חברת בית הנבחרים הדמוקרטית ממיזורי קורי בוש הייתה הראשונה לקרוא להפסקת אש בין ישראל לארגון הטרור חמאס, תשעה ימים בלבד אחרי טבח 7 באוקטובר – וכשבועיים לפני שישראל החלה את התמרון הצבאי ברצועת עזה.
בהמשך היא תיארה את פעולות ישראל בעזה כ"רצח עם" – וסירבה לכנות את חמאס "ארגון טרור" בראיון לניו יורק טיימס. בחודש פברואר 2024 היא הייתה אחת משתי חברות הקונגרס (יחד עם רשידה טליב) שהצביעו נגד ההצעה לשלול מאנשי חמאס אפשרות כניסה לארה"ב.
כתוצאה מכך, ביום שלישי האחרון היא הפסידה בפריימריז הדמוקרטים במדינת מיזורי – ולא תחזור לבית הנבחרים האמריקאי בינואר 2025. בוש היא המועמדת השנייה מקרב "הסקווד" הנוחלת הפסד פוליטי בעקבות עמדותיה האנטי־ישראליות. הקרדיט על ההישג מגיע ברובו ללובי הפרו־ישראלי, איפא"ק.
בוש היא המועמדת השנייה מקרב "הסקווד" הנוחלת הפסד פוליטי בעקבות עמדותיה האנטי־ישראליות. הקרדיט על ההישג מגיע ברובו ללובי הפרו־ישראלי, איפא"ק
בוש, בת 48, אחות מיון ראשוני (טריאז') במקצועה, נכנסה לפעילות פוליטית באקטיביזם מקומי בעיר סנט לואיס – ללא כל קשר לעזה, לפלסטינים, לישראל או למלחמות במזרח התיכון. באוגוסט 2014, אחרי ששוטר ירה למוות בנער השחור מייקל בראון בן ה־18, פרצו מהומות נרחבות בעיר פרגוסון שהתפשטו גם לסנט לואיס ולערים אחרות באמריקה.
זיכוי השוטר היורה דארן וילסון במשפטו הפלילי הצית את המהומות מחדש – ובוש בלטה בפעילות השטח שלה. ב־2018 היא התמודדה בפריימריז הדמוקרטים לתפקיד הסנאטורית מטעם מדינת מיזורי והפסידה. ב־2020 היא התמודדה על משרת צירה בבית הנבחרים – ונבחרה.
מחוז הקונגרס הראשון במדינת מיזורי, הכולל את העיר סנט לואיס ופרבריה – הוא דמוקרטי בשיעורים גדולים. יותר מ־100 שנה נבחרים שם רק דמוקרטים. לפיכך, מערכת הפריימריז בתוך המפלגה הדמוקרטית היא הקובעת. מי שמנצח בתחרות המקדימה יבחר בוודאות גדולה בנובמבר 2024.
כניסתה של בוש לבית הנבחרים ב־2020 הייתה חלק מגל פרוגרסיבי ששטף את המפלגה הדמוקרטית. במחוזות אחרים הצליחו צעירים בני מיעוטים להביס את מועמדי הממסד הדמוקרטי המבוגרים, ולרוב גם לבנים.
בינואר 2021 בוש הושבעה בבית הנבחרים בוושינגטון והצטרפה לקבוצת "הסקווד" – נשים צעירות בנות מיעוטים התומכות ברעיונות פרוגרסיביים
על רקע המהומות בפרגוסון ולאחר מכן אירועי רצח ג'ורג' פלויד על ידי שוטרים שחנקו אותו למוות במיניאפוליס, מינסוטה, במפלגה הדמוקרטית החלו להישמע קולות הדורשים רפורמות מרחיקות לכת בשירותי המשטרה ברחבי ארה"ב.
בינואר 2021 בוש הושבעה בבית הנבחרים בוושינגטון והצטרפה לקבוצת "הסקווד" – נשים צעירות בנות מיעוטים התומכות ברעיונות פרוגרסיביים.
Squad up. pic.twitter.com/bp2KATL22R
— Cori Bush (@CoriBush) January 3, 2021
"הסקווד", בהובלת אלכסנדריה אוקסיו־קורטז – ברמנית צעירה, תושבת הברונקס, ניו יורק – תפס את תשומת הלב של התקשורת האמריקאית. הרקע המקורי לחיבור בין חברות הקונגרס היה זכויות מיעוטים, הגירה, כלכלה, הקלות על סטודנטים, מיסוי.
אולם, בזכות שתיים מהחברות המקוריות – אילהאן עומאר ממינסוטה, ילידת סומליה במקור וטליב ממישיגן, בת למהגרים פלסטינים – הנושא הפלסטיני הפך למזוהה ביותר עם חברי הקבוצה.
"כל מה שאני יודעת זה שהתייחסו אלינו כטרוריסטים, טענו שאנחנו קיצוניי לאומיות שחורה וכל מה שרצינו לעשות זו מחאה שלווה. אני לא מנסה להשוות, אבל למדתי להיות זהירה עם התיוגים [לגבי חמאס]"
בוש הבהירה את זה רק לאחרונה במהלך הקמפיין שלה בתוך המפלגה הדמוקרטית. "את המפגינים בפרגוסון, מיזורי, גם כינו טרוריסטים", היא אמרה בראיון לניו יורק טיימס. "האם הם נכנסים תחת ההגדרה של טרוריסטים? בוודאי", היא אמרה על חמאס, "אבל האם אני יודעת את זה כעובדה? לחלוטין לא.
"אין לי איתם תקשורת. כל מה שאני יודעת זה שהתייחסו אלינו כטרוריסטים, טענו שאנחנו קיצוניי לאומיות שחורה וכל מה שרצינו לעשות זו מחאה שלווה. אני לא מנסה להשוות, אבל למדתי להיות זהירה עם התיוגים".
הטקסטים הללו הובילו את הציבור בסנט לואיס לדחות את הפוליטיקה של בוש. הם שאלו את עצמם מה הקשר בין צרכי אוכלוסיית סנט לואיס למתקפת הטרור על ישראל? חברי הקהילה היהודית של סנט לואיס (שבעבר תמכו בבוש) התגייסו, התנדבו, שכנעו אנשים – והצליחו להביס אותה.
בוש לא לבד. לפני כמה חודשים גם ג'מאל באומן, שנבחר באותו האופן במחוז 16 של מדינת ניו יורק, הפסיד בפריימריז הדמוקרטים לג'ורג' לטימר, חבר מועצה מקומי שנתמך על ידי איפא"ק במהלך הפריימריז.
בוש לא לבד. לפני כמה חודשים גם ג'מאל באומן, שנבחר באותו האופן במחוז 16 של מדינת ניו יורק, הפסיד בפריימריז הדמוקרטים לג'ורג' לטימר, חבר מועצה מקומי שנתמך על ידי איפא"ק במהלך הפריימריז
הן בוש והן באומן הובסו על ידי פעולה פוליטית ממוקדת של ארגונים יהודיים, בהם איפא"ק – הלובי הפרו־ישראלי שפתח בפעילות מימון באמצעות עמותת בת בשם United Democracy Project.
הגוף הפוליטי הזה הריץ מודעות קמפיין נגד בוש במיזורי, אך באופן מפתיע התכנים שלהם לא נגעו בכלל ישראל, עזה והפלסטינים. הם פשוט טענו שבוש זנחה את הנושאים העיקריים ואינה ממוקדת בפעילות הכלכלית. הפוקוס של הקמפיין נגדה היה הצבעתה נגד חוק התשתיות של ג'ו ביידן והחשש שהצבעה הזו תפגע בהיצע מקומות העבודה במיזורי.
גוף אחד שהצטרף לאיפא"ק היה Democratic Majority For Israel – קבוצה שהוקמה על ידי היועץ הדמוקרטי מארק מלמן (מי ששימש כיועצו האמריקאי של יאיר לפיד). DMFI לא נוקטים עמדה בפריימריז פנים־דמוקרטיים לרוב, אבל במקרה של בוש הם הסירו את הכפפות ותרמו כחצי מיליון דולר לפרסום המודעות נגדה. איפא"ק מימנה את עיקר הקמפיין בסך של כשמונה מיליון דולר.
זה היה הקמפיין המקומי השני היקר ביותר בהיסטוריה של ארה"ב, שני רק לקמפיין איפא"ק נגד באומן, שם הוצאו כ־15 מיליון דולר. בשני המקרים נשמעו טענות שהכסף היהודי והפרו־ישראלי הגיע לרמת השטח כדי להביס מועמדים שחורים. אך במקרה של בוש, המועמד שהביס אותה היה ווסלי בל, תובע מחוזי, שחור ופרוגרסיבי.
בשני המקרים נשמעו טענות שהכסף היהודי והפרו־ישראלי הגיע לרמת השטח כדי להביס מועמדים שחורים. אך במקרה של בוש, המועמד שהביס אותה היה ווסלי בל, תובע מחוזי, שחור ופרוגרסיבי
הודעת הניצחון של איפא"ק ביום שלישי הבהירה את התמונה. איפא"ק תמכה בפוליטיקאי פרוגרסיבי ובלבד שלא יהיה אנטי־ישראלי. "איפא"ק ו־4.5 מיליון הפעילים שלנו גאים כי סייעו למנהיג הפרוגרסיבי הפרו־ישראלי ווסלי בל להביס את חברת 'הסקווד' האנטי־ישראלית קורי בוש. להיות פרו־ישראלי זו מדיניות טובה ופוליטיקה ראויה", הם ציינו בהודעת הניצחון.
בעוד שבתחומי מדינת ישראל המונח "פרוגרסיבי" הפך למעין קללה שמשמיעים על כל דבר, באמריקה גם באיפא"ק מבהירים שהם יכולים לתמוך בפרוגרסיביים – רק לא באלה המעוותים את המציאות ומאשימים את ישראל בביצוע "רצח עם".
AIPAC and our 4.5 million grassroots members were proud to help progressive pro-Israel leader Wesley Bell defeat anti-Israel Squad member Rep. Cori Bush.
Being pro-Israel is good policy and good politics! https://t.co/Cr7kzyLCEF
— AIPAC (@AIPAC) August 7, 2024
אגב, איפא"ק הפעילו את המכונה הפוליטית שלהם גם בצד הרפובליקאי – והם מתגאים גם בכך. לפני כמה חודשים הם התערבו בפריימריז פנים־רפובליקאים כדי לוודא שהמועמד בוב גוד יובס בשלב המקדים. במקרה ההוא הארגון היהודי־רפובליקאי, ה־RJC, הצטרף למאמץ.
האם תבוסת שני חברי "הסקווד" עשויה לסמן את תחילת הסוף של הפעילות האנטי־ישראלית בצד הדמוקרטי של בית הנבחרים? כרגע עדיין לא. טליב ועומאר עדיין חזקות במחוזות הבחירה שלהן. את טליב אפשר היה לראות יושבת בבית הנבחרים במהלך נאום נתניהו עם השלט "אשם ברצח עם".
אוקסיו־קורטז ספגה מהלומה מהבייס האנטי־ישראלי. הסיבה? היא טענה שההפגנות מחוץ לתערוכת טבח 7 באוקטובר היו אנטישמיות. אולי זו ההזדמנות של איפא"ק ו־DMFI לקיים איתה שיחה מלב אל לב
אוקסיו־קורטז, הביעה תמיכה בבוש בפריימריז, אבל לאחרונה ספגה מהלומה מהבייס האנטי־ישראלי כאשר הגיעה לעצרת תמיכה בבאומן (בניו יורק) ותומכי באומן זעמו עליה וקראו נגדה קריאות גנאי. מה הסיבה? היא טענה שההפגנות מחוץ לתערוכת טבח 7 באוקטובר היו אנטישמיות.
אוקסיו־קורטז חטפה אולי הלם מרמות השנאה נגד היהודים, קורבנות הטבח. אולי זו ההזדמנות של איפא"ק ו־DMFI לקיים איתה שיחה מלב אל לב וללמד אותה לעומק קצת יותר על הסכסוך המדמם במזרח התיכון.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
מה בדיוק אפשר ללמד את אוקסיו-קורטז ? את "תכנית ההכרעה" של שר האוצר ושר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ ? את קריאתו לשרוף את חאוורה. את דבריו בכנס להתיישבות ברצועת עזה ? או את התבטאויותיו הגזעניות של שר לביטחון פנים: "מוות למחבלים" במסווה של מוות לערבים ? או את שתיקת הכבשים של נציגי הליכוד הכנסת ונציגי החרדים, כנגד אותם התבטאויות ?
אולי במקום שנאשים כל אחד, שאינו תומך בפשיזם היהודי, כאנטישמי, נקשיב למה שלאוקסיו- קורטז יש להגיד לנו ?
נראה מופרך ?