בסוף השבוע האחרון חשפה איראן את ה-Shahid Bagheri – נושאת המל"טים הראשונה מתוצרתה. מדובר בספינת משא אזרחית שהובילה בעבר מכולות ובשנתיים האחרונות הוסבה במספנות באיראן לנושאת מסוקים ומל"טים.
מראה הספינה מרשים מאוד, עם סיפון המראה באורך של 180 מטר, שאמור להתאים גם להמראה של מל"טים גדולים. על פי סוכנות הידיעות האירנית "תסנים", נושאת המל"טים יכולה לשהות קרוב לשנה בים באופן עצמאי.
הפגנת הכוח האיראנית הזו אינה מקרית. טהרן במצוקה ולאחרונה היא מאותתת על כך – בדגש על הזירה הימית. צבר אירועים והצהרות בחודש האחרון יוצרים רושם שהפעילות הכלכלית במפרץ הפרסי היא חלק מתג המחיר שאיראן תגבה על פגיעה בה.
טהרן במצוקה ולאחרונה היא מאותתת על כך – בדגש על הזירה הימית. צבר אירועים והצהרות בחודש האחרון יוצרים רושם שהפעילות הכלכלית במפרץ הפרסי היא חלק מתג המחיר שאיראן תגבה על פגיעה בה
לפני שלושה שבועות חשף הצי האיראני ספינה חדשה נוספת, Zagros, המשמשת לאיסוף אותות אלקטרוניים (SIGINT). "הספינה תהיה העיניים שלנו עמוק בים ורחוק באוקיינוס", אמר בכיר בצי האיראני בטקס החשיפה שלה.
העניין של איראן במפרץ הפרסי ובים האדום הולך וגובר. איראן היא למעשה זרוע המודיעין של המורדים החות'ים בתימן שפועלים נגד ספינות בים האדום. ספינת ביון של הצי האיראני שהוצבה בים האדום מול חופי תימן, הייתה מי שסיפקה את המטרות למורדים בתחילת המלחמה. כאשר היא נחשפה, איראן מיהרה להחזיר אותה לבסיס במפרץ הפרסי.
גל ההשקות הצבאיות נמשך השבוע עם הכרזה של מפקד הצי של משמרות המהפכה, כי איראן תחשוף בקרוב טיל על-קולי לטווח של 2,000 ק"מ. הקצין המקביל לו בצבא האיראני (לאיראן יש שני ציים – אחד שייך למשמרות המהפכה והאחר לצבא) הכריז בתחילת השבוע כי ספינות הקרב של איראן יצוידו במערכות לוחמה אלקטרונית מתקדמות מתוצרת מקומית, שיוכלו להתמודד עם איומים מערביים.
החשיפות הללו נעשו במסגרת תרגיל צבאי גדול שהתקיים לפני חודש, מייד אחרי כניסת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לבית הלבן והוא אמור להימשך עד תחילת מרץ. מבחינה רשמית אמנם מדובר בתרגיל, אבל מעשית זו הדרך האיראנית לשדר הרתעה ומוכנות, מבלי לומר זאת בגלוי.
על החשש האיראני מתקיפת פתע תעיד העובדה שהשבוע, אחרי חודשים של ריסון יחסי, אמר האדמירל עלי רזה טאנגסירי, מפקד הצי של משמרות המהפכה כי "יש לנו את היכולת לסגור את מצר הורמוז אם נקבל את הפקודה מהדרג הגבוה".
על החשש האיראני מתקיפת פתע תעיד העובדה שהשבוע, אמר האדמירל עלי רזה טאנגסירי, מפקד הצי של משמרות המהפכה כי "יש לנו את היכולת לסגור את מצר הורמוז אם נקבל את הפקודה מהדרג הגבוה"
האיום הזה – והאזכור של "הדרג הגבוה" – מתכתב ישירות עם האיומים שהשמיע הנשיא טראמפ מייד אחרי חתימת הצו הנשיאותי בשבוע שעבר, שעות לפני הפגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. הצו הזה משית על איראן סנקציות חריפות במיוחד, שאמורות לשתק כמעט לחלוטין את ייצוא הנפט לסין.
במילים אחרות, איראן רומזת למשוואה אסטרטגית של "נפט תמורת נפט": איראן מסוגלת לפגוע באספקת הנפט העולמית אם ייצוא הנפט שלה ייפגע.
דרך מצר הורמוז עוברים כיום כ-10% מתצרוכת הנפט העולמית, כך שהאיום הזה הוא בהחלט משמעותי לשווקים במזרח הרחוק ובאירופה. ארצות הברית לא מסתמכת על נפט מפרצי, לאחר שהגיעה בשנים האחרונות לעצמאות אנרגטית תודות לתעשיית פצלי השמן.
האיום המפורש הזה אמור להרתיע את ארצות הברית אבל יפגע ישירות בערב הסעודית ובאיחוד האמירויות. איראן מנהלת במקביל לאיומים הכללים גם מדיניות רכה בכדי לנסות לתקוע טריז בין מדינות המפרץ לארצות הברית וישראל.
האיום המפורש הזה יפגע ישירות בערב הסעודית ובאיחוד האמירויות. איראן מנהלת במקביל לאיומים הכללים גם מדיניות רכה בכדי לנסות לתקוע טריז בין מדינות המפרץ לארצות הברית וישראל
הצי האיראני – זה שמאיים לסגור את מצר הורמוז למכליות נפט וזה שלקח חלק משמעותי בתכנון תקיפת מתקני הנפט של סעודיה ב-2019 – הודיע לפני שבוע כי ישלח ארבע ספינות קרב שלו לתרגיל משותף עם חיל הים של איחוד האמירויות. באיראן הגדירו את שיתוף הפעולה הזה "חיזוק הביטחון במפרץ הפרסי בהתבסס על הכוחות האזוריים".
ספק אם באמירויות רואים זאת כך, אבל הרמז כאן ברור ומופנה לארצות הברית, שמחזיקה את הבסיס הימי הגדול ביותר שלה במזרח התיכון במנאמה בירת בחריין ומרבה לתמרן במפרץ הפרסי מול חופי איראן.
רק לפני שנה וחצי, איחוד האמירויות, סעודיה וארצות הברית עמדו יחד מול איום איראני משמעותי. באפריל 2024, מייד אחרי חיסולו של מפקד גיס לבנון שלמשמרות המהפכה בשגרירות האיראנית בדמשק, איים האדמירל טאנגסירי, כי יסגור את מצר הורמוז בשל מה שהגדיר "הנוכחות הישראלית המאיימת באמירויות".
מאז המתח הזה שכח, לא מעט הודות להתחממות היחסים של איראן עם ערב הסעודית, בתיווכה של סין, מה שהביא לפתיחה מחודשת של השגרירויות בשתי המדינות וביקורים הדדים של בכירים בדרג שר חוץ.
היבט נוסף של מיקוד האיום האיראני הנוכחי בזירה הימית הוא הפגיעה החמורה במערך ההגנה האווירית של איראן והקושי שלה לחדש את היכולת הזו.
סדרת התקיפות של ישראל בשנה שעברה השאירה את מתקני הגרעין חשופים כמו שלא היו אף פעם, וזה בהחלט מטריד את האיראנים, שמציבים לעולם תג מחיר: תקיפת מתקני הגרעין תביא למחסור עולמי בנפט ובהכרח גם לעליית מחירים. ואם יש משהו שהאזרח האמריקאי רגיש לו מאוד, הוא מחיר הדלק.
בבחירות האמצע של נובמבר 2022, הנשיא ג'ו ביידן – שהתעלם עד אז לחלוטין מיורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בשל אחריותו לרצח העיתונאי הסעודי ג'מאל ח'אשוקג'י, מחל על כבודו והגיע לפגוש את יורש העצר בג'דה, ולו רק כדי שהנסיך יגביר את שאיבת הנפט ויוריד את מחירי הדלק בעולם.
איראן תמיד ידעה לזהות את החולייה החלשה בתהליכים אזוריים. כאן היא מצאה אותה בשרשרת אספקת הנפט האזורית והעולמית, ולכן בחרה בצוק העיתים להתמקד בה
איראן תמיד ידעה לזהות היטב את החולייה החלשה בתהליכים אזוריים. כאן היא מצאה אותה בשרשרת אספקת הנפט האזורית והעולמית, ולכן בחרה בצוק העיתים להתמקד בה. אלא שטראמפ הוא לא ביידן; הוא אמנם רוצה פתרון של "נייר ולא פצצה", כדבריו, אבל גם זה יכול להשתנות בין-לילה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם