היישוב הפלסטיני ברדלה. ינואר 2025 (צילום: עומר שרביט)
עומר שרביט
היישוב הפלסטיני ברדלה. ינואר 2025

אלפי פלסטינים מהבקעה נותקו מאדמותיהם

לפני כשלושה חודשים החלה סלילת דרך חדשה מערבית לכפר ברדלה שבצפון הבקעה, ומאז נאסר על התושבים הפלסטינים לגשת לעשרות אלפי דונמים של שטחי מרעה ולמאות שדות ומטעים ● במקביל, הוקם בצמוד אליהם מאחז חדש, שמופעל על ידי מתנחל בעל היסטוריה של אלימות, שכבר הספיק ללכת מכות עם מורים ותלמידים בבית הספר המקומי ● תושב ברדלה: "לא הגיוני שיגיע בן אדם אחד ובגללו אלפי אנשים לא יוכלו להתפרנס"

ברדלה, צפון בקעת הירדן. קבוצת תושבים עולה לקומה השנייה של בית בבנייה ומשקיפה מערבה לעבר השדות ושטחי המרעה, שבהם לא דרכו כבר חודשים. ביום בהיר אחד בחודש ספטמבר הם הבחינו בדחפורים עולים על הקרקע, מלווים באבטחת חיילי צה"ל, ומתחילים לסלול דרך עפר. עתה חלקה כבר עם אספלט.

תוואי הכביש החדש מתחבר מדרום לכביש 90 ולמאגרי המים של מחולה, וממשיך צפונה עד גדר ההפרדה, לאורך כ־6.5 קילומטרים. למעשה, הכביש תוחם את הכפר הפלסטיני ברדלה מצדו המערבי. קצת אחרי שהחלו העבודות על הכביש, הוקם מאחז חדש כ־200 מטרים צפונית לברדלה, בשטח שבין היישוב לגדר ההפרדה ולכביש.

כפי שאפשר לראות במפה של דרור אטקס מארגון כרם נבות, הכביש חוסם את גישת התושבים לעשרות אלפי דונמים בשטח אש 900, שלפני כן יכלו להיכנס אליו בזמנים שבהם הצבא לא התאמן. אטקס מעריך שהמאחז מאיים לחסום את גישת התושבים לכ-3,000 דונם.

היישוב ברדלה, ובאדום הכביש והמאחז החדש
היישוב ברדלה, ובאדום הכביש והמאחז החדש

שכן עם היסטוריה וייחוס

המאחז מופעל על ידי איתן זאב (32) ומונה כיום כ־60 ראשי בקר. לזאב יש עוד כמה חוות חקלאיות, שהוקמו באמצעות עמותת "עורי ארץ אהבתי", שאותה ייסד ב־2018. על פי הצהרתה הרשמית, העמותה מפעילה חוות עבור נוער בסיכון וכן תוכניות התנדבותיות־מנהיגותיות לנוער הלומד במסגרות פורמליות.

זאב משך משכורות בסך כולל של כ־360 אלף שקל מהעמותה במשך ארבע שנים, עד שהפסיק לשמש בה בתפקיד ב־2023. בעמותה הועסקו גם אחיו, חגי, ואשתו לאה, שנפטרה לפני שלוש שנים.

העמותה של זאב קיבלה 536 אלף שקלים מגוף אמריקאי שמזרים כספים לעמותות ימין וכן מאות אלפי שקלים מרשויות מקומיות עבור "שירותים" והקצאת קרקעות בחינם

בשנים 2022–2023 קיבלה העמותה 536 אלף שקל מהקרן המרכזית לישראל, גוף אמריקאי המממן עמותות ימין רבות. נוסף על כך, העמותה קיבלה מאות אלפי שקלים מרשויות מקומיות עבור "שירותים", לצד הקצאות קרקע חינם בעלי, אפרת, קידה ומועצת בנימין.

לצד יכולותיו הארגוניות וגיוס הכספים, לשכן החדש של ברדלה יש גם עבר וייחוס של אלימות כלפי פלסטינים. אביו, ישראל זאב, הורשע בהריגת רועה פלסטיני ליד שילה, וחמו, עוזיהו שרבף, הורשע ברצח בפיגוע במכללה האסלאמית.

היישוב ברדלה במבט מערבה. ינואר 2025 (צילום: עומר שרביט)
הכפר ברדלה במבט מערבה. ינואר 2025 (צילום: עומר שרביט)

לפני ארבע שנים ירה זאב למוות בחאלד נופל, שהגיע לחוותו הקודמת, שדה אפרים. לא נפתח נגדו תיק, ונקבע כי מדובר בניסיון פיגוע, אף שנופל לא היה חמוש ולא ברור מדוע נכנס לחווה באותו לילה.

זאב היה חמוש באותו אירוע, אף שנשקו הוחרם בעקבות כתב אישום קודם נגדו בגין ירי בפלסטיני בבידיה – תיק שהסתיים בהסדר טיעון ועבודות שירות. עם רקורד כזה, החשש של תושבי ברדלה מובן.

לפני ארבע שנים ירה זאב למוות בחאלד נופל, שהגיע לחוותו הקודמת, שדה אפרים. לא נפתח נגדו תיק, ונקבע כי מדובר בניסיון פיגוע, אף שנופל לא היה חמוש

אין גישה לאדמות

המאחז והכביש החדש יצרו חיץ ממשי והנחיתו מכה כלכלית קשה על כ־3,000 תושבי ברדלה, העיירה הפלסטינית הגובלת בבקעת בית שאן מדרום.

"מרגע שסללו את הדרך אנחנו לא עוברים אותה. יש לנו שם כ־25 אלף דונם של שטחי מרעה, כ־500 אדמות מעובדות לגידולים חקלאיים ועוד כאלף דונם של טרסות שלא משקים אותן", אומר אבראהים (54), חקלאי ועובד במועצה המקומית, בעודנו יושבים בחצר הבית שלו.

המאחז של איתן זאב מערבית ליישוב הפלסטיני ברדלה. ינואר 2025 (צילום: פעילי.ות בקעת הירדן)
המאחז של איתן זאב מערבית ליישוב הפלסטיני ברדלה. ינואר 2025 (צילום: פעילי.ות בקעת הירדן)

"יש כ־8,000 ראשי צאן בברדלה, ועכשיו אין לנו לאן לרעות אותם. ביום שהגיע המתנחל למאחז הוא התחיל לרעות את הבקר במטעים, שדות החיטה והירקות שלנו – ולא נעשה דבר נגד זה. כ־200 עצי זית הושחתו ליד המאחז אחרי שהבקר שלו הלך שם, וחלקם נכרתו בגרזן.

"בכל פעם שהחקלאים ניסו להגיע לאדמות הם נתקלו בצבא. באחד הימים שישה חקלאים הגיעו, נתפסו בצוהריים אחרי ירי גז מדמיע ועוכבו למעצר ליד צומת מחולה עד 22:00. נאמר להם שלא ינסו שוב. פנינו למתאם הקישור הפלסטיני ונאמר לנו שאין מה לעשות כי זו דרך צבאית ושכדי להגיע לאדמות נצטרך לתאם עם הצבא", הוסיף.

"בכל פעם שניסינו להגיע לאדמות נתקלנו בצבא. באחד הימים שישה חקלאים הגיעו, נתפסו בצוהריים אחרי ירי גז מדמיע ועוכבו למעצר עד 22:00. נאמר להם שלא ינסו שוב"

לדבריו, עוד לפני סלילת הדרך נאסר על התושבים לעבור מצומת מחולה לעיר הנפה טובאס, בעקבות פיגוע הירי שאירע שם באוגוסט האחרון, שבו נרצח יהונתן דויטש. בשל החסימה, הם נאלצים לנסוע לטובאס דרך תייסיר, אך המחסום שם סגור רוב הזמן, בדומה למחסומים נוספים ברחבי הגדה המערבית, שצמצמו את שעות פעילותם בתקופה האחרונה.

מכות ליד בית הספר

מעבר למניעת הגישה לאדמות, החשש מאלימות התממש במהירות. "באחד הימים המתנחל הגיע לשטח שליד בית הספר המקומי והתגרה בתלמידים. לפני כשלושה שבועות הוא הגיע פעם נוספת עם עוד ארבעה אנשים ופרצה קטטה בין הצדדים. שני ילדים הוכו וכך גם המורים שיצאו החוצה כדי להפריד בין הצדדים.

מתנחלים וצבא ליד בית הספר בברדלה. ינואר 2025

"הגיע קצין מהמנהל האזרחי ואמר לנו בערבית שהוא יודע שהכפר לא עושה בעיות אבל הוא חייב להגן על המתנחל מהמאחז", ציין החקלאי. התקרית תועדה, ובסרטון נראים זאב ואחד ממלוויו, שי איגנר, המשמש כאחראי קרקעות במועצה האזורית בקעת הירדן, לצד עוז אביעד, פקח סביבה במועצה. שלושתם היו חמושים.

בסיום האירוע נעצר רק נער פלסטיני, ששוחרר על ידי הצבא באותו יום. לא ברור מדוע מתנחלים ועובדי המועצה נכחו סמוך לבית הספר הפלסטיני ולמה חזרו לשם מספר פעמים. בתגובה לפניית זמן ישראל, אמר זאב: "זרקו שם אבנים על החבר'ה שלי, לא היו שום מכות ושום סיפורים". הוא סירב לענות על שאלות נוספות.

"היו חבר'ה שהותקפו באבנים ובאנו לסייע להם כשיטור של המועצה", אומר הפקח. בתשובה לשאלה למה הותקפו המתנחלים, הוא השיב ש"הם עברו שם, אין בעיה לנסוע שם"

"היו שם חבר'ה שהותקפו באבנים ואנחנו באנו לסייע להם כשיטור משולב של המועצה", אומר אביעד. בתשובה לשאלה למה הותקפו שם המתנחלים, הוא השיב ש"הם עברו שם, אין שום בעיה לנסוע שם". כך או כך, כנראה שהמתנחלים לא נכנסו ליישוב הפלסטיני השכן כדי לעשות קניות בזול. בסרטונים שצולמו באותו היום אפשר לראות את החיילים יורים בנשק חי באוויר.

אלפים בלי פרנסה

ברדלה שוכן באחד האזורים הפוריים ביותר בארץ, עם שני מעיינות ונחל זורם. בסמוך נמצא הכפר הקטן כרדלה, שלעתים מבלבלים ביניהם. המתנחלים מזהים את הפוטנציאל האדיר לחקלאות ורעייה באדמות, שחלקן פרטיות, ובמקרה הזה סלילת הכביש בידי הצבא העניקה להם יתרון משמעותי במאבק על השטח.

איתן זאב ביישוב הפלסטיני ברדלה, ינואר 2025

תושב הכפר, שאצלו ביקרתי יחד עם פעילי.ות בקעת הירדן, מתקשה להבין כיצד זה קורה: "אנחנו כפר שקט, מאז 1967 לא היו כאן בעיות. אנחנו לא מחפשים אלימות, אבל חייבים להגיע לאדמות שלנו. לא הגיוני שיגיע בן אדם אחד ובגללו אלפי אנשים לא יוכלו להתפרנס".

האופן שבו הוא מציג את הדברים עלול להטעות – לא מדובר באדם יחיד שגרם לפגיעה בפרנסת התושבים, אלא במערכת שלמה שפועלת לדחיקת קהילות רועים פלסטיניות משטחי סי, ובפרט מהבקעה. לכך שותפים עובדי המועצה האזורית, המנהל האזרחי, והשר בצלאל סמוטריץ', שמינה לסגן יו"ר המינהל את הלל רוט.

"צה"ל מחויב לפעול בהתאם להוראות החוק ולשמירה על הביטחון והסדר, תוך איזון מתמיד בין צורכי הביטחון לשגרת החיים של כלל תושבי האזור"

מצה"ל ביקשנו לדעת האם קיים צו תפיסה לעבודות על הכביש, ומדוע נמנעת גישת התושבים לאלפי דונמים של אדמות מעובדות ושטחי מרעה. כמו כן, שאלנו מדוע לא נעצרו התוקפים שהגיעו לבית הספר ביישוב.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "דרך העפר המדוברת נסללת מטעמים ביטחוניים. העבודות מתבצעות באישור ועל פי חוק.

המאחז של איתן זאב, מערבית לכפר ברדלה (צילום: עומר שרביט)
המאחז של איתן זאב, מערבית לכפר ברדלה שלא נמצא בתמונה (צילום רחפן: כרם נבות)

"באשר לאירוע המדווח בבית הספר, האירוע החל בעקבות יידוי אבנים על ידי פלסטינים מבית הספר לעבר אזרחים ישראלים, דבר שהוביל להסלמה במקום. כוחות צה"ל הגיעו לזירה על מנת לשמור על הסדר ולמנוע חיכוכים נוספים.

"צה"ל פועל במרחב כדי לשמור על הביטחון, למנוע חיכוכים ולהבטיח את הסדר בהתאם להנחיות החוק ולמדיניות. צה"ל מחויב לפעול בהתאם להוראות החוק ולשמירה על הביטחון והסדר, תוך איזון מתמיד בין צורכי הביטחון לשגרת החיים של כלל תושבי האזור".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 1,132 מילים ו-1 תגובות
סגירה