מה באמת עומד מאחורי ההצהרה של טראמפ

בין הצהרה אחת של טראמפ על פינוי עזה להצהרה שנייה על בינוי עזה, הייתה גם הצהרה נוספת – כלכלית וחשובה, אך כזו שאבדה בין הכותרות הגדולות ומטילה ספק משמעותי בנוגע לרצינות מימוש תוכניותיו הדרמטיות והקיצוניות לעתיד "הנוצץ" של עזה ● פרשנות

דיוקן של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על חזית בניין בתל אביב, 5 בפברואר 2025 (צילום: JACK GUEZ / AFP)
JACK GUEZ / AFP
דיוקן של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על חזית בניין בתל אביב, 5 בפברואר 2025

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ פרסם בסוף ינואר הצהרה מפתיעה ברשת החברתית שלו, Truth Social. ההצהרה הזו מעלה מחדש את השאלה האם טראמפ מכר לבנימין נתניהו חלומות שווא על עזה נוצצת ללא עזתים?

"הרעיון שמדינות ה־BRICS מנסות להתרחק מהדולר, בזמן שאנחנו עומדים מהצד וצופים – נגמר", הצהיר טראמפ בפוסט שפרסם. הוא איים כי "המדינות העוינות הללו" (כלשונו) ייאלצו להתמודד עם מכסים של 100% אם ייצרו מטבע BRICS חדש או יתמכו במטבע אחר שיחליף את הדולר.

"אין סיכוי ש־BRICS יחליף את הדולר האמריקאי בסחר בינלאומי, או בכל מקום אחר", חתם טראמפ את הצהרתו.

קבוצת BRICS היא ברית כלכלית הכוללת את ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה. מה שהחל כשותפות כלכלית הופך בהדרגה לכוח משמעותי בזירה העולמית

איך כל זה קשור לעזה? נעשה סדר.

קבוצת BRICS היא ברית כלכלית הכוללת את ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה. מה שהחל כשותפות כלכלית הופך בהדרגה לכוח משמעותי בזירה העולמית. ארה"ב לא אוהבת את זה – ויש לה סיבה טובה לכך.

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא איחוד האמירויות מוחמד בן זיאד בכינוס BRICS בקאזאן, רוסיה, 23 באוקטובר 2024 (צילום: AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא איחוד האמירויות מוחמד בן זיאד בכינוס BRICS בקאזאן, רוסיה, 23 באוקטובר 2024 (צילום: AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

החזון המרכזי של BRICS הוא להפחית את התלות העולמית בדולר האמריקאי, לפתח מוסדות כלכליים עצמאיים כמו הבנק החדש לפיתוח – מעין גרסה משלהם לקרן המטבע הבינלאומית – ולבסס מוקד כוח שיוכל להתמודד עם הדומיננטיות של וושינגטון ובריסל.

כשטראמפ כיהן כנשיא בקדנציה הקודמת, הוא זיהה במהירות שהמתחרה האמיתי של ארה"ב אינה רק רוסיה – אלא בעיקר סין. בתגובה, הוא פתח במלחמת סחר עם בייג'ינג, הטיל סנקציות על רוסיה, והצהיר כי ידאג שארה"ב "תחזור לשלוט".

מה שמקפיץ את טראמפ כעת יותר מתמיד הוא העובדה שהאלטרנטיבה של BRICS מתחילה לקרום עור וגידים. הקבוצה דנה ביצירת מערכת תשלומים חוצת גבולות ובאפשרות של מטבע משותף

אולם, בעודו עושה שרירים, מדינות BRICS פעלו בשקט – ובנו לעצמן אלטרנטיבה כלכלית למערכת שהאמריקאים מכירים.

מה שמקפיץ את טראמפ כעת יותר מתמיד הוא העובדה שהאלטרנטיבה של BRICS מתחילה לקרום עור וגידים. הקבוצה דנה ביצירת מערכת תשלומים חוצת גבולות ובאפשרות של מטבע משותף, שנועד להפחית את התלות בדולר. המשמעות: פחות ביקוש לדולר ופחות שליטה אמריקאית על הכלכלה העולמית.

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חותם על צווים נשיאותיים מייד אחרי השבעתו, וושינגטון, 20 בינואר 2025 (צילום: AP Photo/Matt Rourke)
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חותם על צווים נשיאותיים מייד אחרי השבעתו, וושינגטון, 20 בינואר 2025 (צילום: AP Photo/Matt Rourke)

וכאן ערב הסעודית נכנסת לתמונה. היא זיהתה את החשש האמריקאי מה־BRICS והחליטה לנצל אותו כמנוף לחץ על וושינגטון להשגת מטרותיה. הצעד הראשון שלה היה הצטרפות לברית BRICS לפני פחות משנתיים, ואף השתתפות בכנס השנתי של הקבוצה.

עם זאת, ריאד נמנעה – ולא במקרה – מהשלמת תהליך ההצטרפות. במילים אחרות: היא סגרה את הדלת בפני האמריקאים, אבל לא נעלה אותה.

אם יש תרחיש שמדיר שינה מעיניו של טראמפ, זהו הצטרפותה המלאה של ערב הסעודית ל־BRICS. טראמפ, כמו ג'ו ביידן לפניו, מבין שמהלך כזה ישנה לחלוטין את כללי המשחק הגלובליים

אם יש תרחיש שמדיר שינה מעיניו של טראמפ, זהו הצטרפותה המלאה של ערב הסעודית ל־BRICS. טראמפ, כמו ג'ו ביידן לפניו, מבין שמהלך כזה ישנה לחלוטין את כללי המשחק הגלובליים.

הפלרטוט הנוכחי של ערב הסעודית עם BRICS והאפשרות כי תמכור נפט לסינים ביואן או במטבעות אחרים מבעית את האמריקאים. לכן, החשש הזה מעניק לסעודים יתרון משמעותי במשא ומתן מול וושינגטון בנוגע לעסקאות נשק עתידיות, הסכמי סחר, נושאי אנרגיה – וגם בהחלטות הנוגעות למצב הגאופוליטי באזור, ובפרט לפלסטינים.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בארמון מוראבה בריאד במהלך ביקור רשמי בערב הסעודית, 20 במאי 2017 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בארמון מוראבה בריאד במהלך ביקור רשמי בערב הסעודית, 20 במאי 2017 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)

בשלב זה חשוב להבהיר – ארה"ב עדיין כוח כלכלי אדיר והדולר נותר המטבע השולט ללא עוררין. לפי קרן המטבע הבינלאומית, הדולר מהווה 58% מעתודות המטבע העולמיות שבידי ממשלות ובנקים מרכזיים. לשם השוואה, האירו, שנמצא במקום השני, עומד על 20%, בעוד המטבע הסיני נמצא "רק" במקום השישי, עם קצת יותר מ־2%.

עם זאת, נקודה מטרידה עבור טראמפ היא השחיקה המתמשכת בדומיננטיות של הדולר: לפני 25 שנה הוא היווה כ־72% מהעתודות העולמיות.

השאלה היא כמה זמן ארה"ב תוכל לשמור על ההובלה הזו. אם ערב הסעודית תצטרף רשמית ל־BRICS, אם הדולר ייחלש, ואם הברית תמשיך להתרחב – העולם עשוי להיראות אחרת לחלוטין בעוד עשור או שניים

השאלה היא כמה זמן ארה"ב תוכל לשמור על ההובלה הזו. אם ערב הסעודית תצטרף רשמית ל־BRICS, אם הדולר ייחלש, ואם הברית תמשיך להתרחב – העולם עשוי להיראות אחרת לחלוטין בעוד עשור או שניים.

אז איך כל זה קשור לעזה? נחזור להצהרה של טראמפ.

טראמפ לא מסתיר את חששו מהשפעתן ההולכת וגוברת של מדינות BRICS על ההגמוניה האמריקאית בכלכלה העולמית. עד כדי כך הוא מודאג, שהוא מאיים בהטלת מכסים חסרי תקדים של 100% על מדינות הברית.

הריסות ברצועת עזה בעקבות הלחימה, פברואר 2025 (צילום: Khalil Kahlout/Flash90)
הריסות ברצועת עזה בעקבות הלחימה, פברואר 2025 (צילום: Khalil Kahlout/Flash90)

הצעד הראשון שטראמפ יצטרך לעשות כדי לבלום את התחזקות BRICS, מעבר לאיומים במכסים, הוא למנוע את חיזוק הברית על ידי מעצמה אזורית כמו ערב הסעודית. כדי להשיג זאת, הוא יצטרך לחבק את ריאד, לבנות אמון ותנאים מתאימים, ולשכנע את ערב הסעודית להצטרף דווקא למועדון "היריב" של המדינות המערביות.

אם טראמפ יבחר במדיניות "הפינוי־בינוי" שלו בעזה ויחסום כל אופק מדיני לפלסטינים, הוא עלול להרחיק את ערב הסעודית – ולדחוף אותה חזרה לכיוון BRICS. מהלך כזה עלול לערער את יציבות הדולר ולהחליש את הכלכלה האמריקאית.

כך או כך, סביר להניח שטראמפ אינו רואה בייצוב המזרח התיכון מטרה עיקרית, אלא אמצעי לייצוב הכלכלה האמריקאית ולבלימת האיום הסיני והרוסי

לעומת זאת, אם יפעל לקידום נורמליזציה בין ערב הסעודית לישראל, הוא עשוי לשמור את ריאד קרובה לוושינגטון, לבסס את מעמד הדולר בעולם – ולחזק את הכלכלה האמריקאית.

כך או כך, סביר להניח שטראמפ אינו רואה בייצוב המזרח התיכון מטרה עיקרית, אלא אמצעי לייצוב הכלכלה האמריקאית ולבלימת האיום הסיני והרוסי. אם זה אכן הכיוון, רבים בישראל עלולים להתאכזב כשטראמפ לא ימהר לממש את הצהרותיו מהשבוע שעבר על "עזה החדשה".

עוד 802 מילים
סגירה