נשיא סוריה אחמד א-שרע בדמשק, 9 במרץ 2025 (צילום: Syrian Presidency / AFP)
Syrian Presidency / AFP

אחרי שעורר תקוות במערב, א-שרע מביא לסוריה עוד מאותו דבר

לנשיא סוריה הזמני היה ועדיין יש הרבה מה להוכיח כדי לזכות בתמיכת המערב ● אם לשפוט לפי הצעדים בהם נקט בשבועות האחרונים, ניכר שהוא צועד בכיוון הלא נכון

המערב עוקב בדריכות אחר מנהיגי סוריה החדשים כדי להבטיח שירסנו את הג'יהאדיסטים האסלאמיסטים שהרגו מאות עלאווים, יבנו ממשל מכליל עם מוסדות אפקטיביים, ישמרו על הסדר במדינה המפולגת לאחר שנים של מלחמת אזרחים וימנעו התחדשות של המדינה האסלאמית או אל-קאעדה.

כדי להעביר את המסר, שלושה שליחים אירופאים הבהירו בפגישה – הנחשפת כאן לראשונה – שנערכה ב-11 במרץ עם שר החוץ אסעד א-שיבאני בדמשק כי דיכוי הלוחמים הג'יהאדיסטים הוא בראש סדר העדיפויות שלהם וכי התמיכה הבינלאומית בממשל החדש עלולה להתפוגג אם לא יינקטו צעדים החלטיים.

"ההתעללויות שהתרחשו בימים האחרונים אינן מתקבלות על הדעת, ויש לזהות ולהוקיע את האחראים להן", אמר דובר משרד החוץ הצרפתי כריסטוף למואן, כשנשאל על המסר שהועבר בדמשק. "אין צ'ק פתוח לרשויות החדשות".

"ההתעללויות שהתרחשו בימים האחרונים אינן מתקבלות על הדעת, ויש לזהות ולהוקיע את האחראים להן", אמר דובר משרד החוץ הצרפתי כריסטוף למואן. "אין צ'ק פתוח לרשויות החדשות"

כתבי "רויטרס" שוחחו עם שלושת השליחים האירופאים וכן עם ארבעה גורמים אזוריים במהלך נסיעה לדמשק. כולם הדגישו כי הרשויות חייבות להשתלט על הביטחון ברחבי המדינה ולמנוע מעשי הרג חוזרים.

"דרשנו דין וחשבון. הענישה צריכה להיות מופנית כלפי אלו שביצעו את הטבח. יש לנקות את כוחות הביטחון", אמר אחד השליחים האירופאים, שהיה בין הקבוצה שהעבירה את המסר.

פליטים עלווים שברחו מסוריה שוהים במקלט זמני בבית ספר בכפר אל-מסעודייה בלבלנון, 19 במרץ 2025 (צילום: ANWAR AMRO / AFP)
פליטים עלווים שברחו מסוריה שוהים במקלט זמני בבית ספר בכפר אל-מסעודייה בלבלנון, 19 במרץ 2025 (צילום: ANWAR AMRO / AFP)

גם וושינגטון קראה למנהיגי סוריה להעמיד לדין את האחראים להתקפות. דוברת משרד החוץ האמריקאי תמי ברוס אמרה כי הם עוקבים אחר פעולות הממשלה הזמנית כדי לקבוע את מדיניות ארה"ב כלפי סוריה.

עם זאת, הבעיה של הנשיא הזמני אחמד א-שרע היא שקבוצת היאת תחריר א-שאם (HTS) שלו מונה רק כ-20,000 לוחמים, על פי שתי הערכות של ממשלות מערביות.

בעיה של א-שרע היא שקבוצת היאת תחריר א-שאם (HTS) שלו מונה רק כ-20,000 לוחמים. הדבר גורם לו להסתמך על עשרות אלפי לוחמים מקבוצות אחרות – כולל פלגים ג'יהאדיסטיים קיצוניים במיוחד

הדבר גורם לו להסתמך על עשרות אלפי לוחמים מקבוצות אחרות – כולל פלגים ג'יהאדיסטיים קיצוניים במיוחד אותם הוא מתבקש לרסן – וניסיון לפעול נגדם עלול להחזיר את סוריה למלחמה, כך אמרו חמישה דיפלומטים ושלושה אנליסטים.

אלפי זרים מוסלמים סונים, ממדינות כגון סין, אלבניה, רוסיה ופקיסטן, הצטרפו למורדים בסוריה בתחילת מלחמת האזרחים כדי להילחם בשלטונו של בשאר אל-אסד ובמיליציות השיעיות שנתמכו על ידי איראן, מה שנתן לסכסוך גוון עדתי.

אחת הסיבות לכך שכיום א-שרע תלוי בכוח קטן יחסית של כ-20,000 לוחמים מכמה קבוצות שונות, כולל ג'יהאדיסטים זרים, היא העובדה שפירק את הצבא הלאומי זמן קצר לאחר עלייתו לשלטון.

פעילי היאת תחריר א-שאם בעיר חומס, סוריה, 2 בינואר 2025 (צילום: AP Photo/Leo Correa)
פעילי היאת תחריר א-שאם בעיר חומס, סוריה, 2 בינואר 2025 (צילום: AP Photo/Leo Correa)

הצעד נועד לשים קץ לחמישה עשורים של שלטון רודני של משפחת אסד, אך דיפלומטים ואנליסטים אמרו כי הוא מהדהד את החלטתה של וושינגטון לפרק את הצבא העיראקי לאחר נפילת סדאם חוסיין – מה שעלול להוביל לכאוס דומה.

צעדו של א-שרע, יחד עם פיטורים נרחבים במגזר הציבורי, העמיק את הקרעים בסוריה והותיר מאות אלפים ללא הכנסה, מה שעלול לדחוף חיילים מאומנים לקבוצות מורדים או לאבטלה ולהחריף את חוסר היציבות במדינה, כך אמרו חמישה גורמים אירופים וערביים.

צעדו של א-שרע, יחד עם פיטורים נרחבים במגזר הציבורי, העמיק את הקרעים בסוריה והותיר מאות אלפים ללא הכנסה, מה שעלול לדחוף חיילים מאומנים לקבוצות מורדים או לאבטלה ולהחריף את חוסר היציבות במדינה

תקוע בפרדוקס

בנוסף לאתגר של דיכוי האלימות העדתית, א-שרע חייב להתמודד גם עם שלל כוחות זרים – מארצות הברית ועד רוסיה, ישראל, טורקיה ואיראן – שכולם הופכים את שטחה של סוריה ללוח שחמט גאופוליטי.

טורקיה מחזיקה בצפון, ותומכת בכוחות האופוזיציה תוך דיכוי השאיפות הכורדיות. כוחות כורדים בהובלת ארצות הברית שולטים במזרח, על שדות הנפט החיוניים, בעוד שישראל ניצלה את נפילתו של אסד כדי לחזק את מעמדה הצבאי ושולטת כעת באזור חיץ מפורז של 400 קמ"ר. ישראל גם תומכת במיעוט הדרוזי ומתנגדת להנהגה הסורית.

בתגובה לטבח האזרחים, הקים א-שרע ועדת חקירה והבטיח להעניש את האחראים, אפילו מקרב הקרובים לו. עם זאת, כל פעולה נגד הג'יהאדיסטים שביצעו את מעשי הטבח עלולה להצית סכסוכים פנימיים, טיהורים ומאבקי כוח – ולהותיר את הממשלה החדשה תקועה בפרדוקס, אמרו דיפלומטים ואנליסטים.

טנק מרכבה של צה"ל בגבול עם סוריה, 25 במרץ 2025 (צילום: Jalaa MAREY / AFP)
טנק מרכבה של צה"ל בגבול עם סוריה, 25 במרץ 2025 (צילום: Jalaa MAREY / AFP)

"ברור שא-שרע לא שולט בג'יהאדיסטים הזרים ולא מקבל את כל ההחלטות", אמר מרוואן מועשר, סגן נשיא קרן קרנגי לשלום בינלאומי. "מה שברור הוא שמעשי הטבח בוצעו על ידי אנשים שהם סלפים ג'יהאדיסטים, ואינם מקשיבים למה שהוא אומר".

"ברור שא-שרע לא שולט בג'יהאדיסטים הזרים ולא מקבל את כל ההחלטות. מה שברור הוא שמעשי הטבח בוצעו על ידי אנשים שהם סלפים ג'יהאדיסטים, ואינם מקשיבים למה שהוא אומר"

למרות שדיפלומטים מכירים בכך שהחקירה היא צעד בכיוון הנכון, הם אמרו כי אמינותה הייתה חזקה בהרבה אילו היו משולבים בה משקיפים של האו"ם וגורמים בינלאומיים. בסופו של דבר, לדבריהם, המבחן האמיתי למנהיגותו של א-שרע טמון לא רק בממצאי הוועדה אלא באופן שבו הוא מתמודד עם הלוחמים האחראים לזוועות.

מעשי הטבח היו, עם זאת, תזכורת חדה לכוחות הפועלים בסוריה שלאחר אסד, והצביעו על מציאות אכזרית שבה הפלת רודן היא תחילתה של מלחמה גדולה ומסוכנת יותר לעיצוב עתידה של המדינה.

עבדולעזיז סגר, מייסד מרכז המחקר של המפרץ שבסעודיה, אמר כי נוכחותם של "קבוצות סוררות" – הג'יהאדיסטים הזרים – הפועלות מחוץ לחוק תוביל לקריסת הביטחון ותחתור תחת סמכות המדינה. "על כן, להנהגה החדשה אין ברירה אלא לנקוט פעולה נחושה נגד הפרות מסוג זה", הוא אמר.

דיפלומט ערבי אמר כי התמיכה הפוליטית מצד מדינות ערב אינה בלתי מוגבלת, והיא תצטרך להשתקף בצעדים ממשיים, כולל ממשל מכליל, הגנה על מיעוטים והתקדמות ממשית בשטח.

כוחות הביטחון של הרשויות החדשות בסוריה חוסמים כביש במחוז דרעא במהלך מבצע צבאי רחב היקף ב-5 במרץ 2025 (צילום: Bakr ALKASEM / AFP)
כוחות הביטחון של הרשויות החדשות בסוריה חוסמים כביש במחוז דרעא במהלך מבצע צבאי רחב היקף ב-5 במרץ 2025 (צילום: Bakr ALKASEM / AFP)

משמעות הדבר היא שיתוף אמיתי של הכוח עם עלאווים, נוצרים, כורדים ומיעוטים אחרים – ורק אז תוכל ההנהגה החדשה לייצב את סוריה ולזכות בתמיכת ארצות הברית ואירופה, אמר הדיפלומט הערבי.

וושינגטון ומדינות אירופה קשרו את הסרת הסנקציות, שהוטלו תחת שלטון אסד, להוכחת מחויבות הרשויות החדשות לממשל מכליל ולהגנת המיעוטים. הסרת הסנקציות חיונית להחייאת הכלכלה ההרוסה של סוריה – האתגר הדחוף ביותר של א-שרע.

אותו ספר משחק?

אך למרות הבטחות לרפורמה, החוקה לחמש שנים שחשף א-שרע החודש מעניקה לו סמכויות מוחלטות כנשיא, ראש ממשלה, ראש הכוחות המזוינים וראש הביטחון הלאומי, וכן מעניקה לו סמכות למנות שופטים, שרים ושליש מחברי הפרלמנט – מה שמפוגג את התקוות לרפורמות דמוקרטיות. החוקה אף מעגנת את החוק האסלאמי כ"מקור העיקרי" לחקיקה.

מבקריו של א-שרע טוענים כי החוקה מחליפה אוטוקרטיה בתיאוקרטיה אסלאמיסטית, מה שמעמיק את החשש משורשיו של א-שרע כמנהיג פלג אסלאמיסטי נוקשה שבעבר היה בעל ברית של אל-קאעדה.

מבקריו של א-שרע טוענים כי החוקה מחליפה אוטוקרטיה בתיאוקרטיה אסלאמיסטית, מה שמעמיק את החשש משורשיו של א-שרע כמנהיג פלג אסלאמיסטי נוקשה שבעבר היה בעל ברית של אל-קאעדה

הכורדים, השולטים בצפון-מזרח סוריה ושזה עתה הסכימו להשתלב עם הממשלה החדשה, ביקרו את החוקה הזמנית בטענה כי היא "משכפלת את המשטר הסמכותני בצורה חדשה".

כורדים סורים מפגינים בצפון המדינה, 14 במרץ 2025 (צילום: Delil SOULEIMAN / AFP)
כורדים סורים מפגינים בצפון המדינה, 14 במרץ 2025 (צילום: Delil SOULEIMAN / AFP)

הדילמה של סוריה, אומרים פרשנים, משקפת את האתגרים שעמדו בפני מדינות ערב לפני עשור, כאשר ב-2011 גל של התקוממויות הפיל דיקטטורים במצרים, תוניסיה, לוב ותימן.

הזעזועים של "האביב הערבי" הבטיחו תחייה דמוקרטית, אך השתלטות של גורמים אסלאמיסטיים, הפיכות צבאיות והתפוררות אלימה הפכו את התקוות לאכזבות. הניצחונות היו קצרי מועד, כאשר מדינות כמו תימן ולוב שקעו לאלימות וכאוס.

סוריה, שעברה סכסוך ארוך ועקוב מדם בהרבה, עומדת כעת בפני צומת דומה. פרשנים אומרים שאם שליטי סוריה ינהיגו מדיניות מדירה שמתעלמת מהמגוון התרבותי, הדתי והאתני של אזרחיה, הם נידונים לכישלון – בדיוק כפי שקרה לנשיא האסלאמיסט מוחמד מורסי במצרים לאחר הפלתו של חוסני מובארכ.

במקרה של מורסי, החוקה המפלגתית שלו נכשלה במענה לדרישות המגוונות של העם והובילה להדחתו על ידי הצבא. מדיניות כזו בסוריה, מוסיפים הפרשנים, תצית התנגדות פנימית, תעורר את זעם השכנים ותביא להתערבות זרה.

"ישנם כוחות פנימיים וחיצוניים שרצו מדינה חילונית, בעוד שההצהרה החוקתית חיזקה את זהותה הדתית-אסלאמית של המדינה, כשהיא מצהירה כי החוק האסלאמי (שריעה) יהיה מקור החקיקה העיקרי"

"ישנם כוחות פנימיים וחיצוניים שרצו מדינה חילונית, בעוד שההצהרה החוקתית חיזקה את זהותה הדתית-אסלאמית של המדינה, כשהיא מצהירה כי החוק האסלאמי (שריעה) יהיה מקור החקיקה העיקרי", אמר עבדולעזיז סגר. "פשרה אפשרית הייתה יכולה להיות מודל דומה לזה של טורקיה – מדינה חילונית הנשלטת על ידי מפלגה אסלאמית".

גורמי ביטחון הנאמנים לשלטון החדש בסוריה בחוף ימה של לטקייה, 9 במרץ 2025 (צילום: OMAR HAJ KADOUR / AFP)
גורמי ביטחון הנאמנים לשלטון החדש בסוריה בחוף ימה של לטקייה, 9 במרץ 2025 (צילום: OMAR HAJ KADOUR / AFP)

מרוואן מועשר מקרן קרנגי לשלום בינלאומי אמר כי נפילתו של אסד צריכה לשמש אזהרה למחליפיו בסוריה. לדבריו, א-שרע חייב להחליט אם לאמץ את אותו ספר משחק שהפך את אסד לפגיע והוביל להתקוממות הסונית ההמונית שהפילה אותו – או לאמץ דרך שונה.

"על השליטים החדשים של סוריה להכיר בכך שהמודל האוטוריטרי האכזרי של המשטר אותו הם החליפו לא היה בר-קיימא, כמו כל מערכת פוליטית המבוססת על הדרה ושלטון ברזל", אמר מועשר. "אם הם יחזרו לדיכוי, הם יחרצו גורל עגום לסוריה".

כתבי "רויטרס" בדמשק סמייה נח'ול ותימור עזהרי הכינו את הכתבה

עוד 1,273 מילים ו-1 תגובות
סגירה