המאבק על הבייס הליכודי קובע את הטון להסכם הפסקת האש

הקבינט צפוי לאשר היום את הסכם הפסקת האש עם חזבאללה ולבנון ● ביממה האחרונה נתניהו ממקד את מאמציו בשכנוע הבייס הליכודי ותומכי ערוץ 14, אך מזניח את הציבור הרחב ● ברור שאם נתניהו היה מעוניין בהסדר דומה בעזה, הוא היה יודע למי לפנות ואילו טיעונים לרתום לטובתו ● פרשנות

בנימין נתניהו בכנס של ערוץ 14 בירושלים, 23 באוקטובר 2022 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90
בנימין נתניהו בכנס של ערוץ 14 בירושלים, 23 באוקטובר 2022

היום אחר־הצוהריים (שלישי) צפוי הקבינט המדיני־ביטחוני להתכנס, לדון ולהצביע על אישור הסכם הפסקת האש בין ישראל לארגון הטרור חזבאללה ולמדינת לבנון. ההסכם הזה היה מורכב, שכן ישראל וארה"ב אינן מקיימות מגעים ישירים עם ארגוני טרור, ולפיכך הוא התגבש באמצעות שליחים (פרוקסי) של ארגון הטרור בתוך ממשלת לבנון.

הצעת ההסכם דרשה שיחת פיוס טלפונית בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא צרפת עמנואל מקרון, לצד איומי אולטימטום מצד השליח האמריקאי המיוחד עמוס הוכשטיין. כל זאת, בעוד ראש הממשלה מתמודד עם אתגרים פוליטיים מבית.

במהלך היממות האחרונות פועל נתניהו לשכנע מובילי דעת קהל ועיתונאים בערוץ 14, במטרה לקדם את ההסכם בציבור באמצעות עמדותיהם. עם זאת, הוא ממקד את מאמציו בעיקר באישים כמו יעקב ברדוגו, ינון מגל, אראל סג"ל, שמעון ריקלין ושלמה פילבר, ופחות בדמויות הפועלות בערוצים המרכזיים 11, 12 ו־13. מבחינתו, היעד אינו הציבור הישראלי, אלא 100 אלף חברי מפלגת הליכוד.

ראש עיריית נהריה רונן מרלי יכול להמשיך להתריע ולזעוק על האסון בעירו – מהפגזות ועד מחסור בסיוע כלכלי. אולם, בעיני נתניהו, הדיווחים והתגובות בפאנל "הפטריוטים" בערוץ 14 חשובים יותר

ראש עיריית נהריה רונן מרלי יכול להמשיך להתריע ולזעוק על האסון בעירו – מהפגזות ועד מחסור בסיוע כלכלי. אולם, בעיני נתניהו, הדיווחים והתגובות בפאנל "הפטריוטים" בערוץ 14 חשובים יותר.

יש להבהיר, אין פסול בפעולותיו של מנהיג לשם הנעת דעת הקהל, כל עוד הן אינן מהוות הונאה ציבורית חמורה או פוגעות במטרות המלחמה. למשל, גניבת מסמך סודי מתוך בסיס צה"לי לצורך קידום מהלך שקרי נגד משפחות חטופים.

יעקב ברדוגו ויו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו בוועידת ערוץ 14 בירושלים. 23 באוקטובר 2022 (צילום: Yonatan SIndel/Flash90)
יעקב ברדוגו ובנימין נתניהו בוועידת ערוץ 14 בירושלים. 23 באוקטובר 2022 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

במקרה הנוכחי, מטרת המלחמה בלבנון היא השבת התושבים הישראלים לביתם. במדינה דמוקרטית, מנהיגים פונים לציבור באמצעות שיח ציבורי ומנסים להשפיע על סדר היום החדשותי. אך ייחודו של נתניהו הוא במיקוד שלו: דעת הקהל שמעסיקה אותו היא זו של הבייס הפוליטי – ולא זו של הציבור הרחב או טובתו. מבחינתו, כל החלטה נבחנת דרך הפריזמה של שרידות ממשלתו.

נתניהו מתמודד עם לחצים משני חלקים מרכזיים בבייס שלו, שכל אחד מהם מושך לכיוון שונה: מצד אחד, הציבור הדתי־לאומי ותומכי הימין, אשר מתמודדים עם עומס כבד של ימי מילואים, זעם על הארכת המלחמה והתרעמות על מתן פטור משירות צבאי לחרדים. מצד שני, הבייס הליכודי המסורתי רואה ב"ניצחון מוחלט" יעד מוחשי ודורש חיסול מוחלט של אנשי חזבאללה.

הציבור החילוני ואנשי המרכז והשמאל לעומת זאת, שכורעים תחת הנטל והשירות הקרבי, פחות חשובים לו. בעיני נתניהו, לדעותיהם יש משקל נוצה

הציבור החילוני ואנשי המרכז והשמאל לעומת זאת, שכורעים תחת הנטל והשירות הקרבי, פחות חשובים לו. בעיני נתניהו, לדעותיהם יש משקל נוצה.

אגב, באופן שאינו מפתיע, ראשי הסיעות החרדיות – ח"כ משה גפני וח"כ אריה דרעי – תומכים מאוד בהפסקת אש עם לבנון. הם מקווים כי רגיעה באחת החזיתות תביא להקלה בלחץ בסוגיית גיוס החרדים. לעומת זאת, עמדתו של השר יצחק גולדקנופף נותרה לא ברורה; ייתכן שאינו מודע לכך שמטולה הוכרזה כשטח צבאי סגור ופונתה מתושביה.

פעילות כוחות צה"ל בדרום לבנון. נובמבר 2024 (צילום: דובר צה
פעילות כוחות צה"ל בדרום לבנון. נובמבר 2024 (צילום: דובר צה"ל)

מאמציו של נתניהו לשכנע עיתונאים המקורבים אליו ולמשפחתו הניבו כמה פירות אתמול אחר־הצוהריים. עם זאת, לא כל העיתונאים השתכנעו בצדקת הדרך להסכם הפסקת האש. אחד המסרים שהועברו היה כי צה"ל צפוי להישאר בתוך לבנון למשך 60 יום. על פי המסר, אם במהלך פרק זמן זה חזבאללה לא ייסוג אל מעבר לנהר הליטני, תעמוד לכאורה האפשרות לחדש את הלחימה.

כך, למשל, הציג את הדברים מגיש תוכנית "הפטריוטים" מגל בחשבון ה־X שלו: הוא הדגיש את היתרונות שבהסכם, אך נמנע מלהתייחס לחסרונות. תומכים נוספים של נתניהו בערוץ הצטרפו למאמץ ועסקו בהטפה בעד ההסכם. לעומתם, ריקלין, למשל, הביע התנגדות להסכם, אך עשה זאת בשפה רכה ונינוחה במיוחד.

נראה כי נתניהו אינו מעוניין בהסדר, בהפסקת אש או אפילו בהפסקת הלחימה בעזה. הוא גם לא מעוניין בחילוץ חטופים. אם היה מעוניין, הוא היה יודע למי לפנות

כאמור, עדיין לא ברור אם מסע השכנועים שמוביל נתניהו יישא פרי. נראה כי הוא צפוי להשיג רוב בקבינט, אך המאבק הציבורי עשוי להימשך גם לאחר ההכרזה על הפסקת האש, אם אכן תתקבל החלטה כזו.

נתניהו כמובן נמנע מלהופיע בפני הציבור בקטעי וידאו בני דקה או תשע דקות, שבהם יוכל להסביר את ההסכם ולגייס תמיכה ציבורית. ייתכן שהוא שומר לעצמו מרחב תמרון – במקרה שיחליט בסופו של דבר לסגת מההסכם, הוא לא ירצה להיות חתום על סרטון שכנוע כזה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו בסרטון המגיב לכתב האישום שהוגש נגד אלי פלדשטיין, 23 בנובמבר 2024 (צילום: צילום מסך, חשבון הטוויטר של בנימין נתניהו)
ראש הממשלה בנימין נתניהו בסרטון המגיב לכתב האישום שהוגש נגד אלי פלדשטיין, 23 בנובמבר 2024 (צילום: צילום מסך, חשבון ה־X של בנימין נתניהו)

ההתגייסות של נתניהו לשכנע את הציבור בנחיצות ההסכם מחדדת את הוואקום המנהיגותי בכל הנוגע לעזה. נראה כי נתניהו אינו מעוניין בהסדר, בהפסקת אש או אפילו בהפסקת הלחימה בעזה. הוא גם לא מעוניין בחילוץ החטופים. אם היה מעוניין בשינוי או בהסדרה בעזה, הוא היה יודע למי לפנות ואילו טיעונים לרתום לטובת העניין.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 685 מילים ו-1 תגובות
סגירה