אנחנו אוהבים לחשוב על עצמנו כאזרחים שומרי חוק. לא צריך להיות דן אריאלי כדי להבין שאין כאן יותר ממשאלת לב. רובנו שומרים על החוק – בהינתן שלדעתנו החוק צודק ושאכיפתו לא מוטה. רוצים הוכחה? הנה היא לפניכם.
תארו לעצמכם שהגעתם לצומת. האור ברמזור הינו אדום. תעצרו, נכון? למה תעצרו? מיעוט יעצור בשל חשש מתאונה או שוטר, הרוב הגדול יעצור בשל משהו פנימי וחזק שאומר לנו "עד כאן". בלי שאלות ובלי הסברים. על המשהו הפנימי הזה נשען כל הסדר הציבורי.
תארו לעצמכם שהגעתם לצומת. האור ברמזור אדום. תעצרו, נכון? למה תעצרו? מיעוט יעצור בשל חשש מתאונה או שוטר, הרוב הגדול יעצור בשל משהו פנימי וחזק שאומר לנו "עד כאן". על המשהו הפנימי הזה נשען הסדר הציבורי
אבל מה יקרה אם תשהו ברמזור, תראו את האורות מתחלפים לבאים מהכיוונים האחרים ואילו מהכיוון שלכם האור נשאר כל הזמן אדום? מה תעשו אז? כמה זמן תישארו ישובים במכוניתכם באפס מעש? דקה? חמש דקות? כלומר, כל אדם נורמטיבי, בהגיעו למסקנה שהמערכת מקולקלת ושוב אינה מסדירה "נכון" את התנועה בצומת – באיזשהו שלב ישלב להילוך ויעבור את הצומת.
עכשיו נעבור לתרחיש ב'. נניח שידוע לכם שהרמזור אדום, לא בגלל שזה התור שלכם לעמוד, או שיש תקלה טכנית כלשהי, אלא בגלל שטכנאי הרמזורים סידר לעצמו את החלפת האורות כך, שבנסיעתו לביתו בסוף היום הוא יקבל קדימות. לטכנאי יהיה אור ירוק כל הדרך הביתה ואילו כל הבאים מסביב יקבלו אור אדום, עד אשר יחלוף האיש ויגיע לביתו. האם במצב כזה תשמעו להוראות הרמזור? סביר להניח שבמקרה כזה בכלל לא תמתינו ברמזור. רק תוודאו שלא מגיע רכב מכיוון אחר ושאין מצלמה ותמשיכו בנסיעה.
נראה שכל אזרח נורמטיבי ישמור חוק, עד אשר יבין שמשהו "התקלקל" כאן, או, חמור יותר, החוק "סודר" כך שיתאים למישהו ספציפי.
סביר להניח, שככל שירבו "רמזורים מקולקלים" בדרכנו נלמד שלא להתייחס יותר להוראות הרמזורים כלל ונתנהל בכבישים כאילו אין רמזורים בכלל.
זה ההקשר בו צריך לראות את מה שקורה לנו במהלך הקורונה. זו כבר לא שאלה של האם מגזר כזה או אחר ישמע להוראות או לא. תמיד יצביע חלק מהציבור על חלק אחר שאינו שומר ("כשהם ישמרו על התקנות בהפגנות אנחנו נשמור בבתי כנסת", או "צריך לאכוף את ההנחיות על הציבור החרדי/הערבי"). בעיית אובדן המשילות כבר אינה בעיה של מגזר זה או אחר, היא כבר הופכת להיות בעיה רוחבית של כולנו.
זו אינה אזהרה מפני העתיד, זו אזהרה מפני ההווה. ההתפרקות הזו קורית עכשיו.
נניח שידוע לכם שהרמזור אדום, לא בגלל שתורכם לעמוד, או שיש תקלה טכנית כלשהי, אלא כי טכנאי הרמזורים סידר לעצמו את החלפת האורות כך, שבנסיעתו לביתו בסוף היום הוא יקבל קדימות. האם במצב כזה תישמעו לרמזור?
הנה דוגמה פוקחת עין.
בשלב הראשון למדינה היתה כמות מוגבלת של חיסונים. באופן נדיר הוחלט בהגיון, שהקדימות במתן החיסונים תינתן לאלו שהם בסיכון הגבוה ביותר.
מה קרה בשטח? עובדי משרד רוה"מ התחסנו ללא תור, עובדי עיריות תל אביב ור"ג התחסנו ללא תור, וכל מי שהיה לו קשר כלשהו למקום חיסון, התחסן. העובדה היא ששליש מהחיסונים ניתנו בזמנו לשאינם זכאים. האם התנהלות מופקרת כזאת היתה עולה על דעתו של מישהו לפני הקורונה? לא מדובר כאן על פרחחים שעוקפים אותך בתור, מדובר בשמנה וסולתה של המדינה. בשלבים הראשונים, לרבים מהקשישים לא נותרו בזמנו חיסונים. זו שחיתות ממוסדת במימון המדינה.
עד לקורונה היינו מניחים שהתנהגות כזו מתאימה למדינת עולם שלישי מושחתת מאוד, והנה המציאות מול עינינו ואף אחד לא מתרגש ולא מצייץ. לא היינו מעלים על דעתנו שרשתות גדולות יצהירו מראש שאין להן כל כוונה לשמור על החוק, ועכשיו לוקחים את החוק לידיים והכל כתמול שלשום.
כשאזרחים נורמטיביים מסרבים להזדהות בפני שוטר, כשרבים מהשבים מחו"ל, אינם נשמעים להוראת הבידוד, כשהשיח באולפנים הדנים על הסגר מתמצה ביכולת האכיפה, כשאזרחים טובים וישרים עוברים לעבוד ב"שחור", כשהמוני אזרחים ישרים-והגונים-ברגיל משננים סיפורי בדים, לקראת השתתפותם בפסיטבל מספרי הסיפורים שמתקיים בכל מחסום מזדמן, כששרים מעבירים באופן גלוי ועל פני השטח מאות מיליונים שמיועדים לעזרה לרעבים ולנפגעי הקורונה, כדי לחלקם למקורביהם, כשפקידים-ממונים עוצרים טיסות לחו"ל כאילו בשביל להגן מפני הקורונה, אבל מסבירים בריש גלי שהסיבה לעוצר חו"ל הוא "כי זה לא פייר שאלו שיש להם נוסעים ואלו שאין להם לא טסים", כשהכל מסביב הוא ישראבלוף אחד גדול, אנחנו מתקרבים לרגע שנגלה שהמדינה אותה הקמנו ואותה החזקנו שנים כה רבות, שוב לא יכולה להחזיק אותנו.
הבעיה המונעת אפשרות טיפול בבעיה הנ"ל היא, שכל דיון הופך מיד לשיח טוקבקיסטים של בעד ביבי/נגד ביבי. כפי שהפוליטיקאים רואים כל דבר רק מהזווית של מועיל לי/מזיק לי, כך גם השיח הציבורי עובר ישר למחנאות המוכרת. דיון ענייני קשה מאוד לפתח כאן.
כשהכל מסביב הוא ישראבלוף אחד גדול, אנחנו מתקרבים לרגע שנגלה שהמדינה אותה הקמנו ואותה החזקנו שנים כה רבות, שוב לא יכולה להחזיק אותנו
כל עוד לא נצליח לפתח שיח אמיתי, כל עוד כל שיח הופך להיות בעד או נגד, נגזר עלינו להמשיך ולסבול.
מה צריך ואפשר לעשות? זו כבר שאלה לפוסט אחר.
נמרוד חי על התפר שבין שסעי החברה הישראלית, רגל פה רגל שם. משמש כיועץ, ועוסק בגישור תוך אישי ובינאישי. חי את השסעים בחברה הישראלית מזה שנים רבות. לא ימין ולא שמאל (=נגד כולם)
שאלת הזהות מלווה את מצרים מראשית קיומה. לאורך השנים זהויות שונות סיפקו את הדבק שליכד את התושבים מסביב לטריטוריה הקרויה מצרים: פרעונית, אסלאמית, ערבית, אפריקנית וים תיכונית.
בתקופות מסוימות זהות אחת הייתה דומיננטית יותר מהשאר, אולם בתקופות אחרות היו הזהויות משולבות זו בזו. מאז עלייתו של סיסי לשלטון ב-2013, ניכר כי הפרעוניות הפכה לרכיב חשוב – אם כי לא בלעדי – של הזהות המצרית, כפי שגם הוכיח הטקס לחנוכת התעלה השנייה של סואץ שנערך באוגוסט 2015.
שאלת הזהות מלווה את מצרים מראשית קיומה. לאורך השנים זהויות שונות סיפקו את הדבק שליכד את התושבים מסביב לטריטוריה הקרויה מצרים: פרעונית, אסלאמית, ערבית, אפריקנית וים תיכונית
הזהות הפרעונית באה גם לידי ביטוי בטקס פתיחת המוזיאון הלאומי החדש לתרבות המצרית בקהיר שנערך ב-3 באפריל. המשטר בחר לציין את האירוע ברוב פאר והדר בפסטיבל מרשים ומתוקשר. הייתה זו הזדמנות מחודשת עבור המשטר להדגיש את זהותה הפרעונית של מצרים ולשווק דימוי של עוצמה.
האירוע, שנקרא בערבית "שיירת המומיות המלכותיות" ובאנגלית "מצעד הפרעונים המוזהב", נערך לכבוד העברתן של 22 מומיות מלכותיות מהמוזיאון המצרי שבכיכר תחריר אל משכנן החדש.
העברת המומיות למוזיאון החדש היא חלק מתכנית ממשלתית רחבה, הכוללת שיפוץ וחידוש המוזיאון המצרי בכיכר תחריר, הקמת מוזיאון חדש וגדול ממדים בקרבת הפירמידות אשר יציג את אוצרות קברו של תות ענח אמון, הקמת מוזיאון "בירות מצרים" בבירה המנהלית החדשה, ואת המוזיאון הלאומי לתרבות המצרית. הקמת הבירה המנהלית החדשה, כמו גם העברת פרטי המוזיאון החשובים, הם גם עדות לירידה בחשיבותה ובמרכזיותה של כיכר תחריר, שהייתה "הלב הפועם" של מצרים במהלך מחאות האביב הערבי שהובילו להפלת משטרי מובארכ ומורסי.
הטקס המפואר והמושקע כלל אלפי ניצבים בלבוש פרעוני, שסיפקו תפאורה לשיירת הרכבים שהובילו את המומיות ועוצבו כסירות פרעוניות השטות על הנילוס. הוא שם דגש על הקשר בין מצרים המודרנית למצרים הקדומה ועל מעמדה של מצרים כערש התרבות. כדברי אחת השדרניות:
"מצרים וההיסטוריה הם תאומים זהים. מצרים היא ערש התרבויות כולם. במצרים נולדה ההיסטוריה והציוויליזציה האנושית לפני אלפי שנים. זוהי תרבות מהקדומות והאדירות שידעה האנושות. אך היא התפתחה והתקדמה ושרדה את תהפוכות הזמן".
האירוע, שנקרא בערבית "שיירת המומיות המלכותיות" ובאנגלית "מצעד הפרעונים המוזהב", נערך לכבוד העברתן של 22 מומיות מלכותיות מהמוזיאון המצרי שבכיכר תחריר אל משכנן החדש
אין ספק כי תכנית המוזיאונים החדשה נועדה למשוך תיירות חוץ ולשפר את מצבו הרעוע של ענף התיירות המצרי שעדיין לא התאושש מאז המהפכה ב-2011 וספג מכה אנושה על רקע מגפת הקורונה.
סרט תדמית שהוצג במהלך האירוע הראה גם את ההשקעה העצומה של מצרים בחשיפה, שימור ושיקום אתרים היסטוריים במדינה – לא רק פרעוניים כי אם גם כנסיות ובתי כנסת עתיקים, דוגמת בית הכנסת "אליהו הנביא" שנבנה באלכסנדריה במאה ה-14 ונחנך לפני כשנה לאחר שיפוץ ממושך. המסר המובהק של הסרט הוא שבמצרים של ימינו שוררים חופש דת וחופש פולחן עבור כלל הדתות המונותאיסטיות.
המסר הזה מתכתב עם מסר נוסף שבלט מתוך הטקס והוא שהתרבות המצרית אינה רק מוסלמית או פרעונית, אלא היא מגוונת ומורכבת מרבדים שונים ותרבויות שונות – פרעונית, יוונית, קופטית, ביזנטית, אסלאמית, נוצרית, יהודית ועוד. שר התיירות והעתיקות המצרי, ד"ר ח'אלד אל-ענאני, שערך לנשיא אל-סיסי סיור במוזיאון התרבות המצרית החדש כחלק מהאירוע, טרח להדגיש את המסר הזה כמה פעמים ולהראות כי כל התרבויות הללו מרכיבות את התרבות המצרית ודרות בכפיפה אחת זו לצד זו במוזיאון החדש.
מעבר לשיקולים הכלכליים ומעל לקולות האסלאמיסטים שמחו נגד "העברת גופות" ונגד הענקת תשומת לב וכבוד למלכים ומלכות "כופרים", ניכר כי המשטר המצרי רצה לשדר מסר של עוצמה. זאת מתוך רצון להאדיר את מעמדה של מצרים, הנשענת על הציוויליזציה הפרעונית העתיקה והמפוארת.
בשני העשורים האחרונים הלך ונשחק מעמדה של מצרים בכלל ובעולם הערבי בפרט, כאשר מדינות המפרץ – במיוחד האמירויות וקטאר – צמחו כמדינות עשירות העושות שימוש בנכסים הקשים והרכים שלהן על מנת לקדם את מעמדן. עלייתן של מדינות אלה לגדולה הינה לצנינים בעיני מצרים, הממשיכים להסתכל מלמעלה על "בני המדבר" הנעדרים, לטענתם, עומק תרבותי.
ניכר כי המשטר המצרי רצה לשדר מסר של עוצמה, שיאדיר את מעמד מצרים, הנשענת על הציוויליזציה הפרעונית העתיקה והמפוארת. בשני העשורים האחרונים הלך ונשחק מעמדה של מצרים בכלל ובעולם הערבי בפרט
אולם חיזוק מעמדה של מצרים לא יכול להיעשות על בסיס העבר בלבד, ואפילו לא על בסיס צבא חזק, אלא על כלכלה איתנה והקטנת הגידול הדמוגרפי. אמרה ידועה (שמקורה אינו ברור) אומרת שמי שאין לו עבר, אין לו עתיד; אולם במקרה של מצרים, גם מי שיש לו עבר, לא בטוח שיש לו עתיד.
פרופ' אלי פודה מלמד בחוג ללימודי האסלאם והמזה"ת באוניברסיטה העברית וחבר וועד מנהל במיתווים, המכון הישראלי למדיניות חוץ אזורית. ערך יחד עם פרופ' און וינקלר את הספר "הגל השלישי: מהפכה ומחאה במזרח התיכון".
ד"ר אלעד גלעדי הוא חוקר היסטוריה תרבותית וחברתית בסעודיה וכן ספרות סעודית מודרנית.
קבוצת "מבצר הדמוקרטיה" עתרה לבג"ץ בדרישה לקבוע שנבצר מבנימין נתניהו לכהן כראש הממשלה – כך דיווח הבוקר אביעד גליקמן מחדשות 13. בעתירה, שהוגשה על ידי עורכת הדין דפנה הולץ לכנר, נקבע שכשנתניהו מנע מינוי שר משפטים הוא הפר את הסדר ניגוד העניינים הנוגע אליו, והדבר מחייב הכרזה על נבצרותו.
יושב ראש הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ', מוסיף להתנגד לממשלה שתוקם תוך שיתוף פעולה עם רע"ם.
אם הליכוד יכשל במלאכת הרכבת ממשלה לאומית זה יהיה בגלל שהוא מבזבז את הימים היקרים שהמנדט אצלו בכיוונים מסוכנים וחסרי סיכוי. לא אתן את ידי להתאבדות של הימין ומדינת ישראל בהקמת ממשלה מופקרת, מתוך ראיה קצרת טווח, שתהיה תלויה בתומכי טרור אנטי ציוניים ותהפוך את כולנו לבני ערובה שלהם. pic.twitter.com/DVA05ttN5m
— בצלאל סמוטריץ' (@bezalelsm) April 16, 2021
השר עמיר פרץ נפגש עם חברי כנסת במטרה לשכנע אותם לתמוך במועמדותו לתפקיד נשיא המדינה – כך מדווח הבוקר יובל קרני ב"ידיעות אחרונות". "המטרה העיקרית שלי כנשיא תהיה אחדות העם ומניעת הסלמה בין האוכלוסיות השונות, שיכולה להגיע לידי מלחמת אחים", אומר פרץ לחברי הכנסת שעימם הוא נפגש. "פרשתי מהחיים המפלגתיים, אבל לא מהחיים הפוליטיים", הסביר פרץ לשומעיו.
המועד האחרון לקיום הבחירות לנשיאות – לא יאוחר מ-9 ביוני.
השרה מירי רגב דרשה שהסרטון של ראש הממשלה בנימין נתניהו ישובץ במהלך הדלקת המשואות – כך דיווח הבוקר יוסי ורטר ב"הארץ". אולם, בניגוד לתביעתה, הסרטון הוקרן לפני שהוחל בהדלקת המשואות. הסרטון – כך מצוין בדיווח – אושר קודם שידורו על ידי גורמי הייעוץ המשפטי.
מחרתיים – ביום ראשון – תופסק החובה לעטות מסכות בשטחים פתוחים. החובה לשים מסכות במרחבים סגורים נותרת על כנה.
ביום זה גם תופסק החלוקה לקפסולות במערכת החינוך, והתלמידים ישובו ללמוד במתכונת מלאה של שישה ימים בשבוע. כמו כן התלמידים לא יידרשו עוד למסור הצהרות בריאות על בסיס יומי.
שבעים ושלושה אביבים חוגגת ישראל היום. כבר לא המדינה הקטנה והצעירה שגדלנו על ברכיה (רוב מדינות העולם כיום צעירות ומעוטות אוכלוסין ממנה). כבר לא מדינה מוקפת אויבים, רוב גבולהּ עם מדינות שחיות איתה בשלום. אם להאמין לראש הממשלה, מדינה שכלכלתה משגשגת ועתידה מזהיר.
בגיל מתקדם שכזה ולאחר שהתרחקה מרחק עשורים ממצב של מאבק הישרדותי ומצוקות קיומיות, היה אפשר לצפות שמדינת ישראל תרשה לעצמה ולאזרחיה להסתכל אל עברה בעיניים פקוחות ותתמודד עם כתמים המחייבים התמודדות. אלא שמדינת ישראל והחברה הישראלית ממשיכות בעקשנות לברוח מבשורת עברן.
בגיל מתקדם שכזה ולאחר שהתרחקה עשורים ממאבק הישרדותי ומצוקות קיומיות, היה אפשר לצפות שמדינת ישראל תרשה לעצמה ולאזרחיה להביט בעברה בעיניים פקוחות ולהתמודד עם כתמים המחייבים התמודדות
שופטי בית המשפט העליון דחו בשבוע שעבר את עתירתם של ההיסטוריון שי חזקני והאגודה לזכויות האזרח, בה נדרש שירות הבטחון הכללי להסיר את החיסיון על מסמכים, ובהם מידע היסטורי על אירועי ואדי סליב משנת 1959.
פסיקתם מצטרפת לפסיקת בית המשפט המחוזי בתל-אביב מן החודש שעבר, בה דחה השופט ברנר עתירה של עו"ד איתי מק, שביקשה לחשוף מידע על שיתוף פעולה בטחוני בין מדינת ישראל לשלטון הרודן דובליה בהאיטי לפני כארבעים שנים ויותר. עתירה נוספת של ההיסטוריון נדב קפלן, בה נדרש השב"כ להסיר את החסיון ממסמכים הנוגעים לרצח קסטנר, עדיין תלויה ועומדת.
בעניין חזקני, השופטים קבעו קביעות נאות על תרומתו של הדיון ההיסטורי ונסמכו על תקדימים בדבר חשיבות השקיפות וזכות הציבור לדעת, אולם בפועל נמנעו מלקבוע חובה משפטית ולוחות זמנים ברורים אפילו לחשיפת אותם מסמכים שהשב"כ מודה שאין בפרסומם חשש לביטחון המדינה. לפי פסק-דינם השופטים השתכנעו שפרסום המסמכים המבוקשים עלול "לגלות שיטות ודרכי פעולה של השירות ובעיקר לפגוע בביטחונם ובשמם הטוב של מקורות אנושיים".
הציבור הישראלי הרחב, ממנו מוסתר המידע, חייב לתמוה האם פרסום פרטים על אירוע ישראלי פנימי מלפני מעל ששים שנים הוא כזה שלא ניתן בהשמטות סבירות לנטרל את הסיכון שלו למקורות אנושיים (למשל בהשחרת שמותיהם). האם בכל מצב בו ניתן ללמוד משהו מן העבר שעלול ליצור קושי מסוים בימינו אלה, נדונו שלא לקבל מידע מקורי ומהימן על עוולות שביצעה המדינה?
פרשיות היסטוריות כמו אירועי ואדי סליב ורצח קסטנר או השיתוף הפעולה הבטחוני שלנו עם משטרים רודניים אכזריים, הן לא רק פצעים חברתיים פתוחים. הן גם אבני בניין של ההווה והעתיד הישראלי.
פרשיות היסטוריות כמו אירועי ואדי סליב ורצח קסטנר או השיתוף הפעולה הבטחוני שלנו עם משטרים רודניים אכזריים, הן לא רק פצעים חברתיים פתוחים. הן גם אבני בניין של ההווה והעתיד הישראלי
מתחים בין-עדתיים, יחס המשטר לעולים, אלימות פוליטית, הגנה על זכויות אדם ונושאים רבים אחרים שבאים לידי ביטוי באירועים היסטוריים, מלווים את עברה של כל מדינה דמוקרטית. היכולת להתקדם יחד ולהגיע להסכמות לגביהם תלויה גם ביכולת להסתכל יחד אל ההיסטוריה, ללמד אותה וללמוד ממנה.
מעל מכלול הפרשיות ההיסטוריות הטמונות בארכיונים בישראל מרחפת רוח הנכבה. כאשר עמד לפוג החסיון על המסמכים הרלוונטיים לחקר אירועי מלחמת העצמאות, האריכה מועצת הארכיונים את החסיון עליהם מחמישים לשבעים שנה.
עו"ד אבנר פינצ'וק מהאגודה לזכויות האזרח שישב לצידי באותה ישיבה שאל מה יקרה כשנגיע לשנת השבעים. "אז נשוב וניפגש" אמר גנז המדינה דאז, יהושע פרוינדליך. ואכן כשהתקרבו סכנות הפרסום והשקיפות חזרה המועצה והאריכה את החיסיון על חומרים ביטחוניים מסווגים לתשעים שנה, תקופת חיסיון שאין לה אח ורע בעולם הדמוקרטי.
דחיית הקץ הבלתי נמנע, בו נצטרך להישיר מבט גם אל פרקים קשים בעברנו, היא הונאה עצמית מצערת וילדותית משהו. המחשבה ששביעות רצון קולקטיבית חשובה יותר מן האמת ההיסטורית מעידה בעיקר על חוסר בטחון קולקטיבי. על רצון לחיות בבועה מוגנת, שברור שסופה להתפוצץ בזמן ובמקום הכי פחות נוחים חברתית.
מעל הפרשיות בארכיונים מרחפת רוח הנכבה. כשעמד לפוג החסיון על מסמכי מלחמת העצמאות, האריכה אותו מועצת הארכיונים מ-50 ל-70 שנה. עו"ד מהאגודה לזכויות האזרח שאל מה יקרה כשנגיע לשנת ה-70. "אז נשוב וניפגש"
פרסום החומרים על ואדי סאליב, מהמעט שאפשר לדלות מתוך פסק-הדין (וכך באשר לפרשיות האחרות), צפוי לעורר כעסים ומתחים. היכולת להתגבר עליהם לא טמונה בהסתרת המידע, אלא בלמידה ממנו ובניית עתיד שונה.
רועי פלד הוא מרצה למשפט מינהלי בביה"ס למשפטים ע"ש חיים שטריקס במכללה למינהל, והשנה משמש כמרצה אורח באוניברסיטת קליפורניה בברקלי.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ביבי עשה רבות למען ישראל, אך בתמורה למשכורת ולכל מה שנלווה למעמדו כראש ממשלה: הוא ינק ככל הניתן מהמדינה את כל מה שניתן. כלומר, כל עבודתו הייתה לא בהתנדבות, ואם היה הולך לעסקים, יש סיכוי טוב שלא היה שורד ואף היה פושט רגל! לענייננו, הנזק גדול על התועלת. ביבי מנסה להחריב את ישראל במידה ואכן המשפט יתקדם והכיוון יהיה כלא; הנזק גדול על התועלת: ההרס שביבי מותיר אחריו גדול על כל הטוב שעשה – גדול בהרבה
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם