מסרים ממלכתיים מאחדים - בלי פוליטיקה ובלי קללות

מעקב זמן ישראל אחרי שורת השערוריות עם הופעותיהם של חנן בן-ארי, נרקיס, ליאור נרקיס והרב עמיחי פרידמן – צה"ל חיבר נהלים חדשים באשר להופעות בפני חיילים ● בין הדרישות המופיעות במסמך: להימנע מסוגיות פוליטיות, להקפיד על מסרים מלכדים, ולהתרחק ממחלוקות

חיילים בבסיס בדרום רוקדים בהופעה של עידן רייכל, 31 באוקטובר 2023 (צילום: חן שימל/פלאש90)
חן שימל/פלאש90
חיילים בבסיס בדרום רוקדים בהופעה של עידן רייכל, 31 באוקטובר 2023

צה"ל רענן את הנהלים לאמנים ומרצים המופיעים בפני חיילים במהלך המלחמה הנוכחית.

כפי שפורסם בזמן ישראל, אמנים, מרצים ורבנים המגיעים להופיע בפני חיילים עוברים לכאורה "תדרוך", בין היתר של נציגי חיל החינוך והרבנות הראשית. אולם בהעדר נהלים ברורים, התדרוכים האלה אינם מספקים, ולמעשה מותירים לגורמים המופיעים בפני החיילים להפעיל שיקול דעת עצמאי.

התוצאה הייתה שמופעים אלה הפכו בשבועות האחרונים לשנויים במחלוקת, אחרי שזמרים שילהבו את החיילים באמצעות מסרים פוליטיים מובהקים, אשר חלקם נוגדים מפורשות את עמדת הצבא הרשמית.

כך שר חנן בן-ארי על חזרה לגוש קטיף, הזמרת נרקיס קראה לשטח את עזה, הזמר ליאור נרקיס קילל את עזה ברצף מילים גסות, והרב עמיחי פרידמן – שהושעה לאחרונה – דיבר עם החיילים על "החודש הטוב בחייו" שבו יחזור עם ישראל ללבנון ולעזה.

בצה"ל התעלמו בתחילה מהצורך לרענן את ההנחיות והביעו תקווה שהדברים יסתדרו מאליהם, או כהגדרת הצבא "לא יישנו". אולם השבוע נודע כי הצבא החליט לרענן את הנהלים כך שהתדרוכים יהיו ברורים ואף אחד מהאמנים או המרצים המופיעים לא יוכל לטעון ש"לא ידע".

דובר צה"ל אישר את קיומם של הנהלים החדשים לזמן ישראל.

כך, למשל, אוסרים הנהלים החדשים על "הבעת עמדה פוליטית או למעשים הנוגעים לשיקולים פוליטיים".

הנהלים מחייבים את שני הצדדים – היחידות המזמינות את המופעים, והאמנים המופיעים בפני היחידות.

"אנו מחויבים לכללי האתיקה של ההסברה בצה"ל שבה חל איסור מוחלט על כל פעילות הנושאת אופי מפלגתי או מדיני" ולפיכך "חיילי וקציני צה"ל בסדיר או במילואים מחויבים לפקודות הצבא. כולל שמירה על בטחון מידע ואיסור על הבעת עמדה פוליטית והתבטאויות בתקשורת לרבות ברשתות חברתיות".

"חיילי וקציני צה"ל בסדיר או במילואים מחויבים לפקודות הצבא. כולל שמירה על בטחון מידע ואיסור על הבעת עמדה פוליטית והתבטאויות בתקשורת לרבות ברשתות"

צה"ל מדגיש כי המפגשים עם גורמים אזרחיים חייבים להיות נקיים לחלוטין מנושאים שנויים במחלוקת. עוד מוסיף המסמך כי "בכל מפגש עם אזרחים יש לעמוד על מסרים ממלכתיים מלכדים ומאחדים. אין להביע עמדות פוליטיות ומפלגתיות ואין להתייחס למפלגות פוליטיות".

הנהלים האלה מחייבים כל הופעה של אזרחים או גורמים במדים בפני החיילים, לרבות מרצים, אמנים, רבנים ועוד.

"פעולות הסברה יתמכו את המשימה, את צדקת הדרך ורוח הלחימה של צה"ל. יחידה המזמינה מרצי חוץ, לרבות הופעות אמנים מרצים ורבנים, תוודא שהמרצה לא מביע עמדה פוליטית או עמדה שאינה ממלכתית".

עוד 341 מילים
סגירה