1
לבנון בזבל, סוריה "מטפלת" בטייקונים
סירחון אדיר מתפשט במהירות ברחובות ביירות, חודר לבתים, ואינו מבחין בין עניי העיר לבין עשיריה. הסיבה לכך שהררי הזבל אינם מפונים פשוטה לכאורה: חברת סיטי-בלו, המספקת את שירותי התברואה בביירות הפסיקה לעבוד, לאחר שהודיעה כי לא קיבלה תשלום מהמדינה במשך כמה חודשים.
صباح الخير من بيروت #المهم_صورة_الزعيم_بخير❤ pic.twitter.com/znJ4f1AvLN
— Abbassnourdeen (@Abbassnourdeen1) July 14, 2020
קופת לבנון ריקה לחלוטין בימים אלה, אך לא מדובר במשבר רגעי. "משבר הזבל הלבנוני" פרץ לתודעת העולם לפני כ-5 שנים, כאשר השלטונות סגרו את המזבלה הגדולה במדינה, שכבר עלתה על גדותיה, ולא הצליחו לייצר פתרון חליפי. דובר אז על כך שהזבל הלבנוני יוטמע ברוסיה או בסוריה, אך שני הפתרונות התגלו כלא מציאותיים. המצב היה כה חמור, שאת הררי הזבל בביירות ראו גם מהחלל.
משבר הזבל בלבנון הוא ביטוי לאוזלת ידה של המדינה, הסובלת מחולשה כרונית, ואיננה מסוגלת לייצר פתרונות ארוכי טווח לבעיות ולדאוג לאזרחיה.
https://www.youtube.com/watch?v=_Y6CWbonyX4
במקביל, המצב מחמיר גם בסוריה השכנה. בכמה מקומות במדינה שוב מדווחים על מחסור בלחם ובמוצרי יסוד אחרים. המשבר העמוק, שאף החריף בעקבות הסנקציות האמריקאיות החדשות והקריסה הכלכלית בלבנון, גורם לנשיא הסורי לבחור באמצעי קיצון: בחודשים האחרונים אסד פתח בקמפיין נרחב נגד שחיתות; שם במעצר בית את בן-דודו המיליארדר ראמי מכלוף; והורה על פתיחה בחקירה נגד עימאד חמיס, עד לא מכבר ראש הממשלה, שמואשם בעבירות שחיתות רבות ובהעברת סכומים גדולים במט"ח לאיי מקלט מחוץ לסוריה.
השאלה היא האם שרשרת המשברים הכלכליים והטלטלה הגדולה שעוברות כעת שתי המדינות, יזעזעו גם את כס השלטון של בשאר אל-אסד או יגרמו להחלשת המעמד של חזבאללה בלבנון? כרגע נראה כי השלטון הסורי מצליח להכיל את ההפגנות נגדו בדרום המדינה, בעוד שבלבנון חזבאללה עדיין נותר הכוח החמוש החזק במדינה, כך שהדרך לשינויים מפליגים בשתי המדינות עודנה ארוכה מאוד.
2
ראש ממשלת תוניסיה התפטר בגלל שחיתות
ראש ממשלת תוניסיה, אליאס פח'פאח', הודיע על התפטרותו זמן קצר לאחר שהואשם בשחיתות ובניגוד אינטרסים. לפני מספר שבועות פורסם כי פח'פאח' מחזיק במניות בכמה חברות אשר זכו לאחרונה במכרזים גדולים.
בעקבות המידע, שפורסם בכלי תקשורת עצמאיים במדינה, כמה מפלגות – בהן "א-נהדה", שנחשבת לאסלאמית מתונה, וגם "כראמה" ו"לב של תוניסיה" – הגישו הצעת אי-אמון בו ואילצו אותו להתפטר כשברקע משבר פוליטי חמור.
לאחר הבחירות שנערכו בתוניסיה באוקטובר, הנשיא התקשה לאתר מועמד שיצליח לגבש קואליציה יציבה (סוגיה שמוכרת היטב גם במחוזותינו), ורק בינואר האחרון מונה אליאס פח'פאח' לראש הממשלה.
עתה, לנשיא קיס סעיד יש ימים ספורים בלבד כדי לבחור במועמד חדש שיצטרך לעצב קואליציה חדשה בתוך חודש בלבד. אם מאמציו לא יעלו יפה, תוניסיה שוב תלך לבחירות, בעיצומו של גל שני של קורונה. תוניסיה נחשבת, בצדק, להצלחה היחידה של האביב הערבי, וזוכה להערכה גדולה במערב על ניסיונה לבנות משטר דמוקרטי, אך ברור לכל שהדרך ליעד הנשגב הזה אינה סוגה בשושנים.
3
צעירים איראנים נגד עונש מוות
בנובמבר 2019, שלושה צעירים – סייד תמיג'ידי, אמירחוסיין מוראדי ומחמד רג'אבי – הפגינו עם מאות אלפי איראנים נגד המשבר הכלכלי והתייקרות הדלק.
המחאה הזו דוכאה בדיוק כמו כל מחאה אחרת נגד המשטר האיראני: לפחות 500 מפגינים נהרגו, וכ-70,000 איש נעצרו. שלושת הצעירים עונו בבית הכלא, והואשמו ב"ונדליזם, הצתות וכוונה להילחם נגד הרפובליקה האיראנית".
העונש על העבירות הללו הוא עונש מוות בתלייה. גזר הדין האכזרי זעזע רבים והצית מחאת רשת נרחבת בטוויטר, בטלגרם, באינסטגרם וברשתות חברתיות נוספות, אשר חלקן אסורות לשימוש באיראן.
https://twitter.com/NasimStark/status/1283663077385347072
לאחר כמה שעות, ההאשטג "אל תוציאו להורג" הפך לאחד הטרנדים הבולטים ברשת, עם כ-4.5 מיליון ציוצים של אזרחי איראן וגולים איראנים. "אני, אתה, אנחנו יכולים להיות הבאים בתור" כתבו הגולשים, ודרשו לא רק לחון את השלושה, אלא גם לבטל את עונש המוות במדינה. בלוגרים פופולריים, זמרים, במאים ושחקנים איראניים הצטרפו לטרנד שהצליח לאחד זרמים שונים במדינה.
בשנה שעברה, איראן הוציאה להורג 251 בני אדם – מקום שני מפוקפק ברשימת המדינות שממשיכות לקיים את עונש מוות, מיד אחרי סין הקומוניסטית.
בשיא המחאה, גולשים רבים באיראן דיווחו על האטה משמעותית במהירות הגלישה. לפי הדיווחים בתקשורת האמריקאית, ספקי האינטרנט השייכים לכוחות הביטחון האיראניים האטו בכוונה את הגלישה, בניסיון לעצור את המחאה הגואה.
Confirmed: Significant disruption to multiple networks in #Iran after 5 p.m. UTC (9:30 p.m. local time); real-time network data show significant impact to subscriber internet lines limiting citizens' ability to communicate; incident ongoing ???? pic.twitter.com/XZ1rNXgRHB
— NetBlocks (@netblocks) July 14, 2020
נראה שהמשטר מבין היטב את הסכנה הנשקפת לו מכיוונם של איראנים צעירים ומשכילים שחפצים בעתיד טוב יותר, ומחפש דרכים להפחיד ולהשתיק אותם.
4
פסיקה היסטורית בערב הסעודית
בית המשפט בסעודיה קבע השבוע כי אישה שעזבה את ביתה בניגוד לרצון משפחתה והתמקמה בעיר אחרת, לא עשתה כל עבירה, וכי מדובר ב"בגירה אחראית שיכולה להחליט לבד על מקום מגוריה". מדובר אמנם בצעד קטן לאנושות, אך בצעד אדיר בשביל נשות ערב הסעודית.
הפסיקה באה בעקבות פרשה שהתנהלה בשלוש שנים בביהמ"ש בא-ריאד. מרים אל-עתייבי, גיבורת הפרשה, עזבה את ביתה ועברה לעיר בניגוד לרצון משפחתה ולחוק הקיים, שהפקיד את חירותן של הנשים הסעודיות בידי הגברים במשפחה.
עו"ד עבד אל-רחמן אל-לחים, הפעיל בתחום זכויות האדם, פרסם את פסק הדין בטוויטר והודה ליורש העצר מוחמד בן סלמאן על השינויים המפליגים שהוביל במעמד האישה בממלכה. "אני מאוד שמח בפסיקה ההיסטורית הזאת, ששמה סוף לסיפורים טרגיים רבים כל כך", כתב שם אל-לחים.
https://twitter.com/allahim/status/1282946887818108929
אל-עתייבי כתבה שלמרות הייסורים הקשים אותם עברה, היא מאושרת ושלמה:
وبعد معاناة طويلة استمرت منذ عام 2017، استطعت اليوم برفقة #بطل_المحاكم كما يحلو لي أن أسميه، الأستاذ #عبدالرحمن_اللاحم، أن أنتزع حقي في حرية التنقل، التي كفلها لي الدستور السعودي، والذي ينص على أن لكل مواطن حرية التنقل والاستقرار????????
لم يكن الأمر سهلاً لكنه يستحق كل هذا العناء♥️ https://t.co/uKh4DWR0P1
— مريم العتيبي| MARIEM ALOTEEBI (@MARIEMALOTEEBI) July 14, 2020
ואכן, בשנים האחרונות חלו שינויים רבים במעמד האישה בסעודיה. לאחר מאבק ממושך, הנשים הורשו לנהוג ברכב, להיות נוכחות במופעים ובאירועי ספורט, ולצאת מהמדינה גם ללא אישור ה"מחרם" – האפוטרופוס הגברי שלהן.
עם זאת, דווקא בפרק הזמן הזה נכלאו שם פעילות רבות לזכויות אדם שנאבקו שנים למען חופש וחירות, כחלק מהניסיון להמעיט בחשיבות של מאבקן ופעילותן.
5
השבוע בתולדות המזרח התיכון
בלילה שבין ה-13 ל-14 ביולי 1958, קבוצת קצינים עיראקיים מהפכנים ("הקצינים החופשיים"), שבראשה עמד הגנרל עבד אל-כרים קאסם, פתחה בהפיכה צבאית נגד המלך פייסל השני, יורש העצר עבד אל-אילה וראש הממשלה נורי א-סעיד.
המורדים מחו נגד הצטרפותה של עיראק ל"ברית בגדאד" הפרו-מערבית, והתקוממו נגד מדיניותו של יורש העצר המושחת אל-אילה.
ההפיכה החלה בירי מסיבי על ארמון המלוכה. לאחר כמה שעות, המלך ובני משפחתו יצאו מהארמון כאשר הם מחזיקים מעל ראשם קוראן כסמל לכניעה.
כל בני משפחת המלוכה מלבד הנסיכה ח'יאם נורו למוות, וגופת יורש העצר הלא-פופולרי הוצגה לראווה, לאחר שנגררה ברחובותיה הראשיים של בגדאד.
קאסם תפס את השלטון, אך החזיק בו רק חמש שנים, עד שהופל בהפיכה נוספת. ב-1968 הוקמה ממשלת הבעת', שממנה צמח הנשיא העתידי סדאם חוסיין.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם