פבל וולברג לא הופתע כשרוסיה הכריזה מלחמה על אוקראינה בפברואר האחרון. הצלם זוכה הפרסים, שנולד בלנינגרד וגדל בישראל, נוסע לאזור הלוך ושוב מאז 2016, וחזה מקרוב בהתגלגלות המצב מאז פלישתה של רוסיה לחלקים ממזרח אוקראינה ב-2014.
"זה היה ברור", אומר וולברג לזמן ישראל. "זה התנפח למשהו הרבה יותר גדול, אבל זה התפתח לאט לאט בשמונה השנים האחרונות".
ההיכרות העמוקה של וולברג עם אוקראינה ותושביה מקבלת ביטוי חי בתערוכה החדשה שלו: "Anti-Terrorist Operation Zone: צילומי מלחמה מאוקראינה", גוף עבודות מהשנים 2019-2014 שאצרו בלו-סימיון פיינרו ואביטל בר-שי. התערוכה תוצג מ-22 בנובמבר ועד 22 בינואר בגלריה לאמנות של ויצ"ו חיפה.
שם התערוכה מבוסס על הכינוי שהעניקה ממשלת אוקראינה לדונבאס, אזור במזרח המדינה שנמצא כעת בשליטת הכוחות הרוסיים.
התצלומים של וולברג – אישה מוקפת בכפר שרוף, חיילים ילדים משחקים משחקי מלחמה ביער, שדה קרב – כולם נושאים עדות למה שקורה בזמן מלחמה, ומבשרים את אירועי תשעת החודשים האחרונים, מאז פלישתה של רוסיה לאוקראינה בפברואר.
התמונות צולמו במזרח אוקראינה, אזור שנמצא כעת בעיקר בשליטה רוסית. במהלך השנים האזור הזה החליף שוב ושוב את זהותו הלאומית, על פי גחמות הפוליטיקה והמנהיגים, אומר וולברג.
"אני מסתכל בתמונות ואני יכול לדמיין מה קורה שם עכשיו", הוא מוסיף.
וולברג כבר היה צלם חדשות מבוסס, זוכה פרסים, שעבד עם "הארץ", ה"ניו יורק טיימס" וסוכנויות אירופאיות, כאשר החל במסעותיו לאוקראינה, מתוך רצון להבין את מה שמתרחש באזור.
הוא חזר לאזור שבו התגורר בילדותו, אבל לא היו לו שם הרבה קשרים אישיים.
וולברג היגר לישראל עם אמו וסבתו כאשר היה בן שמונה, וגדל בבאר שבע.
לאחר שסיים את לימודיו בבית הספר לאמנות קמרה אובסקורה בתל אביב, הוא שילב בעבודתו צילום אמנותי וחדשותי, וב-2005 זכה בפרס לאון קונסטנטינר שמוענק לצלם ישראלי מדי שנה על ידי מוזיאון תל אביב.
וולברג ידוע בזכות עבודותיו העוסקות במלחמה, טרור, כיבוש וצבא, וכן בזכות צילומיו המציגים את החברה החרדית לצד צילומים של תל אביב, העיר שבה הוא מתגורר ועובד.
וולברג ידוע בזכות עבודותיו העוסקות במלחמה, טרור, כיבוש וצבא, וכן בזכות צילומיו המציגים את החברה החרדית לצד צילומים של תל אביב, העיר שבה הוא מתגורר ועובד
לדברי מיכה בר-עם, חתן פרס ישראל לצילום לשנת 2000, וולברג "הצליח להראות שצילום חדשותי יכול להפוך לצילום איקוני".
הוא ידוע כצלם שמביא עדויות, לעתים ממחזות ומסצנות קשים לצפייה.
"אין גישה לאזורים האלה עכשיו, אין תמונות משם", אומר וולברג. "אנחנו לא באמת יודעים מה קורה שם עכשיו, רק מה שאפשר לראות לפעמים ברשתות החברתיות או ביוטיוב. אני בקשר איתם מדי פעם בפייסבוק. אני מקווה לפגוש אותם שוב".
"אנחנו לא באמת יודעים מה קורה שם עכשיו, רק מה שאפשר לראות לפעמים ברשתות החברתיות או ביוטיוב. אני בקשר איתם מדי פעם בפייסבוק. אני מקווה לפגוש אותם שוב"
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
וו'אוו', איזה שמש, נראה שזה אחלה סופשבוע למסיבה בטבע, או אפטר חמוד. נו, יפה לנו, הבאתי אותה בהרצאות על תורה וקבלה, והנה הנה כבר רואה בעיניי רוחי את הג'יחנון מחר. מה קורה שם בטוויטר? מה? מה? זה הכל בגללי!