בריאיון שנתן השבוע שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י לרשת "סקיי ניוז" הבריטית, הוא הלך בזהירות בין הטיפות. באנגלית מצוחצחת ושקולה, עראקצ'י אישר את מה שבמערב מזהים מזה זמן מה: איראן נואשת להתחיל שיחות עם המערב בכדי להיחלץ מהמשבר הכלכלי החמור שבו היא שרויה.
אבל איראן היא אומה גאה ולכן המסרים הם תמיד רכים, כביכול דו-משמעיים, תמיד ממקום של עוצמה, גם אם עוצמה מדומה. כאשר נשאל עראקצ'י האם יהיה מוכן לשאת ולתת עם הממשל החדש של דונלד טראמפ, הוא ענה באופן חלקלק: "בהחלט נשקול את זה. הוכחנו שאנחנו יודעים לקבל החלטות הגיוניות". ובמילים אחרות: איראן מחכה לשמוע מטראמפ.
מסרים דומים הגיעו השבוע גם מכיוונו של המנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, שפגש ביום שלישי את הצמרת הביטחונית והפוליטית של המדינה. כשהוא יושב ליד הנשיא מסעוד פזשכיאן, חמינאי נקט גם הוא בדרך פתלתלה ורמז כי איראן מוכנה לפתוח בשיחות עם המערב. "הכירו את האויב במהלך המשא ומתן ותגיעו לעסקאות בהתאם", אמר לנוכחים.
כשהוא יושב ליד הנשיא מסעוד פזשכיאן, חמינאי נקט גם הוא בדרך פתלתלה ורמז כי איראן מוכנה לפתוח בשיחות עם המערב. "הכירו את האויב במהלך המשא ומתן ותגיעו לעסקאות בהתאם", אמר לנוכחים
רבים ראו בזה מסר של חמינאי לארצות הברית כי מבחינתו יש אישור לממשלה האיראנית להתחיל בשיחות דיפלומטיות עם וושינגטון.
אלא שבינתיים ממשל טראמפ לא ביצע שום צעד אקטיבי כלפי איראן, באופן רשמי לפחות. האמירה של טראמפ השבוע כי היה מעדיף פתרון בהסכמה לבעיה האיראנית מבלי לתקוף את מתקני הגרעין שלה היא איתות חיובי מבחינת טהרן ומדאיג מבחינת ישראל. "זה יהיה נחמד", כלשונו של הנשיא.
הנושא האיראני יעלה בשבוע הבא בפגישה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו והנשיא טראמפ בבית הלבן. החשש בישראל הוא שטראמפ לא יעמיד איום צבאי ממשי מול איראן, בכדי לאלץ אותה להגיע להסכם שיגלגל לאחור חלק ניכר מהיכולות הגרעיניות – ובחלום הישראלי, ירחיק אותה עשורים מבניית פצצה.
החשש בישראל הוא שטראמפ לא יעמיד איום צבאי ממשי מול איראן, בכדי לאלץ אותה להגיע להסכם שיגלגל לאחור חלק ניכר מהיכולות הגרעיניות – ובחלום הישראלי, ירחיק אותה עשורים מבניית פצצה
לדעת בכירים בישראל, זה לא יקרה אם איראן לא תרגיש מאוימת על ידי ארצות הברית – ועכשיו זו שעת כושר: איראן מאוד פגיעה צבאית, רעועה מאוד חברתית, ולא יציבה כלכלית.
באיראן חוששים מצעד צבאי ישראלי-אמריקאי ולכן לצד מתק השפתיים של שר החוץ עראקצ'י בריאיון ל"סקיי ניוז" הוא שזר גם איומים. בהקשר לתקיפה האפשרית הוא היה חד: "כל התקפה על מתקני הגרעין תענה מייד בתגובה נחרצת. זה ממש שגעון שיהפוך לאסון אזורי. אני לא רוצה אפילו לדבר על זה. כי אני חושב שזה לא איום אמיתי".
המראיין הבריטי לא לחץ אותו בנקודה הזו, והמשיך לשאלה על הפגיעה המשמעותית בציר האיראני במזרח התיכון. כאן נחשפה המבוכה האיראנית במלואה. עראקצ'י ביקש לעבור לפרסית ולא הכחיש את הפגיעה, אבל ציין כי "הציר מתאושש".
נקודת המכוון האיראנית היא אוקטובר 2025, אז למעשה יפוג תוקפו של הסכם הגרעין ואיראן תהיה רשאית להעשיר אורניום ללא הגבלה. במערב רוצים לפעול קודם באמצעות סנקציות משתקות, הסכם חדש, או תקיפה מונעת כמוצא אחרון. זה סדר הדברים. ישראל מעדיפה את האופציה הצבאית קודם כל, אפילו כאיום בלבד.
נקודת המכוון האיראנית היא אוקטובר 2025, אז למעשה יפוג תוקפו של הסכם הגרעין ואיראן תהיה רשאית להעשיר אורניום ללא הגבלה. במערב רוצים לפעול קודם באמצעות סנקציות משתקות, הסכם חדש, או תקיפה
במצבו הנוכחי של פרויקט הגרעין, משמעות הסרת הפיקוח וההגבלות היא התבססות ממשית ומשמעותית על סף פצצה, עם יכולת פריצה קדימה לייצור המוני של עשרות פצצות, בהנחה שעד אז יסתיים פיתוח ראש הקרב.
אם לא ייחתם בקרוב הסכם גרעין חדש – ובכדי להימנע מהגעה למצב שבו איראן לא מפוקחת תחת הסכם שמגביל משמעותית את יכולותיה – מדינות ה-E3 (בריטניה, צרפת וגרמניה) שוקלות להטיל על טהרן כבר בקרוב סנקציות משתקות. את המהלך הזה סין ורוסיה לא יוכלו למנוע, שכן הוא מוגדר באופן מפורש בהסכם הגרעין שנחתם ב-2015.
איראן חוששת מהמהלך הזה מאוד. עראקצ'י נשאל במפורש למה מתכוון המשטר כשהוא אומר כי אם יוטלו הסנקציות הללו, "התגובה תהיה אחרת". כאן מתק השפתיים שוב עבד שעות נוספות: שר החוץ האיראני הלך סחור-סחור מבלי לומר במפורש, 'נפרוש מהאמנה לאי-הפצת נשק גרעיני ונפרוץ לפצצה'.
"האמת שאני לא ידוע מה יהיה אחרת", עראקצ'י השיב במקום זאת. "יש על הצעד הזה ויכוח גדול באיראן בכל הדרגים. אוקטובר הוא נקודת משבר, וחייבים להימנע מזה".
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם