לדור הצעיר שלא מכיר את המונח כָּלַנתֶריזם, מדובר בביטוי גנאי בפוליטיקה הישראלית, המתאר מצב של מעבר חבר כנסת מסיעה פוליטית אחת לשנייה תמורת טובות הנאה.
רק כדי לסבר את האוזן והעין, כאשר חבר כנסת כזה עובר מסיעה לסיעה הוא בפועל גונב 40,000 קולות של אנשים שבחרו בסיעתו באופן חופשי ומעביר אותם לסיעה אחרת תמורת טובות הנאה.
כָּלַנתֶריזם הוא ביטוי גנאי בפוליטיקה הישראלית, המתאר מצב של מעבר ח"כ מסיעה פוליטית אחת לשנייה תמורת טובות הנאה. במעברו, הוא בפועל גונב 40,000 קולות של אנשים שבחרו בסיעתו באופן חופשי
לדוגמא, אם נסתכל על מפלגת ימינה בשנה האחרונה, שלושה חברי כנסת שלה: עמיחי שיקלי, עידית סילמן וניר אורבך החליטו שהתפיסה אותה הציגה מפלגתם לבוחרים ובגינה נבחרו לכנסת, כבר לא מתאימה להם והפילו את הממשלה.
שניים מהם: סילמן ושיקלי, קיבלו כאתנן "מכובד" שיריון בליכוד. אורבך התמהמה בהחלטתו וכשכבר החליט, נגמרה הדייסה ולא נשאר מה לחלק לו. גם השרה איילת שקד, שתוך כמה שנים דילגה בן ארבע מפלגות, התמהמהה יותר מדי, וכנראה בגין "הטעות" הזו היא בדרך לסיום דרכה הפוליטית. בכך הם גנבו את דעתם של כ 160,000 בוחרים.
דוגמה נוספת היא אורלי לוי אבקסיס, שנבחרה בקולותיהם של בוחרי העבודה ומרצ וערקה לליכוד. בכלל, מפלגת הליכוד, כוחה רב לה בתופעת הכלנתריזם, פשוט דרך חיים.
תופעת הכלנתריזם איננה שונה משוחד בחירות ואולי אף חמורה ממנה. מטריד מאוד שהמחוקק לא נתן ביטוי לתופעה הנלוזה הזו בספר החוקים, וגם בתי המשפט לא הפנימו שיש בה בכדי לקעקע את אושיות הדמוקרטיה במדינה.
החמור מכול הוא, שלא מדובר כעת רק במתן וקבלת שוחד ע"י נבחרי ציבור תוך כדי מעילה באמון הציבור, אלא יש כאן עליית מדרגה רצינית – השוחד מלווה במסע איומים והתנכלויות.
החמור מכול הוא, שלא מדובר כעת רק במתן וקבלת שוחד ע"י נבחרי ציבור תוך כדי מעילה באמון הציבור, אלא יש כאן עליית מדרגה רצינית – השוחד מלווה במסע איומים והתנכלויות
כדוגמא לכך, ניתן לראות את מכונת הרעל ההתנכלויות והמתקפות של הליכוד נגד עידית סילמן וניר אורבך על מנת להפיל את הממשלה. דוגמה נוספת היא האלימות נגד אשתו של חבר הכנסת זאב אלקין.
בנט למיכל רבינוביץ': סילמן עברה התעמרות ואלימות שמעטים בתולדות ישראל, אם בכלל, נאלצו לעבור
pic.twitter.com/YOHV2U0vnY— מיכאל שמש Michael Shemesh (@shemeshmicha) April 11, 2022
וזה עוד לפני שהתחלנו לדבר על אלימות של תומכי הליכוד נגד אזרחים מפגינים שאינם תומכי ליכוד. ועוד לפני שדיברנו על התקיפה והאיומים של חברי כנסת על מערכת המשפט.
השימוש בכלנתריזם ההולך ונהייה אלים יותר, במכונת רעל חסרת גבולות המפיקה שקרים ותעמולה שאינם מביישים משטרים חשוכים, והאלימות ההולכת וגוברת של תומכי ליכוד נגד מפגינים שאינם מזדהים עם האג'נדה של מנהיג הליכוד ומפלגתו, מחייבים התייחסות רצינית ביותר, כי הם מקעקעים את אושיות הדמוקרטיה.
שני מפגינים נגד נתניהו הוכו הערב על גשר מעל כביש 4, אחד מהם נפצע בפניו. מוקדם יותר החודש שני מפגינים בראשון לציון נזקקו לטיפול רפואי. אירוע נוסף של אלימות התרחש הערב בצומת העוגן. המפגין שנפצע: "מקווה שהאירוע יחדד לציבור בישראל את הסכנה שאנחנו עומדים בפניה" https://t.co/vFJ7nCBZRo
— המקום הכי חם בגיהנום (@ha_makom) September 17, 2022
דפוס ההתנהלות הזה, מזכיר את השיטה בה נהגו בעלי הזרוע אנשי החולצות השחורות באיטליה שהביאו לעליית המשטר הפשיסטי של בניטו מוסוליני לשלטון, שיטה שהועתקה לאחר מכן למשטרים אפלים אחרים.
אם לא מצליחים להגיע לשלטון באופן דמוקרטי, אז סיוע אלים במגוון צורות מוכשר לסייע בכך, בבחינת מטרה המקדשת את כל האמצעים. ואם בכל זאת למרות האמצעים האלימים לא מצליחים להשיג את השלטון, אז אותם אמצעים מסייעים למוטט כל ממשלה שתגיע לשלטון, ושוב הולכים לבחירות, ושוב הולכים לבחירות, ובדרך מגבירים את האלימות ואופניה עד שמגיעים לשלטון.
דפוס ההתנהלות הזה, מזכיר את השיטה בה נהגו בעלי הזרוע אנשי החולצות השחורות באיטליה שהביאו לעליית המשטר הפשיסטי של בניטו מוסוליני לשלטון, שיטה שהועתקה לאחר מכן למשטרים אפלים אחרים
המדינה שלנו כבר נמצאת במדרון חלקלק כזה של קיעקוע הדמוקרטיה ומוסדותיה ובעיקר קיעקוע המערכת המשפטית, ובתהליך בלתי נגמר של בחירות ושוב פעם בחירות, ואלימות גוברת והולכת.
במצב כזה אף ממשלה לא יכולה למשול, וברקע, המצב הביטחוני ההולך ומחמיר, מערכת החינוך המתדרדרת, הפילוג החברתי ההולך ומחריף, והפערים הכלכליים ההולכים וגדלים עם כמיליון ילדים מתחת לקו העוני. חייבים לעצור את התהליך הזה, מתחיל להיות מאוחר מדי.
יחיאל גלבוע הוא ד\"ר לפילוסופיה של המדע ומהנדס פעיל בתעשיה שנים רבות. מודאג מאוד מתהליכי ההקצנה, הפילוג, הפערים הכלכליים ההולכים ומתרחבים, ומשחיקת הדמוקרטיה בשנים האחרונות.


תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
צודק בהכל גלבוע. ככל שיותר מהר ביבי ייכנס לכלא – לאחר משפט, כמובן – ככה תרוויח ישראל. בינתיים, התהליך שביבי מעביר אותנו אמור לחדד את המחיר של נפילה בתאוות בצע – נרקומניה לממון עצום ומוגזם מובילה להשחתת מידות וחברה ולבסוף, קריסה וחורבן
הניסיון מראה שהאלימות הפוליטית היא במאת האחוזים נחלתו של הימין, בעיקר הליכוד. העומד בראש מפלגה זו אינו בוחל באמצעים במטרה להשיג את מטרותיו, שהראשונה שבהן היא המלטות מעונש על מעשיו הפליליים. אנשים כמו שיקלי, אורבך, סילמן ואבו-קסיס הם בחזקת זונות פוליטיות וחייבים להיות מוקצים, פוליטית וחברתית.