מאמרו של קלמן ליבסקינד במעריב, התומך במינוי אפי איתם לתפקיד יו"ר "יד ושם", הוא מאמר מניפולטיבי. ליבסקינד מדבר מהפוזיציה של בוגר ישיבה שלא בגר, של איש ימין מושבע, ולעזאזל העובדות. בניגוד לדבריו, אפי איתם רחוק מלהיות "האיש הנכון ל'יד ושם'", להיפך, הוא אחד האחרונים שיהיו ראויים לתפקיד זה.
הפוסל במומו פוסל
בתחילת דבריו, ליבסקינד מביא את עיקרי טיעוניו כנגד המתנגדים למינויו של איתם, המשתמשים לדעתו ב:
"מניפולציות, הוצאת דברים מהקשרם, ואיבה כלפי מה שהוא מייצג, מניעים את הקמפיין נגד מינויו של מי שיזדהה פחות עם אלה […] המביטים על החברה הישראלית ומזהים תהליכים".
מיד אח"כ הוא כותב בדיוק בנוסח הדברים שהוא יוצא נגדם. עושה מניפולציות, מספר חצאי אמת, מסתיר דברים שאינם תואמים למטרתו, ומגלה איבה כלפי כל אלו המתנגדים לאיתם ולדברים שהוא מייצג.
מיד אח"כ הוא כותב בדיוק בנוסח הדברים שהוא יוצא נגדם. עושה מניפולציות, מספר חצאי אמת, מסתיר דברים שאינם תואמים למטרתו, ומגלה איבה כלפי כל אלו המתנגדים לאיתם ולדברים שהוא מייצג
לפי ליבסקינד, ההתנגדות לאיתם נובעת משיקולים פוליטיים ומקורה במה שאיתם חושב, מה שהוא מאמין ומה שהוא מייצג. איתם חושב, מאמין, ומייצג את הימין הרדיקלי, וליבסקינד חושב שהימין צריך לצופף שורות ולהגן עליו ועל מינויו בכל מחיר, גם במחיר האמת.
לצורך זה, הוא תוקף את הפרופסורים חוקרי שואה, חוי דרייפוס, גיא מירון ויהודה באואר, שכתבו מאמר משותף ב"ידיעות אחרונות" בו הם מזהירים מהסכנה הגדולה שבמינוי איתם לתפקיד. לליבסקינד אין תשובות טובות לטיעונים המקצועיים של דרייפוס, מירון ובאואר, אז הוא תוקף אותם, במקום להגיב לגופם של הדברים, הוא מתקיף את הדוברים.
עצומה בינלאומית הקוראת למנוע את מינוי איתם
קבוצה גדולה, יותר מ-220 אנשי אקדמיה ורוח בעלי שם מאירופה, ארה"ב ומישראל, מרצים וחוקרים בתחום השואה והיהדות, חלקם עומדים בראש מכוני מחקר, מוזיאונים ומוסדות חינוך הקשורים לשואה והנצחתה – חתמו על עצומה בינלאומית הקוראת למנוע את מינויו של אפי איתם ליו"ר "יד ושם", כמי שהם מגדירים כ:
"פוליטיקאי הימני-קיצוני והבור מבחינה היסטורית".
“the outspoken right-wing extremist and historically illiterate politician Effi Eitam”.
בין החותמים: דברה ליפשטט, מבכירות חוקרי השואה והאנטישמיות בעולם, שזכתה בתביעת דיבה שהגיש נגדה מכחיש השואה דיוויד אירווינג; אלפרד בודנהיימר, העומד בראש המרכז לחקר יהדות בבאזל; מיכאל ברנר מאוניברסיטת וושינגטון ואוניברסיטת מינכן; יאן ואליידה אסמן, מבכירי חוקרי השואה בגרמניה; סוזנה השל, פרופסורית וחוקרת בכירה ב-Dartmouth College בניו המפשייר, ועוד רבים וטובים.
יותר מ-220 אנשי אקדמיה ורוח נודעים מאירופה, ארה"ב וישראל, מרצים וחוקרי שואה ויהדות, חלקם ראשי מכוני מחקר, מוזיאונים ומוסדות חינוך הקשורים לשואה, חתמו על עצומה בינלאומית למניעת מינויו
כאן יש לליבסקינד בעיה. קשה לחשוב ולהאמין שהחותמים על העצומה, שיצאו נגד מינויו של איתם, פעלו משיקולים פוליטיים. קשה לחשוב ולהאמין שחוקרי השואה המובילים בעולם שיצאו נגד מינויו של איתם פעלו משיקולים פוליטיים.
אבל לליבסקינד יש פתרון מההיסטוריה של טורקיה: הוא פשוט מתעלם מעצומה זו, מעין 'מלטה יוק'.
משפט גבעתי ב׳
אפי איתם היה מפקד חטיבת גבעתי, כאשר בפברואר 1988 חיילים מגבעתי היכו למוות עציר ממחנה הפליטים אל־בורייג'. החיילים והמג"ד הועמדו למשפט בבית הדין הצבאי של פיקוד הדרום, מה שנקרא משפט גבעתי ב׳. ב–1990 הרשיע בית הדין את הנאשמים בשימוש באלימות אכזרית. ומתח ביקורת רבה על מפקד החטיבה אפי איתם. בית הדין קבע כי:
"לפי הנטען כרוך המח"ט ישירות גם במעורבות ישירה בהכאה ענישתית של תושבים במספר מקרים. עדותו בעניין איסור מפורש שהטיל על השימוש במונח 'שבירת עצמות', נסתרת אף היא בעדויות".
"במגעיו עם פקודיו משמיע המח"ט אמירות המנוסחות בדרך תקיפה הקוראות את פקודיו – לעתים תוך פנייה לדרג הזוטר ביותר – להכות במתפרעים המקומיים ביד קשה […] הוא מחזק ותומך ידי העושים במלאכת ההכאה, תוך ציון מפורש כי התוצאות הפיזיות של ההכאה הינן טבעיות ואולי אף רצויות".
מבחינת ליבסקינד כל זה ענין שולי, נזיפה שאיתם קיבל בצה"ל לפני כמעט 30 שנה. הוא אינו מזכיר במאמר את הפרשה הזו ומתעלם מדברי השופטים על אפי איתם.
ליבסקינד מתעלם מדברי בית הדין הצבאי: "לפי הנטען כרוך המח"ט ישירות גם במעורבות ישירה בהכאה ענישתית של תושבים. עדותו בעניין איסור מפורש שהטיל על השימוש במונח 'שבירת עצמות', נסתרת אף היא בעדויות"
תהליכים
ליבסקינד מצטט במאמר קטע מתוך תיק הדרכה שהכין צה"ל למפקדים שנסעו לסיור בפולין:
"על אף המרחק העצום בין מה שקורה היום למה שקרה בגרמניה של שנות ה־30 ראוי לעתים שנשאל את עצמנו את השאלות הקשות האלו. האם אנו נמצאים לעתים בתחילתו של מדרון חלקלק, שבקצהו הרחוק אנו עלולים לבצע זוועות גם כן?".
ליבסקינד מניח שעל השורה התחתונה הזו, על המשמעויות, ועל הלקחים, תהיה מחלוקת בין איתם לבין המתנגדים למינויו. שאפשר להעריך בזהירות שאיתם יתחבר פחות למי שסבורים שישראל במדרון חלקלק. שאיתם יתחבר פחות למי שמזהים תהליכים, כמו יאיר גולן. ליבסקינד מעריך שבדיוק בנקודה הזו, אפי איתם מפחיד את כל היוצאים עכשיו נגדו. והוא ככל הנראה צודק. ויש ממה לפחד.
"יד ושם" נוסד, בין השאר, כדי להזכיר ולהזהיר מפני מה שגזענות יכולה להביא. מהרשע שבגזענות ובנכונות לשלול מהאחר את זכויות האדם הבסיסיות. איתם הציע בדיוק את זה. איתם דיבר יותר מפעם אחת על גירוש ערבים, על שלילת זכות הקמת מפלגות מטעמם, ואיים עליהם בשלילת זכויות גורפת. לכן הוא אינו מועמד ראוי לעמוד בראש "יד ושם".
אבל לפי ליבסקינד אפי איתם הוא:
"איש שאין כמוהו כדי לסמל את השואה ואת התקומה".
לפי ליבסקינד מינויו של אפי איתם יהיה מסר חינוכי חשוב, דווקא ב"יד ושם", ודווקא עכשיו. הבעיה היא שזה מסר הרסני ואיום, הפוך מערכי היסוד של "יד ושם".
איתם יתחבר פחות למי שמזהים תהליכים, כמו יאיר גולן, אבל חשוב ללמוד על השואה ובעיקר על התהליכים שהביאו לשואה ועל האזרחים שלא קמו ולא קמים להגן על הדמוקרטיה בפני דעות ומשטר שהביאו לשואה.
"יד ושם" נוסד, בין השאר, כדי להזכיר ולהזהיר מהשלכות הגזענות והנכונות לשלול מאחר זכויות אדם בסיסיות. לפי ליבסקינד מינויו של אפי איתם יהיה מסר חינוכי חשוב. הבעיה שזה מסר הרסני, הפוך מערכי היסוד של "יד ושם"
אביא מדברי פרופ' חנה יבלונקה, ואת דברי האמת של יאיר גולן סגן רמטכ"ל דאז.
"היטלר לא עלה לשלטון בינואר 1933 אלא בכל רגע נתון מ- 1919 בו לא נמצאו מספיק גרמנים שקמו להגן על הדמוקרטיה" (חוקרת השואה, פרופ' חנה יבלונקה במחאת בלפור ירושלים 4 לדצמבר 2020)
"….אם יש משהו שמפחיד אותי בזיכרון השואה, הוא זיהוי תהליכים מעוררי חלחלה שהתרחשו באירופה בכלל, ובגרמניה בפרט, אז לפני 70, 80 ו-90 שנה, ומציאת עדות להם כאן בקרבנו בשנת 2016" (סגן הרמטכ"ל, אלוף יאיר גולן, בטקס יום השואה במכון משואה בתל יצחק. 2016).
ולבסוף, גרמניה של 1933 אינה גרמניה של השואה, והיה תהליך שהביא מ-1933 ל-1942. שני הספרים האלו מתארים את התהליכים האלו:
בגן חיות הטרף – התפתחות המדיניות הנאצית כלפי הגרמנים והיהודים 1933 – 1937.
הדרך אל הפתרון הסופי – התפתחות המדיניות הנאצית כלפי היהודים, ספטמבר 1939 – מרס 1942.
אמנון פורטוגלי הוא חוקר תאגידים, ניאוליברליזם ואנרגיה.
בין הרבה מבוכות אחרות שפקדו את מחנה המרכז שמאל בחודשים האחרונים וחשפו את חולשותיו, סוגיית אבתסאם מראענה היא המביכה מכולן. כאילו לא למדנו כלום מתעמולת הימין ב-20 השנים האחרונות – משגרים בלון ניסוי עם קצת חומר נפץ, ואנחנו מחבקים אותו לחיקנו ונהנים מכל שבב וגיץ של שלבי הפיצוץ.
בין הרבה מבוכות שפקדו את מחנה המרכז שמאל בחודשים האחרונים וחשפו את חולשותיו, סוגיית אבתסאם מראענה היא המביכה מכולן. כאילו לא למדנו כלום מתעמולת הימין ב-20 השנים האחרונות
מאות ראיונות קיימו מועמדי ומועמדות מפלגת העבודה לכנסת ה-24 בשבועות האחרונים, אבל במערכות התקשורת שכבר הפסיקו לדבר אידאולוגיה, ערכים וחזון, על מה נותר לדבר מלבד הבלון ששיגרו לאוויר ליצני החצר מבלפור? אתם מתאריםות לעצמכן מצב שבו בן גוריון, רבין או פרס היו בכלל מתייחסים לדברים הללו ולא זורקים אותם בפרצופו של הימין?
באף אחד מהראיונות הללו, איש מנציגי המחנה הדמוקרטי-ליברלי לא התייצב איתן וחשף את ערוותם וריקנותם הערכית של אותם מפריחי בלונים. אמנם הקולות מתוך מפלגת העבודה לפסילתה של מראענה נותרו חלשים (הישג מרשים כלשעצמו), אבל ראינו הרבה התפתלות והתכדרות עצמית המעידה על בושה ותחושת אשם.
מרב מיכאלי פעלה בגבורה בשנה האחרונה וניכר שהציבור מעריך את זה. אף על פי כן, שאלה אחת פשוטה של אופירה וברקו הצליחה לעשות מה שהצעות לכניסה לממשלה, תביעה משפטית, הימור מסוכן על עתידה הפוליטי ובעיקר תחושת מיאוס מהמערכת המסואבת לא הצליחו לעשות.
התשובה לשאלת אבתסאם מראענה היא ברורה וצריכה להיאמר בראש מורם: "מה יותר מסוכן לעתידה של מדינת ישראל? עבריין שמואשם בפשעים חמורים ומכהן בתפקיד הבכיר ביותר במגזר הציבורי, תוך שיסוי וקריעה של המרקם החברתי ושחיקת הדמוקרטיה, או תסריטאית קולנוע שכתבה לפני 10 שנים פוסט והתנצלה עליו? במה אתם מתעסקים למען השם? חדלנו לבלוע את גיבובי המילים שלכם ואת מזימות כוורת בלפור שעובדת מסביב לשעון ביעילות שמעוררת פלצות".
במקום זאת, במהלך שאין דרך אחרת להגדירו מאשר מזוכיזם והפנמה של דיכוי אידאולוגי, מעדיפים רבים מאנשי מחנה המרכז שמאל לטמון שוב את הראש בערימת הרפש של הימין. להתחיל במסע תחקירים לעברה של פוליטיקאית מתחילה, שנכנסה לגוב האריות מתוך רצון אמיתי להילחם בשנאה ובפירוד בין יהודים וערבים. מפקפקים בה ובכוונותיה לדאוג לנשים הערביות שנמצאות בתחתית ההיררכיה החברתית, וצולבים את יושבת ראש המפלגה על שלא נכנעת להמון ולא גירשה את האיום הקיומי מקרב המפלגה שהקימה את המדינה.
התשובה לשאלת מראענה ברורה וצריכה להיאמר בראש מורם: "מה יותר מסוכן לעתידה של מדינת ישראל? עבריין שמואשם בפשעים חמורים ומכהן בתפקיד הבכיר ביותר או תסריטאית שכתבה לפני 10 שנים פוסט והתנצלה עליו?
כמה כעס ואכזבה. כעס על שלא הצלחנו להתעלות מעל סימון האיום הקיומי התורן של נתניהו (תמיד מדובר או באישה, או בערבי או בשילוב של השניים). אכזבה מכך שלא למדנו לקח ובחרנו לחבוט שוב בעצמנו, כמו אישה שמרגישה נאורה כי היא סובלנית כלפי בעלה המכה, שהרי יש לנהוג בו בחמלה ובהכלה. כמה טיפשות ששוב לא הבנו את גודל השעה וגודל הסכנה לדמוקרטיה ולדמותה של מדינת ישראל.
אור ארז הוא פעיל חברתי-פוליטי. עוסק בדוברות פוליטית של דמויות וארגונים במחנה המרכז-שמאל. חבר ועידה לשעבר במפלגת העבודה ואקטיביסט גאה. במהלך לימודי פוליטיקה וממשל ומזרח תיכון באוניברסיטת בן גוריון הספיק לארגן את ההפגנה הראשונה נגד נתניהו בבאר שבע, להיפגע מרכב חולף במחאת הפונדקאות ולקבל איומים על חייו כשארגן את מצעד הגאווה בעיר. מאמין בחופש ובשוויון. החלק המרגיע ביומו הוא צפייה במהדורת החדשות לאור נרות לפני השינה.
אמנת ז'נווה הרביעית קובעת בסעיף 56 שעל המעצמה הכובשת לפעול למיגור מגפות בשטח הכבוש.
מבחינת המשפט הבינלאומי, מדינת ישראל היא מעצמה כובשת בגדה מאז יוני 1967. כל עוד לא סיפחה את הגדה תוך הענקת אזרחות לכל תושביה הפלסטינים (ולחילופין: הפכה עצמה למדינת אפרטהייד רשמית באמצעות סיפוח הגדה ללא מתן זכויות אזרח לפלסטינים) וכל עוד לא הסכימה לכונן מדינה פלסטינית, מדינת ישראל היא המעצמה הכובשת שם. והיא האחראית לשלומם ורווחתם הרפואית של מיליוני הפלסטינים בגדה בעת התפרצות מגפה.
אמנת ז'נווה הרביעית קובעת בסעיף 56 שעל המעצמה הכובשת לפעול למיגור מגפות בשטח הכבוש. מבחינת המשפט הבינלאומי, ישראל היא מעצמה כובשת בגדה מאז יוני 1967
הדבר מטיל עליה חובה לחסן את התושבים הפלסטינים שתחת שליטתה הצבאית. לא זו בלבד שראש הממשלה נמנע מלעשות כן, הוא גם מסביר בשילוב מוכר של הסתה ושקר, שאלפי העובדים הפלסטינים שפוקדים את ישראל כדי להתפרנס משכר נמוך, הם שאחראים לכך שהתחלואה בישראל גבוהה לאין ערוך בהשוואה למדינות אי אחרות (וזהו גם הסברו השקרי והמסית לנתוני התמותה הגבוהים לאין ערוך בישראל בהשוואה למדינות אי אחרות).
זו לא רק הסתה מוכרת (הפלסטינים מפיצי מחלות כשם שמפגיני בלפור הפיצו מחלות, מסביר מי שמכנה את הרוטציה "תחלואה" ובכך חושף את האמת על השקר המוחלט שעמד מאחורי הסכם הרוטציה עליו חתם). זהו גם כזב: התחלואה בגדה המערבית נמוכה מזו שבמדינת ישראל. נתוני התמותה שם נמוכים יותר. ואין שום עדות שהפועלים הפלסטינים בישראל (שאותם היה על נתניהו לחסן כמו את כל הפלסטינים) הם שמעלים את התחלואה והתמותה.
ישנן עדויות, לעומת זאת, על כך שישראלים לא מעטים ששבו מדובאי ואזרחים לא ישראלים שהגיעו לכאן מטעמי לחצים פוליטיים (בחורי ישיבות מארצות הברית. ואין בכך כדי לרמוז חלילה שכל הציבור החרדי או רובו אחראי להפצת המחלה. רחוק משם) ובכלל שהעדר הפיקוח בנתב"ג הפרוץ – הם שהולידו את שיעור התחלואה. כמו גם אכיפה סלקטיבית במוקדי תחלואה ידועים וזאת מהטעמים הפוליטיים-הישרדותיים המוכרים של הנאשם שמחתים את שותפיו על מסמכי נאמנות מבישים.
הסתה, שקר ובריחה מאחריות לניהול נפשע מטעמי אינטרס הישרדות אישי תוך פגיעה באינטרס הציבורי והלאומי. התמהיל המוכר של נתניהו.
חיי אומה אינם מסלול הישרדות אישית. קיים חשש – לא בלתי מבוסס, אני חייב לומר – שראש ממשלה ששקוע עד צוואר בחקירות יקבל הכרעות לא על בסיס האינטרס הלאומי אלא על בסיס שיקולי הישרדות אישית.
אלו דברי נתניהו בשנת 2008. השנה בה נתן את קולו לתמיכה בהצעת חוק טרומית שלפיה, תופסק כהונת ראש ממשלה ברגע שהוגש נגדו כתב אישום. השנה שבה אולמרט התפטר בשלב החקירות. זמן רב בטרם הפך נאשם במשפט פלילי.
אמנת ז'נווה מחייבת את ישראל לחסן את התושבים הפלסטינים תחת שליטתה הצבאית. לא זו בלבד שרה"מ נמנע מכך, לטענתו הפלסטינים הם שאחראים לתחלואה הגבוהה בישראל יחסית למדינות אי אחרות
מה השתנה מאז? מבחינה עקרונית, לא השתנה דבר. נתניהו צדק אז כמובן. מבחינה מהותית, השתנה הכל. 13 שנים לאחר מכן, אנו שקועים במדמנה חוקתית, משפטית, פוליטית, ציבורית ומוסרית מצחינה במיוחד. רק בגללו.
והתקציב שלא הועבר רק כדי להפר הסכם רוטציה בידי הנוכל שמתעקש לשקר שוב ושוב ולטעון שיש תקציב? שטויות. העיקר שביבי יישאר ראש ממשלה. עם קואליציית הבלהות הגזענית והרקובה שלו.
רקוב.
עורך דין דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. בן 46. נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.
הטקטיקה של נתניהו
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם