אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
דִּיפּ סְטֵיְט 251

שש שנים חלפו מאז החל יאיר נתניהו לצייץ באובססיביות על "אנשי הדיפ סטייט שאיבדו כל טיפת בושה וריסון" ועד שאביו, ראש הממשלה, הפך השבוע את המאבק בדיפ-סטייט לנושא מרכזי על סדר היום בישראל

בדיון "40 חתימות" שהתקיים לפני כשבועיים בכנסת בעקבות דרישה של סיעות האופוזיציה להקים ועדת חקירה ממלכתית לחקר מחדל השבעה באוקטובר, נשא ראש הממשלה בנימין נתניהו נאום מעל הדוכן מול בני משפחות שכולות ומשפחות חטופים וטען שכל הטענות נגדו וכל החקירות שנערכות בלשכתו מקורם ב"שיתוף פעולה בין הפקידות לדיפ-סטייט והתקשורת".

כעבור שבוע צייץ נתניהו "חובת צפייה!" וצירף לינק לריאיון מתורגם לעברית של ד"ר גדי טאוב לרשת "פוקס ניוז", שבו חזר טאוב על עיקרי הטענות שגולל במאמר ב"מקור ראשון" שנשא את הכותרת "משפט נתניהו כמשל: הדיפ סטייט בישראל עמוק משאתם חושבים".

טאוב סיכם במאמר טענות שהוא ודוברי ימין אחרים מעלים כבר שנים. בתמצית: השמאל הבין שאין לו דרך לנצח את נתניהו בבחירות דמוקרטיות אז הוא הפעיל נגדו את כל כוחות ה"דיפ סטייט" הלא דמוקרטיים שסרים למרותו.

תקשורת השמאל ניפחה תחקירים מופרכים על נתניהו, כוחות הדיפ-סטייט העלומים במשטרה ובפרקליטות פתחו בחקירות מיותרות והגישו כתבי אישום מופרכים, וכשממשלת הימין יצאה לתקן את העיוותים במערכת המשפט, הכריזה האליטה המשפטית והתקשורתית על מרד, שאליו הצטרפו בכירים בדימוס בצה"ל, במוסד ובשב"כ.

וכל זה במימון ארגוני שמאל שהזרימו למחאה "סכומי מזומן חסרי תקדים", ואליהם הצטרפו גם חיילי מילואים שאיימו בהפסקת התנדבות, עד למצב שבו הייתה סכנה "שהזרוע החזקה ביותר של הביורוקרטיה הממלכתית, מערכת הביטחון, לא תציית לממשלה נבחרת".

אחרי השבעה באוקטובר, הסביר טאוב ל"פוקס ניוז", הדיפ-סטייט בישראל שילב ידיים עם ממשל ביידן כדי למנוע מנתניהו להוביל את ישראל אל "הניצחון המוחלט".

אחרי השבעה באוקטובר, הסביר טאוב ל"פוקס ניוז", הדיפ-סטייט בישראל שילב ידיים עם ממשל ביידן כדי למנוע מנתניהו להוביל את ישראל אל "הניצחון המוחלט"

הטענות האלה הפכו השבוע לקמפיין דיפ-סטייט של ממש, כמו שנתניהו אוהב, עם משפטי מחץ וסרטוני וידיאו לרשתות החברתיות.

בישיבת הממשלה שנערכה ביום שלישי, בה אושר מינויו של איתמר בן גביר לשר לביטחון לאומי, השתלח נתניהו ביועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, שהתנגדה למינוי, ואמר שכשנפגש עם נשיא ארצות הברית, "טראמפ לא האמין כששמע על עומק הדיפ סטייט בישראל. בארצות הברית זה בעומק של שלולית, וכאן זה בעומק האוקיאנוס.

"פעם הציבור לא הבין את עומק הדיפ סטייט הזה. לפני עשר שנים כשרציתי לחולל את מהפכת התקשורת, הציבור לא הבין. השליטה במידע הייתה חזקה על ידי הדיפ סטייט. אבל היום כולם כבר מבינים. ולכן לא ניתן לזה יותר לקרות. העם הוא הריבון".

ביום רביעי בערב פרסם נתניהו סרטון משונה להפליא שבו הוא מלהג על אימת הדיפ-סטייט תוך כדי עלייה במדרגות – כאילו הוא נחלץ מול המצלמה מעומק הדיפ-סטייט. כדאי להקדיש תשומת לב לכל פרט בסרטון הזה, כי הוא מלמד מה באמת מעסיק כרגע את ראש הממשלה, ורומז על התוכניות הבאות שלו.

"מה הם באמת רוצים?" עונה נתניהו לשואל האלמוני שמכוון אליו את המצלמה, "הם רוצים שאני והממשלה נהיה עציץ. לא ניתן להם".

והשואל ממשיך: "ראש הממשלה, הרבה חבר'ה צעירים שואלים מה זה דיפ-סטייט".

הפנייה ל"חבר'ה צעירים" אינה מקרית והיא עוד תחזור בהמשך. היא לוותה בהמחשת דיפ-סטייט קלישאתית של AI, של חבורת קושרים במשקפי שמש ובחליפות המתכנסים בבונקר תת-קרקעי וכנראה מנהלים משם מלחמה בראש הממשלה.

ברקע נשמע השיר "Unstoppable" של סיה, שהשתתפה בסוף השנה שעברה בעצרת בוושינגטון של הליגה נגד השמצה והקדישה שיר לניצולי הטבח בנובה.

"הדיפ סטייט זו הפקידות הקבועה שכמעט לא מתחלפת", הסביר ראש הממשלה תוך כדי צעידה במעלה המדרגות, "שהיא יושבת עמוק בתוך הממשל הישראלי והיא מחליטה שהיא יודעת יותר טוב מה הבוחרים רוצים.

"הם נוטים תמיד שמאלה, החבר'ה האלה. ונניח שאתם בחרתם בממשלה ימנית. אז הם אומרים, 'מה זאת אומרת דמוקרטיה?' מה זאת אומרת 'הם יבחרו', הצעירים או הרוב יבחרו? מה פתאום. מה זה מעניין אם נבחרתם? אנחנו קובעים. ולכן אתם יכולים להיבחר אבל אתם לא יכולים באמת להחליט".

"הם נוטים תמיד שמאלה, החבר'ה האלה. ונניח שאתם בחרתם בממשלה ימנית. אז הם אומרים, 'מה זאת אומרת דמוקרטיה?' מה זאת אומרת 'הם יבחרו'? מה פתאום. מה זה מעניין אם נבחרתם? אנחנו קובעים"

הטענה עצמה אינה חדשה, כמובן, וגם לא מיוחדת לישראל או לשלטון נתניהו. בדמוקרטיה, הפוליטיקאים הנבחרים מתחלפים, עובדי המדינה נשארים. הם בעלי הניסיון המקצועי, בעלי הידע, בעלי ההבנה העמוקה יותר בנושאים שהם מופקדים עליהם. המתח בינם לבין השרים הממונים – שלפעמים מוביל לפיצוצים – הוא בילט-אין בשיטה הפוליטית.

בבריטניה המתח הזה תורגם בצורה מבריקה לסדרה הסאטירית "כן, אדוני השר" ולסדרת ההמשך "כן, אדוני ראש הממשלה" של הבי-בי-סי. שתי הסדרות זכו להצלחה עצומה בשנות השמונים בכל העולם וגם בישראל (כולל העיבוד המקומי "פולישוק").

נציג הדיפ סטייט המובהק בסדרה הבריטית הוא סר המפרי אפלבי (שגילם נייג'ל הות'ורן), עובד ציבור ציניקן, שבז לציבור ולצרכיו, מתנשא על נבחרי הציבור שבאים והולכים, ולא מאפשר להם – במניפולציות נכלוליות – למלא את הבטחותיהם לבוחרים ואת המדיניות שבשמה נבחרו לתפקיד.

סר המפרי הוא "אנגליה הראשונה" – האינטלקטואלית, האנינה, המרוכזת בעצמה – שעומד כשומר סף מטעם עצמו כדי למנוע מההמון הברברי לממש את זכויותיו.

באחד המונולוגים המבריקים בסדרה, סר המפרי מסביר לעוזרו הנאמן ברנרד, כמה חשוב הדיפ-סטייט. ברקע השיחה כוונה לערוך רפורמה בשלטון המקומי ולהעניק יותר כוח לנציגיו בקבלת החלטות הנוגעות לגורלם. לברנרד – נציג האיש הפשוט בסדרה – זה נשמע מהלך הגיוני, שיצמצם בירוקרטיה, יקצר תהליכים ויאפשר לאזרחים לקחת אחריות גדולה יותר על גורלם.

"אבל ברגע שתיצור קהילות דמוקרטיות בשלטון המקומי, זה לא ייעצר שם", מסביר לו סר המפרי, "והמשמעות היא שלנו יישאר פחות כוח".

"אני לא בטוח שאני רוצה את הכוח הזה", אומר ברנרד וסר המפרי מתרגז: "אם האנשים הנכונים לא יחזיקו בכוח, אתה יודע מה יקרה? האנשים הלא נכונים יקבלו אותו. פוליטיקאים! מצביעים רגילים!"

"אני לא בטוח שאני רוצה את הכוח הזה", אומר ברנרד וסר המפרי מתרגז: "אם האנשים הנכונים לא יחזיקו בכוח, אתה יודע מה יקרה? האנשים הלא נכונים יקבלו אותו. פוליטיקאים! מצביעים רגילים!"

"האם זה לא מה שאמור לקרות בדמוקרטיה?" תוהה ברנרד.

"זו דמוקרטיה בריטית!" סר המפרי רושף בבוז, "דמוקרטיה בריטית מבינה שאתה צריך מנגנון שיגן על הדברים החשובים באמת בחיים ויוציא אותם מידיהם של הברברים. דברים כמו האופרה. כמו תחנת הרדיו בי-בי-סי 3. כמו הטבע. כמו החוק. כמו האוניברסיטאות. שתיהן".

את מקומם של בוגרי אוקס-ברידג' מבריטניה החליפו בישראל אנשי המנגנון העצלים והטיפשים של אפרים קישון. הם נשאו תמיד שמות אשכנזיים מגוחכים, ובניגוד לסר המפרי גילו הבנה מעטה מאוד בתחומי עיסוקם

את מקומם של בוגרי אוקס-ברידג' המתנשאים מבריטניה החליפו בישראל אנשי המנגנון העצלים והטיפשים של אפרים קישון. הם נשאו תמיד שמות אשכנזיים מגוחכים, ובניגוד לסר המפרי גילו הבנה מעטה מאוד בתחומי עיסוקם.

קונשטטר וד"ר בר-ביצוע, שולטהייס הממולח, בירנבוים הנפוח מחשיבות עצמית וציגלר הפקיד האפרורי – כל אלה היו מין קריקטורות של הדיפ-סטייט הישראלי המוקדם. פרוטקציונרים עם פנקס אדום שהשתלטו על עמדות כוח ומפעילים אותן בצורה שרירותית ובלי שום היגיון בריא.

היחס המשועשע הזה לתופעה שנתפסה כחלק מהחיים הפוליטיים המודרניים, התחלף בעשור האחרון. כמו בעניינים מרכזיים רבים – שנת המפתח היא 2015.

מייסדי הדיפ סטייט הישראלי: מועצת מפא"י ב-1952 (צילום: אפרים ארדה, אוסף ארדה - מחלקת הצילום במוזיאון ארץ ישראל, הספרייה הלאומית)
מייסדי הדיפ סטייט הישראלי: מועצת מפא"י ב-1952 (צילום: אפרים ארדה, אוסף ארדה – מחלקת הצילום במוזיאון ארץ ישראל, הספרייה הלאומית)

דונלד טראמפ החל לשלהב את תומכיו בסיפורים על הדיפ-סטייט האימתני שרודף אותו. בעזרת הרשתות החברתיות, ששינו אז את האלגוריתמים שלהן והחלו לקדם בפיד תכנים קונטרוברסליים, מעוררי ויכוחים, על חשבון עוגת התפוזים המהממת של דודה איסי, המושג "דיפ סטייט", שעד אז כמעט שלא נכח בשיח הציבורי, החל לצבור תאוצה בעולם.

וגם בישראל. על פי גוגל טרנדס, מספר החיפושים של המונח "דיפ סטייט" בעברית שהיה כמעט אפסי עד 2016 זינק באותה שנה בצורה משמעותית. בשנה שקדמה למערכת הבחירות של 2015 לא פורסם בעיתונות הישראלית אפילו מאמר אחד שהזכיר את המושג "דיפ סטייט", ב-2019 פורסמו עשרות מאמרים, רבים מהם באתר הימין "מידה", שם הפך העיסוק בדיפ-סטייט לאחד הנושאים המרכזיים.

בשנה שקדמה למערכת הבחירות של 2015 לא פורסם בעיתונות הישראלית אפילו מאמר אחד שהזכיר את המושג "דיפ סטייט", ב-2019 פורסמו עשרות מאמרים, רבים מהם באתר הימין "מידה"

ב-2015 לא היה אפילו אזכור אחד של "דיפ סטייט" בטוויטר הישראלי.  ב-2019 כבר היו מאות ציוצים, ובהם לא מעט ציוצים של יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה.

בהתכתבות עם עמית סגל ב-1 ביוני 2020 תהה סגל למה יאיר נתניהו נזכר להתחיל להילחם בדיפ-סטייט רק אחרי שהחלו חקירות תיקי האלפים ויאיר נתניהו ענה: "מודה ומתוודה, כמו כל אזרחי ישראל הימנים נחשפתי לחומרת המצב של הדיפ סטייט בישראל והחונטה המשפטית רק מתחילת תפירת התיקים".

למחרת נכנס יאיר נתניהו לוויכוח נוסף, הפעם עם ינון מגל שהתרעם על כך שגדעון לוי מהלל את ראש הממשלה נתניהו. "גדעון לוי הוא עוף מוזר גם בשמאל ואי אפשר להבין מה הולך בתוך מוחו ולכן הוא אנקדוטה", ענה יאיר נתניהו.

"במה אתה יותר ימני מבנט?" התעקש מגל בוויכוח שקשה להאמין שהוא התקיים רק לפני חמש שנים, ואז דחק ביאיר נתניהו להסביר מה הוא עשה למען הימין הישראלי.

ויאיר נתניהו ענה: "שיניתי בזכות הפייסבוק, טוויטר והאינסטגרם שלי לחלוטין את שיח הימין בישראל. נתתי פה לרוב הימני שלא מקבל ייצוג באמצעות עלי התאנה בתקשורת המיינסטרים שלא מעזים להגיד מילה על הדיפ סטייט ועל כל הנושאים שהכי חשובים לימין".

"שיניתי בזכות הפייסבוק, טוויטר והאינסטגרם שלי לחלוטין את שיח הימין בישראל. נתתי פה לרוב הימני שלא מקבל ייצוג באמצעות עלי התאנה בתקשורת המיינסטרים שלא מעזים להגיד מילה על הדיפ סטייט"

אז זו נראתה התפארות מגוחכת של בחור לא אפוי לגמרי שלרוע המזל הוא גם בנו של ראש הממשלה. השבוע, כשראש הממשלה השיק באמצע מלחמה קמפיין אנטי דיפ-סטייט שנראה שאנו רק בתחילתו – אין מנוס מהמחשבה המדכדכת שהצייצן ממיאמי ידע בדיוק מה הוא עושה.

עוד 1,388 מילים
סגירה