עבדאללה מלך ירדן יצא לארה"ב, כדי לגייס לצדו את ממשל ביידן להפעלת לחצים על ישראל בנושא השמירה על מעמדה של ירדן בהר הבית. משבר האמון בין ירדן לישראל הוא גדול, וחמאס מאיים במלחמה שתערער את היציבות האזורית. ממשל ביידן צפוי להיכנס לעובי הקורה.
עבדאללה מלך ירדן יצא בסוף השבוע האחרון לארה"ב לביקור מיוחד, שבמהלכו יפגש עם הנשיא ביידן ובכירים בממשל, כדי להפעיל לחץ על ישראל בעניין מעמדה של ירדן בהר הבית.
עבדאללה מלך ירדן יצא בסוף השבוע האחרון לארה"ב לביקור מיוחד, שבמהלכו יפגש עם הנשיא ביידן ובכירים בממשל, כדי להפעיל לחץ על ישראל בעניין מעמדה של ירדן בהר הבית
למלך הירדני יש יחסים מצויינים עם ממשל ביידן והוא היה המנהיג הערבי הראשון שהנשיא ביידן נפגש עמו מאז שנכנס לבית הלבן.
מלך ירדן מתואם באופן מלא עם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, שאותו הוא זימן בדחיפות לעמאן כדי לעדכן אותו בתוצאות מפגש הפסגה בקהיר עם הנשיא א-סיסי ועם השיח' מוחמד בן זאיד, יורש העצר של אבו דאבי.
הנהגת חמאס מרוצה מאוד מההתפתחויות. באמצעות אלימות שתוכננה היטב מראש בהר הבית היא הצליחה להעמיק את המתיחות בין ישראל לירדן.
המשבר בין ישראל לירדן סביב הסטטוס קוו בהר הבית הולך ומסתבך בימים האחרונים עוד יותר. יורש העצר של איחוד האמירויות השיח' מוחמד בן זאיד תומך בעמדת ישראל מול העמדה הירדנית.
העיתון הלבנוני אל-אח'באר דיווח ב-28 באפריל, כי במפגש הפסגה בקהיר לפני כמה ימים בהשתתפות הנשיא א-סיסי, יורש העצר האמירתי מוחמד בן זאיד ועבדאללה מלך ירדן, דרש יורש העצר של איחוד האמירויות שהסטטוס קוו בהר הבית יאפשר חופש פולחן לבני כל הדתות, כפי שנקבע בהסכם הנורמליזציה בין איחוד האמירויות לבין ישראל.
עבדאללה מלך ירדן התנגד בתוקף ואמר כי הדבר מפר את הסטטוס קוו הקיים ואת הסכם השלום בין ירדן לישראל.
המשבר בין ישראל לירדן סביב הסטטוס קוו בהר הבית הולך ומסתבך בימים האחרונים עוד יותר. יורש העצר של איחוד האמירויות השיח' מוחמד בן זאיד תומך בעמדת ישראל מול העמדה הירדנית
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, שלא הוזמן כלל למפגש הפסגה בקהיר, הביע תמיכה בעמדת המלך עבדאללה. גורמים בכירים ברש"פ אומרים כי הנושא הזה עמד במרכז מפגש החירום בעמאן ב"ליילת אל-קדר" של רמדאן. עבדאללה מלך ירדן שלח 2 מסוקים לרמאללה כדי להביא את מחמוד עבאס ומקורביו לארוחת איפטר של רמדאן.
יו"ר הרש"פ הגיע עם חוסיין א-שיח' ועם מאג'ד פרג' ונושא הסטטוס קוו בהר הבית נדון בהרחבה בפגישה.
הניסיון לפתור את המשבר
הדרג המדיני ביטחוני בישראל מבין היטב את חומרת המשבר בין ישראל לירדן, שהתפרץ במלוא עוזו בחודש רמדאן, למרות ששני הצדדים עשו מראש מאמצים כדי למנוע אותו.
ממשל ביידן התערב אף הוא ומאיץ בשני הצדדים להידבר ביניהם ולהגיע להבנות.
גורמים מדיניים בכירים בישראל אומרים כי מיד לאחר עיד אל-פיטר, שמסיים את חודש רמדאן, ייפגשו נציגים בכירים של ישראל וירדן במסגרת הועדה המשותפת של שני הצדדים לענייני ירושלים כדי לדון במחלוקות בנושא הר הבית.
המלך עבדאללה טוען שישראל שוחקת בהדרגתיות את הסטטוס קוו בהר הבית ויו"ר הרש"פ מחמוד עבאס תומך בעמדתו.
ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו הגיע בשנת 2015, בתיווך שר החוץ האמריקאי ג'ון קרי, להבנות עם המלך עבדאללה, כי מוסלמים יוכלו להתפלל בהר הבית וכי לא מוסלמים יוכלו לבקר במקום מבלי להתפלל בו. אך הירדנים טוענים שממשלת בנט מכרסמת בהבנה הזו כדי לאפשר ליהודים להתפלל בהר הבית.
נתניהו הגיע בעבר להבנות עם מלך ירדן כי מוסלמים יוכלו להתפלל בהר הבית, ולא מוסלמים יוכלו לבקר מבלי להתפלל בו. אך לטענת הירדנים, ממשלת בנט מכרסמת בהבנה זו ומאפשרת תפילה ליהודים בהר
העיתון המזרח ירושלמי "אל-קודס" דיווח ב-28 באפריל מפי מקורות ירדנים כי המפגש הקרוב יתמקד בנושא התיירות בהר הבית, שלטענת ירדן ישראל השתלטה עליו מאז ביקור ראש הממשלה אריאל שרון ז"ל במקום בשנת 2000.
לירדן יש עשרות פרויקטים לשיקום מסגד אל-אקצא והיא טוענת שישראל מטרפדת אותם. כמו כן היא דורשת את הגדלת מספר שומרי הווקף בהר הבית.
ירדן דורשת שישראל תוותר על סמכויות הביטחון שלה בהר הבית וכי הסמכות הביטחונית תועבר ממשטרת ירושלים לווקף הירדני, כך עידכן המלך עבדאללה את יו"ר הרש"פ אבו מאזן.
המלך עבדאללה יצא לוושינגטון עם רשימה של דרישות בעניין שינוי הסטטוס קוו ומעמד הווקף בהר הבית שאותה יציג לנשיא ביידן. pic.twitter.com/8DJFGXmg6d— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) May 1, 2022
הגורמים הירדנים מסרו, כי הוועדה המשותפת תנסה להגיע להבנות על הפחתת המתיחות בהר הבית ומניעת אירועי אלימות ושיפוץ הרכוש שנפגע בהר הבית במהלך המהומות האחרונות – כמו חלונות, דלתות ורהיטים.
נראה כי שני הצדדים רוצים להגיע להבנות שימנעו מתנועת חמאס להשתלט באופן קבוע על הר הבית לאחר שהיא שלטה בהר הבית ללא מיצרים כל תקופת חודש רמדאן, באמצעות אלימות שאורגנה היטב על ידי פעיליה בירושלים.
משבר אמון בין שני הצדדים
משבר האמון בין בית המלוכה הירדני לבין ממשלת בנט הוא עמוק. האלימות הפלסטינית במהלך חודש רמדאן ריסקה את הפרק של היחסים החדשים שפיתחה ממשלת בנט בשנה האחרונה עם ירדן והם נעלמו כלא היו.
העיתון "ראי אליום" חשף ב-27 באפריל מפי מקורות ירדנים דו"ח הערכת מצב, שחיבר מכון מחקר המקורב לבית המלוכה הירדני, בו חברים פוליטיקאים ואקדמאים, על יחסי ישראל ירדן.
מדובר במכון "המדיניות והחברה", וד"ר מוחמד אבו רמאן, שר התרבות הירדני לשעבר, חיבר תמצית של ההמלצות שהגיעה לידי העיתון.
המכון הגיע לשתי מסקנות עיקריות בעניין יחסי ירדן-ישראל:
- הגרוע ביותר עדיין לא הגיע: ייהוד ירושלים ושינוי הסטטוס קוו בהר הבית.
- העמדה הישראלית ביחס לחשיבות האסטרטגית של ירדן השתנתה, מאזן הכוחות האזורי והבינלאומי נוטה לטובתה של ישראל וקני המידה לגבי האופציות הירדניות השתנו גם כן.
על פי הדו"ח, לירדן יש את האופציות הבאות:
- אופציית ההסלמה, שתביא למתיחות קשה ביחסי ישראל ירדן ושיהיה לה מחיר כבד אם המפלגה הרפובליקנית תחזור לשלטון בארה"ב.
- רגיעה עם ישראל ולא להיגרר לעימות בנושא האפוטרופסות בהר הבית, שבו מאזן הכוחות אינו נוטה לטובתה של ירדן בגלל תהליך הנורמליזציה של מדינות ערב עם ישראל.
נושא האפוטרופסות על המקומות הקדושים בירושלים בהסכם השלום בין ישראל לירדן כתוב בצורה מעורפלת שנתונה לפרשנויות.
משבר האמון בין בית המלוכה הירדני לבין ממשלת בנט הוא עמוק. האלימות הפלסטינית במהלך חודש רמדאן ריסקה את הפרק של היחסים החדשים שפיתחה ממשלת בנט בשנה האחרונה עם ירדן והם נעלמו כלא היו
הממשל האמריקאי הנוכחי אמור להיכנס לעובי הקורה כדי להשיג הבנות חדשות בין ישראל לירדן על הסטטוס קוו בהר הבית. הבנות שנועדו להרגיע את המתיחות שפרצה ועכשיו מנוצלת ע"י חמאס כדי לאיים על היציבות האזורית, כפי שבא לידי ביטוי במסיבת העיתונאים שכינס מנהיג חמאס יחיא סינוואר ברצועת עזה.
יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם