בטור שפורסם בשבוע שעבר ב"וושינגטון פוסט" נטען כי ראש הממשלה בנימין נתניהו פועל לקדם מהלכים להשגת הסכם הפסקת אש בין ישראל ללבנון במטרה להעניק לנשיא הנבחר דונלד טראמפ "מתנה" – הישג מדיני ראשון בתפקידו.
הכתבה, שהתבססה על מספר מקורות, מציינת כי נתניהו מאיץ את המהלכים כדי לשמח את טראמפ, שהתחייב במהלך קמפיין הבחירות שלו לעצור את המלחמה במזרח התיכון.
כל הסימנים לפעילות דיפלומטית ענפה נמצאים סביבנו: דווח כי אילון מאסק, יועצו הבכיר של טראמפ, נפגש עם שגריר איראן באו"ם; והשר רון דרמר נסע לרוסיה, המשיך למיאמי לפגישה עם ג'ארד קושנר, ולבסוף הגיע לוושינגטון לפגישות עם יועציו הבכירים של הנשיא ג'ו ביידן, ובהם המתווך עמוס הוכשטיין. על פי דיווחים, הוכשטיין עשוי להגיע לישראל השבוע, אם תחול התקדמות.
המשחקים הפוליטיים של נתניהו סביב הסדרים ביטחוניים־מדיניים גלויים לרוב הציבור. מזה זמן, רבים מתקשים להאמין כי שיקולי טובת הציבור עומדים לנגד עיניו
אולם, על הקרקע בדרום לבנון ישראל מרחיבה את התמרון היבשתי. דובר צה"ל בשפה הערבית אביחי אדרעי פרסם אתמול (שבת) ציוץ שקרא לתושבי מספר כפרים בדרום לבנון להתפנות. הקריאה הפעם אינה מוגבלת לכפרים סמוכים לגבול, אלא מתייחסת לשטח בעומק של כ־10 קילומטר לתוך לבנון.
מנגד, בלבנון מדווחים כי הממשלה המקומית אינה מתכוונת להיראות כמי שנכנעת לדרישות ישראל. במקביל, מתקפות חזבאללה על ישראל נמשכות בעוצמה גוברת. הירי נרחב וכולל פגיעות בערי הצפון ואף מגיע לאזור המרכז, הן באמצעות רקטות והן דרך חדירות תכופות של כטב"מים, שמאלצת מיליוני ישראלים להיכנס למרחבים מוגנים.
המשחקים הפוליטיים של נתניהו סביב הסדרים ביטחוניים־מדיניים גלויים לרוב הציבור. מזה זמן, רבים מהישראלים מתקשים להאמין כי שיקולי טובת הציבור עומדים לנגד עיניו. נתניהו עצמו היה זה שאמר ב־2008 כי לראש ממשלה החשוד בפלילים "אין מנדט ציבורי להכריע, כי קיים חשש שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו ולא על פי האינטרס הלאומי".
בעוד שבאותה עת ניסה נתניהו להאשים את ראש הממשלה דאז אהוד אולמרט בקבלת החלטות על בסיס אינטרס אישי בתקופה שקטה יחסית, הציבור הישראלי של היום רואה בבירור איך נראית התופעה ממנה הזהיר נתניהו. ואלה האינטרסים המיוחסים לו: תחזוק ממשלתו הנוכחית בכל מחיר – ואולי אף הימנעות ממתן עדות במשפטו הפלילי ב־2 בדצמבר.
סקר שנערך על ידי "אולפן שישי" מצביע על מגמות ברורות בציבור הישראלי. רוב מוחץ מהציבור (69% לעומת 20%) סבור כי הסכם לשחרור החטופים חשוב יותר מהמשך המלחמה בעזה
סקר שנערך על ידי "אולפן שישי" מצביע על מגמות ברורות בציבור הישראלי. רוב מוחץ מהציבור (69% לעומת 20%) סבור כי הסכם לשחרור החטופים חשוב יותר מהמשך המלחמה בעזה. לצד זאת, 52% מהמשיבים סבורים כי השיקולים לעיכוב ההסכם נובעים מסיבות פוליטיות של נתניהו, לעומת 36% בלבד שסבורים אחרת.
במהלך התוכנית צוין כי גם בקרב תומכי נתניהו ישנו רוב של למעלה מ־50% התומכים בעסקת חטופים. הציבור מבין כי זמנם של עשרות החטופים הולך ואוזל, וייתכן שהם לא יצליחו לשרוד בשבי לאורך זמן.
האם גם קצב ההחלטות וההתקדמות בלבנון נובעים משיקולים פוליטיים? לנתניהו יש אינטרס לרצות את טראמפ. לפיכך, עולה השאלה האם הוא מתזמן את ההתקדמות המדינית בהתאם לצרכים הפוליטיים המשותפים לו ולטראמפ.
במהלך 13.5 החודשים האחרונים, המידע על מסמוס החלטות הנוגעות לחיי החטופים דולף החוצה באופן עקבי. עדויות רבות, כולל מהדרגים הבכירים ביותר כמו שר הביטחון, מצביעות על כך שנתניהו יכול היה להגיע להסכמות בעזה, אך בחר שלא לעשות זאת, לכאורה משיקולים פוליטיים.
אין ספק שהוריהם של החיילים הנלחמים בלבנון ותושבי הצפון המופגזים מדי יום לא יסלחו לנתניהו אם יתברר שהפסקת האש תוזמנה רק כדי לספק תאווה פוליטית או למטרות יחסי ציבור של מאן דהוא
בלבנון נתניהו אינו ניצב מול איום פוליטי של פירוק הממשלה בעקבות התקדמות במשא ומתן, מה שמצביע על כך שהשיקולים הפוליטיים בצפון נובעים ממניעים אחרים – בעיקר הרצון לרצות את הנשיא הנבחר טראמפ.
עם זאת, אין ספק שהוריהם של החיילים הנלחמים בלבנון ותושבי הצפון המופגזים מדי יום לא יסלחו לו אם יתברר שהפסקת האש תוזמנה רק כדי לספק תאווה פוליטית או למטרות יחסי ציבור של מאן דהוא.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
אינני מבין על איזה ציבור את כותבת "המשחקים הפוליטיים של נתניהו סביב הסדרים ביטחוניים־מדיניים גלויים לרוב הציבור. מזה זמן, רבים מהישראלים מתקשים להאמין כי שיקולי טובת הציבור עומדים לנגד עיניו". הסקרים שאת מסתמכת עליהם שווים לסקרים שקבעו שהאריס מובילה או צמודה לטראמפ (ואל תגידו לי עכשיו טעות דגימה, ומדינות מתנדנדות, הקול הפופולרי ושאר תירוצים). המשיחיים, הכהניסטים, הביביסטים ועובדי האלילים לא מתעניינים בכלל במה שאת אומרת והסקר הקובע היחידי הוא יום הבחירות. ושם אמרו ואומרים האזרחים את דברם בקול רם וברור לצערנו.