טבח שבעה באוקטובר והמלחמה הנוראית שפרצה בעקבותיו זימנו ועודם מזמנים מבחנים קשים ואתגרים מורכבים ליושבות וליושבי הארץ הזו. בתוך המציאות החשוכה שבה מצאנו את עצמנו, מהר מאד התגלו נקודות אור של אנשים ונשים מכל חלקי החברה. אלה שבאופן מיידי ואינטואיטיבי בחרו לקום ולפעול למען אלו שהיו זקוקים לתמיכה וסיוע. והיו גם את אלה שראו את ההזדמנות לחבר בין קהילות שונות ובהן החברה הערבית והיהודית.
תוך ימים ספורים מהמתקפה הקשה, הקמנו עם ארגונים נוספים חמ"ל משותף ברהט – נשים וגברים יהודים וערבים שעבדו יחד, כתף אל כתף, לסייע למשפחות משני צדי המתרס. אספנו תרומות, גייסנו מתנדבים, והעברנו אלפי סלי מזון למשפחות שנפגעו בשבעה באוקטובר – יהודיות וערביות כאחד.
תוך ימים ספורים מה-7/10, הקמנו עם ארגונים נוספים חמ"ל משותף ברהט – נשים וגברים יהודים וערבים שעבדו כתף אל כתף, לסייע למשפחות משני צדי המתרס. גייסנו תרומות ומתנדבים, והעברנו אלפי סלי מזון
במקביל, הפעלנו 16 חדרי חירום בכפרים הלא מוכרים בנגב, שם סיפקנו מענה ל-1,200 משפחות בדואיות חד-הוריות. נשים שסבלו מהיעדר מיגון בסיסי בכפרים שלהן, התגייסו לעזור לאחרות במצוקה. זו הייתה תזכורת חיה לכוחה של סולידריות נשית חוצת מגזרים.
המציאות בשטח הוכיחה שחברה משותפת אינה סיסמה ריקה. כשמשפחות מירוחם, דימונה, שדרות ועוטף עזה קיבלו סיוע מנשים בדואיות, נוצר גשר אנושי חזק יותר מכל פחד או דעה קדומה.
במיוחד בימים אלה, בצל המלחמה ולאור הפסקת האש המבורכת, חשוב שהשותפות הזו לא תישאר נחלת שעת החירום בלבד אלא תלך ותתרחב. כמי שמלוות מאבקים לשוויון ולצדק כבר למעלה מ-20 שנה, אנחנו יודעות שהדרך לשוויון אמיתי עוברת דרך שיתוף פעולה יומיומי – יד ביד – יהודים וערבים, נשים וגברים, למרות כל האתגרים.
הדברים התבררו כנכונים במיוחד בימים האפלים של המלחמה שהחלה ב-7 באוקטובר, אשר הדגישו את הכוח של חברה משותפת ואת הצורך לעבוד יחד כדי לצאת מהמשבר ולצמוח ממנו.
בעוד 76 חטופים וחטופות עדיין מוחזקים בעזה, ומאות אלפי עקורים מחפשים דרכם הביתה, אנו מאמינות שחברה משותפת, המושתתת על שוויון, צדק וכבוד הדדי, היא אחת הדרכים להוביל אותנו אל מחוץ למשבר לעתיד של שלום. זו לא אוטופיה – זו הדרך היחידה שבה נוכל להתקדם ולרפא את הכאב והשסע שנפער בין יהודים לפלסטינים, ואין לנו ברירה אחרת.
המציאות בשטח הוכיחה שחברה משותפת אינה סיסמה ריקה. כשמשפחות מירוחם, דימונה, שדרות ועוטף עזה קיבלו סיוע מנשים בדואיות, נוצר גשר אנושי חזק יותר מכל פחד או דעה קדומה
אותה שותפות שאנו רואות בעבודתנו, היא ההוכחה שאפשר לחיות ביחד, בשלום, וזו הדרך היחידה להביא לנו ולילדנו ביטחון. גם המציאות בהקשר המדיני מראה ששימוש בכוח מביא עימו בעיקר מוות, סבל וכאב לשני הצדדים, ואילו רק הסכמות ופשרות מביאות לשיקום, חזרה הביתה ותקווה לעתיד טוב יותר.
החיים המשותפים אינם רעיון מופשט, אלא פרקטיקה יומיומית של בניית גשרים. גשרים בין קהילות, בין תרבויות, ובעיקר – בין בני אדם. זוהי המשימה שלנו כחברה, וזו האחריות שלנו כמשפטניות וכמגיני זכויות אדם וזו היא גם חובתה של ממשלת ישראל ושל ההנהגה הפלסטינית.
חברה משותפת, כפי שאנו רואות אותה, מתבוננת במציאות מנקודת המבט של הקבוצות המוחלשות ביותר בחברה – מתוך הבנה שכאשר נראה את הצרכים של הקבוצות האלה – ניתן מענה לצרכים של כולםן, וכך נוכל לבנות חברה מכלילה וצודקת יותר, שרק ממנה יכולה לצמוח שותפות אמיתית, בלי להותיר אף אחד.ת מאחור.
דרך ייצוג הולם של נשים ממגוון קבוצות האוכלוסייה במוקדי קבלת החלטות, דרך מאבק באפליה ובעוני ודרך הכרה בזכויות בסיסיות, כמו דיור, תעסוקה ובטחון נוכל למצוא את הדרך לחיות כאן ביחד.
שנת 2025 חייבת להיות שנת שינוי. הדרך לשיפור מצבה של מדינת ישראל הוא אימוץ מודל החיים המשותפים. בפתחה של שנה זו ניצבת בפנינו הזדמנות היסטורית. זו השעה לאחות את הקרעים שנפערו, לרפא את הפצעים העמוקים, להושיט יד זה לזה, ולבנות בית משותף שיבטיח לכולנו כבוד, שלום ובטחון.
החיים המשותפים אינם רעיון מופשט, אלא פרקטיקה יומיומית של בניית גשרים בין קהילות, תרבויות, ובעיקר – בין בני אדם. זו משימתנו כחברה ואחריותנו כמשפטניות וכמגיני זכויות אדם
כל אחת ואחד מאיתנו יכול להיות חלק מהשינוי – במקום העבודה, בקהילה, במרחב הציבורי ובמרחב הפוליטי בתנועה לעבר בניית עתיד של שלום, צדק ושוויון לכל יושבי ויושבות הארץ.
חנאן אלסאנע, עורכת דין לזכויות אדם, פמיניסטית ופעילה חברתית פוליטית בחברה הערבית בכלל ובחברה הבדואית בפרט. מנכ"לית שותפה בעמותת איתך معك (מעכי)- משפטניות למען צדק חברתי החל מנובמבר 2024. בשנה האחרונה חנאן הייתה ממקימות החמ"ל המשותף היהודי-ערבי ברהט, שהוקם מיד לאחר מתקפת השבעה באוקטובר וסיפק סיוע הומניטרי לאלפי משפחות יהודיות וערביות שנפגעו כתוצאה מהמתקפה. הובלתה בתקופה זו זיכתה אותה בפרס אבירת השלום של מרכז פרס לשלום ולחדשנות לשנת 2024 ובאות החיים המשותפים של יוזמות אברהם לשנת 2024.
אלה אלון, מנכ"לית שותפה בעמותת איתך معك (מעכי) - משפטניות למען צדק חברתי, היא עורכת דין ופעילה פמיניסטית, אשר כיהנה במגוון תפקידים במגזר הציבורי ובחברה האזרחית. אלה מובילה משנת 2019 את העמותה, המקדמת שוויון וצדק לנשים עבור נשים הסובלות מאפליה כפולה מסיבות חברתיות, גיאוגרפיות, לאומיות, אתניות וכלכליות.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם