אבו מאזן אינו רוצה מלחמת אזרחים בגדה

מסיבת עיתונאים של לוחמי התנגדות בג'נין, בגנות מעצרו של מוסעב א-שתייה, צילום מסך מסרטון של فلسطين أون لاين שעלה ברשתות
מסיבת עיתונאים של לוחמי התנגדות בג'נין, בגנות מעצרו של מוסעב א-שתייה, צילום מסך מסרטון של فلسطين أون لاينשעלה ברשתות

יו"ר הרש"פ אבו מאזן מתנגד להילחם בטרור בגדה מבלי לקבל תמורה מדינית ראויה, שאותה יוכל להציג כהישג מדיני לבני עמו. גורמים ברש"פ טוענים כי מלחמה בטרור עלולה להביא למלחמת אזרחים בגדה וכי אבו מאזן לא יסיים את שלטונו כקבלן ביצוע של הביטחון הישראלי.

בעקבות הלחץ המדיני הכבד שהפעילו ממשל ביידן וישראל על יו"ר הרש"פ אבו מאזן להילחם בטרור בג'נין ובשכם, הורה אבו מאזן למנגנוני הביטחון שלו לעצור 2 מבוקשים ובהם את מחבל החמאס המבוקש מוסעב א-שתייה בעיר שכם.

בעקבות הלחץ המדיני הכבד של ממשל ביידן וישראל על יו"ר אבו מאזן להילחם בטרור בג'נין ובשכם, הורה אבו מאזן למנגנוני הביטחון שלו לעצור 2 מבוקשים ובהם את מחבל החמאס המבוקש מוסעב א-שתייה בעיר שכם

בעקבות המעצר ב-19 בספטמבר החלו התפרעויות בעיר שכם, כוחות הביטחון של הרש"פ נאלצו להכניס רכבים משוריינים לעיר ובעת פיזור המתפרעים ירו מחבלים חמושים לעבר אנשי הביטחון של הרש"פ. בחילופי האש נהרג צעיר פלסטיני ועוד 3 נפצעו.

בתגובה ירו מחבלים חמושים על בנין הממשל של הרש"פ בג'נין ופרסמו הודעה המאיימת לחטוף בתגובה אנשי רש"פ. תנועת חמאס פרסמה גינוי למעצר המבוקשים.

המהלך של אבו מאזן מעורר זעם רב בשטחי הגדה ולהערכת גורמים ברש"פ ספק רב אם אבו מאזן ימשיך במעצרי המבוקשים בעיר שכם.

להערכתם מדובר במהלך שנועד לרצות את ישראל וארה"ב לקראת הדיונים בעצרת הכללית של האו"ם.

גורם בכיר ברש"פ אומר כי חלפו הימים שהרש"פ נלחמה נגד הטרור ללא תמורה. לדבריו, המצב בשטחי הגדה הוא קשה. הציבור הפלסטיני, במיוחד הדור הצעיר, מאס בכיבוש הישראלי והולך להקצנה, וליו"ר הרש"פ אבו מאזן אין שום אפשרות להציג בפניו איזשהו ניצוץ של תקווה בדמות "אופק מדיני".

לדברי בכיר ברש"פ, המצב בגדה קשה. הציבור הפלסטיני, במיוחד הדור הצעיר, מאס בכיבוש הישראלי והולך להקצנה, ולאבו מאזן אין שום אפשרות להציג בפניו איזשהו ניצוץ של תקווה בדמות "אופק מדיני"

במצב שנוצר מתארגנות בשטחי הגדה קבוצות חמושות של צעירים, בעיקר בצפון הגדה שתמיד היה לאומני וקיצוני יותר, שרוצות להילחם נגד ישראל.

"הכניסה של כוחות צה"ל למרכזי הערים ומחנות הפליטים בשטחי A מספקת להם מטרות וכך נוצרת ההסלמה הביטחונית", טוען הגורם הבכיר הפלסטיני.

ליו"ר הרש"פ אין שום כוונה לשלוח את אנשי הביטחון של הרש"פ להילחם בקבוצות החמושות בצפון הגדה ולרסן אותן, דבר שעלול לגרור את כל הגדה למלחמת אזרחים.

לקראת סוף שלטונו, אבו מאזן אינו רוצה להיכנס להיסטוריה הפלסטינית כמי ששיתף פעולה עם ישראל ועשה עבורה שירותים ביטחוניים כולל עימות מזויין עם בני עמו.

לקראת סוף שלטונו, אבו מאזן אינו רוצה להיכנס להיסטוריה הפלסטינית כמי ששיתף פעולה עם ישראל ועשה עבורה שירותים ביטחוניים כולל עימות מזויין עם בני עמו

"אבו מאזן איננו אנטואן לאחד וכוחות הביטחון של הרש"פ אינם צד"ל " אומר בכיר בתנועת פת"ח.

בניגוד לדבריו, המציאות בשטח היא קצת אחרת. אבו מאזן נמאס מזמן על בני עמו, הוא נחשב בעיניהם לדיקטטור אכזר שמדכא בכוח את כל תופעות האופוזיציה לשלטונו, כולל חופש הביטוי, וגם למנהיג מושחת העסוק בהישרדות אישית.

יו"ר הרש"פ אבו מאזן מנסה לסחוט את ישראל ואת ארה"ב. הוא רואה בגל הטרור החדש שפרץ באופן עצמאי בשטח מנוף לחץ על ישראל בכל הקשור ליצירת "אופק מדיני" וחידוש המשא ומתן על הקמת מדינה פלסטינית עצמאית.

בנוסף הוא דורש שישראל תבטל את "חוק הקיזוז" של כספי המיסים שישראל מעבירה לרש"פ, וחלקם הוא משלם למחבלים ולבני משפחותיהם. הוא גם הבהיר לישראל כי עליה להפסיק לחלוטין את כניסת כוחות צה"ל למרכזי הערים ומחנות הפליטים בשטחי A ולכבד את הריבונות של הרש"פ.

אבו מאזן, שהגיע לסוף דרכו הפוליטית, איננו מעוניין בהרגעת המצב כל עוד המחבלים החמושים אינם מאיימים על המוקטעה ברמאללה. הוא מרגיש בטוח על כסאו, יש לו גיבוי אמריקאי ואירופי וגם ממדינות ערב המתונות ומבחינתו זהו העיתוי הנכון לסחוט את ישראל לוויתורים מפליגים, כשחרב הטרור מונחת על צווארה.

המציאות בשטח היא קצת אחרת. אבו מאזן נמאס מזמן על בני עמו, הוא נחשב בעיניהם לדיקטטור אכזר שמדכא בכוח את כל תופעות האופוזיציה לשלטונו, כולל חופש הביטוי, וגם למנהיג מושחת העסוק בהישרדות אישית

הטרור בשטחי הגדה צפוי להתגבר בתקופה הקרובה משלוש סיבות עיקריות:

  1. חגי תשרי ועליית היהודים בתקופת החגים להר הבית.
  2. התקרבות מועד הבחירות לכנסת.
  3. חולשת מערכת השלטון הישראלית – התחושה הפלסטינית היא שישראל מבולבלת ואובדת עצות. היא הופתעה מעוצמת גל הטרור החדש בגדה וחוששת מלהתמודד עמו, לכן היא פונה לממשל ביידן ולמדינות אירופה וגם למצרים וירדן, כדי שישכנעו את יו"ר הרש"פ להילחם בטרור, במקום לקבל החלטה על מבצע צבאי גדול בצפון השומרון.

ההססנות הישראלית בקבלת ההחלטות נתפסת כחולשה על ידי הפלסטינים ומעודדת את הגברת הטרור וניסיון להעביר אותו מצפון הגדה גם למרכזה ולדרומה.

חזרה ל "הסכם המבוקשים"

אנו נמצאים בגל טרור חדש ולא בעיצומה של אינתיפאדה חדשה. גל הטרור מאיים גם על שלטון הרש"פ של אבו מאזן ולכן רק עצירתו יכולה להציל את הרש"פ מקריסה, אם הרש"פ איננה רוצה או יכולה לעצור אותו, צה"ל צריך לעשות את העבודה בעצמו כדי להגן על חיי הישראלים בשטחי יהודה ושומרון ולמנוע מהטרור להגיע לתוך הערים המרכזיות בישראל.

אנו נמצאים בגל טרור חדש ולא בעיצומה של אינתיפאדה חדשה. גל הטרור מאיים גם על שלטון הרש"פ ולכן רק עצירתו יכולה להציל את הרש"פ מקריסה, אם הרש"פ איננה רוצה או יכולה לעצור אותו, צה"ל צריך לעשות זאת

בצפון השומרון יש מאות מחבלים חמושים ואלפי כלי נשק בלתי חוקיים וכמויות ענקיות של תחמושת.

אנו מדברים על כמה קבוצות חמושות עצמאיות שצמחו בשטח ג'נין ושכם, קבוצת "גדודי חללי אלאקצא", "גדוד ג'נין" ו"ערין אלאוסוד" (גוב האריות).

חברי הקבוצות האלה הם צעירים שלא חוו את האינתיפאדה השנייה ומושפעים מאוד מהנעשה ברשתות החברתיות. הם משתייכים רשמית לכמה פלגים פלסטינים, כמו ארגון הג'יהאד האסלאמי, כדי לקבל כסף למימון פעילותיהם ורכישת נשק ותחמושת.

בג'נין אומרים כי ההשתייכות הארגונית שלהם היא לצורכי מורל בלבד וכי הם מקבלים את ההחלטות באופן עצמאי ומה שמאחד אותן הוא השייכות הגיאוגרפית לאותו אזור. לכן כל החברים נלחמים יחדיו באותו אזור שאליו הם משתייכים.

הם פועלים במרכזי הערים ג'נין ושכם, במחנות הפליטים ובעיירות והכפרים שסובבים אותן.

כוחות הביטחון של הרש"פ יכולים מבחינה ביטחונית להתעמת עם הקבוצות החמושות האלה ולפרק אותן, אולם מדובר בהחלטה פוליטית של יו"ר הרש"פ שמסרב לעשות זאת ללא תמורה מדינית ראויה מישראל ומארה"ב, שאותה יוכל להציג בפני בני עמו כהישג.

אחת ההצעות שנדונה במערכת הביטחון היא להפעיל לחץ בינלאומי על אבו מאזן כדי שיציע למאות המחבלים המבוקשים בשכם ובג'נין את החזרה ל"הסכם המבוקשים", דבר שימנע שפיכות דמים.

ביולי 2007 הושג הסכם בין השב"כ הישראלי, באישור הדרג המדיני, לבין הרש"פ על הקפאת פעילות הסיכול של ישראל נגד כ-170 מבוקשים של ארגון פת"ח בגדה.

התנאי היה שהם ינטשו את דרך הטרור, ימסרו את כלי הנשק לרש"פ ויהיו בתקופת מבחן של 3 חודשים. חלק מהם הצטרף למנגנוני הביטחון של הרש"פ.

כל מבוקש שהסכים בזמנו להסדר החדש ועבר בהצלחה את תקופת המבחן קיבל חסינות מהשב"כ מפני מעצר או חיסול.

בהסכם בין השב"כ לרש"פ הוקפאה פעילות הסיכול של ישראל נגד כ-170 מבוקשים של ארגון פת"ח בגדה, בתנאי שינטשו את דרך הטרור, ימסרו את כלי הנשק לרש"פ ויהיו בתקופת מבחן של 3 חודשים

בהמשך הזמן הורחב ההסכם וכלל עוד 200 מבוקשים נוספים. ההסכם נחשב עד היום כמוצלח, וכדבר שגרם להוצאת הצעירים הפלסטינים ממעגל הטרור נגד ישראל ללא שפיכות דמים.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,068 מילים
סגירה