כאלף דירות נפגעו בקריית שמונה במלחמה הנוכחית בהפצצות ארגון הטרור חזבאללה, כך עולה מנתונים שנמסרו מהעירייה לזמן ישראל. מדובר בכ־12% מכ־8,500 הדירות בעיר.
לפי נתוני העירייה, רוב הדירות ספגו פגיעות קלות שניתן יהיה לתקן בשיפוץ קל גם אחרי חזרת הדיירים. אבל כÎ200 דירות נהרסו כליל, או כמעט כליל, ויזדקקו לבנייה מחדש.
ראש מועצת מטולה דוד אזולאי מסר כי כ־260 מכ־650 הבתים במושבה הנטושה (כ־40%) נפגעו. לדבריו: "הרבה מהם נהרסו או ספגו פגיעות קשות. אי אפשר לדעת את היקף הנזק בכל בית עד שיבואו מהנדסים, שכמובן לא יכולים לבוא כעת".
מנרה הוא כנראה היישוב הישראלי שספג את הנזק המבני הקשה אי פעם. "רוב המבנים במנרה בנויים לגובה, וכשפוגע טיל נ"ט באחת הדירות בבניין הוא גורם לנזקים גם באחרות. הרבה בניינים חטפו יותר מפגיעה אחת"
למועצה המקומית גליל עליון אין נתונים על היקף הפגיעה בקיבוצי צפון הגליל. גורם במועצה אומר כי לבעלי התפקידים ברוב הקיבוצים אין פנאי לעסוק בכך.
לפי נתונים שקיבלנו מקיבוץ מנרה, לפחות 105 מכ־155 הבתים והבניינים בקיבוץ ספגו פגיעה כלשהי. הקיבוץ, שנמצא על רכס רמים שמעל קריית שמונה, סמוך לגבול לבנון, הוא כנראה היישוב הישראלי שספג את הנזק המבני הקשה ביותר אי פעם.
לדברי מנהל הקהילה במנרה, יוחאי וילפין: "רוב המבנים במנרה בנויים לגובה וכשפוגע טיל נ"ט באחת הדירות בבניין הוא גורם לנזקים גם בדירות אחרות. יש הרבה בניינים שחטפו יותר מפגיעה אחת.
"חלק גדול מהדירות ספגו פגיעות קשות או נהרסו, עדיין אי אפשר לדעת כמה. פגיעה שנראית קלה יכולה להיות קשה. התיקון ייקח הרבה זמן. גם אחרי המלחמה ייקח זמן עד שנוכל לחזור הביתה"
"חלק גדול מהדירות ספגו פגיעות קשות או נהרסו, עדיין אי אפשר לדעת כמה. פגיעה שנראית קלה יכולה להיות קשה. הייתה משפחה שהתקשרה אליי פעם אחר־הצוהריים ואמרה, 'נהרסה לנו הדירה'. הגעתי לפנות ערב והרגעתי אותם, אמרתי, 'זאת רק המרפסת' לפי מה שראיתי.
"למוחרת בבוקר ראינו שחלק גדול מהבית הרוס. התיקון ייקח הרבה זמן. גם אחרי המלחמה ייקח זמן עד שנוכל לחזור הביתה".
רכז הביטחון של קיבוץ יראון אילן עמר מדווח כי בקיבוץ, השוכן מצפון להר מירון, נפגעו כ־30 מכ־150 הבתים (כ־20%), רובם פגיעות קלות. לדברי עמר: "אף בית לא נהרס לגמרי, אבל חמישה ספגו פגיעות ישירות והרס רב".
לפי הנתונים, ממדי ההרס בצפון גדלו פי כמה בחודשים האחרונים. מהשוואה עם נתונים שפרסם משרד הביטחון בסוף ינואר עולה כי ההרס בקריית שמונה גדל פי 25 ובמטולה פי שלושה. ביחס לנתונים שפורסמו בתחילת יולי, היקף ההרס בקריית שמונה גדל פי שישה ובמטולה פי שניים.
מהשוואה לסוף ינואר עולה כי ההרס בקריית שמונה גדל פי 25 ובמטולה פי שלושה. ביחס לנתונים מתחילת יולי, היקף ההרס בקריית שמונה גדל פי שישה ובמטולה פי שניים
"לקח שנים לבנות כמה ממ"דים, כמה ייקח לשפץ הכול?"
בהרס שחולל חזבאללה יש גם נקודת אור – בתים שיעברו שיפוץ מאסיבי ייבנו לפי תקני בנייה חדשים המחייבים בניית ממ"דים והתאמה לתקני המיגון מירי טילים במלחמות הבאות, וכן מרעידות אדמה.
בחלק ניכר מהדירות בקריית שמונה ובכמחצית מהבתים בקיבוצי הגליל העליון אין כיום ממ"דים. ב־2018 אושרה תוכנית "מגן צפון" שבמסגרתה חויב משרד הביטחון לבנות ממ"דים בכל הבתים הלא ממוגנים בטווח של עד תשעה קילומטרים מגבול לבנון.
אבל כפי שנחשף בזמן ישראל, פחות מאחוז מהם מוגנו בפועל עד פרוץ המלחמה. עד אוקטובר החלו עבודות לבניית כ־400 ממ"דים בשלומי, מטולה, קיבוץ משגב עם והמושבים מרגליות ושתולה, והסתיימה בנייתם של כ־150 מהם. זאת בשל היעדר תקציב בשנים 2019–2021 בגלל המשבר הפוליטי, והתנהלות איטית ומסורבלת של משרד הביטחון וצה"ל אחר כך.
לדברי וילפין: "לפני המלחמה היינו על סף התחלת המיגון. היה מכרז, קבלן זכה, התחילו להתארגן לעבודה – ואז המכרז בוטל. נערך מכרז חדש והזוכה החל להתארגן, אבל עד 6 באוקטובר לא נבנה במנרה אפילו ממ"ד אחד".
"לפני המלחמה היינו על סף התחלת המיגון. היה מכרז, קבלן זכה, התחילו להתארגן לעבודה – ואז המכרז בוטל. נערך מכרז חדש והזוכה החל להתארגן, אבל עד 6 באוקטובר לא נבנה במנרה אפילו ממ"ד אחד"
לדברי עמר: "אם לקח חמש שנים לבנות כמה ממ"דים, כמה זמן ייקח לבנות את כל הבתים שנהרסו מחדש ולשפץ את אלה שניזוקו?"
המבנים שייבנו מחדש יהיו כאמור חסינים גם מפני רעידות אדמה. עמק החולה, שבו שוכנת קריית שמונה, הוא חלק מהבקע הסורי–אפריקאי הנמצא בסיכון גבוה לפגיעה ברעידות אדמה. צפת, מנרה ורבים מיישובי הגליל שוכנים במדרון שבדופן הבקע.
עד שנות ה־80, מרבית הבניינים בישראל – כולל בצפת, קריית שמונה ומנרה – נבנו לא לפי תקן הבנייה 413 שנועד להעניק הגנה מסוימת מרעידות אדמה. תמ"א 38 נועדה להביא לבנייתם מחדש של מבנים שעלולים להיהרס ברעידות.
אבל התמ"א הפכה למיזם עסקי לשדרוג בתים, בעיקר במרכז הארץ, שנמצא בסיכון שולי מרעידות אדמה. בתים בקריית שמונה, מנרה, צפת, וערים אחרות בבקע – טבריה, בית שאן ואילת – כמעט לא נבנו מחדש.
גורם בחברה ציבורית העוסקת בנושא: "כשישקמו את הבניינים שנהרסו הם לפחות יהיו מוגנים מרעידת אדמה". מנהל הקהילה במנרה: "זאת נחמה קטנה מאוד"
לדברי גורם באחת החברות הציבוריות העוסקות בנושא: "כשישקמו את הבניינים שנהרסו במלחמה הם יהיו חייבים, לפי חוק, לבנות לפי תקן 413, אז לפחות הם יהיו מוגנים מרעידת אדמה".
החדשות הללו לא ממש מעודדות כיום את התושבים והעקורים. לדברי וילפין: "זאת נחמה קטנה מאוד, אבל אולי זה גם משהו. הציפיות שלנו נמוכות ביותר, לא כל התושבים מאמינים שבכלל נזכה לחזור לבתים".
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם