טנק של צבא סוריה שאותר והוחרם על ידי צה"ל, דצמבר 2024 (צילום: דובר צה"ל)
דובר צה"ל

השמדת צבא סוריה עלולה להתגלות כחרב פיפיות

על מנת לשלוט בשטח ולמנוע מדאעש, איראנים ואחרים לפעול באזורים שונים בסוריה, המשטר החדש בסוריה יזדקק לנשק ● האם לבנון תבעט בחזבאללה? ● המונדיאל מגיע לסעודיה ● איראן משחררת את טומאג' סאלחי ● והשבוע ב-1983: פיגוע בשגרירות ארה"ב בכווית ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

נשק למורדים בסוריה

צה"ל סיים השבוע את מלאכת ההשמדה של צבא סוריה, שבעבר היה כוח עוצמתי שאיים על ישראל, ובדצמבר 2024 הפך לערמה של נשקים שנזרקו על ידי העריקים וברזל מותך בעקבות תקיפות מהאוויר.

אין ספק כי לאור חוסר היציבות הרבה השוררת בסוריה בימים אלה, נכון היה לוודא שנשק אסטרטגי – ובוודאי נשק כימי – לא ייפול לידיים הלא נכונות. אלה היו יכולות להיות ידיהם של אנשי דאעש, חוליות איראניות ומי עוד.

בשלב הזה, ההנהגה של היאת תחריר א-שאם – אותה מיליציה חמושה שצמחה מסניף מקומי של אל-קאעדה וכרגע השתלטה על סוריה – מנסה להציג מצג של מתינות ושליטה, אך אין לדעת מה יעלה בגורלם בהמשך והאם באמת יצליחו לשלוט בשטח בו פועלות עשרות מיליציות חמושות וארגוני טרור שונים.

בשלב הזה, ההנהגה של היאת תחריר א-שאם – אותה מיליציה חמושה שצמחה מסניף מקומי של אל-קאעדה וכרגע השתלטה על סוריה – מנסה להציג מצג של מתינות ושליטה, אך אין לדעת מה יעלה בגורלם בהמשך

על מנת לשלוט בשטח ולמנוע מדאעש, איראנים ואחרים לפעול באזורים שונים בסוריה, המורדים זקוקים ל…נשק. הם כבשו את סוריה בסערה תוך 12 ימים בלבד, אך זה קרה גם בעקבות העריקה ההמונית של חיילים סוריים שלא רצו ולא יכלו להילחם.

ספינות חיל הים הסורי, שהושמדו במתקפה ישראלית לילית, בנמל לטקיה, 10 בדצמבר 2024 (צילום: AAREF WATAD / AFP)
ספינות חיל הים הסורי, שהושמדו במתקפה ישראלית לילית, בנמל לטקיה, 10 בדצמבר 2024 (צילום: AAREF WATAD / AFP)

אם המורדים יצטרכו להתמודד עם חוליות של דאעש, מיליציות פרו-איראניות ואף מיליציות סוניות קיצוניות שלא יסורו למרותם, ספק אם יוכלו לעשות זאת ללא אמל"ח.

גם הכורדים שנלחמים במיליציות פרו-טורקיות בצפון-מערב סוריה יצטרכו נשק. רבים מהם הביעו תדהמה על כך שישראל הפציצה את מחסני הנשק בשטחם, מכיוון שמדובר בנשק שהיה שייך לכורדים ולא לצבא אסד.

גם הכורדים שנלחמים במיליציות פרו-טורקיות בצפון-מערב סוריה יצטרכו נשק. רבים מהם הביעו תדהמה על כך שישראל הפציצה את מחסני הנשק בשטחם, מכיוון שמדובר בנשק שהיה שייך לכורדים ולא לאסד

השאלה היא האם הפעולה הזאת, שבה התגאו רבים מאוד בישראל, לא תהפוך לחרב פיפיות.

כולם בעולם, כולל בישראל, מעוניינים מאוד בכך שבסוריה תהיה כתובת אחת שאיתה ניתן יהיה להגיע להבנות ולדו-קיום. על מנת לוודא שהשלטון הנוכחי יוכל לעשות זאת, מישהו יצטרך לספק לו נשק.

ארה"ב בוחנת בשעה זו אפשרות של מחיקת היאת תחריר א-שאם מרשימת ארגוני הטרור. טורקיה בוודאי תמשיך לספק נשק למורדים, בתנאי שלא יפריעו לה לפגוע בכורדים בצפון-מזרח. וייתכן שגם שחקנים אחרים, כגון רוסיה – שברחה מסוריה בבושת פנים – ירצו להיכנס למשוואה.

כוחות המורדים צועדים דרך העיר חומס שבסוריה בשעות הבוקר המוקדמות של 8 בדצמבר 2024 (צילום: Aref TAMMAWI / AFP)
כוחות המורדים צועדים דרך העיר חומס שבסוריה בשעות הבוקר המוקדמות של 8 בדצמבר 2024 (צילום: Aref TAMMAWI / AFP)

מילה לגבי הרוסים: לאחר שזנחו את אסד, ההנהגה הרוסית התעשתה מהר מאוד. בשגרירות הסורית במוסקבה הורם דגל חדש של סוריה, בטלוויזיה הממלכתית החלו לכנות את היאת תחריר א-שאם "מורדים" במקום "מחבלים" ואף נוצרו אפיקים של תקשורת, אולי במטרה לשמור על הנכסים הרוסיים בסוריה, ביניהם הבסיס הימי בטרטוס והבסיס האווירי בחמיימים.

אם השלטון החדש בסוריה לא יקבל נשק משום גורם אחר, זאת כנראה תהיה העסקה – בסיסים בתמורה לאספקת נשק מצד הרוסים.

לכל פעולה, בין אם זה הכרזות חגיגיות על תפיסת החרמון הסורי או השמדה של מחסני אמל"ח, יש גם השלכות ארוכות טווח. ייתכן שהיה ניתן גם לפגוע במטרות אסטרטגיות וגם להושיט יד לסוריה החדשה ולסמן על כיוון חדש – כיוון של שלום. זה מה שמדינת ישראל באמת זקוקה לו על מנת לטפל סופית בחזבאללה בלבנון ובציר האיראני שנחלש, אך עדיין לא נעלם.

ייתכן שהיה ניתן גם לפגוע במטרות אסטרטגיות וגם להושיט יד לסוריה החדשה ולסמן על כיוון חדש – כיוון של שלום. זה מה שמדינת ישראל באמת זקוקה לו על מנת לטפל סופית בחזבאללה בלבנון ובציר האיראני

האם לבנון תבעט בחזבאללה?

אנשי חזבאללה בלבנון צפו השבוע בתדהמה במה שקרה בסוריה וראו כיצד כל הפרויקט עליו עבדו במשך עשרות שנים, עולה באש. הם שמעו את דבריו המתונים של מנהיג המורדים, אחמד אל-שרעא, הידוע יותר בכינוי שלו אבו מוחמד אל-ג'ולאני, על כך שסוריה אינה מעוניינת במלחמה, ושהאיום הגדול ביותר שלה זה חזבאללה ואיראן.

דיוקנו של אבו מוחמד אל־ג'ולאני מודבק על גב רכב בעיר לטקיה שבחוף הסורי, 10 בדצמבר 2024 (צילום: AAREF WATAD / AFP)
דיוקנו של אבו מוחמד אל־ג'ולאני מודבק על גב רכב בעיר לטקיה שבחוף הסורי, 10 בדצמבר 2024 (צילום: AAREF WATAD / AFP)

הם ראו כיצד ישראל מפציצה את מעבדות הנשק הכימי ואת הבסיסים האוויריים והופכת אותם לגל חרבות, והם ראו את חיילי צה"ל מניפים את דגל ישראל בחרמון הסורי.

סוריה עדיין בהלם בעקבות האירועים הדרמטיים של השבועות האחרונים. אסירים משתחררים מבתי כלא ומספרים על עינויים מחרידים, שלטון חדש מתעצב ומנסה למצוא פתרונות למצוקת המזון והמזומנים, ופליטים שלא ראו בית מזה 13 שנים, מתחילים לחזור הביתה.

חזבאללה, שפעם היה הכוח הכי דומיננטי בזירה הסורית, מוגדר בתור אויב.

גם בלבנון, אויבי חזבאללה רואים את המתרחש ועושים חושבים. במספר מחוזות בלבנון הותקפו השבוע תומכים של חזבאללה. אדם שנהג באוטובוס שעליו התנוססה תמונתו של חסן נסראללה, נהרג בקטטה המונית.

גם בלבנון, אויבי חזבאללה רואים את המתרחש ועושים חושבים. במספר מחוזות בלבנון הותקפו השבוע תומכים של חזבאללה. אדם שנהג באוטובוס שעליו התנוססה תמונתו של חסן נסראללה, נהרג בקטטה המונית

גם הפוליטיקאים הלבנוניים מתחילים לדבר על מציאות חדשה. כך ג'בראן בסיל, פוליטיקאי נוצרי שבזמנו שיתף פעולה עם חזבאללה, אמר השבוע לסוכנות הידיעות "רויטרס", שחזבאללה צריך להבין שהוא חלק מהמדינה ולא ישות נפרדת שפועלת במקביל למדינה.

ג'בראן בסיל (צילום: Attila KISBENEDEK / AFP)
ג'בראן בסיל (צילום: Attila KISBENEDEK / AFP)

בישראל רוצים לראות את חזבאללה מוצא מחוץ לקונצנזוס ואולי אף נעלם לגמרי מהחיים הפוליטיים בלבנון, אך שינויים כאלה לוקחים זמן. לחזבאללה עדיין יש בסיס תמיכה רחב למדי, אך ייתכן כי בעקבות המלחמה עם ישראל וההרס הנרחב בדרום לבנון, הבסיס הזה הצטמצם מעט.

כך או אחרת, הלבנונים מתחילים להבין שכוחו של חזבאללה אינו כשהיה. אין לו יותר את הגב הסורי, וגם איראן פתאום הפכה לרחוקה הרבה יותר מקודם.

המבחן הגדול של לבנון יהיה בתחילת ינואר, אז יתקיימו בפרלמנט בחירות לנשיאות. עד עכשיו התהליך הזה היה תקוע לחלוטין. אם לבנון תצליח לבחור נשיא חדש ובלתי תלוי בחזבאללה, זה יהיה הצעד הראשון בכיוון הנכון.

המבחן הגדול של לבנון יהיה בתחילת ינואר, אז יתקיימו בפרלמנט בחירות לנשיאות. אם לבנון תצליח לבחור נשיא חדש ובלתי תלוי בחזבאללה, זה יהיה הצעד הראשון בכיוון הנכון

המונדיאל מגיע לסעודיה

בעוד שסוריה חוגגת חופש וחירות לאחר הפלתו של משטר אסד, ערב הסעודית חוגגת מונדיאל.

משמאל לימין: נשיא קונפדרציית הכדורגל האסייתית סלמאן בן אברהים אאל ח'ליפה, שר הספורט והנוער הסעודי עבד אל-עזיז בן-תורכי אל-פייסל אאל סעוד ונשיא פדרציית הכדורגל הסעודית יאסר אל-מסחל בריאד לרגל בחירת סעודיה לארח את מונדיאל 2034 על ידי קונגרס פיפ"א. 11 בדצמבר 2024 (צילום: AFP)
משמאל לימין: נשיא קונפדרציית הכדורגל האסייתית סלמאן בן אברהים אאל ח'ליפה, שר הספורט והנוער הסעודי עבד אל-עזיז בן-תורכי אל-פייסל אאל סעוד ונשיא פדרציית הכדורגל הסעודית יאסר אל-מסחל בריאד לרגל בחירת סעודיה לארח את מונדיאל 2034 על ידי קונגרס פיפ"א. 11 בדצמבר 2024 (צילום: AFP)

פיפ"א, התאחדות הכדורגל העולמית, הודיעה השבוע כי ערב הסעודית תארח את אליפות העולם בכדורגל ב-2034. ההחלטה, שהייתה צפויה לאחר שערב הסעודית הייתה המועמדת היחידה, מעוררת ביקורת נרחבת מצד ארגוני זכויות אדם.

האירוע, שנחשב לשני בגודלו בספורט העולמי אחרי האולימפיאדה, הוא ההישג המשמעותי ביותר עד כה במאמצי המיתוג מחדש של הממלכה בהובלת יורש העצר מוחמד בן סלמאן.

ארגוני זכויות אדם, בהם Human Rights Watch ו"אמנסטי אינטרנשיונל", הביעו דאגה עמוקה מההחלטה, בהתחשב בהפרות זכויות האדם בממלכה, כולל רצח העיתונאי ג'מאל ח'אשוקג'י ב-2018 ומעצר מבקרי המשטר.

ארגוני זכויות אדם, בהם Human Rights Watch ו"אמנסטי אינטרנשיונל", הביעו דאגה עמוקה מההחלטה, בהתחשב בהפרות זכויות האדם בממלכה, כולל רצח העיתונאי ג'מאל ח'אשוקג'י ב-2018 ומעצר מבקרי המשטר

תחת שלטונו של בן סלמאן, ערב הסעודית השקיעה מיליארדי דולרים בספורט ותיירות, כולל משיכת כוכבים כמו כריסטיאנו רונאלדו לליגת הכדורגל המקומית. הממלכה גם ערכה רפורמות חברתיות משמעותיות, כמו פתיחת ספורט ואירועי תרבות לנשים.

כריסטיאנו רונאלדו מתקבל על ידי האוהדים של קבוצת אל־נאסר הסעודית, ריאד,3 בינואר 2022 (צילום: AP Photo/Amr Nabil)
כריסטיאנו רונאלדו מתקבל על ידי האוהדים של קבוצת אל־נאסר הסעודית, ריאד,3 בינואר 2022 (צילום: AP Photo/Amr Nabil)

לאחר שקטאר אירחה את המונדיאל ב-2022, היה ברור שסעודיה, יריבתה הגדולה, תעשה הכול כדי לארח מונדיאל בשטחה. המדינה צפויה להשקיע אמצעים אדירים על מנת לבנות מגרשי כדורגל ותשתיות אירוח עבור האוהדים, דבר שגם משתלב בחזונו של יורש העצר סעודיה – "2030".

איראן משחררת את טומאג' סאלחי

הראפר האיראני תומאג' סאלחי, שנדון למוות בגין תמיכתו במחאות נגד המשטר האיראני, שוחרר השבוע לאחר שנתיים בכלא.

סאלחי, בן 34, נעצר באוקטובר 2022 לאחר שתמך פומבית במחאות שפרצו ברחבי איראן בעקבות מותה של מהסה אמיני, צעירה איראנית ממוצא כורדי שנעצרה והוכתה למוות על ידי משטרת הצניעות שהאשימה אותה בכך שלא עטתה את החיג'אב שלה בצורה נאותה.

גזר דינו של סאלחי, זמר ידוע ואהוד מאוד באיראן, בוטל ביוני והוא שוחרר ביום ראשון "לאחר ריצוי עונשו" בגין תעמולה נגד המדינה, כך דווח בסוכנות הידיעות "מיזאן" באיראן

גזר דינו של סאלחי, זמר ידוע ואהוד מאוד באיראן, בוטל ביוני והוא שוחרר ביום ראשון "לאחר ריצוי עונשו" בגין תעמולה נגד המדינה, כך דווח בסוכנות הידיעות "מיזאן" של הרשות השופטת באיראן.

הפגנה בניו יורק בקריאה לשחרורו של הראפר טומאג' סאלחי מהכלא באיראן, 27 באפריל 2024 (צילום: Lev Radin/ZUMA Press via Alamy)
הפגנה בניו יורק בקריאה לשחרורו של הראפר טומאג' סאלחי מהכלא באיראן, 27 באפריל 2024 (צילום: Lev Radin/ZUMA Press via Alamy)

אך בעוד שחרורו של סאלחי מהווה ניצחון קטן, אלפי מפגינים איראנים אחרים עדיין כלואים – וחלקם אף הוצאו להורג בתקופה האחרונה. ארגוני זכויות אדם מדווחים כי הפרות זכויות האדם באיראן ממשיכות ללא הפסקה, כולל מעצרים שרירותיים, עינויים והוצאות להורג של מתנגדי המשטר.

המקרה של סאלחי זכה לתשומת לב בינלאומית רבה. אולם, רבים מהמפגינים האנונימיים שנעצרו במהלך המחאות נותרו במעצר, ללא גישה להליך משפטי הוגן או ייצוג משפטי נאות.

המקרה של סאלחי זכה לתשומת לב בינלאומית רבה. אולם, רבים מהמפגינים האנונימיים שנעצרו במהלך המחאות נותרו במעצר, ללא גישה להליך משפטי הוגן או ייצוג משפטי נאות

ארגון Index on Censorship, שפעל לשחרורו של הראפר, בירך על שחרורו אך הדגיש כי "הוא מלכתחילה לא היה צריך להיות במאסר". הארגון קרא לשחרור כל האסירים הפוליטיים באיראן ולהפסקת הדיכוי המתמשך של חופש הביטוי במדינה.

השבוע במזרח התיכון: פיגוע בשגרירות ארה"ב בכווית

ב-12 בדצמבר 1983, מחבלים הסיעו משאית שהייתה עמוסה בחומרי נפץ דרך שער שגרירות ארצות הברית בעיר כווית ופוצצו אותה במתחם השגרירות. הפיצוץ העז הרס את בניין השירותים הקונסולריים וגרם נזק כבד למבנה המנהלה הסמוך

אחד המבנים של שגרירות ארצות הברית אחרי פיגוע משאיות הנפץ בדצמבר 1983 (צילום: KUNA / AFP)
אחד המבנים של שגרירות ארצות הברית אחרי פיגוע משאיות הנפץ בדצמבר 1983 (צילום: KUNA / AFP)

מספר אזרחים אמריקאים נפצעו קלות, שלושה עובדים מקומיים נהרגו במקום. לפחות אדם אחד נהרג בחמישה פיגועים נוספים ברחבי עיר כווית. תמונות "לפני ואחרי" שצולמו ממחישות את היקף הנזק בשגרירות ארה"ב, כאשר כמחצית מהאגף המנהלי קרס מאז שצולמה תמונת ה"אחרי", עקב נזק מבני שנגרם מהפיצוץ.

ארגון הג'יהאד האסלאמי לקח אחריות על הפיגועים בכווית. בארה"ב חשדו מייד שמדובר ביד מכוונת איראנית. אותו ארגון גם טען לאחריות על התקפות קודמות על יעדים אמריקאים, צרפתיים וישראליים בלבנון, כולל הפיגוע בשגרירות ארה"ב באפריל 1983 ובמפקדות הכוח הרב-לאומי האמריקאי והצרפתי באוקטובר. משרד החוץ האמריקאי העריכה כי נהג המשאית המתאבד בשגרירות פעל לבדו.

ארגון הג'יהאד האסלאמי לקח אחריות על הפיגועים בכווית. בארה"ב חשדו מייד שמדובר ביד מכוונת איראנית. אותו ארגון גם טען לאחריות על התקפות קודמות על יעדים אמריקאים, צרפתיים וישראליים בלבנון

כל מדינות המפרץ הערביות גינו את הפיגועים והציעו להגביר את האבטחה במתקני שגרירות ארה"ב. ארבעה ימים לאחר ההתקפה, משרד החוץ האמריקאי הורתה להקים מחסומים ולנקוט באמצעים נוספים למניעת פיגועי מכוניות תופת.

פיגוע ההתאבדות בעיר כווית ושני פיגועי התאבדות נוספים בביירות, לבנון, הובילו לבחינה מקיפה של האבטחה בחו"ל ולהקמת לשכת האבטחה הדיפלומטית (DS) ב-4 בנובמבר 1985.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
4
איזה גיבוב של שטויות מה שייש עכשיו , עכשיו ומייד מטפלים לא מחכים לכל מיני פרשנויות והיתפחויות חוסר הבנה בסיסי של מזרח תיכון ולצאת בכזו כותרת לכתבה מעיד על שיגרת הטמטום שפשתה אצלנו ל... המשך קריאה

איזה גיבוב של שטויות
מה שייש עכשיו , עכשיו ומייד מטפלים
לא מחכים לכל מיני פרשנויות והיתפחויות
חוסר הבנה בסיסי של מזרח תיכון ולצאת בכזו כותרת לכתבה
מעיד על שיגרת הטמטום שפשתה אצלנו לפני ה 7 לאוקטובר
הגיע הזמן להחליף את המודיעין את הצבא ואת הפרשנים

עוד 1,496 מילים ו-4 תגובות
סגירה