ביום השואה הבינלאומי, כשהוא מנופף בידו בעותק של מיין-קאמפף מתורגם לערבית שנמצא בעזה, האשים בנימין נתניהו שהתובעים בהאג תבעו את ישראל ברצח עם בשם חמאס – ושחמאס הם "הנאצים החדשים".
את הנרמול של הזהות בין חמאס והנאצים ביסס בשבוע שעבר, אז קבע נתניהו: "לא בכדי אמר קנצלר גרמניה שולץ אחרי שצפה בזוועות הטבח של 7 באוקטובר שחמאס הם הנאצים החדשים". נתניהו שיקר. הקנצלר הגרמני לא אמר שחמאס הם הנאצים החדשים, נתניהו אמר זאת.
את נרמול הזהות בין חמאס והנאצים ביסס נתניהו כשטען שקנצלר גרמניה, אחרי שצפה בזוועות טבח ה-7 באוקטובר, אמר שחמאס הם הנאצים החדשים. נתניהו שיקר. לא הקנצלר הגרמני אמר זאת אלא נתניהו
אין מצב שמנהיג גרמניה הדמוקרטית יגיד שגרמניה הנאצית, אשר תכננה במשך שנים רצח עם מתועש שכלל גטואיזציה, גירוש מתוכנן, מחנות עבודה, מחנות ריכוז והשמדה, ואופרציה תעשייתית של רצח עם שיטתי של שישה מיליון יהודים ומיליוני אנשים אחרים – יגמד את עוולות הנאציזם לארגון טרור קיקיוני. ארגון שהרדים את המדינה הריבונית שעל גבולו וביצע חדירה חד-פעמית ועמה פשעים מזוויעים נגד האנושות ביום בודד אחד.
היה זה נתניהו בעצמו שהשתמש – שוב ושוב – בביטוי "האנטישמיות היא אותה אנטישמיות וחמאס הם הנאצים החדשים".
רה"מ נתניהו לקנצלר גרמניה שולץ: חמאס הם הנאצים החדשים. אם זה לא ייעצר כאן – זה יגיע אליכם • שולץ: יש לנו אחריות היסטורית לשמור על ישראל@SuleimanMas1 pic.twitter.com/zvgybNR2bQ
— כאן חדשות (@kann_news) October 17, 2023
האמנם "האנטישמיות היא אותה אנטישמיות"?
הנאציזם הוא תורת גזע לאומנית, לפיה היהודים והערבים הם גזע שמי נחות. החמאס הוא ג'יהאדיסט אסלאמיסטי – אידיאולוגיה פונדמנטליסטית, דתית-קיצונית.
הסכסוך לפי אמנת חמאס הוא על קרקעות הווקף המוסלמי, ו"היישות הציונית" מתוארת כפולשת לאדמת הקודש האסלאמית. הפתרון הסופי הנאצי היה השמדת העם היהודי.
מטרת חמאס הוא השבת האדמות לאסלאם וקיום כמיעוט דתי כשהיהודים והנוצרים תחתיו. מכונת הרצח הנאצית נועדה לייעל את הרג היהודים ולהרחיקו מרוצחיהם על רקע בורות ההרג והקושי של הנאצים בביצוע קטל ישיר.
אין מצב שמנהיג גרמניה הדמוקרטית יגיד שגרמניה הנאצית, שתכננה רצח עם מתועש ושיטתי, יגמד את עוולות הנאציזם לארגון טרור קיקיוני, שביצע חדירה חד-פעמית ועמה פשעים מזוויעים ביום אחד
הרציחות, החטיפות, ביתור הגופות ומעשי האונס המחרידים של חמאס באו כדי לזרוע טרור בקרב הישראלים: לגרום השפלה, יאוש ואימה כך – שלפי תפיסת קורי העכביש – היהודים יינטשו את המרחב האסלאמי. הרצח הנאצי בא להרחיק את הרוצחים מקורבנותיהם.
הגרוטסקה של מעשי הזוועה החמאסיים לייצר טרור אישי ולאומי מחרידה. אך האנטישמיות אינה אותה אנטישמיות וחמאס הם ארגון טרור רצחני אך אינם נאצים.
ואולם גם לנתניהו, אבי הקונספציה, לא מתאים לומר שחמאס הם הנאצים החדשים. הקונספציה של נתניהו בן-ההיסטוריון שעליה מבוססת כל מדיניותו כמנהיג במשך שנים היא ברורה ופשוטה: העם היהודי תמיד נתון לסכנה קיומית. השואה הייתה האיום הגדול, שנענה בהקמת המדינה היהודית.
בימינו, לפי נתניהו, האיום הקיומי אינו הסכסוך המקומי עם הפלסטינים אלא האיום הגרעיני של איראן. זה קריטי להבנת הקונספציה שלו: איראן היא איום קיומי ולכן האיומים הנוספים – חזבאללה וחמאס – הם איומים קטנים יחסית לראש ציר הרשע. לכן את האיום המשני של חמאס יש להכיל ולהאכיל – במזוודות כסף מזומן קטארי ובסבבים פעם בכמה שנים – כדי להתרכז באיום הקיומי של איראן. חמאס לא הייתה – וגם היום אינה – איום קיומי.
לפי קונספציית נתניהו, את האיום המשני של חמאס יש להכיל ולהאכיל במזוודות כסף ובסבבים מדי כמה שנים – כדי להתרכז באיום הקיומי של ראש ציר הרשע, איראן. חמאס לא הייתה – וגם היום אינה – איום קיומי
אז מה קרה לנתניהו? ראשית, הטיפול הדיפלומטי של נתניהו בגרעין האיראני קרס. נתניהו, ששכנע את דונלד טראמפ לסגת מהסכם הגרעין הבינלאומי ואיתו מהסנקציות והפיקוח על איראן – איפשר לאירן להיות הכי קרובה שהייתה אי פעם לגרעין.
שנית, זוועות חמאס, מהדהדות בזיכרון היהודי את נוראות השואה. הם גם מייצרים זיקה בין חאג' אמין אל חוסייני, נציג הערבים בפלשתינה בתקופת המנדט הבריטי ששיתף פעולה עם הנאצים: הפלסטינים הם מכחישי שואה ומשת"פים של הנאצים. מכאן נגזרת המסקנה, בלשונו של בצלאל סמוטריץ: "הנאצים ברמאללה". חמאס והרשות חד הם. בנרטיב של הימין הקיצוני הפלסטינים כולם הם נאצים.
השר סמוטריץ' מבהיר בפטריוטים: "צריך להקים התיישבות יהודית בעזה – אם אנחנו לא נהיה שם ויהיו שם 2 מיליון נאצים, נתעורר בעוד 10 שנים ל-7 באוקטובר חדש"#ישראל_נלחמת @YinonMagal @bezalelsm pic.twitter.com/Fe57tywMzX
— עכשיו 14 (@Now14Israel) January 7, 2024
לפיכך, נתניהו נמצא בצומת קריטי למנהיגותו – הוא יכול ללכת על מהלך גדול שתואם את השקפתו: לייצר את ההסכמים המחברים את המדינות המתונות באזור לציר שמייצר חזית מדינית-כלכלית-צבאית מול ציר הרשע.
לשם כך עליו לקבל את הצעת ממשל ביידן: הסכם אמריקאי-סעודי-מצרי-ישראלי-פלסטיני, שבמסגרתו כוח אזורי-בינלאומי של מי שיודע הכי טוב לטפל בארגונים אסלאמיסטים ביד קשה (במקום הטיפול המלטף ונותן החסות של אונר"א) – ישקם ויפרז את הרצועה תוך שהוא מצמיח כוחות מקומיים פלסטינים, אשר ינהלו את החיים בעזה תחת תכנית הבראה כלכלית במימון המפרציות.
אם הפלסטינים הם מכחישי שואה ומשת"פים של הנאצים, ניתן להסיק, כלשון סמוטריץ': "הנאצים ברמאללה". חמאס והרשות חד הם. בנרטיב הימין הקיצוני – הפלסטינים כולם הם נאצים
אך נתניהו, שלפי הנשיא ג'ו ביידן לא שלל בשיחתם האחרונה הקמת מדינה פלסטינית בעתיד, נזעק במדיה הישראלית ויצא חזיתית נגד תכנית ביידן – ולמעשה נגד תפיסת הצירים שהוא ייסד וביסס בשנים האחרונות.
מדוע? מכיוון שנתניהו תאב שלטון ושררה וחרד למורשתו ההיסטורית כמנהיג הימין, שייתפס כמייסד המדינה הפלסטינית – כפי שהציטוטים מכנס "התיישבות מביאה ביטחון – חוזרים לחבל עזה וצפון השומרון" שנערך בימים אלה מדגימים.
אם יאמץ את תכנית ביידן, אין לנתניהו ממשלה וגם אין לו מורשת. שהרי הישגו הגדול של נתניהו בעיני עצמו הוא שמחק את הפלסטינים מהדיפלומטיה המזרח-תיכונית.
התפיסה של נתניהו בעשור האחרון הייתה שכדי לסכל את המדינה הפלסטינית יש לחזק את חמאס. את הדילמה של קבינט המלחמה היום אפשר להגדיר כך: היכן ממוקמים הפלסטינים בתפיסת ציר ההתנגדות מול ציר המדינות המתונות? אחרי הפשעים נגד האנושות ונגד הישראלים אין ספק שחמאס, פרוקסי איראני, הוא חלק מציר הרשע.
אבל מה לגבי הפלסטינים? נתניהו וממשלתו ממקמים אותם באופן מובהק בציר ההתנגדות. אבל תכנית ביידן – כמו גם תכניות "היום שאחרי" שיצאו מיואב גלנט, בני גנץ וגדי איזנקוט– רואים בהעברת הפלסטינים ללא חמאס לציר המדינות המתונות בעזרת כוח רב-לאומי ובו מצרים וסעודיה – חלק קריטי מתפיסת הביטחון של ישראל. בטחון ישראל תלוי בהעברת הפלסטינים תוך פירוז ופיקוח כך לציר המתון.
אחרי פשעיהם ברור שחמאס הוא חלק מציר הרשע. והפלסטינים? בניגוד לנתניהו וממשלתו – ביידן ותכניות "היום שאחרי" רואים בהעברת הפלסטינים לציר המתון, תוך פירוז ופיקוח – חלק מתפיסת הביטחון של ישראל
נתניהו יכול להתבסס על תמיכה של חלקים בליכוד, המחנה הממלכתי, יש עתיד, העבודה והמפלגות החרדיות – רוב עצום – וללכת להסכם היסטורי שעם כינונו יפרוש מהחיים הפוליטיים אבל יממש את תפיסתו המדינית של ביסוס ציר המדינות המתונות וחיזוק מעמדה של ישראל בתוכו.
אבל דומה שנתניהו בוחר להיצמד לסמוטריץ' ולגורמים הקיצוניים בממשלתו שרוצים עימות חזיתי עם ארה"ב ונוכחות קבועה של צה"ל בעזה שתיווצר על ידי התנחלות יהודית ברצועה.
נתניהו הפוליטיקאי תאב השלטון והשררה מנצח את נתניהו המדינאי. אם ישתכנעו גלנט, גנץ ואייזנקוט שאמנם זוהי בחירתו של נתניהו, עליהם להחליפו באי-אמון קונסטרוקטיבי לאלתר או לצאת לבחירות בזק כדי שיוכלו להוביל בעצמם הסכם גיאו-אסטרטגי עם ממשל ביידן לפני הבחירות בארה"ב. האינטרס הבטחוני של ישראל חייב להיות מעל הכל.
חוקרת משבר הדמוקרטיה, אידיאולוגיות פוליטיות והימין הישראלי. ספרה "עידן נתניהו: תמורות אידיאולוגיות ושינויים מבניים" יצא השנה בניו-יורק. מרצה בכירה במחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית בירושלים.
קיימת סחרחורת היסטורית מיוחדת שאוחזת בך כשאתה צופה באותה דרמה עצמה מועלית פעמיים באותו תיאטרון, כשרק התלבושות השתנו. אלה מאיתנו שהקדישו את הקריירה שלהם לחקר הצומת שבין האסטרטגיה הישראלית לפוליטיקה של המעצמות הגדולות חווים כעת את הסחרחורת הזאת.
באוקטובר 1956 פתחה ישראל במתקפת בזק על חצי האי סיני, תוך התקדמות לעבר תעלת סואץ. המבצע היה, בלשון פשוטה, פיסת תיאטרון מתואמת -שנכתבה בפגישות סודיות בסֶוְר עם הבריטים והצרפתים, שתי מעצמות אימפריאליות שהיו נחושות לבטל את הלאמת תעלת סואץ על ידי נשיא מצרים נאצר, ולא במקרה, להפיל מנהיג שנתפס מבחינתם כמי שמערער את הסדר המזרח-תיכוני שנותר בידיהן לטובת הסובייטים.
ד"ר לי-און הדר הוא עיתונאי, פרשן לעניינים גלובליים ומרצה ליחסים בינלאומיים בוושינגטון. לשעבר עמית מחקר במכון קאטו ופרופסור אורח באמריקן יוניברסיטי, הוא משמש כעת כעמית בכיר במכון למחקרי מדיניות חוץ ועורך תורם בנשיונל אינטרסט מגזין.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו"יש לך סרפדת", הכריז הרופא. "תגובה אלרגית, אני לא יודע להגיד למה, אני אתן לך טיפול תרופתי אבל תצטרכי לאבחן זאת במרפאת אלרגיות".
* * *
נסיבות החיים הביאו אותי במהלך השבועות האחרונים להגיע למרפאת חירום. זה היה אחרי לילה עם התראות חוזרות וביקורים במקלט, הצלחתי לחזור לישון (אם אפשר לקרוא לזה ככה), אבל אחרי מספר שעות התעוררתי. שטפתי פנים, ובעודי מחליפה בגדים אני מבחינה שכל הגוף שלי מכוסה פריחה. החלטתי לא לחכות ונסעתי לראות רופא
הגר סידס היא כותבת תוכן ופובליציסטית במגוןן תחומים; אוכל, אופנה, תיירות, אקטואליה ופוליטיקה. הכתיבה מאפשרת לה להעביר את מה שהיא מרגישה וחושבת באופן הטוב ביותר, גם בסוגיות מורכבות יותר כמו רווקות, הגירה, יחסים בינלאומיים ואקטואליה בשילוב סאטירה, הומור וסרקסזם.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנותגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנותגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנוהנשמה מלאכותית בבג"ץ
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנוהגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם

























































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנובוודאי כותב המאמר התקומם כנגד פרופ ליבוביץ שאמר כי נאצים זה בעצם לאומנים ולכן אנשי הימין הם נאצים…. ואם לא, הרי שלפי הגיון זה חמאס הם הנאצים הישנים ולא החדשים.. רוצחי יהודים בגלל היותם יהודים, התירוצים אדמת ווקף וכל מיני קשקושי איסלאם לא משנה. הרוצח משפחה יהודית רק בגלל שלדעתו היא נחותה ממנו , הוא נאצי הישן ורע