסנאטורית אליזבת וורן (מסצ'וסטס).

המעורבות האינטנסיבית של הנשיא ג'ו ביידן וצוותו ביממות האחרונות בניסיונות לשכנע סנאטורים דמוקרטים לא לתמוך ביוזמה העידה על עומק הקושי והמתח בתוך המפלגה

סנדרס ציפה שכ־20 סנאטורים יתמכו בהיבטים שונים של הצעתו, המפוצלת לשלוש החלטות, אך תוצאות ההצבעה היו שונות. להצעה הראשונה, שקראה לעצור את העברת פגזי הטנקים לישראל, התנגדו 79 סנאטורים ו־18 תמכו.

להצעה השנייה, שעסקה בעצירת העברת פצצות מרגמה לישראל, התנגדו 78 סנאטורים ו־10 הצביעו בעדה. להצעה השלישית, שקראה לעצור את העברת ערכות JDAM של בואינג, שהופכות פצצות אוויר פשוטות לפצצות חכמות, התנגדו 80 סנאטורים ו־17 הצביעו בעדה.

מטוס אמריקאי עם ציוד עבור צה"ל, 19 באוקטובר 2023 (צילום: משרד הביטחון)
מטוס אמריקאי עם ציוד עבור צה"ל, 19 באוקטובר 2023 (צילום: משרד הביטחון)

אולם, מדובר בעלייה לעומת 11 הסנאטורים הדמוקרטים שתמכו בהצעה דומה בינואר 2024. המעורבות האינטנסיבית של הנשיא ג'ו ביידן וצוותו ביממות האחרונות בניסיונות לשכנע סנאטורים דמוקרטים לא לתמוך ביוזמה העידה על עומק הקושי והמתח בתוך המפלגה הדמוקרטית.

ג'יי סטריט תומכים בעצירת משלוחי הנשק לישראל

אולם, כאמור, הצעתו של סנדרס אינה מפלגת רק את הסנאטורים הדמוקרטים אלא גם משפיעה על עמדותיהם של ארגונים יהודיים רבים. מספר ארגונים, שהתנגדו בעבר ליוזמות מסוג זה, שינו את עמדותיהם, מה שמעיד על העמקת הקרע בתוך המפלגה הדמוקרטית על רקע המלחמה.

הלובי היהודי־אמריקאי ג'יי סטריט, התומך בפתרון שתי המדינות ומתנגד למדיניות בנימין נתניהו, קרא לסנאטורים הדמוקרטים לתמוך בהצעות של סנדרס

הלובי היהודי־אמריקאי ג'יי סטריט, התומך בפתרון שתי המדינות ומתנגד למדיניות בנימין נתניהו, קרא לסנאטורים הדמוקרטים לתמוך בהצעות של סנדרס. "הארגון מבקש מהסנאטורים להעביר מסר של עצירת התמיכה במהלכי ממשלת נתניהו במלחמה בעזה.

"ממשלת נתניהו אינה מכבדת את ממשל ביידן ואת החוק הבינלאומי, ולכן ההצבעה תהיה צעד סמלי שיביע את חוסר שביעות הרצון מהכישלון של הממשל האמריקאי להפעיל לחץ והשפעה על נתניהו", נאמר בהודעת הארגון.

הפגנה בניו יורק נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו והמלחמה בעזה, 26 בספטמבר 2024 (צילום: John Lamparski / AFP)
הפגנה בניו יורק נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו והמלחמה בעזה, 26 בספטמבר 2024 (צילום: John Lamparski / AFP)

השינוי בעמדת ג'יי סטריט מהווה סימן מבשר רעות מארגון בעל נוכחות משמעותית בקרב יהדות ארה"ב. בדרך כלל, ג'יי סטריט ו־DMFI נמצאים באותו צד של המתרס, אך יוזמתו של סנדרס הצליחה לחשוף בקע נוסף בתוך הקהילות היהודיות בארה"ב.

עוד 844 מילים
סגירה