הרצוג עדיף על ארדן

מייק הרצוג ואחיו יצחק (בוז'י) הרצוג ב-2009 (צילום: משה מילנר/ לע״מ)
משה מילנר/ לע״מ
מייק הרצוג ואחיו יצחק (בוז׳י) הרצוג ב-2009

תא"ל (מיל.) מייק הרצוג יחליף בקרוב את גלעד ארדן בתפקיד השגריר בוושינגטון. הדעות במערכת המדינית על מייק הרצוג חלוקות, יש טענות כי הוא מונה לתפקיד בזכות אחיו יצחק הרצוג שהוא נשיא המדינה, אבל ברור שהוא עדיף כשגריר על פני גלעד ארדן.

עם חילופי השלטון בישראל היה זה רק צפוי שהממשלה החדשה בראשותם של בנט ולפיד תחליף את השגריר בוושינגטון.

לשגריר הישראלי בוושינגטון יש תפקיד חשוב מאוד בקשר של ממשלת ישראל לבת בריתה הגדולה ארה"ב, הקשר הזה מחייב שהשגריר יהיה איש אמון של ראש הממשלה בישראל מכיוון שהוא עוסק ביחסים המדיניים והביטחוניים הרגישים ביותר, חשיבות התפקיד גדולה יותר במיוחד בעיתוי הזה שבו מתקרבת ההכרעה בנושא המו"מ על החזרה להסכם הגרעין בין איראן למעצמות.

לשגריר הישראלי בוושינגטון תפקיד חשוב מאוד בקשר של ממשלת ישראל לבת בריתה הגדולה ארה"ב, הקשר מחייב שהשגריר יהיה איש אמון של רה"מ, כמי שעוסק ביחסים המדיניים והביטחוניים הרגישים ביותר

גלעד ארדן המחזיק בשני כובעים: כובע השגריר בוושינגטון וכובע השגריר באו"ם, משתייך למפלגת הליכוד. על פי גורמים בליכוד, ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו הראה לו את הדרך החוצה מהמערכת הפוליטית בגלל כישלונותיו ונתן לו כפיצוי שני תפקידים כדי להרחיקו מהזירה הפוליטית. ברור היה שהוא אינו יכול להישאר בהם ולייצג את המדיניות של בנט-לפיד, אויביו הפוליטיים של נתניהו. לכך יש להוסיף את העובדה שגלעד ארדן נחשב בעיני גורמים בכירים במשרד החוץ כ"תאונת דרכים מדינית".

גורמים במשרד החוץ אומרים כי כל מה שמעניין את ארדן הוא ליחצן את עצמו ולייצר ספינים תקשורתיים במקום לייצג כראוי את האינטרסים של מדינת ישראל. אם משווים אותו לאנשים שמילאו בעבר את התפקיד הזה, כמו ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל או אבא אבן ז"ל או דוד עברי, מפקד חיל האוויר לשעבר, הרי שמדובר בגמד מול ענקים.

גורמים במשרד החוץ אומרים שמדובר במגלומן חסר כל כישרון מדיני. משרד החוץ לא היה אף פעם חשוב לנתניהו. הוא ניטרל אותו, קיצץ לו בצורה דרסטית את התקציבים וראה בעצמו את ראש הממשלה ושר החוץ של מדינת ישראל,  המבין טוב יותר מכולם איך מייצגים את ישראל בעולם. מבחינתו, משרד החוץ היה מזבלת ג'ובים למינויים של אנשים שהוא רצה להיפטר מהם.

מן הראוי היה שגלעד ארדן יתפטר משני תפקידיו מייד לאחר הרכבת הממשלה החדשה, אך הוא לא עשה זאת ונאחז בקרנות המזבח. לדברי גורמים פוליטיים, בסופו של דבר הוא הגיע לפשרה עם בנט ולפיד כי יוותר רק על תפקיד השגריר בוושינגטון וישאר בתפקיד שגריר ישראל באו"ם.

להערכת גורמים בקואליציה, ראש הממשלה נפתלי בנט ושר החוץ לפיד חששו שגלעד ארדן יפנה לערכאות משפטיות, הרי הוא חתום על חוזה עם ממשלת ישראל. הם לא רצו בעימות משפטי ממושך שתוצאותיו אינן ברורות  והעדיפו להתפשר עם ארדן.

לפי גורמים במשרד החוץ, מדובר במגלומן חסר כישרון מדיני. משרד החוץ לא היה אף פעם חשוב לנתניהו. הוא ניטרל אותו, קיצץ דרסטית את תקציביו, וראה בו מזבלת ג'ובים למינויים של אנשים שרצה להיפטר מהם

עכשיו ישראל תקועה, כמו עצם בגרון, עם ארדן כשגריר באו"ם, אבל משרת השגריר בוושינגטון התפנתה.

קשרים ולא כישורים

לתוך הווקום הזה הוצנח תת אלוף במילואים מייק הרצוג, אחיו של נשיא המדינה יצחק בוז'י הרצוג, שעליו הודיע ראש הממשלה בנט כי החליט למנותו לתפקיד השגריר בוושינגטון.

על פי ההודעות של בנט ולפיד, מייק הרצוג ישמש כשגריר בוושינגטון גם בתקופה שבה יהיה יאיר לפיד ראש הממשלה על פי ההסכם בינו לבין בנט.

גורם מדיני בכיר אומר כי ראש הממשלה בנט מטעה את הציבור בכל מה שקשור למינויו של מייק הרצוג לתפקיד השגריר בוושינגטון. הוא משווק באמצעות השופרות שלו בתקשורת כי בחירתו בהרצוג הייתה ממלכתית ועניינית ולא על פי שיקולים של נאמנות ופוליטיקה, וכי הרצוג ישקם את מעמדה של ישראל בארה"ב בקרב המפלגות הדמוקרטית והרפובליקנית כאחד.

אולם, לדברי הגורם הבכיר, נשיא המדינה יצחק הרצוג בחש מאחורי הקלעים ודחף למינויו של אחיו מייק לתפקיד.

ברשתות החברתיות היו בשבוע שעבר האשמות כי מדובר בנפוטיזם, אולם גורמים פוליטיים בכירים אומרים כי בנט ולפיד העדיפו שלא להסתכסך עם נשיא המדינה הרצוג וניאותו לבקשתו למנות את אחיו לתפקיד השגריר. שניהם מעריכים כי הם עשויים להזדקק לעזרתו של נשיא המדינה בשנים הקרובות בכל הקשור למערכות הבחירות הבאות והם לא רוצים מערכת יחסים עמו כפי שהייתה לנתניהו עם הנשיא ריבלין.

מייק הרצוג לא הצליח להגיע לדרגת אלוף בצה"ל, אז הוא יקבל פיצוי במינויו לתפקיד שגריר בכיר.

ברשתות החברתיות היו בשבוע שעבר האשמות בנפוטיזם, אולם גורמים פוליטיים בכירים אומרים כי בנט ולפיד העדיפו שלא להסתכסך עם נשיא המדינה הרצוג וניאותו לבקשתו למנות את אחיו לתפקיד השגריר

הדעות על מייק הרצוג במערכת המדינית-ביטחונית חלוקות. יש כאלה שבהחלט רואים בו מינוי ראוי ואומרים כי מדובר באדם נבון ואינטילגנט, הבקי היטב בנושאים המדיניים של מדינת ישראל. לעומתם, מבקריו אומרים כי מדובר במינוי שהינו טעות גסה, ובמקום גלעד ארדן הכושל היה צריך למנות דמות הרבה יותר רצינית וראויה, כמו למשל הרמטכ"ל לשעבר גדי אייזנקוט.

מייק הרצוג צמח באמ"ן, היו לו שאיפות להיות ראש אמ"ן, כמו אביו המנוח, אבל הוא נפלט החוצה לאגף התכנון (אג"ת) של צה"ל בדרגת תת אלוף. אף שר ביטחון ואף רמטכ"ל לא חשב שהוא ראוי לדרגת אלוף.

שר הביטחון לשעבר אהוד ברק סירב למנות אותו לתפקיד מתאם הפעולות בשטחים ולהעניק לו דרגת אלוף. במקומו זכה בתפקיד איתן דנגוט. במערכת הביטחון יש סיפורים שונים מדוע ברק וגם הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי סירבו למנות את מייק הרצוג לתפקיד, אחד הסיפורים קשור ליחסי צה"ל עם התקשורת.

מייק הרצוג עבר לעבוד עם עו"ד יצחק מולכו עבור ראש הממשלה נתניהו בכל הקשור לנושאים המדיניים. ראש הממשלה בנט מנסה לטעון כי הוא היה גם מועמד מבחינתו לתפקיד ראש המל"ל, אבל הוא חשש מאוד למנותו, מסיבות שיפורטו במאמר אחר, והעדיף לבחור לתפקיד את איל חלותא מהמוסד שהינו בהחלט איש ראוי לתפקיד.

גורמים אחרים במערכת הפוליטית טוענים כי מייק הרצוג זכה מההפקר בהיעדר מועמדים רציניים אחרים לתפקיד השגריר בוושינגטון, אולם יש קונסנזוס כי ללא אחיו הנשיא שפעל עבורו הוא לא היה זוכה בתפקיד.

גורם מדיני בכיר אומר כי הכישרון הגדול ביותר של מייק הרצוג הוא שאחיו נשיא המדינה. כך גם אמורים להתייחס אליו בשתי המפלגות בארה"ב. גורמים מדיניים אחרים אומרים כי אסור לגרום לו עוול, הוא מכיר את הזירה הוושינגטונית היטב, יש לו ניסיון מדיני נרחב, הוא איננו מזוהה פוליטית עם אף מפלגה בישראל והוא זוכה לאמונם של ראש הממשלה בנט ושל שר החוץ לפיד.

גורם מדיני בכיר אומר כי כשרונו הגדול של מייק הרצוג הוא שאחיו נשיא המדינה. גורמים מדיניים אחרים אומרים כי אסור לגרום לו עוול. הוא מכיר את הזירה הוושינגטונית היטב, יש לו ניסיון מדיני נרחב והוא אינו מזוהה פוליטית

כך או כך, גם אם מקבלים את הגירסה הטוענת שהוא מונה לתפקיד השגריר בוושינגטון בזכות היותו אחיו של נשיא המדינה שפעל עבורו, הרי ברור שהוא עדיף בהרבה על גלעד ארדן בתפקיד. יש לו ניסיון מדיני עשיר והוא איננו מגלומן העוסק ביחצון האינטרסים האישיים שלו במקום האינטרסים של מדינת ישראל.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,030 מילים
סגירה