כל החלשה של משטר אסד היא אינטרס ישראלי

סוריה שיחקה תפקיד מרכזי בחימוש חזבאללה בלבנון ● מאמצים לחדש את העסקה בעזה ● החזון של טראמפ למזרח התיכון בעידן החדש ● רשת הברחת דלק בעיראק מעבירה מיליארדים לאיראן ● והשבוע ב־1977: מצרים מתרחקת מחמש מדינות ערביות ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

דיוקן של נשיא סוריה בשאר אל־אסד ודגל לאומי הושלכו לפח האשפה על ידי המורדים בבסיס חיל האוויר במזרח מחוז חלב, 3 בדצמבר 2024 (צילום: Rami al SAYED / AFP)
Rami al SAYED / AFP
דיוקן של נשיא סוריה בשאר אל־אסד ודגל לאומי הושלכו לפח האשפה על ידי המורדים בבסיס חיל האוויר במזרח מחוז חלב, 3 בדצמבר 2024

סוריה: בין הרוע המוכר לאי הוודאות

המורדים הסורים כבשו בסערה את מחוז חלב בתוך שלושה ימים בלבד. גם לאחר שכוחותיו של בשאר אל־אסד החלו להשיב מלחמה, הם הצליחו להניס את הצבא הסורי מכפרים ועיירות במחוז חמה, תוך התקדמות עקבית לעבר מטרתם המרכזית: דמשק. במקביל, המורדים השתלטו על בסיסים צבאיים ושדות תעופה והתחילו לנהל את החיים האזרחיים בשטחים שבשליטתם.

לעת עתה, בהוראת אבו מוחמד אל־ג'ולאני, מנהיג היאת תחריר א־שאם – ארגון הגג המאחד עשרות ואף מאות פלגים וארגונים חמושים – המורדים נזהרים בכבודם של המיעוטים, בהם נוצרים, שיעים וכורדים. מחלקת הדיגיטל של הארגון מפיצה תמונות של חמושים מחלקים לחם וביצים לאוכלוסייה האזרחית.

הארגון אף הפיץ כרוזים הקוראים לעלווים להתנתק ממשטרו של אסד, תוך הבטחה להגנה מלאה. עם זאת, לא ברור אם הסדר הזה יישמר בעתיד, במיוחד אם המורדים יכבשו שטחים נרחבים נוספים או ייתקלו בהתנגדות מצד האוכלוסייה המקומית.

הגבול בין ישראל לסוריה היה אומנם יחסית שקט בשנים האחרונות, אך סוריה שיחקה תפקיד מרכזי בחימוש חזבאללה בלבנון

כך או אחרת, נראה שלאסד ולבני בריתו – רוסיה ואיראן – יהיה קשה מאוד להחזיר את הגלגל לאחור. הרוסים כבר רמזו כי לא ישגרו כוחות מהחזית באוקראינה, הנחשבת עבורם לקריטית יותר. האיראנים שלחו מספר גדודים מהמיליציה העיראקית אל־חשד א־שעבי, אך אלה תפסו עמדות באזור הגבול, ועד כה אין דיווחים על השתתפותם בקרבות במחוז חמה לצד החיילים הסורים.

בינתיים בישראל ממשיכים לדון בהשלכות ההתפתחויות האחרונות, והמלודיה המוכרת של העדפת "הרע המוכר" שוב נשמעת. קשה להאמין שהגישה הזו עולה דקה לאחר ששני מיליון בני אדם בצפון המדינה ספגו בשלושת החודשים האחרונים אלפי טילים וכטב"מים ששוגרו על ידי חזבאללה.

המורדים הסורים מצטלמים על מטוס צבאי של משטר אסד בשדה התעופה הצבאי שבמזרח מחוז חלב, 3 בדצמבר 2024 (צילום: Rami al SAYED / AFP)
המורדים הסורים מצטלמים על מטוס צבאי של משטר אסד בשדה התעופה הצבאי שבמזרח מחוז חלב, 3 בדצמבר 2024 (צילום: Rami al SAYED / AFP)

הגבול בין ישראל לסוריה היה אומנם יחסית שקט בשנים האחרונות, אך סוריה של אסד שיחקה תפקיד מרכזי בחימוש חזבאללה בלבנון. המשאיות שעברו מאיראן, דרך עיראק וסוריה ועד ללבנון, הן שהעבירו לחזבאללה במהלך 18 השנים האחרונות כ־200 אלף טילים וכטב"מים.

כל החלשה של משטר אסד טובה לישראל. מי שסבור כי דווקא כעת אסד יתנתק מהאיראנים בתמורה להטבות כלכליות והסרת סנקציות, מוזמן לבחון את האירועים בסוריה מאז 2017, אז הסתיימה מלחמת האזרחים. מדינות ערב ניסו להתקרב לדמשק והציעו השקעות בתמורה לניתוק אסד מאיראן, אך ללא הצלחה.

מי שסבור כי דווקא כעת אסד יתנתק מהאיראנים בתמורה להטבות כלכליות והסרת סנקציות, מוזמן לבחון את האירועים בסוריה מאז 2017, אז הסתיימה מלחמת האזרחים

אולם, אם מקלפים מאסד את התמיכה האיראנית והרוסית, מה בעצם נשאר לו? מי אמור להגן עליו, על ארמונו ועל אימפריית הסמים האדירה שלו? בינתיים, חייליו שוברים שיאים במהירות נסיגתם מול המורדים.

מצרים וקטאר שוב מנסות להחיות את עסקת החטופים

השבוע הגיעו פת"ח וחמאס, בתיווך מצרי, להסכמה על הקמת ועדה משותפת לניהול רצועת עזה לאחר המלחמה. על פי ההסכם, שדורש את אישורו של הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס, הוועדה תכלול 10–15 טכנוקרטים, אשר יטפלו בנושאי כלכלה, חינוך, בריאות, סיוע הומניטרי ושיקום.

ג'יבריל רג'וב בירושלים (צילום: נתי שוחט/פלאש90)
ג'יבריל רג'וב בירושלים (צילום: נתי שוחט/פלאש90)

ההסכם כולל גם הסדרים לניהול מעבר רפיח בצד הפלסטיני – סוגיה קריטית לאור המאמצים המחודשים להשגת עסקת שחרור חטופים והכנסת סיוע הומניטרי לרצועה.

עם זאת, בכירים בפת"ח, בהם ג'יבריל רג'וב, המתחמם על הקווים לקראת תום עידן אבו מאזן, הביעו ספקנות כלפי ההסכם. רג'וב ציין כי הוא מתנגד לכל הסדר שיוביל למערכות פוליטיות נפרדות בעזה ובגדה המערבית.

מאז 2007 מנהל חמאס בעזה ממשל נפרד מהרשות הפלסטינית, אותה הוא מכנה "ממשלת רמאללה". עם זאת, העולם מכיר רק במערך אחד – זה של הרשות הפלסטינית

מאז 2007 מנהל חמאס בעזה ממשל נפרד מהרשות הפלסטינית, אותה הוא מכנה "ממשלת רמאללה". עם זאת, העולם מכיר רק במערך אחד – זה של הרשות הפלסטינית. האם ההסכם החדש, שמעביר את סמכויות הניהול בעזה לוועדה המשותפת, בעצם מבטל את דריסת הרגל של הרשות ברצועה?

כמו כן, קשה להניח שהדמויות הא־פוליטיות שייבחרו למועצה יהיו נטולות קשרים לגורמים פוליטיים, ובכללם חמאס. נוסף על כך, במהלך השיחות בקהיר הושג הסכם עקרוני שלפיו, במקרה של עסקת חטופים שמצרים פועלת להשיג, תעבור השליטה על מעבר רפיח בצד הפלסטיני לידי הרשות הפלסטינית.

חיילים מצרים במעבר רפיח, 4 ביולי 2024 (צילום: Giuseppe CACACE / AFP)
חיילים מצרים במעבר רפיח, 4 ביולי 2024 (צילום: Giuseppe CACACE / AFP)

ממשלת ישראל מתנגדת לדריסת רגל של הרשות הפלסטינית ברצועה, כולל שליטה במעבר רפיח. מבחינת מצרים, אין פתרון אחר שיאפשר את פתיחת המעבר היחיד המחבר את עזה לעולם. לקראת סוף השבוע הודיעה גם קטאר על חזרתה לשולחן המשא והמתן כמתווכת, לאחר שלקחה הפסקה וביקשה מאנשי חמאס לעזוב את שטחה.

נראה כי כל הצדדים מגבירים את מאמציהם לקראת כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן, בניסיון להציג עשייה מרבית. אך כמו תמיד, המפתחות לעסקה אינם נמצאים בקהיר או בדוחה, אלא בעזה ובירושלים.

נראה כי כל הצדדים מגבירים את מאמציהם לקראת כניסתו של טראמפ לבית הלבן, בניסיון להציג עשייה מרבית. אך כמו תמיד, המפתחות לעסקה אינם נמצאים בקהיר או בדוחה, אלא בעזה ובירושלים

המזרח התיכון על פי טראמפ

בריאיון בלעדי לשבועון הצרפתי "לה פואן", חושף מסעד בולוס, אבי חתנו ויועצו החדש של דונלד טראמפ לענייני המזרח התיכון, את חזונו לאזור. "המטרה היא להשיג שלום בר־קיימא במזרח התיכון", אומר בולוס, שמתאר את האזור ככזה ש"סובל זמן רב מדי". לדבריו, "יש לנו ארבע שנים של עבודה, ואנחנו מקווים להשיג משהו שיהיה בר־קיימא לעתיד ולדורות הבאים".

בנוגע להסכם הפסקת האש האחרון בין ישראל לחזבאללה, טוען בולוס: "הייתה אי־הבנה בתחילה, במיוחד בלבנון, שם האמינו שהפסקת האש חלה רק על האזור שמדרום לליטני". לדבריו, ההסכם קורא ל"פירוק נשק של כל הקבוצות החמושות והמיליציות", ובכללן חזבאללה.

דונלד טראמפ לצד מסעד בולוס במישיגן, 1 בנובמבר 2024
דונלד טראמפ לצד מסעד בולוס במישיגן, 1 בנובמבר 2024 (צילום: AP Photo/Julia Demaree Nikhinson)

באשר לעזה, בולוס מעריך כי המלחמה "למעשה הסתיימה" וכי כמעט ש"אין עוד פעילות צבאית משמעותית" ברצועה. בנושא החטופים, הוא מדגיש כי טראמפ אינו מעוניין לקשור את גורלם לסוגיות הנוגעות ליום שאחרי בעזה.

בולוס מציין כי העדיפות של הנשיא טראמפ "היא לחדש את השיחות על 'הסכמי אברהם', כשערב הסעודית, כמובן, בראש הרשימה". בהתייחסו לסירובה של ריאד להכיר בישראל ללא פתרון לסוגיה הפלסטינית, מבהיר בולוס: "סעודיה לא דורשת הקמת מדינה פלסטינית היום, אלא מבקשת חזון ומפת דרכים בנושא, זה הכול".

לדבריו, טראמפ יחדש את מדיניות "הלחץ המקסימלי" על טהרן, אך הבהיר כי המטרה אינה שינוי משטר, אלא קיום משא ומתן רציני עם המשטר הנוכחי בנושאי הגרעין, תוכנית הטילים ופעילות השליחים האיראניים באזור

בנושא איראן מדגיש בולוס כי הנשיא טראמפ "ברור מאוד בכך שהוא בהחלט לא רוצה שאיראן תחזיק בתוכנית גרעינית". לדבריו, טראמפ יחדש את מדיניות "הלחץ המקסימלי" על טהרן, אך הבהיר כי המטרה אינה שינוי משטר, אלא קיום משא ומתן רציני עם המשטר הנוכחי בנושאי הגרעין, תוכנית הטילים ופעילות השליחים האיראניים באזור.

מהריאיון ניתן להסיק כי לממשל האמריקאי אין פתרונות קסם לסוגיות המורכבות של המזרח התיכון. אין ספק כי בישראל ובמדינות ערב שואפים לפירוז לבנון מנשקו של חזבאללה, בהתאם להסכם טאיף משנת 1989. עם זאת, בולוס אינו מפרט מי יהיה הגורם האחראי על ביצוע המשימה.

כוח של צה"ל בנהר הליטני בלבנון (צילום: דובר צה"ל)
כוח של צה"ל בנהר הליטני בלבנון (צילום: דובר צה"ל)

הוא מודע היטב לחולשותיה של לבנון, שלא הצליחה ליישם את הסכם טאיף או את החלטת מועצת הביטחון 1701 עד כה. במקביל, ברור כי ארה"ב אינה מעוניינת להכניס כוחות אמריקאים ללבנון כדי להבטיח את מימוש התהליך.

כנ"ל לגבי הפתרון בעזה והמדינה הפלסטינית העתידית: בישראל נמנעים מלהזכיר את המילים "מדינה פלסטינית" כל עוד חמאס ממשיך לשלוט ברצועה, מחזיק בחטופים ודורש סיום מוחלט של המלחמה. השאלה היא האם טראמפ, "אמן העסקאות", יצליח לא רק להבטיח לשני הצדדים הבטחות מנוגדות, אלא גם להוביל אותם לקבל את העסקה.

רק בעניין האיראני מתגבש כיוון ברור: ארה"ב תחת טראמפ אינה נוטה למלחמה אלא למו"מ – אכזבה עבור מי שקיווה כי עם שובו לשלטון, טראמפ יפעל מיידית בנחישות נגד טהרן

ורק בעניין האיראני מתגבש כיוון ברור: ארה"ב תחת טראמפ אינה נוטה למלחמה באיראן אלא למשא ומתן – אכזבה עבור מי שקיווה כי עם שובו לשלטון, טראמפ יפעל מיידית בנחישות נגד טהרן. לאותם מאוכזבים כדאי להקשיב לדבריו של בולוס: המילה "שלום", שהפכה למילת גנאי בישראל, נאמרה שם שוב ושוב.

רשת הברחות בעיראק מלבינה מיליארדים עבור איראן

רשת הברחת דלק ענקית, המגלגלת לפחות מיליארד דולר בשנה עבור איראן ושלוחיה, משגשגת בעיראק מאז כניסתו לתפקיד של ראש הממשלה מוחמד שיאע א־סודאני ב־2022, כך עולה מתחקיר שפרסמה השבוע סוכנות הידיעות רויטרס.

ישיבת מועצת הביטחון הלאומי של עיראק בראשות ראש הממשלה מוחמד שיאע א-סודאני בדיון על הקמת כור גרעיני חדש, 30 באוגוסט 2023 (צילום: דוברות רמטכ"ל עיראק)
ישיבת מועצת הביטחון הלאומי של עיראק בראשות ראש הממשלה מוחמד שיאע אÎסודאני בדיון על הקמת כור גרעיני חדש, 30 באוגוסט 2023 (צילום: דוברות רמטכ"ל עיראק)

על פי מקורות ודוחות מודיעין מערביים, הרשת מנצלת מדיניות ממשלתית המקצה דלק מסובסד למפעלי אספלט – ומדי חודש מבריחה בין 500 אלף ל־750 אלף טון דלק, שנועדו לשווקים אסיאתיים.

במרכז פעילות הרשת עומד ארגון הטרור העיראקי הפרו־איראני עסאיב אהל אל־חק (AAH) בראשות קייס אל־חזעלי, הנמצא תחת סנקציות אמריקאיות. על פי הדיווחים, הארגון נהנה מקשרים קרובים לראש הממשלה מוחמד א־סודאני.

מאז כניסת א־סודאני לתפקיד, גדל היקף ההברחות באופן משמעותי. הדלק המוברח עובר בשני מסלולים: ערבוב דלק איראני עם עיראקי והצגתו כעיראקי טהור; והשני, ייצוא ישיר תוך שימוש במסמכים מזויפים

מאז כניסתו של א־סודאני לתפקיד, גדל היקף ההברחות באופן משמעותי. הדלק המוברח עובר בשני מסלולים עיקריים: האחד, ערבוב דלק איראני עם עיראקי והצגתו כעיראקי טהור; והשני, ייצוא ישיר תוך שימוש במסמכים מזויפים.

הנושא עלה בשיחות בין בכירים אמריקאים לא־סודאני במהלך ביקורו בארה"ב בספטמבר האחרון. וושינגטון ממשיכה ללחוץ על עיראק לפעול נגד פעילויות המיטיבות עם איראן, אך השפעתה של טהרן במדינה נותרה עמוקה ומשמעותית.

מליציות פרו-איראניות בעיראק, השבוע (צילום: AP Photo/Anmar Khalil)
מליציות פרו־איראניות בעיראק (צילום: AP Photo/Anmar Khalil)

בשנים האחרונות עיראק החלה להתקרב לערב הסעודית והיא גם נזקקת להשקעות אמריקאיות, אך בשל תלותה במיליציות שיעיות פרו־איראניות, למשטר העיראקי אין יכולת אמיתית להתנגד לטהרן בנושאים מהותיים, כמו הברחת דלק והלבנת כספים.

השבוע במזה"ת: מצרים מנתקת יחסים עם מדינות קיצוניות

ב־5 בדצמבר 1977 ניתקה מצרים את יחסיה הדיפלומטיים עם חמש מדינות ערביות רדיקליות: סוריה, עיראק, לוב, אלג'יריה ותימן הדרומית. המהלך היה תגובה מיידית למאמצי אותן מדינות בוועידת טריפולי למנוע מהנשיא אנואר סאדאת להמשיך במשא ומתן עם ישראל.

שנתיים לאחר חתימת הסכם השלום בין מצרים לישראל, גורשה מצרים מהליגה הערבית. היא שבה לחברות בליגה רק כעבור עשור, אך לא הצליחה לשוב לעמדת הבכורה שהייתה לה

בצעד חסר תקדים הורתה מצרים לדיפלומטים של חמש המדינות לעזוב את קהיר תוך 24 שעות. סוכנות הידיעות הרשמית של מצרים דיווחה כי הדיפלומטים המצרים במדינות הללו נקראו לשוב מייד למולדתם.

המנהיג הלובי מועמר קדאפי הוביל את המהלך האנטי־מצרי, וכינס בטריפולי את מתנגדי הנורמליזציה עם ישראל כדי לדון בתגובה לצעדיה של מצרים. בוועידה הצטרפו סוריה, אלג'יריה, תימן הדרומית ואש"ף ללוב בקריאה ל"הקפאת היחסים הפוליטיים והדיפלומטיים" עם מצרים. עיראק, לעומת זאת, עזבה את הוועידה בטענה שהעמדה שננקטה אינה קיצונית דיה.

נשיא מצרים אנואר סאדאת מבקר בישראל, לצדו ראש הממשלה מנחם בגין, ירושלים, 1977 (צילום: יעקב סער/לע"מ)
נשיא מצרים אנואר סאדאת מבקר בישראל, לצדו ראש הממשלה מנחם בגין, ירושלים, 1977 (צילום: יעקב סער/לע"מ)

שנתיים לאחר חתימת הסכם השלום בין מצרים לישראל, גורשה מצרים מהליגה הערבית. היא שבה לחברות בליגה רק כעבור עשור, אך לא הצליחה לשוב לעמדת הבכורה שהייתה לה בעולם הערבי לפני כן.

עוד 1,532 מילים
סגירה