האיפוק של חמאס

אסמאעיל הנייה ויחיא סנוואר בעזה, בתהלוכת 30 שנה לחמאס. 14 בדצמבר 2017 (צילום: AP Photo/Khalil Hamra)
AP Photo/Khalil Hamra
אסמאעיל הנייה ויחיא סנוואר בעזה, בתהלוכת 30 שנה לחמאס. 14 בדצמבר 2017

תנועת חמאס גילתה איפוק ולא הצטרפה ללחימה לצד הג'יהאד האסלאמי וכתוצאה מכך יש לה רווחים מדיניים. ארה"ב, מדינות אירופה, מצרים וירדן מרוצות מהחלטתה, שמעידה לדעתן על ראיית טובת הציבור העזתי ופותחת פתח לדיאלוג מדיני עתידי עמה.

ארגון חמאס נקט עמדה מפתיעה במהלך סבב הלחימה האחרון ברצועת עזה ולא הצטרף לארגון הג'יהאד האסלאמי במלחמתו נגד ישראל.

עכשיו עוסק חמאס בהסברת עמדתו לציבור העזתי הזועם וארגון הג'יהאד האסלאמי מיישר עמו את קו ההסברה. הג'יהאד האסלאמי מחפש דרך מהירה להתאושש מהמכה החזקה שחטף מצה"ל ועימות עם חמאס ברצועת עזה איננו משרת כרגע את מטרותיו למרות היריבות בין שני הארגונים.

חמאס עוסק בהסברת עמדתו לציבור העזתי הזועם, והג'יהאד האסלאמי מיישר עמו קו בהסברה, בחיפוש דרך מהירה להתאושש מהמכה החזקה שחטף מצה"ל ובניסיון להימנע כרגע מעימות עם חמאס ברצועה

חמאס הוא שותף טבעי של ארגון הג'יהאד האסלאמי. לשניהם אותה אידיאולוגיה ושניהם חברים ב"ציר ההתנגדות" בראשות איראן, אך למרות זאת איראן וחזבאללה לא נחלצו אף הם לסייע לג'יהאד האסלאמי במלחמה.

הציר הזה מנופף כבר כמה חודשים בסיסמה החדשה של "אחדות הגזרות", חרף זאת, בפועל לא קרה שום דבר במהלך 3 ימי הלחימה של סבב הלחימה האחרון. הגזרות או החזיתות השונות שמרו על שקט והותירו את הג'יהאד האסלאמי להילחם לבדו.

לא רק חמאס הפקירה את הג'יהאד האסלאמי, אלא גם שאר השותפות ב"ציר ההתנגדות". גם הפלסטינים בשטחים וערביי ישראל נאלמו דום.

חמאס גילה איפוק רב בגלל שיקולים פרגמטיים ואגואיסטים, כדי לשמור על האינטרסים שלו, כפי שעשה במבצע "חגורה שחורה" ב-2019 לאחר חיסולו של בכיר הג'יהאד האסלאמי בהאא' אבו אלעטא על ידי ישראל.

חמאס שלח נציג מטעמו לחמ"ל המשותף של הפלגים הפלסטינים שנפתח לנוכח המלחמה. הוא סייע לג'יהאד האסלאמי מבחינה לוגיסטית ואף הציע לו סיוע טכני כדי להתגבר על התקלות בשיגור הרקטות, שגרמו לכך שעשרות מהן נפלו בשטח הרצועה והרגו פלסטינים חפים מפשע. הג'יהאד האסלאמי סירב לקבל עזרה מחמאס.

גורמים בחמאס טוענים כי האיפוק של הארגון השתלם לו מבחינה מדינית, דבר שמצדיק את החלטתו שלא להשתתף בלחימה.

חמאס סייע לג'יהאד האסלאמי לוגיסטית ואף הציע סיוע טכני כדי להתגבר על התקלות בשיגור הרקטות, שגרמו לעשרות מהן ליפול בשטח הרצועה ולהרוג פלסטינים חפים מפשע. אך הג'יהאד האסלאמי סירב להצעה

לדברי גורמים בחמאס, ההחלטה של הנהגת הארגון הביכה את ישראל, שתמיד ציירה את חמאס כארגון טרור, והוכיחה כי הארגון יכול לגלות איפוק במצבים רגישים ואיננו שש לשפוך דם.

לחמאס היה חשוב גם להדגיש כי הזרוע הצבאית שלו איננה בכיס של איראן, למרות שהוא מקבל ממנה סיוע כספי ואמצעי לחימה.

דבר זה גרם לכך שארה"ב, מדינות אירופה ומצרים וירדן היו מרוצות מההחלטה של חמאס.

לדברי גורמים אירופיים, החלטת חמאס מעידה על ראיית טובת הציבור העזתי ופותחת פתח לדיאלוג מדיני עתידי עמו.

הקוורטט מתייחס לתנועת חמאס מאז 2007 כארגון טרור והציב 3 תנאים לביטול החלטתו:

  1. הכרה בישראל.
  2. גינוי הטרור.
  3. כיבוד ההסכמים בין ישראל לאש"ף.

בישראל אומרים כי מדובר בארגון טרור שלא השתנה וכי חמאס שיחק בסבב הלחימה האחרון את תפקיד "הזאב בעור הכבש".

לדברי גורמים בחמאס, החלטת הנהגת הארגון הביכה את ישראל, שתמיד ציירה את חמאס כארגון טרור, והוכיחה כי הארגון יכול לגלות איפוק במצבים רגישים ואיננו שש לשפוך דם

בג'יהאד האסלאמי זועמים על עמדת חמאס אך אינם מראים זאת כלפי חוץ. חמאס הוא הריבון ברצועה והג'יהאד האסלאמי זקוק לעזרתו כמעט בכל תחום.

המסר  שמשדרים שני הארגונים כלפי חוץ הוא אחיד. ההחלטה הייתה משותפת וחמאס סייע לג'יהאד האסלאמי ותיאם עמו עמדות.

ההחלטה של חמאס לא להשתתף בלחימה הייתה החלטה אסטרטגית שהתקבלה על ידי צמרת הארגון בגלל שיקולים מדיניים רחבים שניתן להגן עליהם בפני הביקורת של הציבור בעזה.

חמאס והג'יהאד האסלאמי מציגים כעת עמדה מאוחדת נגד הטענות בישראל על מחלוקות קשות בין שני הארגונים, וטוענים כי מדובר בלוחמה פסיכולוגית ישראלית שנועדה להמשיך ולסכסך ביניהם.

סבב הלחימה האחרון הסתיים במכה קשה לפלסטינים, למרות שהג'יהאד האסלאמי שיגר יותר מאלף רקטות לעבר ישראל: 4 הרוגים, ביניהם 17 ילדים ויתר מ-350 פצועים לפי נתוני משרד הבריאות הפסטיני ברצועה, 12 מההרוגים הם אנשי הג'יהאד האסלאמי ובהם בכירי הארגון תייסיר אלג'עברי וח'אלד מנצור.

אחמד אלמודלל, חבר הלשכה המדינית של הגי'האד האסלאמי, שבנו זיאד נהרג בתקיפת צה"ל על הבית שבו הסתתר ח'אלד מנצור, מאשר כי  ארגונו חטף מכה קשה מצה"ל.

"סבב הלחימה האחרון היה קשה, איבדנו את המפקדים הבכירים שלנו אבל החלפנו אותם במשך דקות", הוא הסביר.

 

חמאס והג'יהאד האסלאמי מציגים כעת עמדה מאוחדת נגד הטענות בישראל על מחלוקות קשות בין שני הארגונים, וטוענים כי מדובר בלוחמה פסיכולוגית ישראלית שנועדה להמשיך ולסכסך ביניהם

סכנת התחדשות העימות עדיין לא חלפה. בישראל וברצועת עזה ממתינים לתיווך המצרי בעניין דרישת הג'יהאד האסלאמי לשחרר את שני פעיליו ח'ליל אלעוואוודה ובסאם א-סעדי מהכלא הישראלי, דרישה שלא נענתה והביאה לסבב הלחימה האחרון. ארגון חמאס ינסה למתן את עמדת הג'יהאד האסלאמי. הוא איננו רוצה בסבב לחימה חדש.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 712 מילים
סגירה