JavaScript is required for our website accessibility to work properly. תומס גוטמן: בקורונה אנו לא מהווים אור לגוים | זמן ישראל

בקורונה אנו לא מהווים אור לגוים

בית קפה בשוודיה, 14 באפריל 2020, שוודיה ממליצה לתושביה על ריחוק חברתי אבל מאפשרת חופש תנועה אישי, בניגוד לארצות רבות אחרות באירופה (צילום: AP-Photo-Andres-Kudacki)
AP-Photo-Andres-Kudacki
בית קפה בשוודיה, 14 באפריל 2020, שוודיה ממליצה לתושביה על ריחוק חברתי אבל מאפשרת חופש תנועה אישי, בניגוד לארצות רבות אחרות באירופה

הערת מערכת: פוסט זה, המתייחס למגפת הקורונה ואופן הטיפול בה, מתפרסם בזירת הבלוגים של זמן ישראל. אנו מעודדים אנשי מקצוע ומדע לכתוב אודות המגפה ולתרום ידע ועמדה לוויכוח הציבורי המתחולל בעולם כולו באשר לאופן הטיפול במגפה. עם זאת, הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר בלבד.

הנגיף התפשט בכל המדינות וכל אחד יכול לבחור איך לאמוד את "ההצלחה" בהתמודדות עם המגפה. שמענו שבחים עצמיים, כולל טענות שאנו הראשונים בעולם או כמעט הראשונים במניעת ההתפשטות וטיפול מוצלח, אך העובדה היא שברוב מדינות אירופה מספר המתים וגם מספר החולים למיליון תושבים הינו נמוך מאשר בארץ.

בתחילת ספטמבר ישראל עלתה במספר החולים (כ-16,000) למקום השני בין המדינות המערביות אחרי ארה"ב (כ-20,000). המספרים עצמם אינם מהווים סיבה לגאווה ומאידך גם לא לדאגה, כי הם פונקציה לא רק של הטיפול במגפה, אלא גם של סוג וכמות הבדיקות, של חשיפה התחלתית של האוכלוסייה לנגיף, של זן הנגיף ובעיקר של אופי האוכלוסייה, כולל אופי גנטי-אימונולוגי והרכב הגילאים של האנשים. הגיל הינו הפרמטר החשוב ביותר, שיעור התמותה מקוביד-19 עולה באופן מעריכי עם הגיל, בערך פי שלושה לכל עשר שנים.

הנגיף התפשט בכל המדינות וכל אחד יכול לבחור איך לאמוד את "ההצלחה" בהתמודדות. שמענו שבחים עצמיים וטענות שאנו מובילים במניעת ההתפשטות ובטיפול מוצלח, אך ברוב אירופה מספר המתים והחולים למיליון תושבים נמוך מאצלנו

שיעור התמותה במדינות עם תחלואה גבוהה (ספרד, בריטניה, ארה"ב, איטליה ושוודיה) גבוה פי חמש מאשר בארץ (כ-600 מול 120 למיליון), אך הגיל הממוצע במדינות אלה (43, 41, 38, 46, 41 בהתאמה) הינו גבוה בהרבה מהגיל הממוצע בארץ (30) – זה הגורם אשר מסביר את ההבדל בשיעורי התמותה ביננו ובין המדינות האלה.

עם כל המוח היהודי ועם כל הסטרטאפים שלנו לא היינו עד כה אור לגויים. בוא נסכם את העובדות. כפי שכבר הזכרתי, הגיל הממוצע הגבוה מסביר את שיעור התמותה הגבוה בחלק מהמדינות, אך ברוב המדינות המפותחות התמותה הייתה נמוכה מהתמותה בארץ. כנראה הסיבה לכך הינה המספר הנמוך של החולים במדינות אלה.

בכל מקרה לא נשארים הרבה פרמטרים שנוכל להתגאות בהם. מה לגבי ניהול החיים והכלכלה בזמן הקורונה? גורמי בריאות רשמיים והממשלה שלנו העתיקו מהתחלה את הצעדים אותם נקטו ממדינות אחרות וניסו להיות בין "הזהירים ביותר" והקשוחים בעולם (לקחו את החושך מהגויים), אם כי ההבדלים בין המדינות לא היו משמעותיים. ברוב המדינות הופיעו בתפקידי הניהול אנשים ללא אופק מדעי, אנשים שאוהבים להופיע בטלוויזיה אך ללא יכולת חשיבה עצמית, זהירים ומחכים להתפתחויות בחו"ל. הפוליטיקאים הכניסו לתפקידים את האנשים האפורים הללו על מנת להפיל עליהם את האחריות ועל פי צורך להחליפם וכך לשחק במשחק ניהול הקורונה.

מעניין שכל המערכת הפוליטית נסחפה למשחק של "סכנה קיומית", כולל גורמי הבריאות, תקשורת ופוליטיקאים אף מהאופוזיציה. הכתבים התלהבו לדבר על הנגיף ועל הבדיקות כאילו שהיה להם דוקטורט בווירולוגיה, ואילו פה ושם נתנו לדבר לפרופסורים אפורים וזהירים שאומנם נמנעו מלהביע דעה מדעית, אך הביעו דאגה מהמצב ופחד מהעתיד.

פוליטיקאים ועיתונאים נהנו מהחשיבות שהפחד היקנה להם. הרושם שהוקרן לאזרח הפשוט היה שמגיע סוף העולם ושאין פתרון וצריך לחכות בלי לדעת למה ועד מתי. התקשורת לא גילתה שיש מדענים שכבר באביב העריכו את תכונות הנגיף ולפי חוקים אפידמיולוגים ידועים היה להם ברור איך הנגיף יתפשט ומה צריך לעשות. היה ברור שצריך להגן על המבוגרים הסובלים ממספר מחלות רקע. כמו כן, היה ברור שאי אפשר לנתק את כל שרשראות ההדבקה כי לרוב הנגועים אין שום תסמינים. בתי החולים היו ריקים. היה ברור שרוב האנשים אינם בסכנה ושחסינות האוכלוסייה גוברת ותביא להעלמות המגפה.

יש מדענים שכבר באביב העריכו את תכונות הנגיף והתפשטותו ומה צריך לעשות. היה ברור שצריך להגן על המבוגרים הסובלים ממחלות רקע, וכי אי אפשר לנתק את כל שרשראות ההדבקה כי לרוב הנגועים אין תסמינים

צריך להזכיר את שוודיה, כי במקרה של ההתמודדות עם נגיף הקורונה היא הייתה המדינה היחידה בעולם שבחרה בדרך הנכונה, ככל הנראה. שוודיה במקום ה-13 בעולם במספר המתים (יחסית גבוה עקב הגיל הממוצע הגבוה של האנשים), למרות זאת מדינות רבות שביצעו צעדים קיצוניים בהגבלת החיים היומיומיים נמצאות לפני שוודיה. כמו כן, שוודיה במקום ה-34 במספר המאומתים, אפילו אחרי ישראל. כל אחד יכול לראות שעקומות החולים והמתים של שוודיה מראות שאין כבר מקרים חדשים. שוודיה, כנראה, יצאה מהמגפה, בניגוד למדינות רבות שסגרו את הכול, נכנסו לפניקה, מקבלות "גל שני" ומחכות לחיסון או למשיח.

כדאי להדגיש כמה עובדות על המגפה הנוכחית:

  • מספרי הנדבקים בנגיף הקורונה דווחו באופן דרמטי בלי ההבנה שהם תלויים בסוג וכמות הבדיקות, ושתמיד אפשר למצוא נגיפים באוכלוסייה כאשר מחפשים ומודדים אותם.
  • בנוסף התברר שכמות הנגועים האמיתית בעולם הינה פי עשרה עד פי מאה גבוהה יותר ממספרי המאומתים שהתפרסמו, אז אין שום משמעות למספרים שניתנים (150,000 מאומתים בישראל מצביע על לפחות מיליון נדבקים).
  • נמצא גם שרק 1% מהאנשים שמתים עם קורונה אינם בעלי מחלה אחרת; בניתוח שלאחר המוות מוצאים כמעט תמיד מחלה אחרת, כמו סרטן שקודם לא אובחן ועוד.
  • אך אפילו אנשים בקבוצות סיכון לא צריכים לפחד, כי רק בין 0.05% לבין 0.5% מתים, אם לא מגנים על עצמם בפני הקורונה.
  • לגבי שיעור הקטלניות (אחוז הנדבקים שנפטרו), הוא בין 0.01% ל-1% בכל המדינות, דומה לשפעת ונמוך בהרבה מהנתונים שדווחו, כי את מספר מקרי המוות צריך לחלק במספר הנגועים בפועל שהוא הרבה יותר גבוה ממספר המאומתים.
  • מקרי המוות דווחו באופן היסטרי מבלי להסביר כי גם ללא הקורונה, 1% מהאוכלוסייה מתים מדי שנה בכל מדינה, כך שבישראל מתים אפילו בלי קורונה 248 איש כל יום ו-7440 כל חודש ו-90,000 כל שנה. אז כל המהומה סביב 2, 10 או אפילו 1000 מתים מקורונה היתה מופרכת. נראה שלפחות חלק מהמתים עם קורונה היו נפטרים בקרוב גם בלי קורונה.
  • נתון מעניין נוסף שפורסם לפני מספר ימים מעיד על כך שמתחילת השנה מתו בישראל פחות אנשים בהשוואה לאותה התקופה בשנת 2019.

כל אחד יכול לראות שעקומות החולים והמתים של שוודיה מראות שאין כבר מקרים חדשים. שוודיה, כנראה, יצאה מהמגפה, בניגוד למדינות רבות שסגרו את הכול, נכנסו לפניקה, מקבלות "גל שני" ומחכות לחיסון או למשיח

דרך הטיפול בקורונה היתה מלכתחילה מבולבלת בכל העולם. כולם העריצו בהתחלה את דרום קוריאה, יפן ואוסטרליה על "תפיסת כל המקרים", אך כעת כבר הגיע גל שני לאותן המדינות. הרי לא היה אפשרי "לתפוס את כולם" ולא היה אפשרי "לנתק את כל שרשראות ההדבקה", אפילו בעזרת כל שירותי הביון בעולם, כי לפחות 80% מהנדבקים אינם מראים תסמינים ואמינות הבדיקות הינה בין 70% ל-90% בלבד.

אכן ניתן להגיע לחסינות העדר, אך כל מני שיטות של "שיטוח העקומה", סגר, בידוד ומעקב, דוחים את התוצאות הנדרשות לזמן לא מוגדר, שלא לדבר על הנזקים הכלכליים והחברתיים העצומים.

כל מנהלי הקורונה (לא רק בישראל) שאפו ליותר בדיקות, אך "בלי לבדוק אנשים בריאים", אם כי זה בדיוק מה שהיה צריך לעשות: לבצע בדיקות במדגם האוכלוסייה האקראי (דומה למדגם בחירות), כולל בדיקות RT-PCR (דוגמית מאף) ובדיקות נוגדנים (בדם), שמאפשרות להעריך את שיעור החסינות; באופן מפתיע, אף אחת מ-200 המדינות בעולם לא ביצעה באופן שיטתי בדיקות כאלה, למרות שעלותן רק חלק קטן מהעלות של כל הבדיקות המבולבלות שבוצעו.

בכל זאת, בכמה מקומות בעולם כבר הגיעו לשיעור נדבקים גדול מ-50% וכך התקרבו לחסינות העדר – זה קרה כנראה בצפון איטליה ובשוודיה. ברור שעם הגנה טובה של האוכלוסייה החלשה אפשר להגיע לחסינות העדר עם פחות מתים. שיעור הנדבקים בארץ יכול להיות כעת בסביבות 10%, שזה רחוק מהחסינות הנדרשת.

מהעובדות הנ"ל ברור שבלי אסטרטגיה הגיונית אין משמעות בחלוקת כיתות לקפסולות, במתן צבע וציון לערים, בהגדרת מרחק ריצה מהבית, באיסור ביקור אצל המשפחה או בבית הכנסת ואפילו אין משמעות בביצוע הבדיקות. כל ההחלטות של האנשים שמונו לניהול המגפה עד כה, חוץ מעניין המסכות, רק הזיקו למדינה ולא הזיזו אותנו קרוב יותר לסוף עוצר החיים הגדול בהיסטוריה שלנו. הנזקים הכלכליים עולים והרבה רופאים פוחדים שההפסקה בפעולות נורמליות של מערכת הבריאות תביא לעליה בתמותה בהמשך הדרך (התקף לב, אירוע מוחי, סרטן וכו' אשר לא מטופלים במועד).

בכל זאת, בכמה מקומות בעולם כבר הגיעו לשיעור נדבקים גדול מ-50% וכך התקרבו לחסינות העדר – כנראה בצפון איטליה ובשוודיה. ברור שעם הגנה טובה של האוכלוסייה החלשה אפשר להגיע לחסינות העדר עם פחות מתים

צריך מיד לפתוח את כל העסקים ובתי הספר, כאשר שימוש במסכות בסביבת האוכלוסייה בסיכון ימשיך. במידה ונעשה כך באופן מיידי, נקטין את הנזקים וניתן דוגמה לעולם. כך אולי עוד נצליח לשדר טיפה אור לגויים (חוץ מלשוודים).

ד"ר תומס גוטמן למד כימיה וביולוגיה מולקולרית ועסק במחקר ופיתוח בחברות ביוטכנולוגיות. בעשרים השנים האחרונות עובד כעורך פטנטים, כאשר במסגרת עבודתו ערך מאות בקשות פטנט בתחום הכימיה והרפואה. תומס אוהב לסקור נושאים בפוליטיקה ובמדע בבלוגים שלו (Hegaion) ובמדיה אחרת (בעברית, אנגלית וצ'כית)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,261 מילים
כל הזמן // יום שני, 25 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

בכיר אמריקאי: ההסכם עם איראן ייחתם בימים הקרובים, הניסוח בשלבי גיבוש

עוד אמר הבכיר: "לא תהיה הקלה בסנקציות בלי החומר המועשר. אין אורניום - אין דולרים" ● טראמפ: "אם אעשה עסקה עם איראן היא תהיה טובה וראויה, לא כמו זו שעשה אובמה" ● דיווח: בישראל הזהירו שההסכם "לא משרת את האינטרסים של ישראל" ● דיווח: איזנקוט נפגש עם גפני לאחר קריאת הרב לנדו לפיזור הכנסת ● דיווח: הרצוג הקפיא את העיסוק בבקשת החנינה של נתניהו

לכל העדכונים עוד 44 עדכונים

הגיע הזמן ללחוץ

זו אקסיומה מתמטית שסבתא פולנייה הרבה יותר פולנייה מאמא פולנייה. מכאן נגזר המשפט הגיאומטרי האומר שתכונות פולניות מתגברות עם הגיל. אבל זה בעצם פוסט על תפיסת המציאות של עם ישראל לקראת הבחירות. הוא רק מתחיל עם סבתא פולנייה, ילד בן שלוש, ומקלדת.

בשלהי האלף הקודם, האמא הפולנייה שלי הייתה בטוחה שהבכור שלנו לא מקבל מספיק חינוך טכנולוגי. היא לא באמת יכלה לבדוק זאת, כי היא גרה בארץ ואנחנו לא. אבל עובדות מעולם לא עצרו פולנייה נחושה.

פרופ׳ אלון קורנגרין הוא ביופיזיקאי. ראש המרכז לחקר המוח של אוניברסיטת בר-אילן. אב מודאג, בעל צייתן, מדען משוטט, רץ איטי, צלם חובב, קורא נלהב, חצי-חנון, אנטרופאי ראשי, עצלן כושל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
לפוסט המלא עוד 916 מילים ו-2 תגובות

נקמת העובדים של עידן הבינה המלאכותית

במשך שנים סיפרו לנו שהטכנולוגיה תחזק את כוחם של ההנהלה ובעלי המניות מול העובדים ● ההסכם שנחתם בין עובדי סמסונג להנהלת החברה מוכיח שלפעמים קורה ההפך: העובדים, שמחזיקים בידע הנדרש לייצור השבבים בחברה, הצליחו לכפות הסכם מהפכני למורת רוחם של בעלי המניות ● במסגרתו, הם הפכו לשותפים מלאים ברווחי החברה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 771 מילים
אמיר בן-דוד

חומת המגן של דירוג האשראי - השווקים מחכים ל"מקצוענים" בכנסת

בשולי הכותרות הפוליטיות הרועשות, מתרחש בימים אלה תהליך שראוי לקבל תשומת לב רחבה דווקא מהציבור הכלכלי: שילוב גובר של אנשי מקצוע בעלי ניסיון כלכלי וניהולי מוכח בתוך הרשימות לכנסת. לא כקישוט, לא ככותרת, אלא כחלק מליבת קבלת ההחלטות.

כך למשל, גדי איזנקוט, יו"ר מפלגת ישר, הודיע כי לרשימתו יצורף שאול מרידור, מי שכיהן כראש אגף התקציבים במשרד האוצר. מדובר בתפקיד מהמשמעותיים ביותר במגזר הציבורי הישראלי.

רו"ח דניאל יעקובזון הוא דירקטור בחברה ציבורית, ראש תחום החשבונאות הניהולית בביה"ס לחשבונאות, המסלול האקדמי המכללה למינהל ואב ל-3 ילדים קטנים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 718 מילים

הסוס הטרויאני של חב"ד העיר את הרוב הדומם

מעקב זמן ישראל המחאה הציבורית בעקבות תחקיר זמן ישראל נושאת פירות: ראש עיריית רחובות מתחיל לסגת מההחלטה להציב בית כנסת בתוך בית ספר יסודי בעיר ● במקביל, הציבור החילוני התייצב בהמוניו לצד גלידריה שנפתחה בשבת וספגה התנכלויות מצד העירייה ● שוב הוכח כי לציבור יש יכולת להיאבק בהדתה ובפגיעה באיכות החיים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 810 מילים ו-1 תגובות

האמת המדממת של הלוחם לא מעניינת כי היא מקלקלת את החגיגה

"התקשורת לא רק מדווחת על המלחמה; היא הופכת אותה להצגה הטובה ביותר בעיר. הבעיה היא שהשחקנים על הבמה לא יכולים לרדת ממנה כשהאורות כבים, בעוד שהקהל כבר מזמן עבר לערוץ אחר" (מייקל הר).

תקשורת המיינסטרים הישראלית אוהבת את הלוחמים שלה ערוכים היטב, עם מוזיקה מרגשת ופילטר של גבורה עילאית. במשך חודשים המכונה הזו עבדה בשיא ההספק.

איריס בוקר היא פרשנית גיאופוליטית בעלת פודקסט "חדשות האפוקליפסה", משוררת וסופרת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 606 מילים

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

ישראל הפכה לשק החבטות של הקמפיינים המקומיים בארה"ב

מדמוקרטית בטקסס שמציעה לסרס "ציונים אמריקאים" ועד ציר רפובליקאי בקנטקי שלועג ליריבו על קשרים עם איפא"ק: שאלת הסיוע לישראל הפכה למטבע עובר לסוחר בבחירות האמצע בארה"ב ● עם תמיכה צונחת בקרב צעירים משני צידי המתרס הפוליטי, המועמדים מגלים שהדרך הקלה ביותר למשוך תשומת לב היא לתקוף את בת הברית במזרח התיכון ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 899 מילים

תגובות אחרונות

נראה שבישראל השלימו עם העובדה שאם אכן יושג הסכם מול טהרן, נושא הגרעין יידחה לסוף המשא ומתן ● בזמן שהאיראנים דורשים "הפסקת אש אזורית" שתגן על חזבאללה ומפשירים מיליארדים מקטאר, בירושלים מתמקדים בניסיון לוודא שארצות הברית תוציא את כל האורניום המועשר ● במקביל, רצף התאריכים שמתקרב דוחק את הנשיא האמריקאי להשיג שקט בכל מחיר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 556 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

הפסולת בצפון נשרפת, והמשילות איתה

ראשי ערים נורים בזה אחר זה, אתרי פסולת בוערים, הגליל הופך לטריטוריה של משפחות פשע והממשלה לא קיימת ● מתברר שדווקא יש ח"כים לשעבר שנוסעים באוטובוסים ● אם זה לא כותרות על הספארי, זה לא מעניין את כרמל שאמה הכהן ● וגם: כשהמדרגות הקסומות של חיפה הופכות ליריד אמנות מקומית

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,672 מילים

בזמן שדרמר ממשיך בשיחות עם שר החוץ הסורי, דמשק מכריזה כי אין כניסה לסחורות ישראליות ● באבו דאבי רוצים להתנתק מהורמוז ולהקטין את התלות בטהרן ● בחתונה המונית בטהרן הייתה חסרה רק עוגה עם חבל תלייה עליה ● והשבוע ב-1967: מצרים הכריזה על סגירת מצרי טיראן בפני ישראל ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

לכתבה המלאה עוד 984 מילים ו-1 תגובות
חבר, אתה חסר

איש נבואי קוסמי עליז

עלי מוהר הציע לנו חיבור לאחד התדרים העדינים ביותר של החילוניות הישראלית, של התל אביביות, של "הנעשה בעירנו". תדר של בהירות. של כמיהה לנורמליות

עלי מוהר

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
הטקסט היפה שהבאת של עלי מוהר, הזכיר לי רגע - ללא ספק חסר חשיבות לאומית - שארע לי היום, כאשר הילד שלי, שהוא עדיין פעוט (שנה ושלוש) הצביע ממקום מושבו בעגלה מעלה ואמר 'אור'! כשהרמתי מבטי מ... המשך קריאה

הטקסט היפה שהבאת של עלי מוהר, הזכיר לי רגע – ללא ספק חסר חשיבות לאומית – שארע לי היום, כאשר הילד שלי, שהוא עדיין פעוט (שנה ושלוש) הצביע ממקום מושבו בעגלה מעלה ואמר 'אור'! כשהרמתי מבטי מעלה אל הכיוון אליו הסתכל, שמחתי לראות שהוא מכוון אל חרמש הירח, שבין כל האורות המלאכותיים שאנחנו מוקפים בהם, עדיין שבה את ליבו. זה אמנם היה בהוד השרון ולא בתל אביב, אבל כל הארץ הפכה בטון כבר מזמן.
עלי מוהר היה גיבור תרבות של עלומי, הייתי מחכה ליום חמישי או שישי לקרוא 'מהנעשה בעירנו' וגם 'בשער', שהיה מצחיק ושנון למרות חוסר אהדתי לכדורגל. ואכן, גם אצלי כמו אצלך הוא עדיין קיים ותופש מקום, בזרם התודעה הממשיך לזרום.

לכתבה המלאה עוד 1,335 מילים ו-1 תגובות
חבר, אתה חסר

התגלמות העצמאות השיפוטית

אין שופטים כמו חשין. יש טובים ממנו, יש גרועים ממנו, אבל כמוהו אין. הוא לא פחד מכלום ומימש את עצמאותו בקורפוס השיפוטי שלו. והוא לא היה מסכים לקבל את מה שהשופטים סופגים כיום

שופט בית המשפט העליון מישאל חשין

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 620 מילים
חבר, אתה חסר

מחפש הפשרות

השילוב בין עוצמת המנהיגות, המעמד ההלכתי, הפרגמטיות, השיח, הדאגה האמיתית לציבור והסנטימנט כלפי כל אדם - הרב עובדיה הותיר אחריו ואקום שמורגש כיום יותר מתמיד

הרב עובדיה יוסף

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 611 מילים
חבר, אתה חסר

לא דפק חשבון

כשם שנשא את "נאום המחרשה" המפורסם ב-2016, גם ב-2026 אין שום סיכוי שדניאל היה מרכין ראש בפני המתקפה על הערכים והמדינה שבהם כל כך האמין

רוני דניאל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 806 מילים
חברה, את חסרה

"הלכתי לישון אישה וקמתי מפלגה"

יש הרבה סיבות להתגעגע לאלוני: מחויבותה הנמרצת לזכויות אדם, שוויון וחירות הפרט, אך גם כישוריה האינטלקטואליים ויכולתה האינסופית להתעמת עם הציבור הדתי והחרדי בשפה שלו

שולמית אלוני

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 556 מילים
חבר, אתה חסר

הנביא בשער

הוא היה פנאט של נורמות, אתיקה, חוק וסדר – אבל לא היה צדקן. כמו נביא, משה נגבי ניצב בשער ואמר: זה המסר שלי והוא לא נועד למקח וממכר או לפשרות. תרצו, תקחו. לא תרצו, אשדר גם ל-20 איש

משה נגבי

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 654 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.