לפיד: הפיכה משטרית על מלא - אנחנו נהיה במליאה וברחובות

הבית הלבן: רפורמה משפטית דורשת תמיכה ציבורית רחבה ● פורסם נוסח חוק עילת הסבירות שידון ביום רביעי בוועדת החוקה ● הרצוג קורא לחזור להידברות ושולל את הצהרות הקואליציה שהושגו הסכמות ● מובילי המחאה: הקואליציה הכריזה מלחמה על ישראל ● הנסיעה בתחבורה הציבורית תתייקר ביולי בכ-12% ● כוחות צה״ל יצאו מג׳נין לאחר כ-9 שעות; 7 לוחמים נפצעו, 5 פלסטינים נהרגו

יאיר לפיד בבית המשפט המחוזי בירושלים, 12 ביוני 2023 (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יונתן זינדל, פלאש 90
יאיר לפיד בבית המשפט המחוזי בירושלים, 12 ביוני 2023

בכאן מדווחים כי השרים בן גביר ולוין התאכזבו מההחלטה לקדם רק את צמצום עילת הסבירות, וכי לשכת נתניהו מנסה משעות הצהריים לפרסם הודעה בשם כל ראשי המפלגות על קידום הרפורמה אבל בן גביר סרב להצטרף להודעה אחרי שטען ש "זה לא הישג" ושצריך לפעול מיד לחוקק את חוקי היועמ"שים והוועדה לבחירת שופטים.

רעיית נשיא המדינה מיכל הרצוג ורעיית נשיא אוקראינה אולנה זלנסקה, נפגשו היום, יום שני, ל' בסיון, 19 ביוני, עם נציגי הקואליציה הישראלית לטראומה וארגון נט"ל, כחלק מביקורה בישראל.

רעיית נשיא המדינה מיכל הרצוג ורעיית נשיא אוקראינה אולנה זלנסקה עם יו
רעיית נשיא המדינה מיכל הרצוג ורעיית נשיא אוקראינה אולנה זלנסקה עם יו"ר נט"ל אמי פלמור, 19 ביוני 2023 (צילום: יגאל סלבין)

במסגרת המפגש, שמעו הרעיות מצוותי הקואליציה הישראלית לטראומה ועמותת נט"ל, על הטיפול בילדים ונפגעי טראומה על רקע לאומי. עוד השתתפו במפגש נציגי משב – הזרוע לסיוע בינלאומי של משרד החוץ, נציגת האיחוד האירופי קטרינה מטרנובה, שגריר אוקראינה בישראל יבגן קורניצ'וק ושרת הרווחה האוקראינית אוקסנה איבניבנה ז'ולנוביץ.

במפגש הוצגה לרעיות הפעילות ההומניטרית של הארגונים בתחום בריאות הנפש וטיפול בילדים נפגעי טראומה באוקראינה. השיח התרכז באופן שבו ניתן לחזק את החוסן ולטפל בטראומה של נוער וילדים באוקראינה ולהעניק כלים נוספים לאנשי המקצוע האוקראינים בתחום, המבוססים על הידע הרב והניסיון של עמותות המגזר השלישי בישראל.

בפתח הפגישה פנתה אל המשתתפים רעיית נשיא המדינה מיכל הרצוג ואמרה: "אני שמחה מאוד לארח כאן את חברתי הטובה רעיית נשיא אוקראינה אולנה זלנסקה. בחדר הזה מתקיים שיתוף פעולה בין ארגונים רבים לטובת אלו שמתמודדים עם פוסט-טראומה וכל הנוכחים בחדר רוצים לחלוק ולתת מהידע שלהם לאחרים.

לצערי מדינת ישראל מאוד מנוסה במלחמות וטרור, ואנחנו כמדינה רוצים לחלוק את הידע והניסיון הזה אתכם, ולעזור לאזרחי אוקראינה שזקוקים לכך."

רעיית נשיא אוקראינה: "תודה לכולכם, ובעיקר לגברת הרצוג ועל קבלת הפנים החמה כאן בישראל. מדינת ישראל מהווה מודל לחיקוי עבורנו, לצערי יש לכם ניסיון מאוד עשיר בתחום הזה, ובכל זאת המדינה שלכם עדיין מצליחה לשגשג ולשרוד, גם תחת מתקפות בלתי פוסקות. כן אנחנו עמידים, אבל העמידות גובה עימה מחיר נפשי גבוה ואני בטוחה שאתם יודעים רבות על כך. מחקרים מראים שרוב האוקראינים כעת סובלים מחרדה ופוסט טראומה, החל מילדים שהיו עדים לפגיעות בהוריהם ועד למבוגרים שכל המשפחה שלהם נמחקה על ידי טילים.

בעזרת הידע שלכם תוכלו לאמן את המומחים שלנו, שיוכלו לקחת איתם את הידע הזה בחזרה לאוקראינה. הידע שסיפקתם לנו לא עוזר רק לאנשי הרפואה ומגישי העזרה הראשונה אלא גם יועבר לכל האנשים שבאים במגע עם הציבור. אנחנו שואפים להפוך את הסיוע הפסיכולוגי לנגיש בצורה רחבה, ממש כמו עזרה רפואית."

במסגרת המפגש הקשיבו רעיית נשיא המדינה ורעיית נשיא אוקראינה לסיפורה של נוי שניאור, בת 31 אם לשלושה ילדים ומורה לאנגלית בעיר שדרות. נוי שיתפה אותן בכאב שמתלווה לגידול ילדים תחת הטרור, בעוד היא ובני משפחתה סובלים מפוסט טראומה וחרדה.

"אני נולדתי וגדלתי בעיר שדרות בסמוך לרצועת עזה, אני זוכרת היטב את מתקפת הטילים הראשונה על עירנו, הייתי אז רק בת 10 ושיחקתי ככל הילדים יחד עם חבריי בשכונה, בתקופה הזו לא היו לנו מקלטים או מרחבים מוגנים עבור מחסה. מלבד זאת, הבעיה הגדולה ביותר הייתה שלא היה שום מקום עבורנו לחלוק את הרגשות והמחשבות שלנו על הקשיים שבסיטואציה.

מאז שנוסדו מרכזי החוסן בעירי ילדיי מבקרים בהם כל שבוע, שם הם מקבלים כלים חשובים על מנת להתמודד עם התקפות הטרור הלא צפויות מרצועת עזה. אני רוצה לחלוק אתכם את החוויה האחרונה שלי- לפני כשלושה חודשים, שבוע לפני תחילת מבצע "מגן וחץ", בשעה שלוש קיבלתי התראה מפיקוד העורף על מתקפת טילים, הייתי בדרכי לאסוף את ילדיי מהגן, שלפתע האזעקה הופעלה וברגע מצאתי את עצמי נשכבת יחד עם ילדיי ברחוב ומגנה עליהם, אחד הטילים נחת ממש לידנו. נלקחתי למרכז חוסן למספר שעות, רק בשביל להצליח להתאושש מהטראומה שחוויתי, וזו רק דוגמה אחת."

לבסוף סיכמה: "אתה קם בבוקר ולא יודע איך היום יגמר, לגדל ילדים בסביבה כזו זה אתגר יום יומי. בנוסף כמורה את חייבת להיות עוגן עבור התלמידים שלך, במיוחד אחרי מבצע צבאי. אני רוצה להודות על המרכז המדהים שיש לנו בעיר והאנשים שעובדים בו שתמיד זמינים לנו."

רעיית הנשיא חיבקה את נוי בהתרגשות והשיבה לה: "תודה שהגעת ושיתפת איתנו בסיפורך מאז ילדותך ועד היום. הראת לנו מה זה חוסן אמיתי."

יו"ר עמותת נט"ל, אמי פלמור: "מתוך הטיפול בטראומה והסבל של אזרחי ישראל למודי מלחמה וטרור, נט"ל פיתחה ידע שיכול לרפא עמים ואומות אחרות הנתונות למלחמה, ואנו גאים על ההזדמנות לעשות זאת."

יו"ר הקואליציה אלוף (מיל,) גדעון שפר: "לקואליציה ניסיון וידע רב בבניית יכולת של רשות, צוותים וקהילה בישראל ולכן פונים אליה גם מהעולם, כך ביפן, בהאיטי, בבוסטון וגם באוקראינה. זו חובה מוסרית שלנו לעזור."

פרויקט העצמת אנשי צוותי הטיפול בטראומה באוקראינה, הוקם כיוזמה משותפת של רעיית הנשיא מיכל הרצוג ורעיית נשיא אוקראינה אולנה זלנסקה. נט"ל סייעה בפתיחה מיידית של קו סיוע ייעודי למשפחות של האוקראינים החיים בישראל, הועברו סדנאות הכנה ועיבוד למשלחות הסיוע באוקראינה, סמינרים מקוונים לאנשי טיפול, תרגום והפצה של חומרים מקצועיים לאנשי בריאות הנפש, להורים ולצוותי חינוך לתרגול רגיעה ובניית חוסן ועוד.

הקואליציה הישראלית לטראומה החלה לפעול באוקראינה כבר ב- 2014. בשנתיים האחרונות פועלת הקואליציה לחזק את החוסן החברתי והנפשי של אזרחי אוקראינה. במסגרת עבודתה, הכשירה הקואליציה למעלה מארבעת אלפים אנשי מקצוע במערכות החינוך, הבריאות והרווחה וכן מקימה במקביל בשיתוף הפדרציות היהודיות, חמישה מרכזי חוסן לטיפול בילדים ונוער באוקראינה.

עו"ד אפי נוה הערב בכותל: ‏"הניצחון בידיים שלנו. אם המחנה שלנו יוצא להצביע – אנחנו מנצחים! ‏נעשה ונצליח!".

יאיר לפיד מסר בתגובה להודעות על החקיקה המשפטית שממשיכה. "מה שהקואליציה מביאה ביום רביעי לוועדה של רוטמן – זו כניעה מוחלטת של נתניהו ליריב לוין וחבורתו. זו ההפיכה המשטרית על מלא: ריסוק הדמוקרטיה, ריסוק בית המשפט העליון והפעם הם גם הולכים על היועצת המשפטית לממשלה. כל זה יוביל לפגיעה אנושה בכלכלה, סיכון הביטחון הישראלי, הרס יחסי החוץ שלנו. אנחנו נהיה שם – במליאה, בכנסת, ברחובות המדינה".

מחיר הנסיעה בתחבורה הציבורית צפוי להתייקר ב-1 ביולי בשיעור של כ-12%. ב-N13 מדווחים כי במשרדי האוצר והתחבורה מנסים למנוע את ההתייקרות הרוחבית בכל רחבי הארץ, אלא שהדבר מותנה במציאת פתרונות מימון בשיעור של 300 מיליון שקלים.

באוצר הציעו שהמימון יגיע מתקציב תוכניתה של השרה מירי רגב לסבסוד מחירי התחבורה הציבורית לחיילים משוחררים והוזלות בפריפריה,
– אך במשרד התחבורה מתנגדים.

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "מדובר בירושה שקיבלנו מהממשלה הקודמת, על התקנה של העלאת המחירים חתמו שר האוצר הקודם ליבר-מס והשרה לשעבר מיכאלי. מרגע שהשרה רגב עודכנה על המצב הזה, היא פועלת יחד עם שר האוצר סמוטריץ' במטרה לדחות את הגזירה, ולמצוא פתרון להתייקרות מחירי התחבורה הציבורית שנכפו עלינו מהממשלה הקודמת, התייקרות אשר אמורה להכנס לתוקפה ב-1 ביולי".

סגירה