היעד הבא של אבו מאזן הוא העצרת הכללית של האו"ם

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עם ראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) ברמאללה, 15 ביולי 2022 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)
AP Photo/Evan Vucci
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עם ראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) ברמאללה, 15 ביולי 2022

יו"ר הרש"פ אבו מאזן מתוסכל ומאוכזב מביקור הנשיא ג'ו ביידן באזור ומתלבט באיזו מדיניות לנקוט. זאת לנוכח דרישות בצמרת פת"ח לנקוט צעדים תקיפים נגד ישראל. אבו מאזן מגביר את התיאום עם עבדאללה מלך ירדן ונערך לכינוס העצרת הכללית של האו"ם בחודש ספטמבר.

המבצע המוצלח של צה"ל השבוע בעיר שכם, שבו נהרגו 2 מחבלים שתכננו לבצע פיגוע בקבר יוסף, הביך מאוד את הרש"פ ורק הגביר את הזעם ברחוב הפלסטיני על יו"ר הרש"פ אבו מאזן. זאת לנוכח העובדה שהוא ממשיך בתיאום הביטחוני עם ישראל, בעוד צה"ל מחסל פעילים של "גדודי חללי אל-אקצא", שהם חלק מהזרוע הצבאית של תנועת פת"ח.

מבצע צה"ל המוצלח השבוע בעיר שכם, בו נהרגו 2 מחבלים שתכננו לבצע פיגוע בקבר יוסף, הביך מאוד את הרש"פ ורק הגביר את הזעם ברחוב הפלסטיני על היו"ר אבו מאזן

הרש"פ אובדת עצות אחרי ביקורו של הנשיא ביידן במזרח ירושלים ובבית לחם. לאבו מאזן אין שום בשורות לתושבי השטחים. הוא העריך מראש את תוצאות ביקורו של  הנשיא ביידן ועליו להחליט כיצד הוא ממשיך מכאן.

בסביבתו של אבו מאזן אומרים כי הוועד הפועל של אש"ף יתכנס בקרוב כדי לדון ביישום החלטות המועצה המרכזית של אש"ף, להקפיא את ההכרה של אש"ף בישראל ואת ההסכמים עמה, כולל התיאום הביטחוני.

בצמרת תנועת פת"ח יש שתי אסכולות, האחת מיליטנטית, שאותה מייצג סגן יו"ר התנועה מחמוד אלעאלול, הגורסת שישראל מבינה רק את שפת הכוח, אלעאלול אמר לאחר חיסול המחבלים בשכם כי "ישראל מבינה רק את שפת ההתנגדות", דהיינו פיגועי טרור.

לעומתו, חוסיין א-שיח' ומאג'ד פרג' מובילים אסכולה פרגמטית. א-שיח', המיועד להיות יורשו האפשרי של אבו מאזן, אמר לפני כמה ימים לעיתון "ניו יורק טיימס": "ישראל איננה רצינית לגבי סיום הכיבוש, לפלסטינים אין ברירה אלא לפעול בתנאים הנוכחיים".

יו"ר הרש"פ אבו מאזן הוא בעל ניסיון מדיני רב, הוא יודע היטב שפנייה לאלימות לטרור מצד הפלסטינים רק תפגע בהם. מאידך גיסא, אין לפלסטינים כרגע אופק מדיני, למרות שהנשיא ביידן חזר על מחויבותו לפתרון שתי המדינות.

בצמרת פת"ח יש 2 אסכולות. האחת מיליטנטית, שאותה מייצג סגן יו"ר התנועה אלעאלול, לפיה ישראל מבינה רק את כוח. לעומתו, א-שיח' ופרג' מובילים אסכולה פרגמטית

הפלסטינים קיבלו מהנשיא ביידן בעת ביקורו במזה"ת סיוע כלכלי לבתי החולים במזרח ירושלים ולפליטים באמצעות אונר"א, אבל הם לא קיבלו שום תמורה מדינית ושום היענות לדרישותיהם. לא את פתיחת הקונסוליה האמריקאית במזרח ירושלים, לא את פתיחת משרדי אש"ף בוושינגטון ולא את הסרת אש"ף מרשימת הטרור האמריקאית.

על פי דיווח פלסטיני שלא הוכחש, הנשיא ביידן אמר לאבו מאזן: "צריך את המשיח כדי שימלא את כל הדרישות שלך".

הפלסטינים ינסו לקבוע אסטרטגיה חדשה, אבל יו"ר הרש"פ אבו מאזן יודע כי הוא חייב להישאר פרגמטי ולא לנקוט בצעדים קיצוניים, אחרת הוא ייכנס לעימות עם ממשל ביידן ורק יפסיד. גם התנאים הפוליטיים בישראל שנמצאת במערכת בחירות אינם מאפשרים לאבו מאזן למצוא בקרוב פרטנר ישראלי. מצבו הפוליטי של שר הביטחון בני גנץ איננו ברור וראש הממשלה יאיר לפיד מגלה זהירות ואיננו ממהר להיפגש עם אבו מאזן מחשש שהדבר יפגע בו אלקטורלית.

ההערכה הרווחת בצמרת פת"ח היא שאבו מאזן יעשה הרבה רעש תקשורתי אך לא ישנה את מצב היחסים הקיים עם ישראל. זו גם ההמלצה של חוסיין א-שיח' ומאג'ד פרג', שמחפשים דרכים להרגיע את הרחוב הפלסטיני המאוכזב והזועם.

ממשל ביידן אכזב מאוד את הרש"פ. הנשיא ביידן לוחץ על אבו מאזן לתמוך ברעיון הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב אך אבו מאזן מסרב בתוקף. הוא רואה בכך ניסיון של ממשל ביידן לעקוף את הבעיה הפלסטינית. אבו מאזן מאוכזב מאוד מהתמיכה של הנשיא ביידן בישראל, מ"הצהרת ירושלים" ומכך שהנשיא ביידן העניק עוד מיליארד דולר לסיוע השנתי בסך 3.8 מיליארד דולר שארה"ב נותנת לישראל, וזאת לצורך חיזוק מערכת ההגנה האווירית שלה.

ההערכה בצמרת הרש"פ היא שלקראת הבחירות לקונגרס בחודש נובמבר, ממשל ביידן בוחר לחזק את היחסים הבילטרליים עם ישראל ולחזק את תהליך הנורמליזציה והטמעת ישראל באזור על חשבונם של הפלסטינים.

ההערכה בצמרת הרש"פ היא שלקראת הבחירות לקונגרס בנובמבר, ממשל ביידן בוחר לחזק את היחסים הבילטרליים עם ישראל ואת תהליך הנורמליזציה והטמעת ישראל באזור על חשבונם של הפלסטינים

הרצון של הפלסטינים לשנות את כללי המשחק עם ישראל נתקל במכשולים רציניים ובהתנגדות הממשל, שרוצה כעת בניהול הסכסוך ולא בניסיון לפתור אותו. אבו מאזן לא  יוכל להתעלם מרצונות הנשיא ביידן.

תיאום עם ירדן נגד ישראל

לכן, מה שנותר ליו"ר הרש"פ הוא לתאם עמדות עם עבדאללה מלך ירדן. השבוע הוא פגש בעמאן את המלך הירדני ועדכן אותו על הפגישה עם הנשיא ביידן ועל פגישתו בפריז עם הנשיא מקרון.

מבחינתו, הביקור של הנשיא ביידן נכשל. הוא דן עם המלך עבדאללה ברעיונות לקדם יוזמה מדינית בדיוני העצרת הכללית של האו"ם שתפתח בחודש ספטמבר, אשר תדגיש את מרכזיותה של הבעיה הפלסטינית בקהילה הבינלאומית.

אחד החששות הגדולים של אבו מאזן ועבדאללה מלך ירדן הוא חזרת הליכוד בראשות נתניהו לשלטון בישראל כתוצאה מהבחירות.

גורמים בכירים ברש"פ אומרים כי תפקידה של ירדן הוא "קריטי". למלך עבדאללה יש אוזן קשבת אצל הנשיא ביידן ומנהיגי אירופה.

על פי גורמים יודעי דבר, ירדן והרש"פ ידרשו להתנות כל התקדמות בשיתוף הפעולה הכלכלי באזור בחידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.

הפגישות בין יו"ר הרש"פ אבו מאזן למלך עבדאללה יורחבו בשבועות הקרובים. מעניין יהיה לראות אלו מסרים ינסה להעביר אבו מאזן בנאומו הצפוי בעצרת הכללית של האו"ם. בכל שנה הוא משתדל להכין "הפתעות".

מבחינת אבו מאזן, ביקור ביידן נכשל. הוא דן עם המלך עבדאללה ברעיונות לקדם יוזמה מדינית בדיוני העצרת הכללית של האו"ם שתפתח בספטמבר, ותדגיש את מרכזיות הבעיה הפלסטינית בקהילה הבינלאומית

בינתיים הוא מדגיש כי למרות שהגיע לגיל 87 הוא במצב בריאותי טוב. לאחר חזרתו מירדן הוא עבר בדיקות רפואיות "שגרתיות" בבית החולים ברמאללה ומקורבו חוסיין א-שיח' מסר לאמצעי התקשורת כי "מצבו הבריאותי טוב".

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 852 מילים
סגירה