איחוד האמירויות וישראל על הכוונת של החות'ים ואיראן

מהדורת יום ראשון של העיתון קייהן האיראני חוזה את המתקפה החות'ית על איחוד האמירויות יממה אחר כך. צילום: שער העיתון
מהדורת יום ראשון של העיתון קייהן האיראני חוזה את המתקפה החות'ית על איחוד האמירויות יממה אחר כך. צילום: שער העיתון

המורדים החות'ים בתימן מסלימים את המלחמה ותוקפים גם את איחוד האמירויות בנוסף לסעודיה. גם ישראל כלולה ב"בנק המטרות" של החות'ים. בישראל מעריכים כי התקפה עליה היא אפשרית וכי איראן היא זו שבוחשת מאחורי הקלעים.

בתוך פחות משבוע תקפו המורדים החות'ים בתימן פעם נוספת את איחוד האמירויות.

אמצעי התקשורת האמירתים דיווחו כי החות'ים שיגרו ב-24 בינואר שני טילים בליסטיים לעבר אבו דאבי אך הם יורטו ולא היו נפגעים.

בתוך פחות משבוע תקפו המורדים החות'ים בתימן שוב את איחוד האמירויות. אמצעי התקשורת האמירתים דיווחו כי החות'ים שיגרו ב-24 בינואר 2 טילים בליסטיים לאבו דאבי אך הם יורטו ללא נפגעים

החות'ים מגיבים, לטענתם, על ההפצצה הכבדה של הקואליציה הערבית בראשות סעודיה על העיר סעדה בתימן בשבוע שעבר, במהלכה נהרגו 70 בני אדם ונפצעו יותר מ-100 אחרים.

גורמים חות'ים טוענים כי גם ארה"ב וישראל היו מעורבות בהתקפה הזו שבה נהרגו גם נשים וילדים וכי הן מנסות לכפות סדר יום אזורי שמשרת את האינטרסים שלהן.

לכן, גם ישראל נכללת ב"בנק המטרות" שלהם, לא יהיו רק עוד התקפות על איחוד האמירויות וייתכן שתיפתח גם חזית נגד ישראל.

המלחמה בתימן נמשכת כבר 7 שנים בין הממשלה החוקית לבין המורדים החות'ים, שהצליחו להשתלט על חלקים גדולים מהמדינה. ההסלמה האחרונה מצדם בהתקפה על איחוד האמירויות באה בעיתוי שבו מתרחשים שני תהליכים חשובים: שיחות הגרעין בווינה והתקרבות מדינית ודיאלוג בין איחוד האמירויות לבין איראן ובין איראן לסעודיה.

נראה כי האיראנים מנסים להפעיל לחץ על המעצמות בשיחות הגרעין בווינה באמצעות הסלמה על ידי המורדים החות'ים והתקפות על איחוד האמירויות.

גורמי ביטחון בישראל מעריכים כי הסלמה במלחמה בתימן עלולה להביא להסלמה ברצועה וגם להתקפה על ישראל. גם ישראל מאויימת. בשבוע שעבר שיגר מנהיג החות'ים בתימן, עבד אלמאלכ אלחות'י, איומים לעבר ישראל. גורמי ביטחון בישראל מעריכים כי נמל אילת, הכור האטומי בדימונה ויעדים נוספים בישראל עלולים להיות כלולים ב"בנק המטרות" של החות'ים.

בשבוע שעבר שיגר מנהיג החות'ים בתימן איומים לעבר ישראל. עפ"י הערכות, נמל אילת, הכור האטומי בדימונה ויעדים נוספים בישראל עלולים להיות כלולים ב"בנק המטרות" החות'י

הם הוכיחו בהתקפות על המתקנים הכלכליים באבו דאבי ועל מתקני הנפט בסעודיה ב-2019 באמצעות טילים בליסטיים ומל"טים מדוייקים, כי יש להם יכולות תקיפה מצויינות למרחקים ארוכים וכי הם יכולים לפגוע גם בישראל.

איראן בוחשת מאחורי הקלעים

ההתקפה הנועזת של המורדים החות'ים בתימן, הנאמנים לאיראן, על המתקנים הכלכליים של אבו דאבי בשבוע שעבר, באמצעות טילים בליסטיים ומל"טים מדוייקים, היכתה בהלם את העולם הערבי, את ישראל ואת ממשל ביידן.

היא הזכירה את ההתקפה המדוייקת שנעשתה באופן דומה ע"י המורדים החות'ים על מתקני הנפט של חברת "אראמקו" באלבוקיק שבסעודיה ב-14 ספטמבר 2019.

על פי הערכות המודיעין הישראלי, איראן עומדת מאחורי שתי המתקפות אלה. למרות זאת גם ממשל טראמפ אז וגם ממשל ביידן כיום לא הגיבו ואינם מתכוונים להגיב צבאית על ההתקפה של החות'ים. ממשל ביידן טוען כי אין הוכחה למעורבות של איראן בהתקפה וכי מדובר בתגובה של המורדים החות'ים על ההתקפות האוויריות של הקואליציה הערבית בראשות סעודיה. הנשיא ביידן חושש שתגובה צבאית אמריקאית נגד החות'ים תפגע במשא ומתן על הסכם הגרעין בווינה.

להערכות המודיעין הישראלי, איראן עומדת מאחורי שתי המתקפות אלה. למרות זאת גם ממשל טראמפ אז וגם ממשל ביידן כיום לא הגיבו ואינם מתכוונים להגיב צבאית על ההתקפה של החות'ים

עם זאת, הנשיא ביידן הודיע ב-19 בינואר כי ממשלו שוקל להכיר שוב במורדים החות'ים כ"ארגון טרור" בעקבות מתקפת הטילים והמל"טים על אבו דאבי. ביידן ביטל החלטה קודמת של ממשל טראמפ בנושא, מייד לאחר שנכנס לבית הלבן, ועכשיו הוא שוקל שוב את הנושא בעקבות בקשה של איחוד האמירויות.

ההתקפה החות'ית על אבו דאבי באה למרות ההתקרבות שהייתה באחרונה בין איחוד האמירויות לאיראן. איחוד האמירויות חזרה לסייע צבאית לכוחות הקואליציה הערבית בראשות סעודיה בהתקפות על החות'ים בתימן, ונוכח ההצלחות של ההתקפות האלה באזורי שבווה ומארב החליטו המורדים החות'ים ללמד לקח את איחוד האמירויות ותקפו אותה בעומק המדינה.

ההתקפה החות'ית המוצלחת חשפה את ערוותה של איחוד האמירויות, המציגה עצמה כמדינה יציבה באזור המזה"ת ההפכפך. הטילים הבליסטיים והמל"טים של החות'ים חדרו את מערכות ההגנה האווירית שלה שנרכשו במיליארדי דולרים. עכשיו החלה איחוד האמירויות להתעניין ברכישת אמצעי הגנה אווירית מפני מל"טים מישראל.

ההתקפה חשפה את ערוות איחוד האמירויות, המציגה עצמה כמדינה יציבה במזה"ת, וחדרה את מערכות ההגנה האווירית בשווי מיליארדי דולרים. עכשיו איחוד האמירויות מתעניינת בהגנה אווירית ממל"טים מישראל

מנהיגי החות'ים מזהירים פומבית את מדינות העולם כי איחוד האמירויות איננה "מדינה בטוחה" ולא כדאי להשקיע בה. די להנחית עליה מכה שתפגע קשות בכלכלתה. הם מאיימים לפגוע במגדל "בורג' אלח'ליפה" בדובאי, אחד הסמלים הידועים של איחוד האמירויות, בטענה כי הוא משמש כמפקדה לתיאום הפעולות הצבאיות נגדם.

מטרת איראן והחות'ים היא להרתיע את איחוד האמירויות

ההתקפה החות'ית על אבו דאבי נועדה להעביר לה מסר מרתיע כי עליה להתרחק לגמרי מכל מעורבות במלחמה בתימן ולהתעסק בענייניה הפנימיים בלבד.

מנהיגי החות'ים הכריזו כבר ב-2019 כי הקימו "בנק של מטרות" אסטרטגיות באבו דאבי ובדובאי.

ההתקפה החות'ית על היעדים הכלכליים באבו דאבי חשפה את חולשת חיל האוויר של איחוד האמירויות ואת היכולת להתגונן מפני טילים בליסטיים ומל"טים, איחוד האמירויות חלשה גם בים. לפני יותר משבועיים השתלטו המורדים החות'ים על ספינה אמירתית בים האדום. הם לנעשה חטפו אותה בלב ים ועד עכשיו מסרבים לשחררה בטענה כי היא הובילה אמצעי לחימה.

איחוד האמירויות נכנסת כעת לשלב מכריע בהיסטוריה שלה. אין לה את היכולת הצבאית להתמודד עם המורדים החות'ים ועם איראן, היא אינה יכולה לסמוך על סיוע צבאי אקטיבי מצד סעודיה או ארה"ב או ישראל, והיא צריכה להתמודד לבד מול הסכנה החות'ית-איראנית, אי אפשר לבוא אליה בטענות. היא רוצה להמשיך  בשגשוג הכלכלי שלה והיא אינה בנויה למלחמות.

איחוד האמירויות נכנסת כעת לשלב מכריע בהיסטוריה שלה. אין לה את היכולת הצבאית להתמודד עם המורדים החות'ים ועם איראן והיא אינה יכולה לסמוך על סיוע צבאי אקטיבי מצד סעודיה או ארה"ב או ישראל

המדיניות של איחוד האמירויות נכשלה עד כה ואיראן מנצחת בגדול בזכות הכוח הצבאי של שלוחותיה. קאסם סולימאני בוודאי מתהפך בשמחה בקברו נוכח ההצלחה של האסטרטגיה שלו.

החות'ים מאיימים בהסלמה נוספת נגד איחוד האמירויות, וההערכה במפרץ היא שאיחוד האמירויות תחפש את המתווך המתאים כדי להרגיע את החות'ים בתימן ואת האיראנים. זהו איתות גם עבור סעודיה, שיורש העצר שלה מוחמד בן סלמאן הוא שהקים לפני 7 שנים את הקואליציה הערבית נגד המורדים החות'ים בתימן. סעודיה החלה בדיאלוג חשאי שהפך לגלוי עם איראן הרבה לפני איחוד האמירויות כדי למצוא מוצא מההסתבכות הצבאית בתימן.

ההערכה של פרשנים במפרץ היא כי ההתקפה החות'ית על איחוד האמירויות תעכב את תהליך ההתקרבות בין איחוד האמירויות לאיראן, "ההתקפה שוב הדגישה כי איראן היא האיום הגדול ביותר על ביטחונן של מדינות המפרץ", הם אומרים.

איחוד האמירויות וסעודיה מתוסכלות מהמדיניות של הממשלים האמריקאים בעשור האחרון כלפי האיומים שמציבה איראן על מדינות המפרץ. ארה"ב נתפסת כמי שמנסה לברוח מהאזור ולא להתעמת עם איראן, המהווה סכנה גדולה גם לעולם.

איחוד האמירויות ניסתה את הדרך הדיפלומטית והכלכלית להתקרב לאיראן, אך חטפה סטירת לחי והיא מואשמת בהונאה והולכת שולל של החות'ים בתימן. ההתקפה עליה מעידה עד כמה שברירית הייתה ההתקרבות הזו ואת מידת חוסר האמון בין שני הצדדים.

איחוד האמירויות ניסתה את הדרך הדיפלומטית והכלכלית להתקרב לאיראן, אך חטפה סטירת לחי, ומואשמת בהונאת החות'ים בתימן. ההתקפה עליה מעידה עד כמה שברירית הייתה ההתקרבות הזו

איראן בנתה את היכולות הצבאיות של המורדים החות'ים וציידה אותם בטילים ובמל"טים בדיוק כפי שבנתה צבאית את שאר השלוחות שלה בסוריה, עיראק, לבנון ורצועת עזה. ההתקפות של החות'ים מתואמות עמה, ובעצם היא זו שתוקפת ללא "טביעות אצבע".

כל זה קורה כאשר בווינה נמשך המשא ומתן האיטי עם איראן על הסכם הגרעין, זהו סימן רע לעתיד, התוקפנות של איראן ושלוחותיה נחשפת לעולם עוד בטרם היא הפכה ל"מדינת סף גרעינית", זה היה רק קדימון קטן לעתיד, שוו בנפשכם מה תעשה איראן במזרח התיכון לאחר שתהפוך ל"מדינת סף" גרעינית.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,169 מילים
סגירה