בארבעה בסיסים גדולים לפחות של צה"ל, שבהם מתבצעת פעילות מבצעית ואסטרטגית חיונית – ביניהם שלושה בסיסים של חיל האוויר – יש אזורים נרחבים שבהם המבנים אינם ממוגנים ואין בהם ממ"דים ומקלטים. כך עולה מבדיקת זמן ישראל.
על הבסיסים הללו נמנים גם בסיסי חיל אוויר שהותקפו בשבוע שעבר בטילים בליסטים מאיראן ונפגעו – ביניהם נבטים ועל פי פרסומים זרים גם חצרים.
לדברי ד' (שמו המלא ופרטיו שמורים במערכת), חייל מילואים המשרת בעתודה הטכנית של חיל האוויר באחד הבסיסים שהותקפו בשבוע שעבר: "באזור שאני משרת בו בבסיס ובחלקים נרחבים מהבסיס אין שום מקלטים. כמה שזה נשמע הזוי ומטורף, זה נכון".
"יש אזורים ממוגנים בבסיס, זה לא שכלום לא ממוגן, אבל בחלק גדול מהבסיס אין שום מיגון. אני יודע על עוד בסיס של חיל האוויר שבחלק ממנו אין מיגון בכלל"
לדבריו: "יש אזורים ממוגנים בבסיס, זה לא שכלום לא ממוגן, אבל בחלק גדול מהבסיס אין שום מיגון. אני יודע על עוד בסיס של חיל האוויר שבחלק ממנו אין מיגון בכלל".
שני חיילים נוספים שאיתם שוחחנו העלו טענות זהות לגבי בסיס נוסף של חל האוויר ובסיס גדול נוסף, שגם בו יש פעילות וציוד צבאיים אסטרטגיים וחיוניים.
I updated our map to include the crater @gbrumfiel noticed. A few of the impact points are still being assessed — but the number is definitely "more than 30." pic.twitter.com/pn6382DRdv
— Dr. Jeffrey Lewis (@ArmsControlWonk) October 4, 2024
עם זאת, בארבעת הבסיסים הללו יש מקלטים, ממד"ים ומבנים ממוגנים היטב, שבהם נמצאו בזמן התקיפה האיראנית כל החיילים, או, לפחות, רובם הגדול, וכן כל המטוסים ורוב, או כל הנשק, החימוש, וכל ציוד מבצעי חיוני ויקר אחר.
אבל ד' מעלה את החשש כי במקרה של לחימה ארוכה ורציפה, לא ניתן יהיה להשאיר את כל החיילים והציוד החיוני במרחבים המוגנים, כיוון שהם יהיו נחוצים לפעילות התקפית.
"בתקיפות הבאות, אם ההגנה האווירית לא תעבוד כמו שעון שוויצרי, או שתיפגע, תפקוד חיל האוויר ובסיסים אסטרטגיים עלול להיפגע באופן משמעותי, עד להשבתה"
לדברי ד', "בתקיפות הבאות, אם ההגנה האווירית לא תעבוד כמו שעון שוויצרי, או שתיפגע, תפקוד חיל האוויר ובסיסים אסטרטגיים עלול להיפגע באופן משמעותי, עד להשבתה.
"הם יכוונו גם רקטות כבדות למקומות שאליהם כיוונו את הטילים הבליסטיים בתוך הבסיסים. וזאת עלולה להיות פשוט קטסטרופה. הם ממש לא מכוונים רק למסלולי המראה ונחיתה, כמו שמישהו, אולי, חשב.
"מלבד הסכנה המידית שבמוות ופציעה לחיילי הבסיס, חיילים ומשרתים רבים לא יוכלו לתפקד במשך זמן ארוך, תחת נפילות ואזעקות, ללא מקלט להפוגה. גם במגורים וחדרי אוכל בבסיסים אין בכלל מקלטים, ובחלקם לא מרחבים מוגנים. היו חיילים שבזמן מבצעים בעזה קיבלו התקפי חרדה קשים – כי אפילו נגד מה ששיגרו משם לא היה איפה להתחבא".
"כבר הייתה חיילת, עמר שרה בנג'ו ז"ל, שנהרגה כשרצה מהמגורים למיגונית בבסיס פיקוד צפון. ובבסיסים הענקיים של חיל האוויר אין לאן לרוץ. חיל האוויר מבצע תרגול של אירוע רב נפגעים כתוצאה מפגיעה בחדר האוכל. זה הזוי: בכוח העיקרי של מדינת ישראל, שמכוונים אליו מאות טילים בליסטיים ואלפי רקטות כבדות, אין מקלטים, שאפשר לבנות בחלקיק קטנטן מהתקציב שלו.
"הפתרון הוא פשוט, הגיוני ובאופן לא מפתיע קיים בעולם כבר מלפני מלחמת העולם השנייה – מיקלוט הבסיסים. ברוב המקומות אפשר לשים מיגון מותאם, כולל ציוד מתאים, במקומות דלילים באנשים, לבנות ממ"דים במקומות ספציפיים שדורשים פתרונות ספציפיים, ומיגוניות במרחקים קבועים בכבישים".
אירוע כמו זה שד' מזהיר מפניו התרחש ב-2021 בסיס אמריקאי בעיראק. הבסיס נפגע בתקיפת טילים, וחיילים רבים ששהו בו נפגעו, כולל מהדף ורסיסים. חלקם נפגעו אף ששהו רחוק מהנפילה ובמרחבים מוגנים.
"היו שם חיילים עם נזק מוחי, אולי לכל החיים, עיוורון, קריעת עור התוף והקאות", אומר ד', "תחשוב מה יקרה אם פגיעה כזאת תתרחש בבסיס אסטרטגי ענקי בצה"ל עם חיילים בלי מיגון".
"ממתקפת חמאס בשביעי באוקטובר אשתקד, ומתקיפות רבות במלחמת רוסיה-אוקראינה, אפשר ללמוד גם על הנזק שמל"טים מדויקים ורחפנים זולים עושים, למרות קיומן של כל המערכות המתקדמות למיניהן"
לדבריו, "ממתקפת חמאס בשביעי באוקטובר אשתקד, ומתקיפות רבות במלחמת רוסיה-אוקראינה, אפשר ללמוד גם על הנזק שמל"טים מדויקים ורחפנים זולים עושים, למרות קיומן של כל המערכות המתקדמות למיניהן. רקטות כבדות מהוות גם הן סכנה רבה לחיילי הבסיסים.
"בהתקפה הבאה יצטרכו להתמודד עם שלל תרחישים, כמו נפילת טילים בעלי ראשי חץ מסוגים שונים, פצועים והרוגים רבים. זה מחדל. האם בצה"ל יודעים שיהיו כמויות גדולות של פצועים והרוגים? ואם כן, למה לא משקיעים עלות של פחות ממטוס, חלקיק קטן מעלות טייסת, כדי להפחית משמעותית את הסיכון?
"לפי פרסומים, העלות של 35 מקלטים היא כ-15 מיליון שקלים. לא מזמן, ישראל החלה בתהליך רכש של טייסת ב-3 מיליארד. זה טירוף להשקיע סכומי עתק בחיל האוויר ללא העלות השולית יחסית של מיגון.
"לפי פרסומים, העלות של 35 מקלטים היא כ-15 מיליון שקלים. לא מזמן, ישראל החלה בתהליך רכש של טייסת ב-3 מיליארד. זה טירוף להשקיע סכומי עתק בחיל האוויר ללא העלות השולית יחסית של מיגון"
"האתר הרשמי של חיל האוויר מפרסם כתבות רבות שבהן הוא מדגים באופן רשמי, פעם אחר פעם, כיצד הוא מתרגל פינוי של הפצועים מבסיסים ומכין את החיילים לפגיעות. בחלק מהבסיסים האלה אין אפילו מיגון גם כנגד הקסאם הפשוט ביותר.
"אם כוחות הרפואה יצטרכו לטפל בקרבנות פגיעה כזאת, הם לא יוכלו לעסוק באסונות אחרים שיותר קשה לחזות מראש – גם בהנחה שלא ייפגעו בעצמם. מקלטים יפחיתו גם את מספר הנפגעים הפיזיים וגם את הנפגעים הנפשיים, וגם את יכולת ההישרדות של אנשי הרפואה ובריאות הנפש שיצטרכו לטפל בנפגעים".
"מדיניות חיל האוויר היא לא להשקיע במיקלוט"
ד' פנה למפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר, והתריע בפניו על הבעיה עוד לפני התקיפה האיראנית בשבוע שעבר. סרן ג', קצין המטה של בר, ענה לו:
"מערך ההגנה של חיל האוויר מורכב ממספר שכבות של הגנה אווירית ומענה מקומי של מיגון בסיסי. בניית מקלטים הינה פתרון מצוין לערים, אך אינה מתאימה לבסיסים של חיל האוויר שגדולים בשטחם ובפריסה הקרקעית.
"מענה מקומי למיגון ניתן למקומות הרלוונטיים בתצורת גלילי מיגון, או מיגוניות ייעודיות, ומתועדף על פי רמת הסיכון המשוער והקרבה לחזית. כלל המבנים החדשים שנבנים בבסיסי חיל האוויר עומדים בתקנים זהים בנושא מיגון לתקנים באזרחות.
מדיניות החיל אינה להשקיע תקציבי עתק במיקלוט הבסיסים, אלא לשפר את מערכות ההגנה השונות הקיימות ולהמשיך ולפתח מערכות נוספות. בשם מפקד חיל האוויר, מודה על פנייתך".
ד' קיבל את התשובה אך לא השתכנע, וחזר לחל האוויר עם נתונים שחלקו על תשובתם. בעקבות זאת, שלח לו סרן ג' תשובה נוספת:
"נושא הרציפות התפקודית נבחן לעומק בידי גורמי מקצוע מתחומים שונים וגובשה תוכנית רב שנתית, שמימושה הואץ והותאם במהלך הלחימה הנוכחית. בתוכנית נלקחו בחשבון מידע מודיעיני ותוכניות אופרטיביות של האויב, תוכניות לפיזור כוחותינו, בניין הכוח של האויב, יכולות נצורות ועוד.
"אין באפשרותנו להרחיב בנושאים אלו שמהווים חלק מהותי בהבנת התפיסה, מפאת ביטחון מידע. השיקולים המוצגים בפנייתך עלו ונדונו בבניית התוכנית, אך בשל אופי הפעילות בחיל האוויר, נדרשת תפיסה גמישה וייחודית מתפיסת המיגון במרחב האזרחי, בוודאי מול לקחי המלחמה הנוכחית.
"השיקולים המוצגים בפנייתך עלו ונדונו בבניית התוכנית, אך בשל אופי הפעילות בחיל האוויר, נדרשת תפיסה גמישה וייחודית מתפיסת המיגון במרחב האזרחי, בוודאי מול לקחי המלחמה הנוכחית"
"ביחידות בהן מקלט תת קרקעי מתאים לאופי הפעילות נבנה מענה תת קרקעי, או שייבנה במסגרת תוכנית. תקציב משמעותי הוקצה ויוקצה בעתיד לפרויקט הרציפות בבסיסים על ידי צה"ל וחיל האוויר בפיקוד המתאים.
"חיל האוויר מעריך את פנייתך והעמקתך בנושא, אך עם זאת, לא נוכל להעמיק מעבר למה שפורט בנושא עד כה בשל סיווג המידע".
לדברי ד': "אלה פשוט תירוצים. הסברתי להם, שלמרות שהבסיסים ענקיים, הם יירו לעבר ריכוזי המבנים העיקריים בבסיסים שהשטח שלהם די קטן. בצילומי האוויר מהתקיפה האיראנית האחרונה, כולל אלה שפורסמו, ניתן לראות שצדקתי לגמרי וצפיתי, לצערי, לאן יירו. היגיון פשוט, לא?
"גם הטענה שלהם על מיגון 'בהתאם למרחק מהגבול' מצביעה על קונצפציה שגויה ומחדל גדול. המרחק מהגבול לא מעניין את הטילים ארוכי טווח והטילים הבליסטיים.
"גם הטענה שהם 'מעדיפים להשקיע בהגנה אקטיבית' מגוחכת. אם ההגנה האקטיבית לא תציג תוצאות מספיק טובות, כפי שקרה בשבוע שעבר, או פשוט תיפגע, מה יקרה? אף סוכן ביטוח לא היה ממליץ על תכנית פעולה שכזו".
"הטענה שהם 'מעדיפים להשקיע בהגנה אקטיבית' מגוחכת. אם ההגנה לא תציג תוצאות מספיק טובות, כפי שקרה בשבוע שעבר, או פשוט תיפגע, מה יקרה? אף סוכן ביטוח לא היה ממליץ על תכנית פעולה כזו"
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "המיגון בבסיסי צה"ל נבחן ומוצב אל מול שיקולים מבצעיים ותיעדופים מקצועיים. כמו בכל בסיסי צה"ל, החיילים מתורגלים לשהייה בבסיס על פי עיקרון 'הכי מוגן שיש'. במסגרת המלחמה צה"ל פועל לתגבור המיגון של המשרתים, בהתאם להערכת המצב ולסדר הדחיפות המבצעית".
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
אולי תפרסמו בדיוק איפה אין מיגון? חבר אחמד שואל?
הנושא צריך להשאר בתוך הצבא.. ומה תגובת הצבא?
מה מטרת הכתבה.. ללכלך יותר מאשר לפעול לפתרון הבעיה אם יש.. מניסיון ישנם בבסיסים מספיק אמצעי מיגון גם צמודי מטוסים!
אני חושב שצריך להשקיע מחשבה איך למגן תוך כדי המשך ביצוע המשימות.אבל לא יכולתי שלא לשים לב שהחייל המתולנן כיוון לבסיסים אחרים ,לבסיסים אמריקאים שנפגעו ולא על המקום שהוא נמצא .נראה יותר כמתלונן סידרתי שרוצה לתקן העולם ולא מתלונן נקודתי כאן ,איכן שאני נמצא ועובד . . . חסר מיגון.לכן אני לא לוקח אותו ברצינות.
מי זה המטומטם הזה שמחשיב מטוסים ומיגונם על המשאב הכי יקר בצה"ל בני אדם וכדי לו בתור אבא לחייל לוחם בחיל האויר לשנות צורת חשיבה מהר מאוד לפני שיואשם בהפקרת חיילי צה"ל ושידע שזה הבן היחידי שלי אין עוד מה להוסיף אחרי זה.
טוב מאיפה להתחיל תני? חבל שלא דיברת גם עם איש מקצוע. אף טיל לא כוון לריכוז המבנים או למסלול או לכל דבר אחר, אין להם בכלל את הרזולוציה הזאת. הם ירו ל4 הבסיסים הידועים, כמה שיותר. הדתקים מוגנים, המבצעים של הבסיס מתחת לאדמה, אני מניח שיהיה חכם שכל מבנה הטייסות המבצעי (חדר מבצעים, תדריכים, מודיעין) יהיה ממוגן אם הוא לא, אבל בגדול התשובה של חיל האוויר לחייל עניינית ומלאה ככל האפשר.