האם המוסד הישראלי הפעיל רשת ריגול בטורקיה?

דיווחים על רשת הריגול שנתפסה בטורקיה, צילום מסך מ"כאן11"
דיווחים על רשת הריגול שנתפסה בטורקיה, צילום מסך מ"כאן11"

העיתונות הטורקית וארגון חמאס טוענים כי המוסד הישראלי הפעיל רשת ריגול בטורקיה למעקב אחרי פלסטינים, אך כל חברי הרשת שנעצרו הינם ערבים. ישראל שותקת. טורקיה לא הציגה עד כה שום הוכחה כי אכן מדובר במוסד הישראלי. חמאס בלחץ רב וחושש מפגיעה בראשי הזרוע הצבאית שבטורקיה.

אמצעי התקשורת הרשמיים של טורקיה ממשיכים לעסוק בהרחבה בפרשת רשת הריגול של המוסד הישראלי בטורקיה. הם טוענים ש-15 החשודים שבידיהם הודו בפעילות הריגול וכי הם יועמדו לדין.

אמצעי התקשורת הרשמיים של טורקיה ממשיכים לעסוק בהרחבה בפרשת רשת הריגול של המוסד הישראלי בטורקיה. לטענתם 15 החשודים שבידיהם הודו בפעילות הריגול ויועמדו לדין

הפרשה הזו מעיבה על יחסי ישראל-טורקיה והפירסומים בטורקיה גם משפיעים על דעת הקהל הטורקית, אך למרבה הפלא, עד כה נמנעו שלטונות טורקיה מלהודיע על נקיטת סנקציות כלשהן נגד ישראל בעקבות הפרשה. ייתכן שאין להם מספיק הוכחות לטענות כי המוסד הוא שהפעיל את רשת הריגול, או שהנשיא ארדואן אינו רוצה להחריף עוד יותר את היחסים עם ישראל.

כמה חודשים לפני שהנשיא ג'ו ביידן נכנס לבית הלבן, החלה טורקיה לחזר אחרי ישראל במגמה להפשיר את היחסים הקרים עימה ולהתקרב לנשיא האמריקאי.

ראש המודיעין הטורקי הקאן פידאן נפגש בנושא כמה פעמים עם ראש המוסד דאז יוסי כהן כדי לקדם את המגעים בין 2 המדינות.

כמה חודשים לפני שביידן נכנס לבית הלבן, החלה טורקיה לחזר אחרי ישראל במגמה להפשיר את היחסים הקרים ולהתקרב לנשיא האמריקאי. ראש המודיעין הטורקי נפגש בנושא עם ראש המוסד דאז

הנשיא ארדואן חשש מאוד מהנשיא ביידן, אשר הבהיר כבר בקמפיין הבחירות שלו את הביקורת הקשה שיש לו על הפרות זכויות האדם בטורקיה ועל המדיניות של הנשיא ארדואן במזרח התיכון.

מאז פרשת ההשתלטות הישראלית על ספינת "המרמרה" במאי 2010 התדרדרו יחסי ישראל-טורקיה. הנשיא ארדואן הוא נציג תנועת "האחים המוסלמים" העולמית ותומך נלהב של חמאס. הוא מנהל מאבק מדיני נגד ישראל מעל כל במה אסלאמית, ערבית ובינלאומית.

במאי 2018 גירשה טורקיה את השגריר הישראלי איתן נאה מאנקרה בעקבות ההתקפות הישראליות ברצועת עזה והעברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים וגם החזירה את שגרירה מתל אביב.

הנשיא ארדואן רצה את עזרת ירושלים בבית הלבן, הוא חשש שהנשיא ביידן יטיל סנקציות על טורקיה בגלל שרכשה טילי אס.400 מרוסיה, לנוכח התקיפות של הכורדים בסוריה ובגלל העימות של טורקיה עם יוון על השליטה בים האגאי ומזרח הים התיכון.

הנשיא ארדואן מתעלם כבר 10 שנים מבקשת ישראל לסגור את משרד הזרוע הצבאית של חמאס באיסטנבול. המשרד הזה שמנוהל על ידי צאלח אלעארורי, ראש הזרוע הצבאית של חמאס בגדה ומגורשי "עסקת שליט", מנהל את פעילות הטרור בגדה ומנסה גם לערער את יציבות שלטון הרש"פ. לישראל ולרש"פ יש אינטרס משותף שהמשרד הזה יסגר לאלתר, אבל הטורקים מסרבים.

לישראל ולמודיעין הטורקי היו קשרים טובים בעבר בכל הקשור למלחמה בטרור של דאע"ש, אולם המוסד הישראלי גילה כי ראש המודיעין הטורקי הקאן פידאן מחובר היטב לאיראן ואף מעביר לה מידע רגיש שהוא קיבל מישראל. מאז עבר "חתול שחור" בין שני ארגוני המודיעין.

לישראל ולמודיעין הטורקי היו קשרים טובים בעבר בנוגע למלחמה בטרור דאע"ש, אך המוסד גילה כי ראש המודיעין הטורקי מחובר לאיראן ומעביר לה מידע רגיש שקיבל מישראל. מאז עבר "חתול שחור" בין ארגוני המודיעין

המודיעין הטורקי יעיל מאוד ומשתמש באמצעי מעקב וריגול משוכללים מאוד. גם הערים המרכזיות בטורקיה מרושתות במצלמות רחוב בכל פינה, שלא לדבר על בתי מלון ומוסדות רשמיים ופרטיים. המוסד הישראלי מודע לכך היטב ויודע להיזהר בכל פעילות השטח שלו. הכל נעשה באופן מתוחכם מבלי להשאיר "טביעות אצבע" שיסבכו עוד יותר את יחסי ישראל-טורקיה.

אינני יודע אם הפירסומים של העיתונות הטורקית הרשמית, הנשלטים על ידי הנשיא ארדואן, והטוענים כי המודיעין הטורקי לכד רשת ריגול של המוסד הישראלי בת 15 חברים שפעלה בטורקיה הם נכונים.

מה שכן ברור הוא ש-15 העצורים הינם ממוצא ערבי, 7 מהם פלסטינים מהגדה והרצועה, ואין בהם אפילו לא ישראלי אחד. הטענות שעלו בכתבות הטורקיות בנושא הן שהעצורים נפגשו עם קציני המוסד הישראליים, שגייסו והפעילו אותם במקומות שונים בחו"ל והיו עמם בקשר טלפוני מוצפן או באמצעות האינטרנט. זה לא מוכיח שום טענה כי אכן המוסד עומד מאחורי רשת הריגול הזו.

במיוחד לאור העובדה שהמודיעין הטורקי לכד באחרונה, עפ"י פירסומים בתקשורת הטורקית, 6 אזרחים רוסים ואוזבקים בפעילות באיסטנבול ואנטליה, שעסקו בריגול מדיני וביטחוני עבור המודיעין הרוסי ואף תכננו פגיעה באופוזיציונרים צ'צ'נים המתגוררים בטורקיה.

נראה כי טורקיה משמשת כשדה פעילות מודיעיני של ארגוני ביון שונים ולאו דווקא של המוסד הישראלי.

הקשר הפלסטיני

את פעילות רשת הריגול בטורקיה שמיוחסת למוסד הישראלי חשף, כביכול לראשונה, עיתון "צבאח" שהינו אחד השופרות של הנשיא ארדואן, אולם מסתבר כי תנועת חמאס הקדימה אותו בהרבה.

סוכנות הידיעות של חמאס הנקראת "שיהאב" פירסמה את הסיפור כבר ב-10 באוקטובר.

את פעילות רשת הריגול בטורקיה שמיוחסת למוסד הישראלי חשף, כביכול לראשונה, עיתון "צבאח", משופרות ארדואן, אך מסתבר שחמאס הקדימה אותו. סוכנות הידיעות שלה "שיהאב" פירסמה את הסיפור ב-10 באוקטובר

בדיווח שלה נטען כי ראש המודיעין הכללי הפלסטיני מאג'ד פרג' יצר משבר ביחסי המודיעין בין הרש"פ לבין טורקיה, דבר שחייב את התערבותם של הנשיא ארדואן ושל יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.

בדיווח נמסר כי הנשיא ארדואן נועד ב-10 ביולי עם יו"ר הרש"פ ומחה על פעילות המודיעין הפלסטיני בטורקיה.

ב-10 באוקטובר דווח באמצעי התקשורת הרשמיים של הרש"פ וגם ברשתות החברתיות על היעלמותם של 7 פלסטינים בטורקיה. עכשיו טוענת סוכנות הידיעות של חמאס, בהסתמך על מידע שקיבלה מקצינים במנגנון המודיעין של מאג'ד פרג', כי מאג'ד פרג' הוא האחראי הישיר להיעלמותם של 7 הפלסטינים בטורקיה. לטענתה הם מעורבים בנושאי ביטחון חמורים הקשורים לביטחון הלאומי הטורקי מבלי שהיו מודעים לכך מראש, וכי מי שהרוויח מכך הוא המוסד הישראלי.

בדיווח נטען כי 7 הפלסטינים הנעדרים מוחזקים על ידי שירותי הביטחון של טורקיה ונחקרים על ידם וכי הם לא נחטפו על ידי גורמים פליליים כפי שנטען בחלק באמצעי התקשורת.

הם חשודים בכך שגוייסו על ידי מאג'ד פרג' לעקוב אחרי תנועותיהם של בכירים של ארגון חמאס השוהים בטורקיה, מכיוון שהמוסד הישראלי מתקשה לעקוב אחריהם בגלל פעילות המנע של שירותי המודיעין הטורקים. זאת לקראת ביצוע פעולות חיסול על אדמת טורקיה, לאחר שישראל דרשה כמה פעמים מטורקיה לגרש אותם משטחה.

7 הנעדרים הפלסטינים חשודים בכך שגוייסו ע"י מאג'ד פרג' לעקוב אחרי תנועות בכירי חמאס השוהים בטורקיה. זאת מכיוון שהמוסד הישראלי מתקשה לעקוב אחריהם בגלל פעילות המנע של שירותי המודיעין הטורקים

גורמי הביטחון של טורקיה החרימו גם סכום כסף גדול באיסטנבול שהגיע ממנגנון המודיעין הכללי הפלסטיני כדי לממן את פעילות הפלסטינים שגוייסו למשימה.

לטענת סוכנות הידיעות "שיהאב", בעקבות הקמפיין פנה מאג'ד פרג' לראש הממשלה הפלסטיני מוחמד א-שתייה. האחרון דרש מחברת פייסבוק לסגור את דף הפייסבוק של הסוכנות וזה אכן מה שקרה בפועל.

הפעלת סוכנים מתוחכמת

ישראל שומרת על שתיקה ואיננה מגיבה על הפרשה, אולם משיחות עם גורמי ביטחון ישראלים התרשמתי כי הם אינם מתרגשים במיוחד מהפירסומים בנושא.

ממה שפורסם עד כה באמצעי התקשורת הטורקים והפלסטינים, ניתן להסיק שאם אכן המוסד הישראלי הפעיל את רשת הריגול בטורקיה הרי שהוא עשה זאת בצורה יעילה ומתוחכמת.

נראה כי חברי הרשת היו חובבנים ולא מרגלים מקצועיים. הם נלכדו בגלל טעויות אנוש שעשו בשטח, אבל ההפעלה שלהם הייתה מתוחכמת, היא נעשתה מרחוק, מחו"ל, במדינות כמו שוויץ, קרואטיה, הונגריה ואפילו קניה שבאפריקה, באמצעות טלפונים ציבוריים, קודים ותוכנות מוצפנות באינטרנט.

ממה שפורסם עד כה באמצעי התקשורת הטורקים והפלסטינים, ניתן להסיק שאם אכן המוסד הישראלי הפעיל את רשת הריגול בטורקיה, הרי שהוא עשה זאת בצורה יעילה ומתוחכמת

הכסף שולם לחברי הרשת בחו"ל, שם פגשו את מפעיליהם או באמצעות העברות כספים של חברות המתמחות בכך כמו "ווסטרן יוניון" או "מאני גרם". ההתמקדות של חברי הרשת הייתה, על פי הנטען בעיתונות הטורקית, בסטודנטים פלסטינים שלמדו בטורקיה, בארגונים פלסטינים לא ממשלתיים שפועלים בטורקיה ובסטודנטים שעתידים לעבוד בתעשיות הביטחוניות של טורקיה.

חלק מחברי הרשת גוייסו למשימה כבר בשנת 2018. עד כה לא דווח על שום ישראלי שנעצר בפרשה.

עד לשעה זו, טורקיה לא הציגה אפילו הוכחה אחת כי המוסד הישראלי הוא שעומד מאחורי הפעלת הרשת הזו.

גורמים מדיניים בירושלים מנסים להסביר את ההתנהגות של טורקיה בפרשה בכך שהנשיא ארדואן זועם על ישראל שלא נענתה לחיזוריו לפיוס עמה וכי היא לא הגיבה כראוי לשיחת הטלפון שערך עם הנשיא יצחק בוז'י הרצוג, שבה בירך אותו על היבחרו לנשיא המדינה והביע תקווה לשיפור היחסים עם ישראל.

גורמים אחרים במשרד החוץ טוענים כי פירסום הפרשה בטורקיה נובע מהלחצים הפנימיים שבהם נתון הנשיא ארדואן וכי הפירסום נועד לשפר את תדמיתו בדעת הקהל הטורקית.

.כך או כך, יותר פרטים על רשת הריגול שנחשפה בטורקיה יתבררו כשיוגשו כתבי אישום בפרשה וכשייפתח המשפט.

גורמים מדיניים בירושלים מנסים להסביר את התנהגות טורקיה בפרשה בכך שארדואן זועם על ישראל שלא נענתה לחיזוריו לפיוס וכי לא הגיבה כראוי לשיחת הטלפון שערך עם הנשיא הרצוג

חמאס בלחץ רב. הוא מבין היטב כי השלוחה של הזרוע הצבאית שלו באיסטנבול על הכוונת של ישראל. בינתיים היא מקבלת הגנה מדינית וביטחונית משלטונות טורקיה, אבל לא לעולם חוסן ועוד צפויות הפתעות בנושא.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,326 מילים
סגירה