נתניהו צריך להנמיך ציפיות לקראת פגישתו עם טראמפ

למרות שהאווירה בביקור תהיה בוודאות חיובית, הפגישה בין נתניהו וטראמפ בבית הלבן השבוע תסתיר מערכת יחסים בין שני מנהיגים שאינם מחבבים זה את זה במיוחד ושאינם סומכים זה על זה ● יש מעט מאוד נושאים שבהם צפויה הסכמה מיידית בין טראמפ לנתניהו, אך הביקור לא יסתיים בעימות חזיתי: למרות חוסר האמון, שני המנהיגים זקוקים זה לזה כרגע ● פרשנות

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בעת ביקורו בישראל, מאי 2017 (צילום: קובי גדעון/לע"מ)
קובי גדעון/לע"מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בעת ביקורו בישראל, מאי 2017

FPראש הממשלה בנימין נתניהו, שהמריא היום (ראשון) לוושינגטון, יהיה המנהיג הזר הראשון שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ יארח – הישג עבור נתניהו, שניצב מול מעמד מעורער בזירה הפוליטית בישראל ובעולם.

השניים ייפגשו על רקע הפסקות אש קריטיות אך שבריריות בעזה ובלבנון. לאחר שטראמפ דחף את הצדדים להגיע להסכם על הפסקת האש בעזה ושחרור החטופים, וכן הצליח להבטיח הארכה לנסיגת ישראל מדרום לבנון, כעת האחריות לניהולן ולהשגחה עליהן מוטלת עליו.

למרות שהאווירה בביקור תהיה בוודאות חיובית, היא תסתיר מערכת יחסים בין שני מנהיגים שאינם מחבבים זה את זה במיוחד ושאינם סומכים זה על זה. שניהם זוכרים היטב את העימותים שאפיינו את החודשים האחרונים של כהונתו הראשונה של טראמפ.

למרות שהאווירה תהיה בוודאות חיובית, היא תסתיר מערכת יחסים בין שני מנהיגים שאינם מחבבים זה את זה במיוחד ושאינם סומכים זה על זה. שניהם זוכרים היטב את החודשים האחרונים של כהונתו הראשונה של טראמפ

נתניהו, בהשראת שגריר ארה"ב דאז דיוויד פרידמן, שקל לספח חלקים מהגדה המערבית, מתוך מחשבה שזה עולה בקנה אחד עם מה שכונה "עסקת המאה" של טראמפ. אך טראמפ עצמו לא רצה בכך, במיוחד לקראת קמפיין הבחירות לנשיאות.

ההכרזה על תוכנית המאה בבית הלבן עם הנשיא דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו, 28 בינואר 2020 (צילום: צילום מסך, וואלה)
ההכרזה על תוכנית המאה בבית הלבן עם הנשיא דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו, 28 בינואר 2020 (צילום: צילום מסך, וואלה)

נוסף על כך, טראמפ זעם מאוחר יותר על שיחת הברכה של נתניהו לג'ו ביידן לאחר שזה זכה בבחירות 2020, וכן על סירובו לאמץ את טענותיו הכוזבות של טראמפ בדבר זיוף הבחירות.

למרות חוסר האמון, שני המנהיגים זקוקים זה לזה כרגע, ולשניהם יש אינטרס בפגישה מוצלחת. טראמפ, המציג את עצמו כנשיא הפרו-ישראלי ביותר בתולדות ארה"ב, התמודד על בסיס תמיכה בלתי מסויגת בישראל. בין החלטותיו הראשונות עם כניסתו לתפקיד הייתה הסרת הסנקציות שהטיל ביידן על מתנחלים קיצוניים ושחרור משלוח פצצות כבדות שהשהה הממשל הקודם.

למרות חוסר האמון, שני המנהיגים זקוקים זה לזה כרגע, ולשניהם יש אינטרס בפגישה מוצלחת. טראמפ, המציג את עצמו כנשיא הפרו-ישראלי ביותר, התמודד על בסיס תמיכה בלתי מסויגת בישראל

נתניהו, מצדו, נמצא תחת לחצים מכל עבר: הוא עומד למשפט ומעיד כעת בתיקי השחיתות נגדו; הימין בקואליציה לוחץ עליו להמשיך במלחמה בעזה; המפלגות הדתיות דורשות פטור מגיוס לציבור בוחריהן; ומשפחות החטופים דורשות ממנו לשים את שחרורם בראש סדר העדיפויות. הביקור בבית הלבן, אף שאינו פותר את מצוקותיו של נתניהו, יספק לו קלף תעמולה בקמפיין הפוליטי שלו להוכחת חיוניותו בזירה המדינית.

ועדיין, לא הכול כשורה בעולם של טראמפ ונתניהו.

נתניהו לכוד בין הצורך לשמר את הקואליציה הימנית שלו לבין רצונו של טראמפ לראות את הפסקת האש והסכם החטופים מיושמים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' מגיעים להצבעה על תקציב המדינה באולם מליאת הכנסת בירושלים, 13 במרץ 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' מגיעים להצבעה על תקציב המדינה באולם מליאת הכנסת בירושלים, 13 במרץ 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

שלב ב' של ההסכם מחייב את חמאס לשחרר את כל החטופים הנותרים, ובתמורה צה"ל ייסוג מעזה ויסיים את המלחמה. עוצמה יהודית כבר פרשה מהקואליציה במחאה על אישור ההסכם בכנסת, והציונות הדתית ממשיכה לאיים להפיל את הממשלה אם נתניהו לא יחדש את המלחמה מיד עם סיום השלב הראשון.

לא ברור כיצד נתניהו ינווט את דרכו החוצה מהמשבר הזה. הוא צפוי למשוך זמן, להזכיר לשותפיו כי ההסכם קובע שהפסקת האש תימשך כל עוד מתנהלים מגעים על שלב ב', שאמורים להתחיל השבוע.

לא ברור כיצד נתניהו ינווט את דרכו החוצה מהמשבר הזה. הוא צפוי למשוך זמן, להזכיר לשותפיו כי ההסכם קובע שהפסקת האש תימשך כל עוד מתנהלים מגעים על שלב ב', שאמורים להתחיל השבוע

במקביל, נתניהו ינסה להזכיר לטראמפ מכתב הבנות שקיבל, לכאורה, מביידן – ושנטען כי ממשל טראמפ תמך בו – המאפשר לו להמשיך בלחימה כדי למנוע ניצחון פוליטי מחמאס. ייתכן שנתניהו יבקש את אישורו של טראמפ להמשיך בלחימה לפרק זמן מוסכם.

אולם טראמפ כבר הבהיר כי רצונו לסיים מלחמות, לא להתחיל או להמשיך אותן. לכן, הוא לא צפוי להעניק לנתניהו מרחב תמרון רב. כרמאי אחד המזהה אינסטינקטיבית את האחר, לא יהיו כאן צ'קים פתוחים. למעשה, לא יידרש הרבה כדי שטראמפ יאבד את סבלנותו כלפי נתניהו.

סיומה של המלחמה בעזה חשוב לטראמפ מסיבה נוספת: הוא מבקש להחיות את האפשרות להסכם נורמליזציה בין ערב הסעודית לישראל.

סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של הבית הלבן למזרח התיכון, עם הנשיא דונלד טראמפ במסיבת עיתונאים במאר-א-לגו במיאמי, 7 בינואר 2025 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)
סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של הבית הלבן למזרח התיכון, עם הנשיא דונלד טראמפ במסיבת עיתונאים במאר-א-לגו במיאמי, 7 בינואר 2025 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)

תג המחיר הסעודי לנורמליזציה עם ישראל עלה משמעותית מאז 7 באוקטובר 2023, במיוחד במונחים פלסטיניים. הדרישה הסעודית שישראל תתחייב לאופק מדיני שיוביל לפתרון שתי המדינות עשויה להיות דרישה מוגזמת עבור נתניהו.

איראן היא נושא נוסף שבו עשויים טראמפ ונתניהו להתנגש. נתניהו דיבר בגלוי על תקוותו שהאמריקאים יתמכו בתקיפה צבאית של מתקני הגרעין באיראן. אף שטראמפ לא רוחש חיבה לאיראנים ונראה מוכן להחריף את קמפיין הלחץ המקסימלי שלו, לא בטוח שהוא רוצה לפתוח במלחמה כאשר מדיניותו הפנימית והחיצונית נמצאות רק בראשיתן.

אף שטראמפ לא רוחש חיבה לאיראנים ונראה מוכן להחריף את קמפיין הלחץ המקסימלי שלו, לא בטוח שהוא רוצה לפתוח במלחמה כאשר מדיניותו הפנימית והחיצונית נמצאות רק בראשיתן

טראמפ אף רמז בעמימות כי הדאגה היחידה שלו היא לתוכנית הגרעין של איראן, מה שעשוי להעיד על נכונות לדיפלומטיה במקום פעולה צבאית. מסלול דיפלומטי עם איראן יתאים גם לאינטרסים של סעודיה ושל מדינות המפרץ.

לפיכך, יש מעט מאוד נושאים שבהם צפויה הסכמה מיידית בין טראמפ לנתניהו.

מזכר ההבנות לעשר שנים בין ארה"ב לישראל בתחום הסיוע הצבאי צפוי לפוג ב-2028, וייתכן שנתניהו יעלה את הנושא בפגישה. טראמפ יוכל להבטיח שישראל תקבל את האמצעים להגן על עצמה, אך לנוכח מתקפתו על תקציב המדינה, הוא עשוי להירתע מהתחייבויות חדשות או להשתמש בהן כמנוף לחץ. אין ספק שהוא ירצה שהפסקת האש והסכם החטופים ימשיכו לשלב השני שלהם, ולכן סביר שינסה למתן את להיטותו של נתניהו להמשיך את המלחמה.

משלוח נשק מארצות הברית נוחת בבסיס חיל האוויר נבטים, 13 באוקטובר 2023 (צילום: AP Photos/Lolita Baldor)
משלוח נשק מארצות הברית נוחת בבסיס חיל האוויר נבטים, 13 באוקטובר 2023 (צילום: AP Photos/Lolita Baldor)

נתניהו מגיע לוושינגטון מעמדת חולשה ביחס לטראמפ, ואם יש דבר אחד שאפשר לומר בביטחון על טראמפ זה שהוא ינצל זאת. הוא אמנם לא צפוי להטיל מגבלות או תנאים על הסיוע הצבאי האמריקאי לישראל, בדיוק כפי שביידן נמנע מלעשות זאת, אך חוסר היציבות של טראמפ צריך להדאיג את נתניהו.

טראמפ הוא כיום המפלגה הרפובליקאית כולה, ולכן נתניהו לא יוכל להשתמש בטקטיקה המוכרת שלו של פנייה ישירה לקונגרס מעל לראשו של נשיא ארה"ב. הוא יחזור הביתה עם אופטיקה טובה אך עם כיסים ריקים יחסית, הן מבחינה חומרית והן מבחינת התחייבויות חדשות.

טראמפ הוא כיום המפלגה הרפובליקאית כולה, ולכן נתניהו לא יוכל להשתמש בטקטיקה המוכרת שלו של פנייה ישירה לקונגרס מעל לראשו של נשיא ארה"ב. הוא יחזור הביתה עם אופטיקה טובה אך עם כיסים ריקים יחסית

עם זאת, הביקור לא יסתיים בעימות חזיתי. אף אחד מהשניים לא רוצה עימות מוקדם. אך מאחורי דלתיים סגורות, המסר יהיה ברור: ארצות הברית של דונלד טראמפ היא השותפה הבכירה במערכת היחסים הזו, וישראל תעשה בחוכמה אם לא תעמוד בדרכו של הנשיא.

האם "אפקט טראמפ", עליו מדברים רבים בישראל בימים אלה, ישפיע באופן הרצוי על ראש הממשלה המותש אך עדיין נכון להסתכן? נותר לראות.

דן קרצר היה שגריר ארה"ב במצרים ובישראל, ומלמד דיפלומטיה ויישוב סכסוכים בבית הספר למדיניות ציבורית ויחסים בינלאומיים באוניברסיטת פרינסטון.
אהרון דיוויד מילר הוא חוקר בכיר בקרן קרנגי לשלום בינלאומי ולשעבר אנליסט ומתווך לענייני המזרח התיכון במחלקת המדינה האמריקאית בממשלים רפובליקניים ודמוקרטיים. הוא מחבר הספר The End of Greatness: Why America Can't Have (and Doesn't Want) Another Great President.

עוד 1,023 מילים ו-1 תגובות
סגירה