למרות שענף המסעדות בארצות הברית נפגע בצורה קשה במיוחד מהקורונה, השף הישראלי-אמריקאי אלון שעיה עדיין מוצא דרכים לעזור לאנשים במצוקה.
שעיה, ראש קבוצת Pomegranate Hospitality, הוא הבעלים של שתי מסעדות ישראליות מודרניות – "סבא", בניו אורלינס; ו"סבתא", בדנוור. שעיה קרא להן כך במחווה לסבא וסבתא שלו, שהתגוררו ביפו, כמי שהיו דמויות רבות השפעה בחייו.
המסעדות שלו, כמו רבות אחרות באמריקה, נפגעו מהגבלות הקורונה. "סבא" ו"סבתא" הפסיקו את שירותי המשלוחים והטייק-אווי שהציעו לאחר שהישיבה במקום הפכה לבלתי אפשרית. הצוות בשתיהן הצטמצם – כפי שקרה, למרבה הצער, במקומות רבים בתעשייה. אבל כל זה לא עצר את השף מלחולל שינוי.
בעיר מגוריו ניו אורלינס, שעיה ואשתו, אמילי, מכינים ארוחות ב"סבא", ומגישים אותן לעובדי רפואה בבתי חולים המסונפים לאוניברסיטת טוליין. בינתיים, שעיה צירף את "סבתא" לתכנית הסעד לעובדי ענף המסעדנות – מאמץ לאומי לספק ארוחות ומצרכים חיוניים לעובדים שפוטרו או הוצאו לחופשה.
שעיה ואשתו, אמילי, מכינים ארוחות ב"סבא", ומגישים אותן לעובדי רפואה בבתי החולים של לאוניברסיטת טוליין. בינתיים, שעיה צירף את "סבתא" למאמץ הלאומי לספק ארוחות ומצרכים לעובדים שפוטרו או הוצאו לחופשה
הצוות שנותר ב"סבתא" מכין מנות לא רק מהמטבח הישראלי אלא גם ממטבחים בינלאומיים אחרים, כגון אוכל הודי, מקסיקני ואיטלקי.
"עם כל מה שקורה עכשיו בעולם, וכאן בשכונות שלנו, זאת פשוט הייתה תקופה מאוד לחוצה ואמוציונלית בשביל כולנו", אומר שעיה לזמן ישראל. "חשבנו על דרכים לדאוג לצוות שלנו, לקהילה שלנו – דברים שאנחנו יכולים לעשות בתור מי שעומדים בחזית, בתור טבחים ומלצרים, כדי לעזור להאכיל את הקהילה שלנו".
המגפה פגעה בניו אורלינס קשה יותר מאשר בדנוור מבחינת התחלואה והמוות, אומר שעיה. הוא מצר על מאות האלפים שהתקהלו בקרסנט סיטי במהלך פסטיבל המרדי גרא. "קצת אחרי זה, הבנו את החומרה של מה שעומד לקרות", הוא אומר. "אני מאמין שהמרדי גרא בהחלט גרם לחלק מבעיה הגדולה שיש לנו כאן".
לא המשבר הראשון שלו
שעיה הפך את עצמו לחלק מסצנת האוכל של ניו אורלינס. כשף, הוא עזר לעיר במשבר קודם שחוותה, הוריקן קתרינה ב-2005. לאחר הפינוי הראשוני, הוא חזר להכין אורז ושעועית אדומה עבור כוחות ההצלה ואנשים שחולצו מגגות בתיהם.
"זה מה שבאמת עזר לי להאמין בניו אורלינס, להתאהב בניו אורלינס, לפתח נאמנות כלפיה", אומר שעיה. "תמיד הרגשתי שניו אורלינס היא הבית שלי לנצח". לדבריו, "חלק מהחיים בניו אורלינס זה שתמיד יש לנו מין מצבי סכנה כאלה, אם זה הוריקן קתרינה, דליפת הנפט במפרץ מקסיקו או עכשיו הקורונה".
אלון ואמילי עובדים עכשיו 14 שעות ביום במסעדת "סבא", מבשלים ואורזים מנות לעובדי הרפואה. הם מחלקים יותר מ-100 מנות ביום לרופאים ולאחיות.
"אשתי היא גורם מדהים וחיובי בחיינו", אומר שעיה. "היא משאירה אותנו על המסלול. אנחנו עסוקים מאוד, נמנעים מסתם לשבת ולצפות בחדשות כל היום".
למרות שהם היחידים מבין חברי הצוות שעדיין עובדים ב"סבא", הם לא רק שולחים מנות לבתי חולים, אלא גם מספקים שירותים בסביבת המסעדה. "זה עוזר להעביר את הזמן", אומר שעיה. לדבריו, איש לא נכנס למסעדה חוץ ממנו ומאשתו, ושניהם משתמשים במסכות, בכפפות וב"הרבה חומר חיטוי". "אנחנו עושים ככל יכולתנו כדי לשמור כל הזמן על היגיינה ככל האפשר", הוא מוסיף.
ב"סבתא" נותרה נציגות של ארבעה מאנשי הצוות, בהם השף הראשי ג'וש גורדון. "אני חושב שהם מרגישים מאוד מועצמים ומאוד שמחים שהם יכולים לעזור לעמיתים שלהם בתעשייה ולכל קולורדו ודנוור", אומר שעיה.
הם עושים את זה באמצעות השותפות של שעיה בתכנית הסעד לעובדי מסעדות – רשת של מסעדות שהפכו לבתי תמחוי בהובלת השף אד לי מקנטקי ויוזמת "לי" שלו. נכון לעכשיו, התכנית כוללת 19 מסעדות בערים שונות בארצות הברית.
שבעה ימים בשבוע "סבתא" מפעילה שירות דרייב-ת'רו במגרש החניה שלה ומחלקת אוכל ומצרכים לאנשים במצוקה. התפריט כולל בוריטוס עם בשר מקומי, נקניקיות וגבינה, עוף צלוי עם ירקות, שניצל, חומוס, כריכי פסטרמה וסלט פסטה.
שבעה ימים בשבוע "סבתא" מפעילה שירות דרייב-ת'רו במגרש החניה שלה ומחלקת אוכל ומצרכים לאנשים במצוקה. התפריט כולל בוריטוס עם בשר מקומי, נקניקיות וגבינה, עוף צלוי עם ירקות, שניצל, חומוס וכריכי פסטרמה
"השף לי שאל אם נרצה להפוך למרכז סעד עבור עובדי תעשיית האירוח", מספר שעיה. "נדרשה רק שיחה אחת איתי ועם צוות פומגרנט. זו דרך מעולה לעזור לעמיתים שלנו בתעשייה, לעזור לאנשים להישאר מועסקים ולספק נחמה לזרים".
כפי ששעיה מציין, "עובדי מסעדות נפגעו בצורה קשה במיוחד, מכיוון שאנחנו מתבססים על הגעה לעבודה במסעדה כל יום. מסעדות שלנו סגורות. אנחנו לא יכולים לעבוד מהבית. זה לא כאילו שאנחנו יכולים לפתוח לפטופ ולעשות את כל העבודה שלנו. אנו צריכים אנשים בחלל האירוח, טבחים במטבח… זה מה שמחזיק אותנו, והאנשים שמצליחים להמשיך להתפרנס בתקופה הזו הם בני מזל מעטים".
עם זאת, בהקשר לשאלה מתי ואיך מסעדות ישובו לפעול, הוא מדגיש כי חשוב להיות זהירים. "אנחנו צריכים עוד זמן כחברה", הוא אומר. "אנו צריכים להתרכז רק בבריאות האישית שלנו, בריחוק החברתי. כולם צריכים להתרכז בזה כרגע. באופן כללי, מצפה לנו אתגר עצום, כי מסעדה בתפוסה של 50% לא יכולה לעבוד כשאתה צריך לשלם 100% משכר הדירה, מחשבון המים, מדמי איסוף האשפה".
"אני חושש שנצטרך להתמודד עם אתגר רציני", אומר שעיה. "נמשיך לחשוב על דרכים לייצר הכנסה, לא בחלל המסעדה אלא באמצעות טייק-אווי, משלוחים, הובלת אוכל ברחבי המדינה, לבחון אפשרויות שונות שיאפשרו לנו להמשיך להחזיק את העסק שלנו. נצטרך לעשות שינוי. זה הולך להיות שינוי דרסטי".
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם