שר האוצר בצלאל סמוטריץ', 3 ביוני 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
חיים גולדברג/פלאש90

הורדת דירוג האשראי הכפולה של ישראל מגשימה את החזון השיעי

הורדת דירוג האשראי הכפולה של ישראל היא תזכורת שלמרות ההצלחות בשדה הקרב, המלחמה פוגעת גם בנו ● אם נשכיל לסיים את המלחמה מהר, הכלכלה תצא מזה אפילו מחוזקת ● אך היגררות למלחמת התשה עלולה לשים אותנו כבר במקום אחר לגמרי ● פרשנות

סוכנות הדירוג הבינלאומית מודי'ס הודיעה בסוף השבוע על הורדת דירוג האשראי של ישראל בשתי רמות, כשאחת הסיבות לכך היא ההסלמה במלחמה מול חזבאללה.

הנהגת חזבאללה – לפני החיסולים האחרונים – הבינה היטב שהיא לא יכולה לנצח את ישראל בשדה הקרב. נעים קאסם – סגנו של חסן נסראללה בעבר ומי ששמו עלה כיורשו – התייחס בשבוע שעבר לחלק משאיפות הארגון: "אתם תמותו בטרור, הכלכלה [שלכם] תקרוס, לא תשיגו את מטרותיכם", איים מהדחייה.

חזבאללה פועל מתוך שאיפה לשחוק את היכולות הכלכליות של ישראל באמצעות מלחמת התשה ממושכת. אף שישראל מפגינה עוצמה צבאית, ישנה תחושת ניתוק בין התנהלות הממשלה לניהול כלכלי אחראי במהלך המלחמה.

למרות ההצלחות האדירות של ישראל, העתיד בשדה הקרב מול חזבאללה ואיראן עדיין לא ברור. מה שכן ברור הוא שהגשמת החזון של קאסם ושותפיו מאיראן תלויה בשאלה האם ישראל תיגרר לתוך מלכודת ההתשה

למרות ההצלחות האדירות של ישראל, העתיד בשדה הקרב מול חזבאללה ואיראן עדיין לא ברור. מה שכן ברור הוא שהגשמת החזון של קאסם ושותפיו מאיראן תלויה בשאלה האם ישראל תיגרר לתוך מלכודת ההתשה.

הורדת הדירוג הכפולה היא בעצם כרטיס צהוב בוהק לקובעי המדיניות בישראל לגבי התרחבות המערכה – ומכוונת במיוחד לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ולראש הממשלה בנימין נתניהו. מדובר בקריאת השכמה עבורם להתחיל לעבוד.

שלט של חברת מודי'ס בניו יורק (צילום: AP Photo/Mark Lennihan)
שלט של חברת מודי'ס בניו יורק (צילום: AP Photo/Mark Lennihan)

התרחיש האופטימי: עלות כלכלית כבדה

בהנחה שהתרחיש האופטימי יתממש – סיום מהיר של המערכה – הכלכלה הישראלית עשויה לחזור למסלול הצמיחה. אם זה יגמר גם בכניעה מוחלטת של הציר האיראני, אז ייצוב המצב הגיאופוליטי באזור יוכל אפילו להביא לחיזוק הכלכלה בטווח הבינוני והארוך.

אולם, כך או כך, הצלקת הכלכלית שנגרמה כתוצאה מהורדת הדירוג תהיה עמוקה ותדרוש צעדים מיידיים לשיקום אמון סוכנויות הדירוג.

הסיכון המרכזי בהורדת דירוג האשראי של ישראל טמון בהשלכות על הלוואות הממשלה, שצפויות להתייקר בעשרות מיליארדי שקלים בשל עלויות הריבית הגבוהות

הסיכון המרכזי בהורדת דירוג האשראי של ישראל טמון בהשלכות על הלוואות הממשלה, שצפויות להתייקר בעשרות מיליארדי שקלים בשל עלויות הריבית הגבוהות. מלבד זאת, הוצאות הביטחון הגואות ועלויות השיקום צפויות להעמיק את הגירעון התקציבי בשנים הקרובות.

הפתרון טמון בהנהגה אחראית שתשיב את אמון המשקיעים. הנהגה שתבצע העלאת מיסים, תפסיק לתמוך במגזרים לא יצרניים (תקציבי הישיבות), תעביר תקציבים לצרכים חיוניים, תסגור משרדים מיותרים ותעצור כספים קואליציוניים.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו, 30 באפריל 2023 (צילום: Alex Kolomoisky/POOL)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו, 30 באפריל 2023 (צילום: Alex Kolomoisky/POOL)

כאן עולה השאלה האם הממשלה הנוכחית מסוגלת בכלל לנהל תקציב אחראי. במודי'ס מטילים בכך ספק – ולכן גם הוסיפו תחזית דירוג שלילית.

התרחיש הפסימי: חדלות פירעון

התרחיש השני הוא פסימי בהרבה. בתרחיש שבו המלחמה תימשך חודשים רבים, כאשר העורף הישראלי ימשיך להיות מותקף באינספור טילים, הכלכלה תעמוד בפני מבחן קשה. אף שהיסטורית הכלכלה הישראלית הפגינה יכולת התאוששות מרשימה, סיכויי הצלחתה תלויים במידה רבה בממשלה אחראית.

הבשורה הטובה היא ששר האוצר סמוטריץ' כינס לאחרונה מסיבת עיתונאים, בה הציג "תקציב אחראי" ושורת צעדים שנועדו להחזיר את הגירעון למסלולו עוד השנה. עם זאת, הבשורה הרעה היא שגם מודי'ס לא השתכנעה

הסיכון לחדלות פירעון של הממשלה עדיין נחשב נמוך, אך אם ההפקרות הכלכלית תימשך, ישראל עלולה להידרדר למצב הזה. המשך המלחמה עשוי להוביל להורדות דירוג נוספות, שירתיעו משקיעים ויגרמו ליציאת הון מהמדינה – תהליך שיחליש את השקל.

היחלשות השקל תייקר את עלויות הייבוא, מה שיוביל לעלייה ביוקר המחיה ולהאצת האינפלציה. בתגובה, הריבית צפויה לעלות, מה שיעמיס עוד יותר על נטל המשכנתאות והחובות של משקי הבית והעסקים. שילוב הגורמים הללו עלול להוביל לירידה בצמיחה הכלכלית ולהורדות דירוג נוספות בהמשך.

בכירי משרד האוצר במסיבת עיתונאים. 3 בספטמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
בכירי משרד האוצר במסיבת עיתונאים. 3 בספטמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

הבשורה הטובה היא ששר האוצר סמוטריץ' כינס לאחרונה מסיבת עיתונאים, בה הציג "תקציב אחראי" ושורת צעדים שנועדו להחזיר את הגירעון למסלולו עוד השנה. עם זאת, הבשורה הרעה היא שגם מודי'ס לא השתכנעה. כמעט כל תחזית או פעולה שסמוטריץ' הציג נדחו בדוח החמור שפרסמה הסוכנות בערב שבת.

עוד 545 מילים
סגירה