מגפת הקורונה בבריטניה והשבתת מערכת החינוך יצרו בעיה דחופה: מכיוון שלא ניתן היה לערוך את בחינות הבגרות במקצועות המוגברים – ה-A Levels – היה צורך למצוא תחליף לציונים שמהווים את המשקל המכריע בשיקולי הקבלה של האוניברסיטאות, בייחוד אלו היוקרתיות.
בשנה כסדרה מעניקים המורים ציון משוער במהלך שנת הלימודים על סמך הישגי התלמידים ואיתו נרשמים הסטודנטים לעתיד לאוניברסיטאות בתנאי שישחזרו את הציון בבחינות עצמן.
השנה, הפתרון שנבחר הוא מתקדם כיאה לעידן הדיגיטלי: המורים סיפקו נתונים על הישגי התלמידים לפני השבתת מערכת החינוך בשל סגר הקורונה, ואז המחשב של הממונים על המבחנים העניק לכל תלמיד ציון. במילים אחרות, האלגוריתם חרץ גורלות וקבע מי יתקבל לאוניברסיטה בה הוא חשק, מי יראה את החלום מתרסק ומי ירגיש חסר אונים אחרי שקיבל ציון גרוע במבחן אותו הוא כלל לא נטל.
האלגוריתם שקלל את הערכות המורים, מבחנים שנערכו לפני הסגר, איכות בית הספר ומרכיבים אחרים – חלקם לא ידועים – והתאים אותם לתבנית סטטיסטית. בכל כיתה ובית ספר היה צריך לדרג את התלמידים בהתאם לעקומה, גם אם הציונים לא תאמו את העקומה.
מישהו בכיתה היה צריך לקבל את הציון הנמוך ביותר גם אם לא היה תלמיד שנכשל באופן כזה, וכך לגבי הציונים הגבוהים – רק מספר תלמידים שתאם את החישוב יכול היה לקבל את הציון הגבוה ביותר, גם אם מספרם בפועל היה גבוה יותר.
דייב תומפסון, הסטטיסטיקאי הראשי בצוות חשיבה למערכת החינוך, הדגים בנתונים מבית ספר אמיתי: 12 וחצי אחוז מהתלמידים השיגו ציון מעולה בין 2017 ל-2019, אף אחד מהם לא נכשל. אז מה יהיו הציונים ב-2020 בה לא נערכו מבחנים? נתוני אותו בית ספר שוקללו על ידי האלגוריתם שקבע ש-2.3 אחוז מהתלמידים צפויים להיכשל ואילו רק 5.71% מהם צפויים לקבל את הציון הגבוה ביותר. עיגול הנתונים לתלמידים להבדיל משברי אחוזים הפך את השיטה לקפריזית עוד יותר.
"המחשבה הראשונה שלי הייתה שחיי הסתיימו", סיפרה נינה באנטינג מיטצ'האם לבי.בי.סי בעימות רדיופוני עם שר במשרד החינוך. "זו חייבת להיות טעות, כי מעולם לא קיבלתי ציון D, אני לא יכולה להתקבל לאוניברסיטה עם ציונים כאלו. או להתקדם בחיי. הורידו לי ציון בשתיים ושלוש רמות מאלו שהיו צפויים".
המטרה הייתה למנוע הטיה לטובת התלמידים על ידי המורים ולצמצם את האפשרות של אינפלציה של ציונים טובים מאוד, בעיה בה נתקלו במערכת החינוך בשנים האחרונות. אך התוצאה היה עוול לתלמידים, זעם בבתי הספר ומשבר פוליטי שזעזע את סקוטלנד תחילה ועכשיו מכתים את ממשלתו של בוריס ג'ונסון בעוד כישלון מפואר.
39.1% מהציונים על פי הערכות המורים ירדו בשקלול הסופי – לפעמים בצורה חדה וחסרת הגיון. זה היה האחוז אותו צפה בדייקנות ד"ר לפיזיקה וסטטיסטיקאי חובב ואב לתלמיד בשם הוי דואנג עוד לפני פרסום הציונים.
ברשתות החברתיות עלו עדויות של תלמידים מבריקים שקיבלו ציונים מאכזבים ללא כל הגיון, כמו במקרה של תלמיד דובר ספרדית ברמת שפת אם שקיבל ציון בינוני במבחני ספרדית או תלמידה שחיברה שיר על תלאותיה אחרי ציון בלתי נתפס באנגלית.
האלגוריתם התעלם מיכולתם של תלמידים להשתפר או לבלוט בבית ספר בינוני והעניק יתרון לאלו מרקע מבוסס. הפגיעה הייתה לאורך כל המעמדות – מבתי הספר היוקרתיים ועד אלו של המדינה – אבל אחוז התלמידים שנפגעו היה גבוה יותר בבתי ספר חלשים, מה גם שלאלו בבתי הספר היוקרתיים יש דרכים נוספות להתברג למשרות וכיתות יוקרתיות.
ניקולה סטרג'ון, מנהיגת הפרלמנט הסקוטי, הודיע כבר ביום שישי על ביטול ציוני האלגוריתם ואילו בוריס ג'ונסון עדיין מתלבט בין האפשרויות השונות. בתחילה התבצרו במשרד החינוך בעמדתם, אחר כך העניקו את זכות הערעור בחינם לכל תלמיד, אבל הזעם לא שוכך. לא מדובר בעוד פוליטיקאי שהפגין זלזול בבוחריו אלא בעתיד של שנתון שלם – כולל אלו שמחוברים לעמדות הכוח.
הפיאסקו אמור להיות משוחזר גם בבחינות ה-O Levels לבני ה-16, רק שפה מדובר ביותר משני מיליון תוצאות, להבדיל מ-280 אלף ציונים שהסעירו את המערכת השבוע.
בראיון הסברה ב"טלגרף", עיתון הבית של המפלגה השמרנית, ניסה שר החינוך גאבין וויליאמסון את השיטה המוכרת של הטיית הדיון לאויב חיצוני. "רוסיה מוכנה להרוג אלפים רבים של אזרחים בריטים באמצעות שיתוק מערך האנרגיה הבריטי", אמר, "זהו האיום האמיתי שהמדינה ניצבת מולו היום". זה לא יעזור לו. הציונים יגיעו לבית המשפט, מעמדו ילך ויתערער ובשלב מסוים, כך מעריכים רבים, הממשלה תחזור בה בדומה לממשלה הסקוטית.
אוניברסיטאות רבות כבר הודיעו שהן יתעלמו מציוני האלגוריתם ויקבלו סטודנטים חדשים בהתאם להערכות המורים, אבל תלמידים רבים אחרים מתמודדים כרגע עם חלום שנרמס על ידי מחשב. זה היה אמור להיות שיא של איכות מדעית, עיבוד מידע וגישה מודרנית – אך במקום זאת הפך לעוד תצוגה של חוסר אונים ושלומיאליות מבית היוצר של ג'ונסון.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם