דונלד טראמ נואם בכנס הביטקוין בנאשוויל, טנסי, ב-27 ביולי 2024 (צילום: AP Photo/Mark Humphrey)
AP Photo/Mark Humphrey
דונלד טראמ נואם בכנס הביטקוין בנאשוויל, טנסי, ב-27 ביולי 2024

מיזם הקריפטו של טראמפ חבר לפלטפורמה הקשורה לחמאס, חזבאללה ואיראן

הנשיא הנבחר מינה לאחרונה את המיליארדר סטיב ויטקוף לתפקיד שליחו למזרח התיכון, למרות חוסר ניסיונו הדיפלומטי ● עוד קודם לכן, טראמפ וויטקוף השיקו מיזם קריפטו, וכעת נכנסה למיזם שותפה חדשה - פלטפורמת הקריפטו Tron, המובילה במתן שירותים לארגוני הטרור במזה"ת ונמצאת במרכז חקירות בישראל ובארה"ב ● מומחים מזהירים מפני ניגודי אינטרסים חריפים גם של טראמפ וגם של שליחו

מיזם קריפטו שהושק לאחרונה על ידי הנשיא הנבחר של ארצות הברית דונלד טראמפ ושליחו החדש למזרח התיכון, המיליארדר סטיב ויטקוף, משתף פעולה עם פלטפורמת קריפטו שלדברי רשויות ואנשי מקצוע בתחום הפיננסים שימשה גורמים פליליים וקבוצות טרור הנתמכות על ידי איראן, חזבאללה וחמאס.

חברת World Liberty Financial Inc, שהוקמה על ידי משפחת ויטקוף חודשיים לפני הבחירות לנשיאות ארצות הברית בנובמבר, כשטראמפ הוא אחד המוטבים שנהנים ממנה מבחינה כלכלית, מעוררת דאגות בנוגע לאתיקה וניגודי עניינים, כך אמרו שישה מומחים לאתיקה ממשלתית בארצות הברית.

בין הדאגות המרכזיות שלהם נמצאת השותפה החדשה של World Liberty: פלטפורמת הקריפטו Tron.

מהירה וזולה יותר מביטקוין, רשת Tron עקפה את יריבתה ככלי להעברות קריפטו הקשורות לקבוצות המוגדרות כארגוני טרור על ידי ישראל, ארצות הברית ומדינות אחרות

מהירה וזולה יותר מביטקוין, רשת Tron עקפה את יריבתה ככלי להעברות קריפטו הקשורות לקבוצות המוגדרות כארגוני טרור על ידי ישראל, ארצות הברית ומדינות אחרות, כך דיווחה "רויטרס" ב-2023, בהתבסס על ראיונות עם שבעה מומחים לפשיעה פיננסית וחקירות קריפטו.

Tron הודיעה בחודש שעבר כי תשקיע 30 מיליון דולר ב-World Liberty. מייסד Tron, היזם יליד סין ג'סטין סאן, יצטרף למיזם טראמפ-ויטקוף כיועץ, כך נמסר מסאן ומ-World Liberty בטוויטר. Tron, הרשומה באיי הבתולה הבריטיים, היא כיום המשקיעה הגדולה ביותר ב-World Liberty, לדברי סאן.

החרמות קריפטו שהוכרזו על ידי שירותי הביטחון הישראליים מאז 2021 התמקדו לעיתים קרובות בשימוש של Tron בידי מיליטנטים, כולל חמאס. הלשכה הלאומית למלחמה בטרור של ישראל (NBTCF), האחראית להחרמות אלה, הקפיאה 186 ארנקים של Tron מאז יולי 2021, בטענה כי שימשו "ארגון טרור מוגדר" או לצורך "פשע טרור חמור".

מתוך אלה, רשויות ישראל קשרו 84 ארנקים של Tron לחמאס או לג'יהאד האסלאמי, 39 לחזבאללה ו-63 לקבוצות טרור לא מזוהות או חלפני כספים. ההחרמה האחרונה של Tron הוכרזה ב-28 במרץ.

רשויות ישראל קשרו 84 ארנקים של Tron לחמאס או לג'יהאד האסלאמי, 39 לחזבאללה ו-63 לקבוצות טרור לא מזוהות או חלפני כספים. ההחרמה האחרונה של Tron הוכרזה ב-28 במרץ

Tron, המרוויחה מעמלות העברה ברשת שלה, מסרה לרויטרס כי הטכנולוגיה שלה "משכה משתמשים חוקיים וגם כאלה עם מניעים לא חוקיים", אך לא הגיבה ספציפית לטענות שהיא שימשה טרוריסטים. החברה "נקטה צעדים יזומים להתמודד עם הסיכון לפעילות בלתי חוקית ברשת שלה", אמר דובר של Tron בתגובה לשאלות לכתבה זו.

שיתוף פעולה עם אכיפת החוק שהושק בספטמבר הקפיא 70 מיליון דולר בכספים בלתי חוקיים, אמר הדובר. סאן, המייסד, לא הגיב לבקשת תגובה.

בוועידת קריפטו באבו דאבי, אמר אריק טראמפ ל"רויטרס" כי השימוש בקריפטו על ידי קבוצות פליליות וארגוני טרור הוא "הדאגה המרכזית של כולם", אך הוסיף כי גם מוסדות פיננסיים מסורתיים משמשים להעברת "כסף רע".

אריק טראמפ נואם בוועידת הקריפטו באבו דאבי, 10 בדצמבר 2024 (צילום: יח"צ)
אריק טראמפ נואם בוועידת הקריפטו באבו דאבי, 10 בדצמבר 2024 (צילום: יח"צ)

"כל דבר יכול להיות מנוצל אם הוא נמצא בידי האנשים הלא נכונים, וצריך לפעול בנחישות נגד זה", אמר בנו השני של טראמפ, והוסיף כי תעשיית הקריפטו תעשה "עבודה נהדרת" בפיקוח על עצמה בנוגע לזרימות בלתי חוקיות.

משרד האוצר האמריקאי גם הוא החרים ארנקים של Tron, כולל חשבון שקושר לקבוצה שלדבריו גייסה כסף עבור חמאס בעקבות מתקפת השבעה באוקטובר. במרץ, המשרד הטיל סנקציות על חלפן כספים מבוסס בלבנון שלדבריו ביצע העברות של כספים מאיראן לחשבונות קריפטו של בכירי חזבאללה, כולל ארנק של Tron.

ההשקעה של Tron ב-World Liberty העלתה דאגות בקרב מומחי אתיקה.

"יש כאן דגלים אדומים בכל מקום", אמרה קתלין קלארק, פרופסורית באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס שמתמחה באתיקה ממשלתית. בין חששותיה: גודל ההשקעה המשמעותית של Tron ב-World Liberty, האפשרות שטראמפ יפיק ממנה רווחים כספיים, והשימוש המיוחס של Tron בידי ארגוני טרור כולל חמאס וחזבאללה.

בשנת 2023, האשימה ה-SEC את סאן בהונאה, בטענה כי ניפח באופן מלאכותי את נפח המסחר והסתיר תשלומים לידוענים שקידמו את חברותיו. סאן אמר כי האשמות ה-SEC "חסרות בסיס"

היא גם הדגישה את החקירה של מייסד Tron ג'סטין סאן על ידי רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC). בשנת 2023, האשימה ה-SEC את סאן בהונאה, בטענה כי ניפח באופן מלאכותי את נפח המסחר והסתיר תשלומים לידוענים שקידמו את חברותיו. סאן, שמתגורר בשווייץ ומחזיק באזרחות גרנדה, אמר כי האשמות ה-SEC "חסרות בסיס". החקירה עדיין מתנהלת.

ג'סטין סאן, מייסד מטבע הקריפטו Tron, בהונג קונג. 29 בנובמבר 2024 (צילום: Peter PARKS / AFP)
ג'סטין סאן, מייסד מטבע הקריפטו Tron, בהונג קונג. 29 בנובמבר 2024 (צילום: Peter PARKS / AFP)

קלארק תהתה האם הקשר ההדוק בין World Liberty לסאן יהווה ניגוד עניינים עבור טראמפ לאחר שממשלו ישתלט על ה-SEC בינואר.

דוברים של טראמפ ושל צוות המעבר שלו לא הגיבו ישירות לשאלות בנוגע לקשריו הכלכליים של טראמפ עם World Liberty, ההשקעה של Tron וניגודי העניינים האפשריים. "הנשיא טראמפ לא נכנס לפוליטיקה בשביל רווח", אמרה דוברת צוות המעבר של הנשיא הנכנס, קרולין לויט. "הוא נלחם כי הוא אוהב את אנשי המדינה הזאת ורוצה להחזיר את אמריקה לגדולתה".

"הנשיא טראמפ לא נכנס לפוליטיקה בשביל רווח", אמרה דוברת צוות המעבר של הנשיא הנכנס, קרולין לויט. "הוא נלחם כי הוא אוהב את אנשי המדינה הזאת ורוצה להחזיר את אמריקה לגדולתה"

פוטנציאל לניגודי עניינים

ויטקוף, שותף מייסד של World Liberty, מחזיק בבעלות על חברה בשם WC Digital Fi, LLC, הזכאית לחלק מהכנסות World Liberty, לפי תנאי החברה. הוא חבר קרוב של טראמפ ותרם לקמפיין הרפובליקאי שלו לנשיאות.

ויטקוף מתכנן לשים את כל השקעותיו בנאמנות עיוורת, אמר מקור שמכיר את תוכניותיו של ויטקוף. עם זאת, המקור אמר כי ויטקוף ישמור על בעלות על נכסיו. בדרך כלל, בנאמנות עיוורת, מנהל חיצוני שולט בנכסיו של בעל התפקיד, מוכר את אלו שיוצרים ניגוד עניינים ומשקיע מחדש את התקבולים בהשקעות שאינן ידועות לבעל הנכס.

ויטקוף סירב להגיב לידיעה זו. World Liberty לא הגיבה לבקשות תגובה בנוגע לסוגיות אתיות פוטנציאליות ולהשקעה של Tron בחברה.

המיליארד סטיב ויטקוף נואם בעצרת הבחירות המסכמת של דונלד טראמפ במדיסון סקוור גארדן, ניו יורק. 27 באוקטובר 2024 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)
המיליארד סטיב ויטקוף נואם בעצרת הבחירות המסכמת של דונלד טראמפ במדיסון סקוור גארדן, ניו יורק. 27 באוקטובר 2024 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)

גם עם נאמנות עיוורת, World Liberty מייצרת פוטנציאל לניגודי עניינים, כך אמרו המומחים לאתיקה לרויטרס.

המלצותיו של ויטקוף לגבי מדיניות המזרח התיכון עשויות להיות מושפעות ממה שהוא רואה כטוב ביותר ל-World Liberty ולאו דווקא לארצות הברית, הם אמרו.

אפילו אם ויטקוף יקים נאמנות ולא יהיה מעורב בפעילות היומיומית של World Liberty, קיימים ניגודי עניינים פוטנציאליים כל עוד הוא מחזיק בנכס כלכלי בחברה, אמר ריצ'רד פיינטר, יועץ אתיקה לנשיא לשעבר ג'ורג' וו. בוש ופרופסור באוניברסיטת מינסוטה.

"לא רלוונטי אם אתה מעורב בניהול החברה או לא", אמר פיינטר. "מה שרלוונטי זה אם יש לך אינטרס כלכלי שיכול להיות מושפע ישירות מעבודתך הממשלתית".

"לא רלוונטי אם אתה מעורב בניהול החברה או לא", אמר פיינטר. "מה שרלוונטי זה אם יש לך אינטרס כלכלי שיכול להיות מושפע ישירות מעבודתך הממשלתית"

גם טראמפ עצמו מתמודד עם פוטנציאל לניגודי עניינים מ-World Liberty, אמרו המומחים.

טראמפ מופיע באתר של World Liberty כ"סנגור הקריפטו הראשי" וזכאי לחלק מהכנסותיה, לפי תנאי החברה.

דונלד טראמפ בעמוד הראשי של אתר World Liberty (צילום: צילום מסך)
דונלד טראמפ בעמוד הראשי של אתר World Liberty (צילום: צילום מסך)

World Liberty מוכרת מטבע ייחודי שאינו ניתן למסחר, בניגוד לביטקוין ומטבעות קריפטו אחרים, כך נכתב בתנאים וההגבלות שלה. לפי התנאים, טראמפ ו"שותפים" לא מזוהים נוספים זכאים ל-75% מהכנסות מסוימות של World Liberty, מה שמעלה את האפשרות שאנשים ירכשו את מטבעות החברה בניסיון לרכוש את טובתו של טראמפ.

"האם זו דרך אלטרנטיבית להתקרב לטראמפ?" תהתה קלארק ביחס ל-World Liberty.

העיסוקים העסקיים של טראמפ זכו לבחינה מעמיקה במהלך כהונתו הראשונה, בין 2016 ל-2020. בעודו בתפקיד, לפחות 20 ממשלות – כולל ערב הסעודית וסין – הוציאו יחד יותר מ-7.8 מיליון דולר בבתי מלון ובנכסים אחרים שבבעלות טראמפ, כך לפי דוח שפורסם על ידי דמוקרטים בקונגרס בינואר. טראמפ לא התמודד עם השלכות חוקיות בגין ההכנסות הללו.

צוות המעבר של טראמפ לא הגיב לבקשה למידע על הצעדים שיינקטו כדי להתמודד עם ניגודי עניינים מ-World Liberty.

הקשר של World Liberty עם טראמפ מופיע במרכז באתר החברה. האנשים הראשונים המופיעים כחברי צוות World Liberty הם טראמפ ושלושת בניו – דון ג'וניור, אריק וברון – המתוארים כ"שגרירי Web3".

הקשר של World Liberty עם טראמפ מופיע במרכז באתר החברה. תמונה של טראמפ מקדמת את פני המבקרים בדף הבית. האנשים הראשונים המופיעים כחברי צוות World Liberty הם טראמפ ושלושת בניו – דון ג'וניור, אריק וברון – המתוארים כ"שגרירי Web3". טראמפ עצמו, יחד עם קרוביו ושותפיו, השיקו את העסק במהלך אירוע חי בטוויטר בספטמבר.

דונלד טראמפ עם כל בני משפחתו בבית הלבן, 27 באוגוסט 2020 (צילום: SAUL LOEB / AFP)
דונלד טראמפ עם כל בני משפחתו בבית הלבן, 27 באוגוסט 2020 (צילום: SAUL LOEB / AFP)

באמצעות World Liberty, טראמפ ובני משפחתו עשויים גם להפיק תועלת משינויים רגולטוריים פוטנציאליים שממשלו יבצע בנוגע לקריפטו, אמרו המומחים.

במהלך הקמפיין, טראמפ הבטיח למנות יו"ר חדש לרשות ניירות הערך במקום גארי גנסלר, שנקט בצעדים משפטיים רבים נגד תעשיית הקריפטו. בשבוע שעבר, מינה טראמפ את עורך הדין הידידותי לקריפטו פול אטקינס לתפקיד.

במהלך הקמפיין, טראמפ הבטיח למנות יו"ר חדש לרשות ניירות הערך במקום גארי גנסלר, שנקט בצעדים משפטיים רבים נגד תעשיית הקריפטו. בשבוע שעבר, מינה טראמפ את חובב הקריפטו עו"ד פול אטקינס לתפקיד

בניו של ויטקוף, אלכס וזאק, מופיעים גם הם כשותפים מייסדים של World Liberty. הם לא הגיבו לבקשות תגובה. אריק טראמפ אמר לרויטרס שהוא "מעורב מאוד" ב-World Liberty.

אם ממשלות זרות או קרנות הון ריבוניות ישקיעו ב-World Liberty, הדבר עלול להעמיד את ויטקוף וטראמפ במצב של הפרת סעיף ההטבות בחוקה האמריקאית, שנועד למנוע שחיתות והשפעה לא הולמת על הממשל, כך אומר לארי נובל, פרופסור באוניברסיטת אמריקן ויועץ משפטי לשעבר של ועדת הבחירות הפדרלית. הסעיף אוסר על פקידי ממשל פדרליים לקבל מתנות או הטבות אחרות מממשלות זרות ללא אישור הקונגרס.

דיפלומטים אמרו שהם הופתעו כאשר ויטקוף, משקיע נדל"ן מניו יורק, מונה לשליח מיוחד למזרח התיכון ב-12 בנובמבר, בהתחשב בחוסר הניסיון שלו במדיניות חוץ. הוא יתחיל בתפקידו בזמן של מתחים אזוריים גוברים, כולל המלחמה עזה, חוסר יציבות בסוריה והסיכון לעימות ישיר בין ישראל לאיראן.

המיליארדר סטיב ויטקוף בוועידה של המפלגה הרפובליקאית, 18 ביולי 2024 (צילום: Patrick T. Fallon / AFP)
המיליארדר סטיב ויטקוף בוועידה של המפלגה הרפובליקאית, 18 ביולי 2024 (צילום: Patrick T. Fallon / AFP)

ויטקוף תרם 250,000 דולר ל-MAGA Inc, קבוצת סופר-PAC תומכת טראמפ, בדצמבר 2023. לפי מגזין פורבס, הוא שווה לפחות מיליארד דולר.

כבר כעת, הגבולות בין המיזם העסקי של ויטקוף לבין תפקידו הדיפלומטי מטשטשים.

ויטקוף נאם ביום שני בכנס קריפטו באבו דאבי. תוכנית הכנס הציגה אותו כשליח המיוחד של טראמפ לאזור וגם ציינה את מיזם הקריפטו בביאור על פועלו. "יזם פורץ דרך, סטיב מתמקד כיום בממשק שבין נדל"ן, ביטקוין וקריפטו", נכתב באתר הכנס. משתתפי הכנס שילמו עד 9,999 דולר כדי לגשת למפגשים מיוחדים שהיו סגורים לתקשורת. ג'סטין סאן, מייסד Tron, הופיע גם הוא כדובר.

ויטקוף לא הגיב לשאלות בנוגע לכנס.

שליח מיוחד, עם מעט כללים

תפקידו החדש של ויטקוף כשליח מיוחד אינו מוגדר בחוק ואולי אף אינו מחייב אישור של הסנאט האמריקאי. הממשל הנכנס עשוי להגדיר אותו כ"עובד ממשל מיוחד", מינוי המיועד לתפקידים זמניים, כך אמר סקוט גרייטק, מנהל סניף השקיפות של Transparency International בוושינגטון.

תפקידו החדש של ויטקוף כשליח מיוחד אינו מוגדר בחוק ואולי אף אינו מחייב אישור של הסנאט האמריקאי. הממשל הנכנס עשוי להגדיר אותו כ"עובד ממשל מיוחד", מינוי המיועד לתפקידים זמניים

הנשיא דונלד טראמפ עם המיליארדר סטיב ויטקוף בבית הלבן, 1 במרץ 2018 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)
הנשיא דונלד טראמפ עם המיליארדר סטיב ויטקוף בבית הלבן, 1 במרץ 2018 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)

במקרה כזה, "בניגוד לעובדי ממשל רגילים, הוא יוכל להמשיך לקבל הכנסה חיצונית ללא הגבלות", אמר גרייטק. "עם זאת, עליו להגיש טופס גילוי פיננסי והוא לא יוכל לבצע פעולות רשמיות שייטיבו עמו כלכלית".

ויטקוף צריך גם לחתום על הסכם עם משרד החוץ שבו יתחייב שלא לשוחח עם גורמי ממשל זרים על קריפטו במהלך עיסוקיו הרשמיים, אמרה מרדית מקגיהי, מומחית אתיקה עצמאית ולשעבר מנהלת מדיניות במרכז המשפטי Campaign Legal Center. "צריך להקים חומה. אי אפשר לומר: 'אגב, מה עמדת הממשלה שלכם על קריפטו?'", אמרה מקגיהי.

שליחים מיוחדים בממשלים של ג'ו ביידן, הנשיא לשעבר ברק אובמה ואפילו ממשלו הראשון של טראמפ לא הגיעו בדרך כלל מהמגזר העסקי, ואף אחד מהם לא ייסד חברה גדולה הקשורה למועמד לנשיאות שבועות לפני הבחירות.

עם זאת, חלקם החזיקו השקעות נרחבות במגזר הפרטי. המולטי-מיליונר ג'ון קרי מכר או חיסל נכסים שזוהו על ידי יועצי אתיקה ממשלתיים כבעלי פוטנציאל לניגוד עניינים עם תפקידו כשליח מיוחד לענייני אקלים בממשל ביידן, לפי תעודת חיסול נכסים של משרד האתיקה הממשלתית של ארצות הברית משנת 2021.

המולטי-מיליונר ג'ון קרי מכר או חיסל נכסים שזוהו על ידי יועצי אתיקה ממשלתיים כבעלי פוטנציאל לניגוד עניינים עם תפקידו כשליח מיוחד לענייני אקלים בממשל ביידן

טראמפ כבר מינה בעבר שותף עסקי קרוב: בשנת 2016, הוא מינה את היועץ המשפטי הראשי של ארגון טראמפ, ג'ייסון גרינבלט, לנציג מיוחד למשא ומתן בינלאומי, תפקיד מרכזי בשיחות ישראל-פלסטין.

ג'ייסון גרינבלט בכנס הג'רוזלם פוסט ביוני 2019 (צילום: מארק ישראל סלם/פול)
ג'ייסון גרינבלט בכנס הג'רוזלם פוסט ביוני 2019 (צילום: מארק ישראל סלם/פול)

גרינבלט אמר ל"רויטרס" כי עזב את חברת טראמפ לפני שנטל על עצמו את תפקידו בבית הלבן. הוא לא זכר אם מכר את השקעותיו לפני שהפך לשליח מיוחד, אך אמר שפעל לפי הכללים.

הכתבה הוכנה על ידי אלכסנדרה אולמר וסיימון לואיס

עוד 1,784 מילים
סגירה