חזית הקרב התשיעית מבית המשפט המחוזי בתל אביב

עדותו "ההיסטורית" של נתניהו, שתיפתח השבוע בביהמ"ש המחוזי, צפויה לעורר עניין ציבורי מוגבל, בעיקר אצל הפרשנים ● רק בודדים יעמיקו בתמלילי העדות המלאים, בעוד שנתניהו צפוי לשרוד גם את האירוע הזה ● בינתיים, הקיטורים והנהי של מקורביו על "הצורך לנהל מדינה ומלחמה" סותרים את העובדה שהלו"ז שלו עד המלחמה טעון בעניינים פרטיים ופוליטיים ● פרשנות

בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי, 5 באפריל 2021 (צילום: אורן בן חקון/פול)
אורן בן חקון/פול
בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי, 5 באפריל 2021

כמעט עשור לאחר עדותו של בנימין נתניהו במשטרה ב־2016, הוא אמור לעלות השבוע על דוכן העדים בבית המשפט המחוזי בתל אביב ולתת את גרסתו בפרשיות האלפים. כל זאת בהנחה כי לא ישלוף ברגע האחרון עוד שפן מהכובע נטול התחתית.

מאז יצא המשפט לדרך עברנו טבח נורא ומלחמה מתמשכת, לא פחות מחמש מערכות בחירות וטלטלה עזה לכל מוסדות המדינה. בינתיים הדבק הקובני המפורסם בין דפי הסיגרים שארנון מילצ'ן סיפק לנתניהו הספיק להתייבש, והשמפניה הוורודה של שרה החמיצה בכוס. אבל המשפט ממשיך להשתרך בעצלתיים, כמו היפופוטם שחוסם את הדרך ולא מוכן לזוז.

לא לגמרי ברור למה נתניהו כל כך נבהל ממתן עדותו. את רוב הציבור השאלה אם השתלט על מערכת "וואלה" בתמורה להטבות שנתן לשאול אלוביץ' מעניינת פחות מהשאלה אילו חברות תעופה יחזרו לטוס, ובמחזור החדשות הנוכחי, כשכל פרשה מחזיקה בקושי 24 דקות, רק בודדים יתעמקו בשלשולי התמליל הארוכים שיתחילו לזרום מבית המשפט החל מיום שלישי בבוקר.

לא לגמרי ברור למה נתניהו כל כך נבהל ממתן עדותו. את רוב הציבור השאלה אם השתלט על מערכת "וואלה" בתמורה להטבות שנתן לשאול אלוביץ' מעניינת פחות מהשאלה אילו חברות תעופה יחזרו לטוס

למה בכל זאת תורם המשפט הזה, שהופך מיותר ומייאש משנה לשנה? בעיקר הוא נותן עוד מזון למכונת ההסתה המשומנת נגד מערכת המשפט, עוד הוכחה שהיא מתקשה לתפקד תחת לחץ, עוד "נימוקים" להפיכה המשטרית, ועוד "הוכחות" לעינוי הדין של ראש הממשלה האומלל.

במדינה מתוקנת נתניהו היה נדרש לעצור הכול, לצאת לנבצרות, לנהל את המשפט במהירות מדי יום עם סדי זמן קשוחים ובלי משחקים – ואז לחזור לתפקידו אם יזוכה, כפי שהוא מכריז שיקרה כבר שמונה שנים.

בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים במהלך עדותו מרחוק של ארנון מילצ'ן במשפט האלפים, 6 ביולי 2023 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים במהלך עדותו מרחוק של ארנון מילצ'ן, 6 ביולי 2023 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

אלא שנתניהו מזמן שינן כל פרק פוליטי שכולנו שכחנו או לא הספקנו ללמוד. רבים משווים אותו לדונלד טראמפ, ולדימיר פוטין או מנהיגים פופוליסטיים מודרנים אחרים.

אבל האופן שבו נתניהו משתמש במשפט כדי לבצר את מעמדו מזכיר באופן מפתיע את גישתו של הנשיא ביל קלינטון, שבשיא פרשיות המין – מול הדחה בקונגרס ואיום לאבד גם את הנשיאות וגם את נישואיו – זימן אליו את יועציו (בראשם דיק מוריס הנכלולי, שאף הריץ סקר לגבי סיכוייו לשרוד את הפרשה).

נתניהו שכלל את השיטה, ובניגוד מוחלט לקלינטון (שהמשיך להוביל שגשוג כלכלי ויוזמות שלום בינלאומיות) הזניח כמעט כליל את ענייני המדינה

בעקבות ההתייעצות החליט קלינטון לא להישבר, לא להודות בעבירה ולהמשיך קדימה עד ל"ניצחון המוחלט". מאותו הרגע הוא רתם את הדיונים המשפטיים, את רדיפת יריביו ואת מסת ההאשמות דווקא לחיזוק מעמדו בציבור, ובמידה מסוימת גם ליצירת "אפקט הקורבן". כך גם נולד, ככל הנראה, הרעיון לשקר בעניין יחסיו עם מוניקה לווינסקי (בעידן "מי טו" ספק אם זה היה מצליח לו כמובן).

יומן ראש הממשלה מופקע לצרכים פוליטיים ופרטיים

נתניהו שכלל את השיטה, ובניגוד מוחלט לקלינטון (שהמשיך להוביל שגשוג כלכלי ויוזמות שלום בינלאומיות) הזניח כמעט כליל את ענייני המדינה.

ביל קלינטון אוכל במלון הילטון עם בני הזוג נתניהו, 1998 (צילום: סער יעקב, לע"מ)
ביל קלינטון אוכל במלון הילטון עם בני הזוג נתניהו, 1998 (צילום: סער יעקב, לע"מ)

בניסיון נואש אחרון להכפיף את צרכי המדינה למצוקותיו האישיות, נתניהו שולח בימים האחרונים גדודים של מרואיינים שמסבירים באותות ובמופתים עד כמה זה "משוגע" שראש ממשלה ש"מנהל מלחמה" ישב בבית המשפט מ־10:00 בבוקר עד 16:00 בצוהריים, שלוש פעמים בשבוע.

ובאמת, זה נורא שהמדינה מופקרת כך לחסדיהם של אבירי "החזית השמינית", עליה הכריז ראש הממשלה לאחרונה: ראש שב"כ, הרמטכ"ל, ראשי הצבא, ומעליהם היועצת המשפטית לממשלה ושלוחיה. יש רק בעיה אחת עם התיאוריה הזאת: הלו"ז של ראש הממשלה הוא אחד המרווחים והנינוחים שנראו ונרעו בשדותינו, לפחות עד לפרוץ המלחמה. היומנים לשנה הנוכחית טרם נחשפו.

הלו"ז שזור ב"טאץ' אפים" לפני כל הופעה טלוויזיוניות, ולא אחת הוא נקטע מוקדם לצרכים פוליטיים מובהקים ומשימות תחזוק הקואליציה, או אף נחטף למשך ימים שלמים לצורכי פגישות פוליטיות במצודת זאב

אם בעבר נלחמו ראשי המדינה על שברירי דקות בלוח זמנים צפוף ועמוס בדיונים, החלטות, התייעצויות ומפגשים מדיניים – הרי לוח הזמנים של נתניהו עד 7 באוקטובר מצטיין במריחה ובדחיינות הטיפוסיים לסגנון קבלת ההחלטות שלו.

כפי שחשפנו כאן בעבר ראש הממשלה מתחיל לעבוד בדרך כלל לא לפני 11:00 בבוקר ועוצר לא אחת באמצע היום ל"עניינים פרטיים". האם מדובר באמת בסוגיות שחוסות בצנעת הפרט, או שמא בפעילויות שהוא לא רוצה שהציבור ידע עליהם, כפי שכבר נטען בעבר. למשל, פגישות עם עורכי דינו סביב המשפט, או שיחות נסתרות עם מי שישמש לימים עד מדינה כנגדו?

ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים; משמאלו – ראש סגל ראש הממשלה צחי ברוורמן, 29 ביוני 2023 (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים, 29 ביוני 2023 (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

הלו"ז עד המלחמה שזור גם ב"טאץ' אפים" לפני כל הופעה טלוויזיוניות, ולא אחת הוא נקטע מוקדם לצרכים פוליטיים מובהקים ומשימות תחזוק הקואליציה, או אף נחטף למשך ימים שלמים לצורכי פגישות פוליטיות במצודת זאב.

כל אלה הם חלק משגרת עבודתו של כל ראש ממשלה, אבל המינון המוגבר אצל נתניהו מצביע על דיאטה לא מאוזנת בין הנחוץ עבור המדינה לבין מה שטוב בעיקר בשבילו ולמען המשך שלטונו. כלום לא יקרה אם במקום זאת הוא יענה לשאלות השופטים והתביעה על כל אותם דברים בפרשיות האלפים שהוא פשוט "לא זוכר".

כל אלה הם חלק משגרת עבודתו של כל ראש ממשלה, אבל המינון המוגבר אצל נתניהו מצביע על דיאטה לא מאוזנת בין הנחוץ עבור המדינה לבין מה שטוב בעיקר בשבילו

אז ביום שלישי, שוב, יסומן "אירוע היסטורי": ראש ממשלה מכהן יעלה לעדות במשפט פלילי, בזמן שישראל הודפת לא פחות משמונה חזיתות מכל רוחות השמיים. ערוצי הטלוויזיה יקימו עמדות שידור מיוחדות וההתרגשות תהיה בשיאה. ואחרי כמה שעות נחזור לשגרת ההישרדות המוכרת כל כך.

כלום לא עצוב, הכול כרגיל. כלום לא קורה פה, כלום לא קורה פה.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 796 מילים ו-1 תגובות
סגירה