המנהיג העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, מול קהל בטהרן, 25 בנובמבר 2024 (צילום: KHAMENEI.IR / AFP)
KHAMENEI.IR / AFP

אחרי שאיבדה את סוריה, איראן מתמקדת בפרויקט הגרעין

איראן נמצאת בפינה מסוכנת מאוד עבורה ● היא איבדה את טבעת ההגנה החזקה ביותר שבנתה בדמות חזבאללה, היא מאבדת כעת את הרצף היבשתי שהיווה נכס חשוב לציר והיא עומדת בפני גל סנקציות חסר תקדים שמתהווה בממשל הנכנס של טראמפ ● בטהרן אין אחדות דעים האם זה הזמן לדיפלומטיה או להחרפת האיום הגרעיני - אבל הסימנים מעידים שהמנהיג העליון בחר בדרך הפריצה לפצצה ● פרשנות

בעוד העולם עוקב אחר ההתקדמות המסחררת של המורדים בסוריה והבריחה הבוקר (ראשון) של הנשיא בשאר אל-אסד מהבירה דמשק, באיראן ממשיכים להתכונן גם ליום שאחרי הנשיא ג'ו ביידן.

האיראנים ללא ספק צריכים להיות מודאגים מהמדיניות המסתמנת של הנשיא הנכנס דונלד טראמפ, בנוסף כמובן לדאגה העכשווית שלהם מנפילת אסד ואיבוד חוליה מרכזית בציר השיעי שנבנה בשנים האחרונות.

עד עכשיו איראן הסתפקה בהזרמת כל כוח אפשרי וזמין באזור לסוריה: מיליציות עיראקיות, מיליציות שחונות בסוריה וגם אלפי פעילים של חזבאללה התבקשו לחצות את הגבול ללבנון.

למעשה, גם כשאיראן מרגישה שהיא עומדת לאבד נכס משמעותי, היא לא מטילה למערכה את הכוחות שלה ונשארת נאמנה לאסטרטגיית הפעולה באמצעות שליח. יותר מכך, לצד הזרמת כוחות פרוקסי, טהרן פינתה חלק מאנשיה בסוף השבוע מסוריה.

למעשה, גם כשאיראן מרגישה שהיא עומדת לאבד נכס משמעותי, היא לא מטילה למערכה את הכוחות שלה ונשארת נאמנה לאסטרטגיית הפעולה באמצעות שליח

איראן ללא ספק נמצאת בפינה מסוכנת מאוד עבורה. היא איבדה את טבעת ההגנה החזקה ביותר שבנתה בדמות חזבאללה, היא מאבדת כעת את הרצף היבשתי שהיווה נכס חשוב לציר והיא עומדת בפני גל סנקציות חסר תקדים שמתהווה בממשל הנכנס של טראמפ.

סורים חוגגים על תותח את הגעת לוחמי האופוזיציה לדמשק. 8 בדצמבר 2024 (צילום: AP Photo/Omar Sanadiki)
סורים חוגגים על תותח את הגעת לוחמי האופוזיציה לדמשק. 8 בדצמבר 2024 (צילום: AP Photo/Omar Sanadiki)

בטהרן מבינים שהמיקוד האמריקאי יהיה בפרויקט הגרעין של איראן, וכאן בדיוק נמתחים קווי השבר בצמרת: כיצד צריך להתכונן למהלך אמריקאי שעשוי לשתק את הכלכלה האיראנית המעורערת גם כך. מצד אחד, יש באיראן מי שרוצה לפתוח בשיחות מייד; ומצד שני, יש מי שמבקש להישאר בעמדה הבדלנית, הכוחנית.

בשבוע האחרון התגלעו בקיעים עמוקים בתוך המחנה הרפורמיסטי של הנשיא מסעד פזשכיאן. האדוות של הסערה הזו הגיעו עד לסביבתו הקרובה של המנהיג העליון, האייתולה עלי חמינאי, שנראה כמי שנכנס לעומק המחלוקת באופן נחרץ מאוד.

במאמר מערכת של העיתון "קייהאן", שופרו של חמינאי, נמתחה ביקורת מרומזת על סגן הנשיא מוחמד ג'וואד זריף, שפרסם לפני כשבוע מאמר במגזין האמריקאי Foreign Affairs ובו אמירה ברורה שאיראן מוכנה לפתוח בשיחות ישירות עם ארצות הברית.

התגובה של חמינאי, כפי שהובאה במאמר ב"קייהאן", הייתה חריפה מאוד: "בזמן שהצהרת שר החוץ עבאס עראקצ'י כי לא נפתח בשיחות עם ארצות הברית (בשל איסור על מגעים עם ארצות הברית – א.ב.ש) מבוססת על המדיניות של המנהיג העליון חמינאי, אחרים מצהירים הצהרות שסותרות את המדיניות הזו".

"בזמן שהצהרת שר החוץ עבאס עראקצ'י כי לא נפתח בשיחות עם ארצות הברית מבוססת על המדיניות של המנהיג העליון חמינאי, אחרים מצהירים הצהרות שסותרות מדיניות זו"

המנהיג העליון לא התספק רק בנזיפה בסגן הנשיא זריף אלא הפנה ביקורת גם לנשיא פזשכיאן שאמר לאחרונה במהלך המגעים שקיימה איראן עם נציגות ה-E3 – גרמניה, צרפת ובריטניה – כי "איראן רוצה להוכיח לעולם שפניה ליציבות ולא למלחמה". נראה שחמינאי רתח על האמירה הזו.

סגן נשיא איראן מוחמד ג'וואד זריף (צילום: AHMAD AL-RUBAYE / AFP)
סגן נשיא איראן מוחמד ג'וואד זריף (צילום: AHMAD AL-RUBAYE / AFP)

"איראן לא צריכה להוכיח את העקרונות הפציפיסטיים שלה למדינות שמתעקשות כי סיפקנו טילים לרוסיה – למרות שהכחשנו את זה", נכתב במאמר ב"קייהאן".

הדברים הללו מעידים עד כמה המתיחות בין הממשלה הרפורמיסטית למחנה השמרני מתחדדת ככל שמצבה הבינלאומי והאזורי של איראן מדרדר. שר החוץ עראקצ'י, שנדרש בשבוע שעבר להגיע בדחיפות לדמשק כדי לאמוד את הנזק, מחזיק בעמדה ניצית יחסית ביחס למערב, והוא קרוב יותר למנהיג העליון מאשר לנשיא וסביבתו.

איראן ללא ספק בעמדת המתנה בל הזירות – סוריה, לבנון וארצות הברית – והיא מאוד לא אוהבת את המצב הזה. "כרגע אין לנו שום נקודת התחלה למשא ומתן עם וושינגטון" אמר עראקצ'י לעיתונות הערבית בשבוע שעבר במהלך סבב הביקורים שלו בטורקיה ובסוריה.

רמז למהלך חריף של איראן לקראת כניסת הממשל האמריקאי הבא לבית הלבן בעוד שישה שבועות, זרק לאוויר בשבוע שעבר דובר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן. במסיבת עיתונאים בטהרן, הדובר אמר כי הנציגים האיראנים בשיחות עם מדינות ה-E3 העבירו מסר מפורש כי פרישה מהאמנה לאי-הפצת נשק גרעיני (NPT) נמצאת על הפרק.

במסיבת עיתונאים בטהרן, הדובר אמר כי הנציגים האיראנים בשיחות עם מדינות ה-E3 העבירו מסר מפורש כי פרישה מהאמנה לאי-הפצת נשק גרעיני נמצאת על הפרק

מהלך כזה יתפרש כהודאה של איראן כי היא בדרך לפצצה, שכן היא משחררת את עצמה מפיקוח בינלאומי. סביר להניח שהדברים הללו נאמרו על דעת המנהיג העליון.

 שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י בבגדאד, 6 בדצמבר 2024 (צילום: AHMAD AL-RUBAYE / AFP)
שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י בבגדאד, 6 בדצמבר 2024 (צילום: AHMAD AL-RUBAYE / AFP)

חיזוק למהלך הזה ראינו בהצהרה ביום שישי של ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם, רפאל גרוסי. בראיון לסוכנות "רויטרס" אמר גרוסי כי איראן האיצה את קצב ההעשרה לרמה של 60% בצורה משמעותית – עד כדי פי-5 מהקצב שהיה לפני שלושה חודשים. המשמעות של הנתון הזה היא כי איראן תחזיק כבר בקרוב חומר מועשר ליותר מעשר פצצות.

איראן האיצה את קצב ההעשרה לרמה של 60% בצורה משמעותית – עד כדי פי-5 מהקצב שהיה לפני שלושה חודשים. המשמעות היא שאיראן תחזיק בקרוב חומר מועשר ליותר מעשר פצצות

איראן במצב ההולך ומתדרדר, ומאבדת נכסים משמעותיים. פרויקט הגרעין הוא קלף חזק שלה מול המערב ולא מן הנמנע שבעתיד הקרוב יהיה אחד האחרונים, שאמור להבטיח את שרידות המשטר.

זה ההסבר לקצב ההעשרה המוגבר, זה ההסבר לאיום בפרישה מאמנת ה-NPT – שני צעדים שאיראן הייתה עד כה זהירה מאוד איתם.

עוד 734 מילים
סגירה