באוגוסט בשנה שעברה נחרדו פעילי הקהילה היהודית בפולין לשמוע כי בית הכנסת היחיד ששרד את השואה בעיר לודז', שהוא גם אחד מ-27 בתי הכנסת ששרדו את השואה בפולין כולה, עומד בפני סכנת הריסה.
אולם בימים אלה התבשרנו כי ראשת העיר לודז', חנה זדנובסקה, נענית לבקשת הקהילה והפעילים השונים שפעלו למנוע את הריסת בית הכנסת. התברר כי לא רק שלא ייהרס, אלא שבית הכנסת ייכנס לרשימת האתרים לשימור וכך יישמר בשלמותו.
בימים אלה התבשרנו כי ראשת העיר לודז', נענית לבקשת פעילי הקהילה היהודית למנוע את הריסת בית הכנסת היחיד ששרד בלודז'. התברר כי לא רק שלא ייהרס אלא שייכנס לרשימת האתרים לשימור
בית הכנסת על שם רייכר בלודז' הוא קטן ממדים וממוקם בתוך חצר פנימית של קומפלקס בנייני דירות בתוך האזור שהיה פעם הגטו בעיר לודז'.'
במלחמת העולם, כאשר הגיעו הנאצים ללודז', יהודי בשם רייכר ושותפו הגרמני הקימו שם מחסן של מלח כדי להסוותו וכך דאגו שבית הכנסת לא ייבזז וייחרב.
מעל 233,000 יהודים היו בעיר לודז' לפני מלחמת העולם השנייה והיוו 34.7% מאוכלוסיית העיר. העובדה שבית הכנסת לא נהרס עד היסוד נחשבת לנס. במשך שנים מגיעים תיירים יהודים ולא יהודים מכל העולם כדי לבקר את בית הכנסת.
לאחר תום המלחמה, אדוארד רייכר, הניצול היחיד ממשפחת רייכר, מכר את בית הכנסת יחד עם הקרקע. חוזה המכר קבע כי בעל הבית אינו יכול לסגור את בית הכנסת כל עוד ישנם יהודים בלודז' שמשתמשים בו. כשפרצה השריפה הגדולה ב-1988, שילמו היהודים מרחבי העולם על שיפוץ בית הכנסת במטרה לשמרו.
בשנים האחרונות התפללו קומץ יהודים מלודז' מדי שבת בבית כנסת אחר, ובית הכנסת רייכר נפתח רק באירועים מיוחדים, בחגים, במועד לציון חיסול גטו לודז', או במהלך אירועי תרבות ואירועים מיוחדים, כמו גם לביקורים מיוחדים.
כיוון שעל פי חוזה המכר המקום עדיין שייך לבעלים פרטיים, ומאחר שהמקום נמצא במצב ירוד, ביקשו פעילים יהודים לשפץ את המבנה. אולם הבעלים ראו לנכון לנצל את ההזדמנות כדי להרוס את בית הכנסת ולהשתמש בקרקע לצרכי נדל"ן למכירה. וכך, זמן קצר לאחר הודעת הסירוב של הבעלים לבקשת השיפוץ, גילו היהודים כי המנעולים בדלתות בית הכנסת הוחלפו.
מיד לאחר קבלת הודעה זו החלו לפעול פעילים לשימור המורשת היהודית להפעיל לחצים על עיריית לודז'. למעשה, בית הכנסת לא היה עד כה ברשימת האתרים לשימור, ולכן מכורח ההסכם הוא נחשב נכס פרטי שאינו כפוף לחוקי השימור.
לאחר תום המלחמה, אדוארד רייכר, הניצול היחיד ממשפחת רייכר, מכר את בית הכנסת יחד עם הקרקע. חוזה המכר קבע כי בעל הבית אינו יכול לסגור את בית הכנסת כל עוד ישנם יהודים בלודז' שמשתמשים בו
חשוב, אם כן, לגלות שהלחצים נשאו פרי ולשמוע את בשורתה של ראשת העיר לודז' כי בית הכנסת ייכנס לרשימת המבנים לשימור בעיר.
מאיר בולקה חוקר ומגלה בשנים האחרונות את מזרח אירופה ובמיוחד את פולין. כבר 10 שנים על הקו בין פולין לישראל ועדיין לא גילה אפילו 10% מהסיפורים של יהדות אירופה לפני השואה ולאחריה. הופך כל אבן, מאתר כל פיסת מידע ומנסה להוציא את האמת לאור, גם אם היא כואבת. במסגרת עיסוקו פועל לשימור המורשת היהודית ועוסק בשימור אתרי מורשת יהודיים. לעיתים גם נאבק באנטישמיות, בעיקר זו הדיגיטלית.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם